Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΚΑΡΑΜΑΝΟΥ ΕΛΕΝΗ ΛΟΙΖΟΥ ΕΛΕΑΝΑ ΜΑΓΚΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΚΑΡΑΜΑΝΟΥ ΕΛΕΝΗ ΛΟΙΖΟΥ ΕΛΕΑΝΑ ΜΑΓΚΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΟ ΟΡΟΣ ΥΜΗΤΤΟΣ: ΙΣΤΟΡΙΑ, ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ, ΧΛΩΡΙΔΑ, ΠΑΝΙΔΑ, ΟΙΚΙΣΜΟΙ, ΜΝΗΜΕΙΑ, ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΚΑΡΑΜΑΝΟΥ ΕΛΕΝΗ ΛΟΙΖΟΥ ΕΛΕΑΝΑ ΜΑΓΚΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ ΜΙΧΑΗΛ ΑΡΓΥΡΗ

2 ΧΛΩΡΙΔΑ ΥΜΗΤΤΟΥ Οι παπαρούνες βρίσκονται στις ψυχρές περιοχές της Γης. Χαρακτηριστικά τους είναι τα φύλλα τους, που είτε αναπτύσσονται μέσα σε λοβό είτε είναι κομμένα σε διάφορα μέρη διασκορπισμένα, η ύπαρξη ενός γαλακτώδους υγρού στο βλαστό

3 ΟΡΧΙΔΕΑ Οι Ορχιδέες είναι καλλωπιστικά μον- οκοτυλήδονα  φυτά  τα οποία συνθέτουν την οικογένεια των Ορχεοειδών, τη μεγαλύτερη των ανθοφόρων φυτών (Αγγειόσπερμων).

4 ΚΕΔΡΟΣ Eίναι μεγάλο δέντρο, από το οποίο μαζεύεται και το ονομαζόμενο «κέδρινο (ρετσίνι)». Έχει καρπό σαν του κυπαρισσιού, πολύ μικρότερο όμως.

5 ΠΑΝΙΔΑ ΥΜΗΤΤΟΥ Οι λιβελούλες είναι τα εντόμα που ανήκουν στην υπόταξη Ανισόπτερα, η οποία εντάσσεται στην τάξη οδοντόγναθα. Τα θηλυκά έντομα γεννούν τα αυγά τους κοντά στο νερό ή πάνω στο νερό καθώς και σε επιπλέοντα φυτά.

6 ΚΟΚΚΙΝΟΛΑΙΜΗΣ Ο Κοκκινολαίμης, το αηδόνι  του χειμώνα, γνωστός και ως Καλογιάννος, Ρούβελας, Τσιπουργιάννης ή Κουμπογιάννος είναι ένα μικρόσωμο, στρουθιόμορφο πουλί, που ανήκει στην οικογένεια των τσιχλών

7 ΚΟΡΑΚΙ Το κοράκι (επιστημονι- κόόνομα
Το κοράκι (επιστημονι- κόόνομα  (Corvus corax) είναι ξηροβατικό πτηνό της τάξης πασσερίμορφα, μεγέθους όρνιθας(μήκο ς εκατοστά) γεγονός που το κατατάσσει ως ενα από τα μεγαλύτερα μέλη της τάξης και φτάνει σε βάρος το ενάμισι κιλό.

8 ΜΕΛΙ ΥΜΗΤΤΟΥ .Το πρώτο προϊόν ονομάστηκε μέλι Υμηττού Αττική διότι προμηθεύονταν θυμαρίσιο μέλι από τον Υμηττό. Αργότερα οι δύο επιχειρηματίες αγόραζαν θυμαρίσιο μέλι και από άλλες περιοχές της Αττικής, όπως Μεσόγεια, Μάνδρα κλπ. Και το μέλι από μέλι Υμηττού Αττική εξελίχθηκε σε μέλι Αττική τύπου Υμηττού και στη συνέχεια έγινε το γνωστό σε όλους μας μέλι Αττική.

9 ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΥΜΗΤΤΟΥ Η ονομασία του βουνού προέρχεται από την μεταγενέστερη επωνυμία <<τρελός>> ,το οποίο προέρχεται από την ιταλική λέξη imetto. Το βουνό αυτό χαρακτηρίζεται ιερό, διότι στις πλαγιές και στις σπηλιές του έστησαν τα ιερά τους οι αρχαίες Νύμφες και ο θεός Παν.

10 ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΥΜΗΤΤΟΥ Άγιος Μάρκος
 Άγιος Μάρκος Το πρώτο χριστιανικό κέντρο του Υμηττού δεν βρισκόταν στη θέση της μονής Καισαριανής, αλλά στο νοτιοδυτικό ύψωμα του μοναστηριού, στη θέση «Κοιμητηρίο των Πατέρων».

11 ΜΟΝΗ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ Η Μονή της Καισαριανής βρίσκεται σε υψόμετρο 350μ περίπου, στο αισθητικό δάσος Υμηττού. Είναι σχετικά κοντά στην κατοικημένη περιοχή (περίπου 2-3 χλμ) και η πρόσβαση από την Καισαριανή μπορεί να γίνει ακόμη και με τα πόδια. Το Μοναστήρι είναι αφιερωμένο στα Εισόδια της Θεοτόκου και χτίστηκε προς το τέλος του 11ου αιώνα μ.Χ. ή στις αρχές του 12ου ενώ σταμάτησε να λειτουργεί το 1833.

12 ΣΠΗΛΑΙΑ ΥΜΗΤΤΟΥ Τρύπια σπηλιά - Φυσική γέφυρα Μαυροβουνίου
Βρίσκεται  σε  υψ. 520 περίπου, λίγα  λεπτά μετά το ύψωμα 507 μ. και στα δεξιά του μονοπατιού που από το  διάσελο  Σταυρός οδηγεί στο Μαυροβούνι του Υμηττού, δίπλα από τη Μεγάλη Σπηλιά και στα χαρακτηριστικά  βράχια  της  περιοχής.

13 ΚΟΥΤΟΥΚΙ ΣΠΗΛΑΙΟ Βρίσκεται  στην  ανατολική  πλευρά  του Υμηττού, σε υψ.520 μ., ΝΑ από τα χαρακτηριστικά στεφάνια της  κορυφής  Εύζωνας  και  απέχει  4 χλμ. ( άσφαλτος ) από  την Παιανία. Είναι το ωραιότερο και το πιο φαντασμαγορικό, από άποψη εσωτερικού διακόσμου, σπήλαιο της Αττικής.

14 ΙΣΤΟΡΙΑ ΥΜΗΤΤΟΥ Η μονή της Καισαριανής βρίσκεται στην δυτική πλευρά του Υμηττού. Ταυτίζεται με το ιερό της Δήμητρας. Αρχικά, γνώρισε μεγάλη ακμή, ενώ επίσης μερικά αρχιτεκτονικά μέλη της χρησιμοποιήθηκαν τον 10 αιώνα. Σημαντική, στην σύγχρονη ιστορία, υπήρξε η συμβολή της φιλοδασικής  ένωσης Αθηνών. Ο κύριος ναός της αποτελεί ένα από τα κομψότερα βυζαντινά  μνημεία με τύπο του εγγεγραμμένου σταυροειδούς με τρούλο στηριζόμενος σε τέσσερις κίονες .Η μορφή του μοναστηριού κατά το 1745 σώζεται χάρη στο σχέδιο του ρώσου μοναχού Μπάρσκι

15 ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΥΜΗΤΤΟΥ H άμεση αντίδραση πυροσβεστικής και της εθελοντικής ομάδος δασοπροστασίας Χολαργού-Παπάγου, έσωσε τον Υμηττό από μεγάλη καταστροφή. Ο Υμηττός έχει ξαναμπεί στο στόχαστρο και οι επόμενοι 2 μήνες είναι εξαιρετικά δύσκολοι. Οι εθελοντές μας δασοπυροσβέστες είναι επί ποδός πολέμου.


Κατέβασμα ppt "ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΚΑΡΑΜΑΝΟΥ ΕΛΕΝΗ ΛΟΙΖΟΥ ΕΛΕΑΝΑ ΜΑΓΚΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google