Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ανακαλύψεις και εξερευνήσεις των Ευρωπαίων κατά το 15ο αιώνα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ανακαλύψεις και εξερευνήσεις των Ευρωπαίων κατά το 15ο αιώνα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ανακαλύψεις και εξερευνήσεις των Ευρωπαίων κατά το 15ο αιώνα.
Η Ευρώπη κατά το 15ο αιώνα. Τα κίνητρα των εξερευνήσεων -Κίνητρα –Δρόμος του μεταξιού- Πώς ταξίδευαν πριν από το 15ο αι.-Γεωγραφικές συντεταγμένες-Εφευρέσεις 3. Μεγάλοι εξερευνητές του 15ου και 16ου αι. -Η ζωή των ναυτικών- Σπουδαίοι εξερευνητές 4. Οι συνέπειες των εξερευνήσεων. Συγκέντρωση υλικού-επιμέλεια: Καλλιόπη Κανάκη Χαραλαμποπούλου

2 Ανακαλύψεις και εξερευνήσεις των Ευρωπαίων κατά το 15ο αιώνα.
Η Ευρώπη κατά το 15ο αιώνα.

3 Η Ευρώπη κατά το 15ο αιώνα. Ο Άγιος Αυγουστίνος στο μελετητήριο Σάντρο Μποτιτσέλι,1480

4 Η Ευρώπη κατά το 15ο αιώνα. Το τέλος του 15ου αιώνα βρίσκει την Ευρώπη να βγαίνει από το Μεσαίωνα.

5 Η Ευρώπη κατά το 15ο αιώνα. Υπάρχει σχετική πολιτική σταθερότητα και ανάκαμψη της γεωργικής και βιομηχανικής παραγωγής, καθώς και των εμπορικών ανταλλαγών.

6 Η Ευρώπη κατά το 15ο αιώνα. Υπολογίζεται πως η Ευρώπη είχε στις αρχές του 14ου αιώνα 73  εκατομμύρια κατοίκους, αλλά η τρομερή επιδημία του "Μαύρου Θανάτου"  (βουβωνική πανώλη), εξόντωσε σχεδόν τους μισούς.

7 Η Ευρώπη κατά το 15ο αιώνα. Επιδημία πανώλης

8 Η Ευρώπη κατά το 15ο αιώνα. Έτσι στις αρχές του 15ου αιώνα ο πληθυσμός της Ευρώπης ήταν μόλις 45 εκατομμύρια και  εκατό χρόνια μετά ανέβηκε στα 55 εκατομμύρια.

9 Η Ευρώπη κατά το 15ο αιώνα. Το 15ο αιώνα, συγκροτούνται στην Ευρώπη μεγάλες μοναρχίες (βασίλεια), που αναζητούν όλο και περισσότερα εδάφη και πλούτο.

10 Η Ευρώπη κατά το 15ο αιώνα. Οι ενισχυμένες μοναρχίες φροντίζουν να εξασφαλίσουν πάγια έσοδα για την καλύτερη λειτουργία τους .

11 Η Ευρώπη κατά το 15ο αιώνα. Οι βασιλείς και οι αυλές τους, για να εξασφαλίσουν έσοδα. φορολογούν άτομα, αγαθά αλλά και κάθε ανταλλαγή προϊόντων.

12 Η Ευρώπη κατά το 15ο αιώνα. Η είσπραξη φόρων επιτρέπει στον βασιλιά να χρηματοδοτήσει ένα μόνιμο στρατό από πραγματικούς επαγγελματίες.

13 Η Ευρώπη κατά το 15ο αιώνα. Ο στρατός χρησιμοποιείται για την προστασία των μοναρχών, την εξασφάλιση των εδαφών του βασιλείου και τις εκστρατείες για την κατάκτηση άλλων περιοχών.

14 Η Ευρώπη κατά το 15ο αιώνα. Στην Ευρώπη όμως δημιουργείται μια καινούργια κοινωνική τάξη.

15 Η Ευρώπη κατά το 15ο αιώνα. Η τάξη αυτή αποτελείται από τραπεζίτες, εμπόρους, ναυτικούς, υφαντουργούς, μεταλλουργούς και τεχνίτες.

16 Η Ευρώπη κατά το 15ο αιώνα. Η καινούργια τάξη, η αστική τάξη όπως ονομάζεται, έρχεται στο προσκήνιο.

17 Η Ευρώπη κατά το 15ο αιώνα. Άνθρωποι της αστικής τάξης

18 Η Ευρώπη κατά το 15ο αιώνα. Οι αστοί, με όπλο το χρήμα που διέθεταν, αποσπούσαν από τους φεουδάρχες όλο και μεγαλύτερες πολιτικές ελευθερίες και προνόμια.

19 Η Ευρώπη κατά το 15ο αιώνα. Το ζεύγος Αρνολφίνι (Βαν Αϋκ)- Ευρωπαίοι του 15ου αιώνα Αποκτούν πολιτική δύναμη, διαθέτουν μεγάλες περιουσίες και προσπαθούν να εδραιώσουν τη θέση τους στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στην Ευρώπη.

20 Η Ευρώπη κατά το 15ο αιώνα. Έτσι αναζητούν νέες πλουτοπαραγωγικές πηγές και ανάπτυξη της παραγωγής.

21 Η Ευρώπη κατά το 15ο αιώνα. Οι αστοί μορφώνονται, διαβάζουν και ενδιαφέρονται ζωηρά για κάθε γεωγραφική πληροφορία, για κάθε τεχνική βελτίωση που θα τους έφερνε χρήματα και δύναμη.

22 Η Ευρώπη κατά το 15ο αιώνα. Από την πλευρά τους οι ανώτερες τάξεις της Ευρώπης διψούσαν για μεταξωτά ρούχα, για πολύτιμες πέτρες, για πορσελάνες, για αρώματα και καλλυντικά και για καρυκεύματα που θα έκαναν πιο εύγευστα τα βαριά και μονότονα φαγητά τους.

23 Η Ευρώπη κατά το 15ο αιώνα. Μεταξωτά ρούχακαι πολύτιμες πέτρες.

24 Η Ευρώπη κατά το 15ο αιώνα. Πορσελάνες, αρώματα και καλλυντικά.

25 Η Ευρώπη κατά το 15ο αιώνα. Μπαχαρικά για τα φαγητά τους.

26 Η Ευρώπη κατά το 15ο αιώνα Έμπορος κανέλας . Αραβικό χειρόγραφο με μετάφραση κειμένων του Διοσκουρίδη για την ευεργετική δράση της κανέλας Το εμπόριο μπαχαρικών, από τα αρχαία χρόνια, συνέβαλε στην οικονομική και πολιτισμική ιστορία του κόσμου. Φοίνικες, Άραβες, Κινέζοι, Ρωμαίοι, Ολλανδοί, Πορτογάλοι, Ισπανοί θέλησαν να αποκτήσουν τον έλεγχο τού εμπορίου μπαχαρικών.

27 Η Ευρώπη κατά το 15ο αιώνα. Η οικονομική σημασία των μπαχαρικών φαίνεται από τεχνάσματα που επινοούσαν, για να διαφυλάξουν την αποκλειστικότητα της εκμετάλλευσής τους. Ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος (65 π.Χ μ.Χ.) κοροϊδεύει τα παραμύθια που διέδιδαν οι Άραβες έμποροι, ότι τάχα η κασία (κινέζικη κανέλα) φυτρώνει σε μέρη που φυλάγονταν από άγρια ζώα και η κανέλα σε απόκρημνες χαράδρες γεμάτες δηλητηριώδη φίδια, για να αποθαρρύνουν επίδοξους ανταγωνιστές και -φυσικά- να ανεβάσουν τις τιμές.

28 Η Ευρώπη κατά το 15ο αιώνα. Η εφεύρεση της τυπογραφίας από τον Ιωάννη Γουτεμβέργιο, κατά τα μέσα του 15ου αιώνα, βοηθά την Ευρώπη να αναπτυχθεί πνευματικά. Η μόρφωση παύει να είναι προνόμιο των πλουσίων. Τα βιβλία γίνονται προσιτά και το περιεχόμενό τους μπορεί να φωτίσει ευρύτερες ομάδες του πληθυσμού.

29 Η Ευρώπη κατά το 15ο αιώνα. Ο Ιωάννης Γουτεμβέργιος (Μάιντς Γερμανίας ), θεωρείται «πατέρας» της μηχανικής εκτύπωσης. Επινόησε την τυπογραφική μέθοδο στο σύνολό της: μήτρα, χυτά στοιχεία, στοιχειοθεσία, χειροκίνητο πιεστήριο και τυπογραφική μελάνη.

30 Η Ευρώπη κατά το 15ο αιώνα. Ανακάλυψη της τυπογραφίας 1455 μ.Χ.

31 Η Ευρώπη κατά το 15ο αιώνα. Το 1455 κατορθώνει να τυπώσει τη Βίβλο στα λατινικά, μία αισθητικά άριστη τυπογραφική εργασία, που προκαλεί το θαυμασμό μας. Η Βίβλος του Γουτεμβέργιου είναι το πρώτο τυπωμένο βιβλίο στον κόσμο.


Κατέβασμα ppt "Ανακαλύψεις και εξερευνήσεις των Ευρωπαίων κατά το 15ο αιώνα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google