Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΝΤΟΜΑ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΑΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΑΙΘΡΟ ΠΛΗΣΙΩΝ ΤΩΝ ΦΑΡΩΝ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΝΤΟΜΑ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΑΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΑΙΘΡΟ ΠΛΗΣΙΩΝ ΤΩΝ ΦΑΡΩΝ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΝΤΟΜΑ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΑΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΑΙΘΡΟ ΠΛΗΣΙΩΝ ΤΩΝ ΦΑΡΩΝ

2 ΕΝΤΟΜΑ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΑΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
• Αγριομέλισσα • Μέλισσα • Αράχνη • Μύγα • Κουνούπι • Κατσαρίδα • Κοριός • Ψύλλος • Σκαθάρι

3 Αγριομέλισσα Αγριομέλισσα: Μέλος της οικογένειας των σφηκίδων που φτάνει τα 32μμ. Έχει κοντόχοντρο σώμα χρώματος καφε-κόκκινου με κίτρινες ρίγες στην κοιλιά. Κατασκευάζει φωλιές, τοποθετώντας τες αρκετές φορές στις κοιλότητες των δέντρων. Το θηλυκό είναι εφοδιασμένο με ένα κεντρί που προκαλεί δηλητηριώδες τσίμπημα.

4 Μέλισσα Μέλισσα (Apis). Γένος Υμενόπτερων εντόμων της οικογένειας των μελισσιδών που περιλαμβάνει τέσσερα είδη, εκ των οποίων το πιο γνωστό είναι η μέλισσα η μελιτοφόρα (Apis mellifera) που παράγει το μέλι. Αυτό το είδος ζει σε κοινωνίες που αποτελούνται από τη γόνιμη θηλυκή μέλισσα (βασίλισσα) που έχει ως μοναδικό σκοπό να γεννά αυγά, από τις στείρες θηλυκές (εργάτριες) και από λίγες αρσενικές (κηφήνες). Οι πιο νέες εργάτριες παράγουν το κερί για την κατασκευή των κερήθρων, τρέφουν και προστατεύουν τις νύμφες και τη βασίλισσα. Οι μεγαλύτερες μαζεύουν τη γύρη και το νέκταρ, μέρος των οποίων καταναλώνεται και μέρος τους διατηρείται στην κυψέλη. Ο λεγόμενος βασιλικός πολτός φυλάσσεται για τις επόμενες βασίλισσες. Τα κελιά της κυψέλης χρησιμοποιούνται και για την εναπόθεση των αυγών. Όταν γεννιέται η νέα βασίλισσα, η παλιά πηγαίνει να ιδρύσει μια νέα κοινωνία ακολουθούμενη από πολλές εργάτριες (αφεσμός). Τότε η νέα βασίλισσα ζευγαρώνει με τους κηφήνες. Μετά τη γονιμοποίηση, οι κηφήνες που είναι πια άχρηστοι, διώχνονται ή σκοτώνονται. Χορός των μελισσών: σύστημα επικοινωνίας χάρη στο οποίο οι μέλισσες συγκεντρώνουν περισσότερη τροφή. Πρόκειται για μια σειρά κινήσεων της εργάτριας μόλις μπει στην κυψέλη, με τις οποίες πληροφορεί τις υπόλοιπες για την ανακάλυψη κάποιας πηγής τροφής και για το πού βρίσκεται αυτή.

5 Μέλισσα Η μέλισσα είναι "εξοπλισμένη" με το κεντρί για να προστατεύει το "γλυκό της θησαυρό" απο τους δεκάδες επίδοξους άρπαγες που θα ήθελαν το μοναδικό στη φύση γλυκό προϊόν της. Όταν η μέλισσα βρίσκεται μακριά από την κυψέλη της, δεν είναι καθόλου επιθετική και μόνο αν κάποιος την απειλήσει άμεσα μπορεί να αντιδράσει με ένα τσίμπημα. Κοντά στην κυψέλη της είναι πιο επιθετική για να υπερασπίσει την φωλιά της. Με τον ίδιο τρόπο αντιδρούν όλα τα ζώα πάνω στον πλανήτη. Το κεντρί της μέλισσας (όχι της σφήκας) έχει μικρές αντίθετες προεξοχές προς τη φορά του κεντριού (σαν αγκίστρι) ώστε να παραμένει στο σημείο τσιμπήματος για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. ΕΙΔΗ ΣΦΗΚΑΣ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΑΣ Μαζί με το κεντρί αποκολλούνται και οι αδένες δηλητηρίου με "αυτόνομο" νευρικό σύστημα, έτσι ώστε με την κίνησή τους να πιέζουν το δηλητήριο προς το κεντρί και εκείνο προς το σημείο τσιμπήματος. Οι κηφήνες δεν έχουν κεντρί.

6 Τσιμπήματα Μελισσών Πρώτες βοήθειες
Πολτός μαγειρικής σόδας ανακουφίζει τον κνησμό απο τσίμπημα μέλισσας, ενώ ξίδι ή λεμόνι το τσίμπημα σφήκας. Μη βγάζετε το κεντρί τραβώντας το, αλλά ξύνοντάς το από κάτω προς τα πάνω. Το κεντρί συνοδεύεται πάντα απο τους αδένες δηλητηρίου και όταν πιέσουμε τους συγκεκριμένους αδένες κατά την προσπάθεια να απαλλαγούμε από το κεντρί, αυτό που επιτυγχάνουμε είναι να οδηγήσουμε όλο το δηλητήριο που περιέχουν στο συγκεκριμένο σημείο τσιμπήματος. Αλείψτε με αλόη ή φρεσκολιωμένα φύλλα πεντάνευρου ή αλοιφή καλέντουλας. (Φυτοθεραπεία) Λίγες σταγόνες απο βάμμα πύρεθρου και για το πρήξιμο ίσως χρειαστεί Apis. (Ομοιοπαθητική) Αν μετά από τσίμπημα εμφανιστεί οποιοδήποτε από τα παρακάτω συμπτώματα τρέξτε στο κοντινότερο νοσοκομείο ή κέντρο υγείας ή φαρμακείο ή γιατρό. Γρήγορη ανάπτυξη οιδήματος (πρήξιμο) γύρω απο τα μάτια ή τα χείλη ή τη γλώσσα ή το λαιμό. Δυσκολία στην αναπνοή. Δύσπνοια ή βράχνιασμα Έντονες φαγούρες ή μυϊκές κράμπες ή έντονο μούδιασμα. Ζάλη. Κοκκινωπά εκτεταμένα εξανθήματα. Κράμπες στο στομάχι. Απώλεια αισθήσεων.

7 Τσίμπημα Αράχνης Αράχνη
Κοινή ονομασία των Αρθρόποδων που ανήκουν στην τάξη των Αραχνοειδών. Είναι μικρή (από 1χιλ. μέχρι 2εκ. η μεγαλύτερη), και το σώμα της έχει συνήθως έντονο χρώμα. Πολλά είδη υφαίνουν έναν ιστό με κολλώδη ουσία που υπάρχει στους αδένες που βρίσκονται στο πίσω μέρος της κοιλιάς. Οι ιστοί χρησιμοποιούνται ως παγίδα για τη σύλληψη εντόμων, ως φωλιά για τα αυγά και τα μικρά και ως καταφύγιο για τις ίδιες τις αράχνες. Για να παραλύσουν ή να σκοτώσουν τη λεία τους οι αράχνες χύνουν το δηλητήριό τους με τις χηληκεραίες. Βρίσκονται συνήθως εκεί όπου υπάρχουν έντομα και σε αφθονία στις τροπικές περιοχές. Τσίμπημα Αράχνης Η πρώτη κίνηση για τη θεραπεία του δαγκώματος αράχνης είναι να καθαρίσετε την πληγή και να βάλετε πάγο αμέσως. Επίσης, για όλα τα δαγκώματα αραχνών, ένα αντιτετανικό συνιστάται. Το δάγκωμα από τις συγκεκριμένες 2 αράχνες θα πρέπει να αξιολογηθεί από έναν γιατρό. Αν το τσίμπημα είναι ήπιο, η θεραπεία περιλαμβάνει αναλγητικά, αντισταμινικά και αντιβιοτικά. Το δάγκωμα της μαύρης χήρας μπορεί να απαιτήσει ένα μυοχαλαρωτικό μέσω ενδοφλέβιας ή φαρμακευτική αγωγή για την προστασία από υψηλή πίεση του αίματος που προκαλεί το δηλητήριο. Προληπτικά μέτρα. Η πρόληψη είναι το κλειδί για να αποφύγετε το δάγκωμα αράχνης. Αποφύγετε τις περιοχές όπου κατοικούν αράχνες και αν πέσετε πάνω σε ιστό αράχνης, προσέξτε να μην το πειράξετε, ούτε να προκαλέσετε την αράχνη.

8 Μύγα Οι Musca domestica είναι Βραχύκερα Δίπτερα και ανήκουν στην οικογένεια Μουσκίδες. Πρόκειται για το πιο κοινό είδος μύγας του πλανήτη, καθώς ζει στις περισσότερες κλιματολογικές συνθήκες. Μια ενήλικη μύγα μπορεί να φτάσει σε μήκος τα 5-8 χιλ. Ο θώρακάς της είναι γκρι, με τέσσερις διαμήκεις γραμμές στην πλάτη. Η κάτω πλευρά της κοιλιάς της είναι κίτρινη. Το σώμα είναι καλυμμένο με προεξοχές που μοιάζουν με τριχίδια. Έχει κόκκινα σύνθετα μάτια. Τα θηλυκά είναι ελαφρώς μεγαλύτερα από τα αρσενικά και έχουν μεγαλύτερο κενό ανάμεσα στα μάτια.

9 Τσιμπήματα Κουνουπιών
Κουνούπι Το κουνούπι είναι δίπτερο έντομο της οικογένειας Culicidae με περίπου είδη ανά τον κόσμο. Θεωρείται, ως ζώο, ο νούμερο ένα φονιάς ανθρώπων παγκοσμίως. Τσιμπήματα Κουνουπιών Όταν ένα κουνούπι «επιτεθεί» στο δέρμα μας και το τσιμπήσει εμφανίζουμε συμπτώματα έντονου κνησμού και ερυθρότητας στο σημείο. Καλό θα ήταν να αποφύγουμε να το «ξύσουμε», διότι τόσο η φαγούρα θα διαρκέσει περισσότερο όσο και θα αυξήσουμε τις πιθανότητες να μεταφέρουμε κάποιο μικρόβιο μέσα στον οργανισμό μας μέσα από τις μικρές «πληγές» που θα προκαλέσουν τα νύχια μας. Το καλύτερο θα ήταν να τοποθετήσουμε λίγο πάγο πάνω στο σημείο για να ανακουφιστούμε και στη συνέχεια, να εφαρμόσουμε κάποια αντιβιοτική/ αντισταμινική κρέμα ( ή οποιαδήποτε κρέμα για τσιμπήματα διαθέτουμε).

10 Κατσαρίδα Οι κατσαρίδες είναι έντομα, τα οποία αποτελούν μια τάξη: τα Βλαττοειδή (Blattodea, Blattaria). Από μερικούς ειδικούς το Βλαττοειδή θεωρούνται υπόταξη των δικτυόπτερων. Υπάρχουν περίπου διαφορετικά είδη κατσαρίδων που ταξινομούνται σε 6 βασικές οικογένειες ανά τον κόσμο. Στη Ευρώπη αναφέρονται επί 150 είδη, στην Ελλάδα είκοσι. Το επιστημονικό όνομα της τάξης «Βλαττοειδή» προέρχεται από το γένος «Βλαττή» (Blatta).

11 Κοριός Πρόκειται για ένα μικρό, επίπεδο, ωοειδές Αιμομυζητικό Έντομο που μοιάζει με κινούμενους κόκκος φακής. Τσιμπά την νύχτα, σε όλα τα στάδια της ανάπτυξής του. Μία ένδειξη ότι υπάρχουν κοριοί στον χώρο σας είναι τα πολλά μικρά τσιμπήματα που αφήνουν στη σειρά πάνω στην επιφάνεια του δέρματος δημιουργώντας μια γραμμή, αλλά και οι μικρές κηλίδες αίματος στα σεντόνια. Τους κοριούς ή τα αυγά τους συνήθως τους μεταφέρουμε με τις αποσκευές, τα ρούχα, τα έπιπλα και ότι άλλο μεταφέρουν άτομα που ταξιδεύουν. Τα συγκεκριμένα έντομα μεταφέρονται στα σπίτια μας από κοιτώνες του στρατού, ξενοδοχεία, παιδικές κατασκηνώσεις, θέατρα, αεροπλάνα, σκάφη, τρένα, λεωφορεία και άλλους δημόσιους χώρους. Όταν εγκατασταθούν στο σπίτι είναι εύκολο να διαδοθούν από δωμάτιο σε δωμάτιο. Αν και οι κοριοί βρίσκονται συνήθως στις ραφές και το εσωτερικό των στρωμάτων, σε σχισμές κιβωτίων ή στα πλαίσια των κρεβατιών, αυτές δεν είναι οι μόνες θέσεις που μπορούμε να τους εντοπίσουμε. Δεδομένου ότι οι κοριοί τρέφονται με το αίμα, η καθαρότητα δεν είναι καθοριστικός παράγοντας και μπορεί να υπάρχει προσβολή και να τους εντοπίσουμε οπουδήποτε, από ένα πολυτελές ακριβό ξενοδοχείο, μέχρι το στρατόπεδο.

12 Τσιμπήματα Κοριών Συνήθως, δεν απαιτείται καμία θεραπεία για δαγκώματα κοριούς. Αν φαγούρα είναι σοβαρή, κορτιζονούχες κρέμες ή αντιϊσταμινικά από του στόματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Δευτερογενών βακτηριακών λοιμώξεων που αναπτύσσονται πάνω από βαριά γδαρμένο περιοχές μπορεί να απαιτήσει τη χρήση των αντιβιοτικών. Ψύλλος Ψύλλος είναι η κοινή ονομασία απτέρων εντόμων που ανήκουν στην τάξη Σιφωνάπτερα. Ορισμένοι επιστήμονες χρησιμοποιούν και τον παλαιότερο όρο Αφανίπτερα. Πρόκειται για εξωτερικά παράσιτα που τρέφονται με αίμα θηλαστικών και πτηνών. Επειδή μεταδίδουν ασθένειες, είναι πολύ επικίνδυνα ζώα και καταπολεμούνται με εντομοκτόνα και άλλους τρόπους.

13 Σκαθάρι Χρησιμοποιεί τις ισχυρές του δαγκάνες στις μάχες του με τα αντίζηλα αρσενικά κατά την περίοδο αναπαραγωγής του. Βοηθάει στον κατακερματισμό των σάπιων κορμών, εμπλουτίζοντας το έδαφος με οργανικές ουσίες.

14 Μυρμήγκι Τα μυρμήγκια είναι κοινωνικά έντομα της οικογένειας Formicidae και μαζί με τις σφήκες και τις μέλισσες, αποτελούν την τάξη Υμενόπτερα. Τα μυρμήγκια εξελίχθηκαν από τους σφηκοειδείς προγόνους τους στα μέσα της Κρητιδικής περιόδου 110 έως 130 χρόνια πριν και διαχωρίστηκαν από αυτούς μετά την εποχή των ανθοφόρων φυτών. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν είδη από τα οποία έχουν ταξινομηθεί περισσότερα από Διακρίνονται εύκολα από τις αρθρωτές κεραίες τους και τη χαρακτηριστική δομή του σώματός τους καθώς τα τμήματά του ενώνονται με μικρές αρθρώσεις και η μέση τους είναι ιδιαίτερα λεπτή.Τα μυρμήγκια σχηματίζουν αποικίες με μέγεθος που ποικίλει από μερικές δεκάδες θηρευτές που ζουν σε μικρές φυσικές κοιλότητες έως κοινωνίες με υψηλή οργάνωση που καλύπτουν μεγάλες περιοχές και αποτελούνται από εκατομμύρια μέλη. Οι μεγαλύτερες αποικίες αποτελούνται κυρίως από στείρα άπτερα θηλυκά που σχηματίζουν τάξεις "εργατών", "στρατιωτών", ή άλλες εξειδικευμένες ομάδες. Σχεδόν όλες οι αποικίες μυρμηγκιών έχουν κάποια γόνιμα αρσενικά που αποκαλούνται κηφήνες και ένα ή περισσότερα γόνιμα θηλυκά που αποκαλούνται βασίλισσες. Οι αποικίες περιγράφονται κάποιες φορές ως υπεροργανισμοί επειδή τα μυρμήγκια μοιάζουν να συμπεριφέρονται σαν μια ενιαία ύπαρξη, καθώς εργάζονται συλλογικά για να υποστηρίξουν την αποικία.

15 ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΛΕΝΗΣ ΠΙΣΣΑ ΚΟΡΗ
ΤΣΙΜΠΟΥΡΙ Το τσιμπούρι είναι κοινή ονομασία του παρασιτικού Αρθρόποδου, που επιστημονικά ονομάζεται κρότων. Ανήκει στην τάξη Ακάρεα. Τρέφεται με αίμα που απορροφά από το δέρμα των θηλαστικών, στα οποία παρασιτεί. Βγαίνει δύσκολα όταν προσκολλάται στο δέρμα. Είναι επιβλαβές για τον άνθρωπο και τα ζώα, επειδή μπορεί να μεταφέρει σοβαρές ασθένειες όπως η Βορρελίωση ή η Εαρινή Μηνιγγοεγκεφαλίτιδα. Τα αρχαιότερα απολιθώματα από τσιμπούρια ανάγονται στην Κρητιδική Εποχή. ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΛΕΝΗΣ ΠΙΣΣΑ ΚΟΡΗ Υποπλοίαρχου (Ε) Ν. Πίσσα ΠΝ Αξιωματικού Γ.Υ.Α.Π / Υ.Φ.


Κατέβασμα ppt "ΕΝΤΟΜΑ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΑΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΑΙΘΡΟ ΠΛΗΣΙΩΝ ΤΩΝ ΦΑΡΩΝ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google