Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ο ΕΙΚΟΝΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΣΚΟΥΦΙΤΣΑΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ο ΕΙΚΟΝΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΣΚΟΥΦΙΤΣΑΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ο ΕΙΚΟΝΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΣΚΟΥΦΙΤΣΑΣ

2 Η Κοκκινοσκουφίτσα αποφάσισε να μάθει τι είναι το διαδίκτυο ή internet

3 Πρώτα όμως ήθελε να ενημερωθεί πώς λειτουργεί ακριβώς, ώστε να μην μπορεί κανείς να την κοροϊδέψει ή να την παρασύρει σε άγνωστα μονοπάτια. Θυμάστε τι έπαθε από τον κακό λύκο, όταν ήταν ευκολόπιστη; Ε! Δε θέλει να της ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο. Άλλωστε είχε ακούσει ότι οι κίνδυνοι είναι πολλοί. Αποφάσισε ότι θα μάθαινε τα πάντα!!!!! Κι έτσι ξεκίνησε τον περίπατό της…

4 Χμμμμμμμ… Παγκόσμιος Ιστός Και σε ποιον δεν αρέσει; Όλοι τον χρησιμοποιούν καθημερινά. Όλοι τον θεωρούν ένα συνηθισμένο και πολύ χρήσιμο μέσο. Είναι γνωστό και ως διαδίκτυο ή internet. Όσοι τον χρησιμοποιούν πολλές φορές δεν ξέρουν τι είναι. Το ίδιο κι εμείς! Τι να είναι άραγε;

5

6 Παγκόσμιος ιστός είναι το δίκτυο των συνδεδεμένων υπολογιστών και δικτύων σε παγκόσμια κλίμακα. Χρησιμοποιεί συγκεκριμένη ομάδα πρωτοκόλλων επικοινωνίας, γνωστή ως "http". Κάθε δίκτυο αποτελείται από συνδεδεμένους υπολογιστές σε τοπικό επίπεδο, για παράδειγμα το δίκτυο υπολογιστών των γραφείων μιας εταιρίας. Αυτά τα δίκτυα με τη σειρά τους συνδέονται σε ευρύτερα. Το ευρύτερο δίκτυο στον κόσμο λέγεται παγκόσμιος ιστός το οποίο είναι μοναδικό και συμπεριλαμβάνει τόσο τα γήινα δίκτυα, όσο και τα δίκτυα των δορυφόρων της γης και άλλων διαστημικών συσκευών που είναι συνδεδεμένα σε αυτό.

7 Χάρη στον Παγκόσμιο Ιστό μπορούμε με ευκολία να βρούμε πληροφορίες για θέματα που μας ενδιαφέρουν. Ακόμη το διαδίκτυο βοηθάει την επικοινωνία μας με άλλους ανθρώπους είτε με ηλεκτρονική αλληλογραφία είτε με ζωντανή συνομιλία. Είναι ένας τρόπος διαφήμισης κι αν χρειαστεί, διδασκαλίας και ψυχαγωγίας, αφού μπορούμε να ακούμε μουσική, να δούμε ταινίες ή να παίξουμε.

8

9 Δηλαδή μπορώ να σερφάρω στο διαδίκτυο χωρίς να υπάρχει κίνδυνος;

10 Στον Παγκόσμιο Ιστό μπορεί να «συναντήσουμε» ανθρώπους άγνωστους, που είναι γι’ αυτούς εύκολο να μας εξαπατήσουν ή να μας παραπλανήσουν. Το διαδίκτυο είναι ένας κόσμος που οι άνθρωποι κρύβονται πίσω από μια κουρτίνα και δε βλέπουμε το αληθινό τους πρόσωπο.

11 Επιπλέον η ομάδα διαχείρισης του internet καταγράφει και αποθηκεύει όλα τα προσωπικά μας δεδομένα. Μπορεί επίσης να πάρουμε λανθασμένες πληροφορίες από μη έγκυρες πηγές. Τέλος υπάρχει περίπτωση να μολύνουμε τον υπολογιστή μας με «ιούς».

12 Και πώς θα «πλοηγηθώ» με ασφάλεια στο internet;

13 • Μη συνδέεστε για πολύ ώρα στο διαδίκτυο
• Μη συνδέεστε για πολύ ώρα στο διαδίκτυο. • Μη δίνετε το όνομά σας, το πού μένετε ή το σχολείο στο οποίο πηγαίνετε σε ιστοσελίδες ή σε άτομα που γνωρίσατε στο διαδίκτυο.

14

15 • Σε περίπτωση που νιώσετε άβολα είτε διαβάζοντας κάποιο μήνυμα είτε συνομιλώντας στο διαδίκτυο, κλείστε τη σύνδεση και αμέσως ενημερώστε τους γονείς σας για ό,τι είδατε ή διαβάσατε.

16 • Να είστε πολύ προσεκτικοί όταν κάποιος «φίλος» που γνωρίσατε μέσω διαδικτύου σας ζητήσει να συναντηθείτε. Ενημερώστε τους γονείς σας ή κάποιον μεγαλύτερό σας ώστε να είναι μαζί σας στη συνάντηση.

17 • Μην ανοίγετε τα παράθυρα με διαφημίσεις παιχνιδιών ή νέων ταινιών που εμφανίζονται στην οθόνη του Η/Υ σας. Πολλές φορές επιλέγοντάς τα, συνδέεστε χωρίς να το γνωρίζετε με σελίδες που έχουν βλαβερό για εσάς περιεχόμενο.

18 • Μην πιστεύετε εύκολα αυτά που σας λένε ή διαβάζετε στο διαδίκτυο
• Μην πιστεύετε εύκολα αυτά που σας λένε ή διαβάζετε στο διαδίκτυο. Δεν είναι πάντα αλήθεια. • Έχετε πάντα υπόψη σας ότι οι ιοί βρίσκονται παντού: σε s, σε δισκέτες, σε αρχεία που «κατεβάζετε» από το διαδίκτυο.

19 Έχω ακούσει για μηχανές αναζήτησης. Τι είναι και πώς λειτουργούν;

20 Μηχανή αναζήτησης είναι μια εφαρμογή που επιτρέπει την αναζήτηση κειμένων και αρχείων στο Διαδίκτυο.

21

22 Μια μηχανή αναζήτησης χρησιμοποιεί κάποια προγράμματα που ονομάζονται «ρομπότ» ή «αράχνες» (spider), που «σερφάρουν» ασταμάτητα στο Web. Αυτά τα προγράμματα ταξιδεύοντας από δίκτυο σε δίκτυο ανακαλύπτουν και ταξινομούν ιστοσελίδες αναζητώντας τα κείμενα και τις διευθύνσεις τους. Τα ευρήματα καταχωρούνται σε ένα γιγαντιαίο ευρετήριο το οποίο περιλαμβάνει αντίγραφα όλων των ιστοσελίδων που έχει επισκεφτεί το ρομπότ.

23 Όταν πληκτρολογείς μια λέξη ή μια φράση, που σχετίζεται με το θέμα, η μηχανή ψάχνει το αρχείο της και σου παρουσιάζει μια λίστα με τις διευθύνσεις web σελίδων που πιθανώς σχετίζονται με το θέμα που ψάχνεις.

24

25 Τα αποτελέσματα αναζήτησης, έτσι όπως εμφανίζονται στον χρήστη, συνήθως περιέχουν την διεύθυνση της ιστοσελίδας και ένα δείγμα του κειμένου μέσα στο οποίο υπάρχουν οι λέξεις που αναζητήθηκαν.

26 Ο τρόπος σωστής αναζήτησης μέσα από τις μηχανές αναζήτησης είναι από τις πλέον βασικές δεξιότητες που πρέπει να διαθέτει ο χρήστης, τόσο για να μη χαθεί στις λεωφόρους των πληροφοριών του διαδικτύου, όσο και για να βρίσκει ταχύτερα τις πληροφορίες που αναζητά.

27 Πρέπει να είναι επομένως βασικός στόχος της εκπαίδευσης των νέων πολιτών της κοινωνίας της πληροφορίας. Λέγεται ότι ένας δωδεκάχρονος μαθητής μπορεί να συγκεντρώσει σήμερα σε πολύ μικρό χρόνο τόσες πληροφορίες, όσες θα συγκέντρωνε ένας ερευνητής του μεσαίωνα σε όλη του την ζωή.

28

29 Υπάρχουν τρεις βασικοί κανόνες οι οποίοι καθορίζουν έναν σωστό τρόπο συμπεριφοράς του χρήστη και συμβάλλουν στη σωστή αναζήτηση, έτσι ώστε να αποφεύγεται η προσπέλαση σε ακατάλληλο υλικό .

30 Διάβασε, σκέψου και μετά κάνε κλικ
Διάβασε, σκέψου και μετά κάνε κλικ.  Οι χρήστες πρέπει να διαβάσουν προσεκτικά την περιγραφή. Αν δεν ανταποκρίνεται σε αυτό που αναζητούν τότε δεν πρέπει να κάνουν κλικ.   

31 Πληκτρολόγησε σωστά, έλεγξε και μετά κάνε κλικ
Πληκτρολόγησε σωστά, έλεγξε και μετά κάνε κλικ.  Οι χρήστες συχνά πληκτρολογούν μια διεύθυνση και μετά κάνουν κλικ για να την επισκεφτούν, χωρίς να ελέγξουν αν πληκτρολογήθηκε σωστά.

32 Κλείσε και συζήτησε.  Οι χρήστες-παιδιά μπορεί να βρεθούν σε λάθος ιστοσελίδα και να πέσουν σε «ποντικοπαγίδα», δηλαδή να μην μπορούν να χρησιμοποιήσουν το κουμπί «πίσω». Έτσι «παγιδεύονται» στον χώρο της ιστοσελίδας. 

33 Δε πρέπει ούτε να φοβηθούν ούτε από περιέργεια να παραμείνουν
Δε πρέπει ούτε να φοβηθούν ούτε από περιέργεια να παραμείνουν. ΝΑ ΤΟ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ!!! Εκείνοι θα το αντιμετωπίσουν με το σωστό τρόπο.

34 Ασφαλής Αναζήτηση: Ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση Με την Ασφαλή Αναζήτηση, οι γονείς μπορούν να αποτρέψουν την εμφάνιση περιεχομένου για ανηλίκους στα αποτελέσματα αναζήτησης. Κανένα φίλτρο δεν είναι 100% ακριβές, αλλά η Ασφαλής Αναζήτηση θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τα περισσότερα από τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

35 Έχω ακούσει ότι μπορώ να στέλνω μηνύματα σε κάποιον φίλο μου μέσω του υπολογιστή. Είναι αλήθεια; Πολύ θα ήθελα να καταλάβω πώς γίνεται αυτό .

36

37 Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (αγγλικά ) είναι μια Υπηρεσία του Διαδικτύου, η οποία επιτρέπει τη συγγραφή, αποστολή, λήψη και αποθήκευση μηνυμάτων με χρήση ηλεκτρονικών συστημάτων τηλεπικοινωνιών. Τα μηνύματα στα οποία είναι δυνατόν να επισυνάπτονται αρχεία κάθε τύπου ξεκινούν από τον υπολογιστή του αποστολέα και, μέσω των δαιδαλωδών διαδρομών του Διαδικτύου, φτάνουν στον παραλήπτη σε διάστημα λίγων λεπτών.

38 Ωστόσο ο χρήστης του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και να λαμβάνει αυξημένα μέτρα προστασίας, καθώς η ευρύτατη χρήση του το κάνουν μια από τις πιο ευάλωτες υπηρεσίες του Διαδικτύου απέναντι σε κακόβουλους χρήστες. Είναι σημαντικό να διαχειριζόμαστε τη διεύθυνση της ηλεκτρονικής μας αλληλογραφίας με μεγάλη προσοχή.

39

40 Και τι είδους προβλήματα μπορώ να συναντήσω στην αποστολή e- mails;

41 Η μετάδοση ιών  Οι ιοί επικολλώνται συνήθως στα συνημμένα αρχεία των μηνυμάτων και μολύνουν τον υπολογιστή του χρήστη, μόλις αυτός ανοίξει το συνημμένο αρχείο. Συνήθως έχουν κατάληξη .exe, .com, .vbs, .dll, .sh, .bat κ.ά.),

42 Ενοχλητική αλληλογραφία (spam mail) Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο χρησιμοποιείται συχνά για τη μεταφορά ανεπιθύμητων μηνυμάτων, όπως ανεπιθύμητες διαφημίσεις για προϊόντα, υπηρεσίες και ιστοχώρους.

43 Μηνύματα απατηλού περιεχομένου (hoaxes) Πρόκειται για ενοχλητικού τύπου μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου:

44 1. «Προειδοποιητικά»: ειδοποιούν το χρήστη για την ύπαρξη ιού ή άλλη απειλή στο λειτουργικό του σύστημα και τον συμβουλεύουν να προβεί σε ορισμένες ενέργειες, που στην πραγματικότητα δεν αποτελούν απειλή για το σύστημα.

45 2. «Συμπαράστασης»: παρουσιάζουν υποθετικά προβλήματα κάποιου ανθρώπου (συνήθως παιδιών που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες) και ζητούν την κινητοποίηση όσο περισσότερων χρηστών γίνεται. 3. «Εκφοβισμού» : αλυσιδωτές επιστολές που εκφοβίζουν το χρήστη ότι θα του συμβεί κάτι αν δεν προωθήσει το μήνυμα και σε άλλους χρήστες.

46

47 Και πώς θα χρησιμοποιώ με ασφάλεια το e-mail;

48 Είτε πρόκειται για την καταστροφική δύναμη ενός ιού ή απλά τις προσπάθειες hacking, είμαστε πάντα μόνο ένα κλικ μακριά από την αντιμετώπιση ενός χάους που δε θα θέλαμε. Γι’ αυτό είναι καλό να ακολουθήσουμε κάποιες συμβουλές:

49 • Κράτησε μυστικό τον κωδικό πρόσβασης και βεβαιώσου ότι είναι 100% μοναδικός. • Μην κάνεις γνωστά τα προσωπικά σου δεδομένα. • Ποτέ μην ανοίξεις συνημμένα μηνύματα από αγνώστους. Κίνδυνος μετάδοσης ιού. • Μην ανοίγετε ένα spam mail.Μπορεί να περιέχει κακόβουλο λογισμικό.

50 Δεν υπάρχουν μέτρα προστασίας και άμυνας;

51 1. Εγκατάσταση προγράμματος antivirus (αντιβιοτικών ) 2
1.Εγκατάσταση προγράμματος antivirus (αντιβιοτικών ) 2.Χρησιμοποίηση φίλτρων για διαγραφή spam μηνυμάτων ή ρύθμιση του προγράμματος διαχείρισης αλληλογραφίας του υπολογιστή (συνηθέστερα το outlook express)

52 Και η άμεση συνομιλία (chat) ; Πώς λειτουργεί;

53 Το chat είναι ένας χώρος που επιτρέπει στους χρήστες του internet να συνομιλούν μεταξύ τους. Είτε με γραπτό κείμενο σε πραγματικό χρόνο, είτε με video και ήχο, αν διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό (webcam και μικρόφωνο ). Οι συνομιλίες μπορούν να είναι είτε δημόσιες είτε ιδιωτικές.

54

55 Τρόπος χρήσης Ο χρήστης χρησιμοποιεί ψευδώνυμο και αυτό μαζί με την ψευδαίσθηση ότι βρίσκεται ασφαλής στο περιβάλλον του σπιτιού του, μετατρέπει το chat σε μια από τις πιο επικίνδυνες παγίδες του διαδικτύου. Πολλοί έχουν υποστεί παρενόχληση ή έχουν δεχτεί προτροπή για συνάντηση σε πραγματικό χώρο.

56 Ασφαλής Τρόπος χρήσης 1.Κρατήστε τις προσωπικές σας πληροφορίες ασφαλείς/μυστικές. 2.Χρησιμοποιείτε ψευδώνυμα. 3.Αν υποστείτε ή διαπιστώσετε οποιαδήποτε παρενόχληση, ενημερώστε το διαχειριστή της συνομιλίας. 4.Αν νιώσετε άσχημα, βγείτε από το δωμάτιο συνομιλίας και πείτε το στους γονείς σας.

57 5.Όταν συνομιλείτε, να είστε προσεκτικοί ως προς το λεξιλόγιο και να σκεφτείτε και τους άλλους. 6.Δε δεχόμαστε συνάντηση σε πραγματικό χώρο. 7.Δε στέλνουμε φωτογραφίες σε κανέναν ειδικά σε αγνώστους. 8.Ενημερωνόμαστε σωστά σχετικά με αυτόν τον τρόπο επικοινωνίας.

58

59 Το τελευταίο που θα ήθελα να σας ρωτήσω είναι για την κοινωνική δικτύωση. Έχω ακούσει ότι είναι ένας κόσμος γεμάτος εικόνες, φιλικές σχέσεις, βίντεο και ό,τι άλλο μπορείς να δημιουργήσεις με τους φίλους σου

60 Οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης σαν το Twitter, το Facebook και το MySpace προσφέρουν στους νέους έναν κεντρικό χώρο στο διαδίκτυο, όπου μπορούν να δημιουργήσουν το δικό τους εικονικό προφίλ που θα περιέχει προσωπικά δεδομένα, όπως το όνομά τους, την ηλεκτρονική διεύθυνσή τους, τα χόμπι τους, τι τους αρέσει και τι όχι, φωτογραφίες, βίντεο, κι όπου μπορούν επίσης να δημιουργήσουν επαφές, ή λίστες «φίλων», με τους οποίους να τα μοιράζονται όλα αυτά.

61

62 Κίνδυνοι χρήσης κοινωνικής δικτύωσης 1. Διαδικτυακός εκφοβισμός 2
Κίνδυνοι χρήσης κοινωνικής δικτύωσης 1. Διαδικτυακός εκφοβισμός 2. Κατέβασμα και δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας 3.Παράνομο περιεχόμενο 4.Υποκλοπή ταυτότητας 5. Διαδικτυακή παραπλάνηση ανηλίκου

63 Ασφαλής χρήση • Να μην ανεβάζουν στο προφίλ τους φωτογραφίες όπου φαίνεται καθαρά η τοποθεσία στην οποία βρίσκονται (σπίτι, σχολείο ή μέρη που συχνάζουν) ή φωτογραφίες που θα τους έφερναν σε δύσκολη θέση.

64 • Να γνωρίζουν ότι από τη στιγμή που προσθέτουν στη λίστα των φίλων τους κάποιο άτομο, αυτό αποκτά πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα που εμφανίζονται . Τα προσωπικά μας δεδομένα είναι πολύτιμα. Τα προστατεύουμε λοιπόν όσο το δυνατόν καλύτερα!

65

66 Μήπως είναι καλό να δίναμε μερικές συμβουλές και στους γονείς, γιατί εμείς τα παιδιά … ξεχνιόμαστε!!!

67 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ

68

69 • Να θέτουν όρους και χρονικά πλαίσια όσον αφορά τη χρήση του διαδικτύου στο σπίτι. • Να συνοδεύουν τα μικρότερα παιδιά όταν συνδέονται στο διαδίκτυο, ειδικά τις πρώτες φορές. • Να τοποθετούν τον υπολογιστή με σύνδεση στο διαδίκτυο, σε ένα χώρο του σπιτιού με άμεση πρόσβαση από όλα τα μέλη της οικογένειας.

70 • Να προτείνουν στο παιδί τους τη χρήση ιστοσελίδων με επιμορφωτικό και ψυχαγωγικό περιεχόμενο κατάλληλο για την ηλικία του. • Οι γονείς θα πρέπει να προτρέπουν τα παιδιά τους ώστε να αποφεύγουν τη δημοσίευση προσωπικών τους στοιχείων (ονοματεπώνυμο, στοιχεία επικοινωνίας, διευθύνσεις, προτιμήσεις, ενδιαφέροντα κ.α.) κατά τη διάρκεια χρήσης του διαδικτύου, ιδιαίτερα όταν αυτά είναι σε συνδυασμό με φωτογραφίες. • Να προτείνουν στο παιδί τους τη χρήση ιστοσελίδων με επιμορφωτικό και ψυχαγωγικό περιεχόμενο κατάλληλο για την ηλικία του. • Οι γονείς θα πρέπει να προτρέπουν τα παιδιά τους ώστε να αποφεύγουν τη δημοσίευση προσωπικών τους στοιχείων (ονοματεπώνυμο, στοιχεία επικοινωνίας, διευθύνσεις, προτιμήσεις, ενδιαφέροντα κ.α.) κατά τη διάρκεια χρήσης του διαδικτύου, ιδιαίτερα όταν αυτά είναι σε συνδυασμό με φωτογραφίες.

71

72 Μπράβο παιδιά κάναμε ένα πολύ διαφωτιστικό ταξίδι στον εικονικό κόσμο του διαδικτύου! Έμαθα τόσα πολλά που θεωρώ ότι δεν είμαι πια η αφελής Κοκκινοσκουφίτσα του παραμυθιού αλλά η προσεκτική Κοκκινοσκουφίτσα του Διαδικτύου!!!! Η ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΣΚΟΥΦΙΤΣΑ

73 Θα χρησιμοποιώ το internet με μεγάλη προσοχή για να μην πέφτω σε καμιά «ποντικοπαγίδα» ούτε «λυκοπαγίδα»!!!!! Είμαι σίγουρη ότι αν κάνουν όλα τα παιδιά αυτά που μας είπατε δε θα διατρέχουν κανέναν κίνδυνο. Και η συμβουλή μου:

74 Να έχετε πάντα εμπιστοσύνη στους γονείς και τους δασκάλους σας!!!!!!!!!!!

75 Οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης του 7ου Δημοτικού Σχολείου Χίου Σχολικό έτος 2013-2014

76 Υπεύθυνες Δασκάλες Κυριάκου Χαρούλα Γιαννιτσάκη Αφροδίτη
Υπεύθυνες Δασκάλες Κυριάκου Χαρούλα Γιαννιτσάκη Αφροδίτη


Κατέβασμα ppt "Ο ΕΙΚΟΝΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΣΚΟΥΦΙΤΣΑΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google