Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΙΤΛΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ, ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ:

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΙΤΛΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ, ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ:"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΙΤΛΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ, ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ: ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΦΩΤΙΟΣ ΣΕΓΡΕΔΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΜΑΓΟΥΛΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΕΡΡΕΣ 2010

2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1:ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2:ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1:ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2:ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3:ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4:ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

3 Η ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ
Η πορεία του ανθρώπινου γένους είναι μια αδιάκοπη διαδικασία αναμείξεων και ομογενοποιήσης η οποία διακόπτεται από περιόδους διαχωρισμού και διαφοροποίησης. Στην φύση αλλά και στην ιστορία ομοιομορφωποίηση και πολυπλοκοποίηση εναλλάσσονται διαρκώς. Με την παγκοσμιοποίηση ή όπως την λένε μερικοί ομογενοποίηση οι άνθρωποι θα ζουν σε ένα ενιαίο καθεστώς, θα καταναλώνουν τα ίδια προϊόντα. Αν και ακόμα δεν έχουμε φτάσει στο παγκόσμιο κράτος βαδίζουμε προς τα εκεί μέσω του πολλαπλασιασμού των διεθνών οργανισμών και της οικονομικής παγκοσμιοποίησης. Έχει δημιουργηθεί έντεχνα η πεποίθηση πως όποια χωρά αδυνατεί να ακολουθήσει αυτό το ρεύμα θα βυθίζεται στην φτώχεια και στην ανέχεια.

4 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ
Η επιτάχυνση των τεχνολογικών εξελίξεων οδηγούν τις επιχειρήσεις σε αναζήτηση συνεργασιών, συμμαχιών και συμπράξεων. Μερικές φορές σε εθνικό ή σε περιφερειακό ή ακόμα και σε παγκόσμιο επίπεδο. Έτσι ώστε να εξασφαλίσουν πόρους, τεχνολογίες, αγορές, ερευνητές, και στελέχη σε παγκόσμια κλίμακα.

5 ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΝ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ
Με την διεθνοποίηση των αγορών και για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια όλες οι οικονομικά ενεργές περιοχές του πλανήτη (Ε.Ε., ΗΠΑ, ΑΣΙΑ) βρίσκονται ταυτόχρονα σε φάση αυξήσεως των επιτοκίων τους. Όμως αυτό είναι αποτέλεσμα κάποιων αποφάσεων που πήραν οι μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες.

6 Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ
Με το ξεκίνημα του αιώνα οι μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες άρχισαν να μειώνουν τα βασικά τους επιτόκια σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα προκειμένου να καταπολεμήσουν την ύφεση και κατ’ επέκταση τον αποπληθωρισμό που αυτή ενδεχομένως να πυροδοτούσε. Όλο αυτό είχε ως αποτέλεσμα το κόστος δανεισμού χρήματος να είναι πρακτικά μηδενικό. Γεγονός το οποίο δεν έμεινε ανεκμετάλλευτο από κανέναν. Καθώς όμως τα επιτόκια ήταν σχεδόν μηδενικά οι απαιτούμενες αποδόσεις των επενδύσεων ήταν πάρα πολύ μικρές, δικαιολογώντας έτσι την αυξανόμενη ροπή προς ανάληψη επενδυτικού κινδύνου. Έτσι το φτηνό χρήμα έκανε την ανάληψη επενδυτικού κινδύνου μια πολύ εύκολη υπόθεση, δανειζόσουν φτηνά για να επενδύσεις σε αγορές που παρέμεναν ανοδικές.

7 Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΗΜΕΡΑ Αφού οι κεντρικές τράπεζες αντιπαρήλθαν των κινδύνων της ύφεσης και του αποπληθωρισμού δεν μπορούσαν πλέον να αγνοήσουν τις ενδείξεις για συνεχή αύξηση των τιμών. Βασικό καθήκον κάθε Κεντρικής Τράπεζας είναι η διατήρηση σταθερού επίπεδου τιμών στην οικονομία και το κύριο όπλο της στην αποστολή αυτή είναι το επίπεδο επιτοκίων. Έτσι σήμερα σε όλες τις οικονομικά ενεργές περιοχές του πλανήτη τα επιτόκια είναι σε φάση αύξησης.

8 Το νέο αυτό επιτοκιακό καθεστώς έχει δυο πολύ σημαντικές επιπτώσεις:
Πρώτον, το καθεστώς ακριβότερου χρήματος θα διακόψει την ανεξέλεγκτη ροη κεφαλαίων και την τοποθέτηση τους σε όλα τα επενδυτικά αγαθά Δεύτερον, η αύξηση των επιτοκίων θα επιφέρει αναπόφευκτα μια επιβράδυνση στους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας παγκοσμίως. Η επιβράδυνση αυτή είναι μάλλον μια επαναφορά σε ομαλότερους και επομένως διατηρήσιμους ρυθμούς παρά μια ύφεση.

9 Ο πληθωρισμός επηρεάζεται κυρίως από τρεις παραμέτρους:
1) Κεφάλαιο: Τα τελευταία χρόνια οι εταιρείες, διοχέτευσαν μεγάλα ρευστά διαθέσιμα για βελτίωση της υποδομής τους.

10 2) Εργατικό δυναμικό: Το φθηνό εργατικό δυναμικό κρατά το κόστος των παραγομένων προϊόντων πολύ χαμηλά, καθιστώντας τον έναν ισχυρό αποπληθωριστικό παράγοντα. 3) Πρώτες ύλες: Ο τομέας αυτός αποτελεί την πραγματική και κύρια πηγή ανησυχίας.

11 ΔΙΕΘΝΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΦΤΩΧΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

12 ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
Παγκόσμιος οργανισμός εμπορίου (WTO) Οργανισμός τροφίμων και γεωργίας(FAO) Διεθνές νομισματικό ταμείο(IMF) Όμιλος της παγκόσμιας τράπεζας

13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
Περιφερειακοί εμπορικοί οικονομικοί συνασπισμοί Οργανισμός οικονομικής συνεργασίας και ανάπτυξης Οργανισμός πετρελαιοεξαγωγικών κρατών Τράπεζα διεθνών διακανονισμών Ομάδα των οκτώ Ευρωπαϊκή τράπεζα για την ανοικοδόμηση και την ανάπτυξη

14 ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ Η Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, άρχισε να ισχύει την 1η Νοεμβρίου 1993, και δεσμεύει τα κράτη-μέλη σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα: Νομισματική Ένωση μέχρι το 1999, νέες κοινές πολιτικές, ευρωπαϊκή ιθαγένεια, κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας. Βέβαια ως ιστορική αφετηρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θεωρείται το έτος 1951 όπου ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα, η οποία θεωρείται η πρώτη παγκόσμια απόπειρα δημιουργίας ενός υπερεθνικού οργανισμού

15 ΤΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο Το ευρωπαϊκό συμβούλιο Το συμβούλιο της ευρωπαϊκής ένωσης Η ευρωπαϊκή επιτροπή Το ευρωπαϊκό δικαστήριο Το ευρωπαϊκό ελεγκτικό συνέδριο Ευρωπαϊκή οικονομική και κοινωνική επιτροπή

16 Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
Σκοπός της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η άσκηση ελεύθερων, αλλά σε θεμιτό πλαίσιο συναλλαγών. Για το σκοπό αυτό, η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνίσταται στο άνοιγμα της αγοράς της, συγχρόνως με το άνοιγμα των αγορών των άλλων χωρών. Επιδιώκεται η σταδιακή κατάργηση των εμποδίων στο εμπόριο, με ρυθμό που να μπορεί να ακολουθήσει τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και οι άλλοι, η ειρηνική διευθέτηση των διαφορών και η δημιουργία μιας σειράς διεθνώς συμφωνημένων κανόνων.

17 ΟΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΚΟΣΜΟ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μέχρι τώρα ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και αντιπροσωπεύει 22% του συνολικού εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης και η σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ιαπωνία είναι πολύ σημαντική. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει ώστε η Ιαπωνία να ανοίξει περισσότερο την αγορά της στα ευρωπαϊκά προϊόντα και στις επενδύσεις.

18 ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Στη δεκαετία του 1960, και καθώς ο όγκος του εμπορίου μεταξύ των χωρών-μελών είχε φτάσει σε υψηλά επίπεδα, κατέστη σαφές στις κυβερνήσεις τους πως ήταν απόλυτα αναγκαίο να διασφαλίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τη σταθερότητα των συναλλαγματικών ισοτιμιών ανάμεσα στα νομίσματά τους. Έτσι, οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων , συμφώνησαν να προχωρήσει η ΕΟΚ στη δημιουργία της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

19 ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ Όταν μιλούμε για κοινωνικό κράτος εννοούμε τη μορφή εκείνη του σύγχρονου αστικού κράτους που προέκυψε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και αποβλέπει στη δικαιότερη αναδιανομή του πλούτου, και στην παροχή ενός ικανοποιητικού επιπέδου κοινωνικής δικαιοσύνης και συνοχής.

20 ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΕ
Η ευρωπαϊκή οικονομία πορεύτηκε, κατά τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες, με ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, αυξανόμενη οικονομική και κοινωνική ισότητα, προωθώντας ταυτόχρονα ένα ισχυρό Κράτος Πρόνοιας.

21 ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

22

23

24 ΑΝΕΡΓΙΑ Η ανεργία που πλήττει το 10% περίπου του ελληνικού εργατικού δυναμικού και δεκάδες εκατομμύρια εργαζομένων σε όλες τις βιομηχανικές χώρες δίκαια μπορεί να χαρακτηριστεί ως η πανδημία του τέλους του 20ού αιώνα.

25 ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
Τα φαινόμενα της ανεργίας και του πληθωρισμού αποτελούν τις σπουδαιότερες εκδηλώσεις διαταραχής η μη ισορροπίας στην οικονομία της αγοράς. Η επίτευξη υψηλού βαθμού απασχολήσεως του εργατικού δυναμικού, δηλαδή χαμηλού ποσοστού ανεργίας, και η σταθερότητα του γενικού επιπέδου τιμών ή, έστω, η επίτευξη ενός όσο γίνεται χαμηλού ρυθμού πληθωρισμού, συνιστούν τις δύο βασικότερες επιδιώξεις της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής, οποιασδήποτε κυβερνήσεως σε οποιαδήποτε χώρα.

26 ΑΙΤΙΕΣ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ Ποσοτικές μεταβολές στην προσφορά εργασίας
Ποιοτικές μεταβολές στην προσφορά εργασίας Διεθνοποίηση, ανταγωνισμός, ελεύθερες ανταλλαγές Εξέλιξη της τεχνολογίας

27 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
Ανακοινώσεις δημοσίων έργων και προγραμμάτων, σχεδιασμένα έτσι ώστε να δημιουργούν επιχειρηματικές και εργασιακές ευκαιρίες στις τοπικές αγορές Να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις με μορφή επιδοτήσεων αλλά και δανείων, ώστε να μην προχωρήσουν σε μειώσεις προσωπικού. Η θέσπιση φορολογικών και επενδυτικών κινήτρων σε οικονομικά υποβαθμισμένες περιοχές. Η δημιουργία «Ελεύθερων Ζωνών Απασχόλησης», με επιλεκτική επιλογή περιοχών με υψηλή ανεργία, όπου η αναλογική πρόσληψη άνεργων κατοίκων της περιοχής οδηγεί σε αντίστοιχες φορολογικές απαλλαγές επιχειρήσεις και εμπορικά καταστήματα.


Κατέβασμα ppt "ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΙΤΛΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ, ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ:"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google