Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

«Εξάγοντας ποιοτικά αγροτικά προϊόντα στις Η.Π.Α.»

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "«Εξάγοντας ποιοτικά αγροτικά προϊόντα στις Η.Π.Α.»"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 «Εξάγοντας ποιοτικά αγροτικά προϊόντα στις Η.Π.Α.»
Εισηγήτρια: Χρυσούλα Παπαδημητρίου Σύμβουλος Γ.Γ. ΥΠΑΑΤ

2 ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΑΝΩΤΕΡΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ
ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΦΥΤΟΥΓΕΙΑ

3 ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ

4 ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΓΕΥΣΗ ΥΦΗ ΑΡΩΜΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΜΕΓΕΘΟΣ

5 ΑΝΩΤΕΡΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ – ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΕΣ
ΑΝΩΤΕΡΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ – ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΟΠ ΠΓΕ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΙΣΟΔΥΝΑΜΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙΣ

6 ΑΣΦΑΛΕΙΑ FDA - Food and Drug Administration
Η νέα αυτή αποστολή δεν αφορά μόνο τη δημόσια υγεία που σχετίζεται με την ασφάλεια τροφίμων και φαρμάκων, αλλά τονίζει τον τρόπο με τον οποίο οι ευθύνες αυτές θα πραγματοποιηθούν, όπως μέσω της συνεργασίας με τους καταναλωτές, τους κατασκευαστές, τους εισαγωγείς όπως και τους έμπορους λιανικής πώλησης των ρυθμιζόμενων προϊόντων.

7 ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ FDA Προώθηση της δημόσιας υγείας μέσω:
- αναθεώρησης της κλινικής έρευνας και - λήψης κατάλληλων μέτρων για την εμπορία των τροφίμων και των φαρμάκων Προστασία της δημόσια υγείας εξασφαλίζοντας ότι: τα τρόφιμα είναι ασφαλή, υγιεινά, υγιή και φέρουν την κατάλληλη σήμανση τα φάρμακα είναι ασφαλή και αποτελεσματικά oι συσκευές που προορίζονται για ανθρώπινη χρήση είναι ασφαλείς και αποτελεσματικές τα καλλυντικά είναι ασφαλή και φέρουν την κατάλληλη σήμανση , και τα προϊόντα προστατεύονται από την ηλεκτρονική ακτινοβολία.

8 ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ FDA Η συμμετοχή σε συναντήσεις μέσω των κατάλληλων διαδικασιών με εκπροσώπους άλλων χωρών για τη μείωση των εμποδίων των κανονισμών, την εναρμόνιση των κανονιστικών απαιτήσεων, την επίτευξη κατάλληλων αμοιβαίων συμφωνιών και Η διαβούλευση με εμπειρογνώμονες στον τομέα της επιστήμης, της ιατρικής και της δημόσιας υγείας, καθώς και η συνεργασία με τους καταναλωτές, τους χρήστες, τους κατασκευαστές, τους εισαγωγείς, τους συσκευαστές, τους διανομείς και τους πωλητές λιανικής των ρυθμιζόμενων προϊόντων.

9 ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ FDA - ΤΡΟΦΙΜΑ
Η αποστολή του προγράμματος των τροφίμων είναι να προωθήσει την προστασία της δημόσιας υγείας και των οικονομικών συμφερόντων των καταναλωτών, διασφαλίζοντας ότι τα τρόφιμα είναι: ασφαλή, θρεπτικά, υγιεινά και με σωστή επισήμανση

10 ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΤΑ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
Τα νέα μοντέλα για την ασφάλεια των εισαγωγών διασφαλίζουν ότι οι προμηθευτές, μεταποιητές και λοιποί συμμετέχοντες στην αλυσίδα εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγέων, είναι υπεύθυνοι ότι τα τρόφιμα και οι ζωοτροφές που εισάγονται στις ΗΠΑ είναι ασφαλή. Σε όλες τις δραστηριότητες για την ασφάλεια των εισαγωγών, συμπεριλαμβανομένων των επιθεωρήσεων εκτός ΗΠΑ και των ελέγχων στα σύνορα, διενεργούνται κατά προτεραιότητα και στοχευμένα έλεγχοι με βάση τις πληροφορίες που αφορούν συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου στις εγκαταστάσεις παραγωγής των τροφίμων και ζωοτροφών που αποστέλλονται στις ΗΠΑ. Τέλος, το πρόγραμμα των τροφίμων λαμβάνει υπόψη του συναφή δεδομένα από εσωτερικές και εξωτερικές πηγές, έτσι ώστε να λαμβάνονται αποφάσεις βάσει του ενδεχόμενου κινδύνου.

11 ΧΗΜΙΚΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ 1. ΜΟΛΥΝΤΕΣ - CONTAMINANTS
Πατουλίνη PATULIN (ΧΥΜΟΣ ΜΗΛΟΥ) Αφλατοξίνες AFLATOXIN (ΣΥΚΑ) Ωχρατοξίνη Α OXRATOXIN Α (ΣΤΑΦΙΔΑ) Βαρέα Μέταλλα HEAVY METALS Πολυχλωριωμένα διφαινύλια - PCBς (ΛΑΔΙ) Έμμονοι Οργανικοί Μολυντές - POPς (Persistent Organic Pollutants)

12 2. DDT Το DDT χρησιμοποιήθηκε ευρέως κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για την προστασία των στρατιωτών και πολιτών από την ελονοσία, τον τύφο και άλλες ασθένειες που μεταδίδονται από έντομα. Μετά τον πόλεμο, το DDT συνέχισε να εφαρμόζεται κατά των κουνουπιών σε αρκετές χώρες για τον έλεγχο της ελονοσίας. Η σταθερότητά του, το 50 % μπορεί να παραμείνει στο έδαφος χρόνια μετά την εφαρμογή, και η ευρεία χρήση του σήμαινε ότι τα υπολείμματα DDT μπορούν να βρεθούν παντού. Έχει ανιχνευθεί ακόμη και στον Αρκτικό κύκλο.

13 2. DDT Ο αντίκτυπός στους πληθυσμούς των πτηνών οδήγησε σε απαγόρευση χρήσης του σε πολλές χώρες κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970. Το τροφιμογενές DDT εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη πηγή έκθεσης για το γενικό πληθυσμό, παρά το γεγονός ότι η χρήση του έχει απαγορευτεί. Οι επιδράσεις του DDT στον άνθρωπο είναι περιορισμένες, αλλά μακροπρόθεσμα είναι συνδεδεμένο με χρόνιες επιπτώσεις στην υγεία. Το DDT έχει ανιχνευθεί στο μητρικό γάλα, προκαλώντας σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την υγεία των βρεφών.

14 3. ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ
Μικροβιακό φορτίο σε Προϊόντα ζωικής προέλευσης ( π.χ Listeria σε τυριά) Μικροβιακό φορτίο σε Προϊόντα φυτικής προέλευσης (π.χ Salmonela σε ρίγανη, σουσάμι)

15 ΦΥΤΟΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
For more than 40 years, the mission of the U.S. Department of Agriculture’s (USDA) - Animal and Plant Health Inspection Service (APHIS) has been to protect the health and value of America’s agricultural and natural resources.

16 APHIS – ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ Για την διευκόλυνση του ασφαλούς εισαγωγικού εμπορίου γεωργικών προϊόντων μέσω του καθορισμού των φυτών και φυτικών προϊόντων που μπορεί να εισαχθούν με ασφάλεια στις ΗΠΑ, οι ειδικοί εμπειρογνώμονες δημιουργούν κανονισμούς και πολιτικές με στόχο να προστατεύουν τη γεωργία και το περιβάλλον.

17 ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

18 ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ


Κατέβασμα ppt "«Εξάγοντας ποιοτικά αγροτικά προϊόντα στις Η.Π.Α.»"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google