Κατέβασμα παρουσίασης
Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε
ΔημοσίευσεOmega Sarris Τροποποιήθηκε πριν 10 χρόνια
1
ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ: συνδυασμός Επιστήμης και Τεχνολογίας
Συνεισφέρει σε τομείς όπως: Ιατρική, Γεωργία, Κτηνοτροφία, Βιομηχανία, προστασία περιβάλλοντος. Τεχνικές: καλλιέργειας και ανάπτυξης μικροοργανισμών και τεχνικές ανασυνδυασμένου DNA. Συνέπειες: αλλαγή κοινωνίας, ηθικά προβλήματα.
2
ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟΥ: ρυθμός διαίρεσης κυττάρων (κάθε είδος μικροοργανισμού έχει χαρακτηριστικό χρόνο διπλασιασμού).
3
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΕΙΡΕΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΡΥΘΜΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ
Θρεπτικά συστατικά: πηγές C, πηγές Ν, πηγές μεταλλικών ιόντων. pH: (6-9, Lactobacillus 4-5). Παρουσία ή απουσία Ο2: υποχρεωτικά αερόβια (Mycobacterium), προαιρετικά αερόβια, υποχρεωτικά αναερόβια (Clostridium). Θερμοκρασία.
4
Lactobacilus (γιαούρτι)
5
MYCOBACTERIUM (φυματίωση)
6
Clostridium tetani
7
Streptomyces condia under electron microscopy (11,000X). Ακτινομύκητας
Προαιρετικά αερόβιο Streptomyces condia under electron microscopy (11,000X). Ακτινομύκητας Σαν βακτήριο, αλλά φτιάχνει υφές Παθογόνα σε φυτά και ανθρώπους Υπεύθυνα για την ανοργανοποίηση της λιγνίνης Παράγεται η στρεπτομυκήνη και αερομυκήνη (αντιβιοτικά)
8
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ.
Α) στο εργαστήριο. Θρεπτικά υλικά: υγρά, στερεά ( άγαρ + υγρό θρεπτικό υλικό ). Εμβολιασμός: μικρή ποσότητα κυττάρων σε θρεπτικό υλικό, ώσπου να παραχθεί μεγάλος αριθμός κυττάρων μέσα σε ώρες σε κλίβανο σε σταθερή θερμοκρασία. Οι καλλιέργειες αυτές μπορούν να καταψυχθούν (-80οC). Β) στην βιομηχανία. ΖΥΜΩΤΗΡΕΣ Ή ΒΙΟΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΕΣ. Ρύθμιση συνθηκών: θερμοκρασία, pΗ, συγκέντρωση Ο2. Θρεπτικό υλικό: μελάσα. ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ: στείρες συνθήκες.
9
ΖΥΜΩΣΗ: Όλες οι διεργασίες αερόβιες και αναερόβιες.
ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΖΥΜΩΣΗΣ: τα κύτταρα(ΒΙΟΜΑΖΑ), είτε τα προϊόντα των κυττάρων (π.χ πρωτεΐνες ή αντιβιοτικά).
Παρόμοιες παρουσιάσεις
© 2024 SlidePlayer.gr Inc.
All rights reserved.