Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Π.Ε. ΚΑΙ Δ.Ε. ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Π.Ε. ΚΑΙ Δ.Ε. ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Π.Ε. ΚΑΙ Δ.Ε. ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Δ΄ ΑΘΗΝΑΣ Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΝΕΩΝ (ΣΣΝ) : Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥΣ Δρ. Στέφανος Κουμαρόπουλος Υπεύθυνος Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Εισήγηση στο 3ο Συνέδριο Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, Ρέθυμνο Παν. Γάλλου, 6-9 Μαΐου 2010

2 Συμβουλευτικοί Σταθμοί Νέων (ΣΣΝ) ιστορικό-θεσμικό πλαίσιο «καινοτόμος δράση»Είναι ένας νέος θεσμός, μία «καινοτόμος δράση» του Υπουργείου Παιδείας Έχει εισαχθεί στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση τα τελευταία χρόνια. ψυχολογική στήριξηΠρωτολειτούργησαν με απόφαση του Υπουργού το Σεπτέμβριο του 1999, σε 6 Διευθύνσεις του Λεκανοπεδίου Αττικής για να βοηθήσουν στην ψυχολογική στήριξη των μαθητών και των οικογενειών τους που επλήγησαν από τον τότε πρόσφατο σεισμό.

3 Συμβουλευτικοί Σταθμοί Νέων (ΣΣΝ) ιστορικό-θεσμικό πλαίσιο Τον Αύγουστο του 2001 με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας τοποθετήθηκαν αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί ως Υπεύθυνοι των Σ.Σ.Ν. σε 15 Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Το Σεπτέμβριο του 2002 αποφασίστηκε από τον τότε Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων η στελέχωση των 15 Σ.Σ.Ν. με απόσπαση εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

4 Συμβουλευτικοί Σταθμοί Νέων (ΣΣΝ) ιστορικό-θεσμικό πλαίσιο Οι Συμβουλευτικοί Σταθμοί Νέων που ιδρύθηκαν το 2001 και λειτουργούν έως σήμερα είναι 15: 7 στις Διευθύνσεις Δ/θμιας Εκπ/σης στο Λεκανοπέδιο Αττικής (στο κέντρο της Αθήνας, στην Αγία Παρασκευή, στο Περιστέρι, στη Ν. Σμύρνη, στον Πειραιά, στην Παιανία, στην Ελευσίνα) 2 στις Διευθύνσεις της Θεσσαλονίκης, και από 1 στις Διευθύνσεις Ιωαννίνων, Λάρισας, Αχαΐας, Ρεθύμνου, Ηρακλείου Κρήτης και Σάμου.

5 Συμβουλευτικοί Σταθμοί Νέων (ΣΣΝ) ιστορικό-θεσμικό πλαίσιο Οι ΣΣΝ αυτοί στελεχώθηκαν με αποσπασμένους Εκπαιδευτικούς που: είτε είναι Εκπαιδευτικοί, απόφοιτοι των Φ.Π.Ψ., είτε έχουν σπουδές και μεταπτυχιακούς τίτλους ή Διδακτορικά στο χώρο της Ψυχολογίας και της Συμβουλευτικής.

6 ΣΣΝ: σημερινή κατάσταση Λειτουργούν περίπου 18 Σ.Σ.Ν. σε όλη τη χώρα και είναι υπό ίδρυση ή έχουν ιδρυθεί και τώρα οργανώνονται και στελεχώνονται άλλοι 41 ΣΣΝ. Από το Μάιο του 2009 δόθηκε εντολή να τοποθετηθούν Υπεύθυνοι και στις υπόλοιπες Διευθύνσεις και στη Σιβιτανίδειο Σχολή στην Καλλιθέας και να αποσπαστούν όπου υπάρχει δυνατότητα και στελέχη. Συνολικά θα έπρεπε με το νόμο σήμερα να λειτουργούν 59 ΣΣΝ σε όλη τη χώρα.

7 Το έργο των Συμβουλευτικών Σταθμών Νέων Προσφέρουν υποστηρικτική συμβουλευ- τική βραχείας διάρκειας σε γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς. Οι υπηρετούντες στους ΣΣΝ δρουν ως ενδιάμεσοι σύμβουλοι στοχεύοντας στην κάλυψη των ψυχοκοινωνικών αναγκών των σχολικών μονάδων.

8 Το έργο των Συμβουλευτικών Σταθμών Νέων Σε αρκετές περιπτώσεις παραπέμπονται γονείς και μαθητές σε κατάλληλους δημόσιους φορείς όταν χρήζουν εξειδικευμένης ή μακροχρόνιας υποστήριξης.

9 Ενδεικτικοί φορείς παραπομπής μαθητών-γονέων του ΣΣΝ Δ΄ Αθήνας σε Κέντρα Ψυχικής Υγείας ή Ιατροπαιδαγω-γικά για προβλήματα ψυχικής υγείας, στην Μέριμνα για την υποστήριξη εφήβων στο πένθος, στον Εξάντα, στην Πλεύση του ΚΕΘΕΑ και στα Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ για υποστήριξη εφήβων που πειραματίζονται ή κάνουν συστηματική χρήση

10 Ενδεικτικοί φορείς παραπομπής μαθητών-γονέων του ΣΣΝ Δ΄ Αθήνας στη Μονάδα Οικογενειακής Θεραπείας (Παγκράτι) οικογένειες σε κρίση, Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων Παραπέμψαμε επίσης στην Κλίμακα ενηλίκους με αυτοκτονικό ιδεασμό, στη ΒΑΒΕΛ εφήβους μετανάστες με σοβαρά προβλήματα.

11 Συνεργασίες με φορείς του ΣΣΝ Δ΄ Αθήνας Συνήγορο του Παιδιού, Ιδρύματα φιλοξενίας εφήβων, το Χαμόγελο του Παιδιού, με την Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων Αθηνών, την Εισαγγελέα Ανηλίκων Κέντρα φιλοξενίας και στήριξης κακοποιημένων γυναικών.

12 Ενδεικτικές δραστηριότητες του ΣΣΝ Δ΄ Αθήνας Ομιλίες, εισηγήσεις, εκπαιδευτικά Προγράμματα και Ημερίδες για Εκπαιδευτικούς Ομιλίες σε Συλλόγους Γονέων ή Πολιτιστικούς Ομιλίες-παρεμβάσεις σε Συλλόγους Καθηγητών Ομιλίες-διάλογος σε μαθητές Δημοσιεύσεις στον τοπικό τύπο και σε Εφημερίδες των Ενώσεων Γονέων

13 Συμβουλευτικός Σταθμός Νέων Δ΄ Αθήνας Ιστότοπος: http://www.ssneond.sch.gr/ http://www.ssneond.sch.gr/ E-mail: ssneond@sch.gr Τηλ.: 210 93 74 322 Φαξ: 210 9374559

14 Προτάσεις για την καλύτερη λειτουργία των ΣΣΝ Στελέχωση με ικανό αριθμό ατόμων με σπουδές ή εξειδίκευση στην ψυχολογία και τη συμβουλευτική. Για να αποσπώνται υπεύθυνοι και στελέχη με αυξημένα προσόντα στους ΣΣΝ θα πρέπει να δίδεται το επίδομα που λαμβάνουν οι Ειδικοί Παιδαγωγοί και στους υπευθύνους και στα στελέχη των ΣΣΝ. Να προβλεφθεί εποπτεία

15 Προτάσεις για την καλύτερη λειτουργία των ΣΣΝ Χρειάζονται και άλλες παράλληλες υπηρεσίες στο Σχολείο (ψυχίατροι, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί). Καλό θα ήταν να αποσπασθεί έστω για μερική απασχόληση (1-2 φορές την εβδομάδα) και ένας Παιδοψυχίατρος ή ένας Κλινικός Ψυχολόγος. Η Συμβουλευτική των ΣΣΝ να παραμείνει Διεπιστημονική. Δεν θα πρέπει να ψυχιατρικοποιηθεί ή να ψυχολογικοποιηθεί.

16 Προτάσεις για την καλύτερη λειτουργία των ΣΣΝ Αναγκαία η απόσπαση ενός ειδικού για την ενημέρωση της ιστοσελίδας και Γραμματέως για την επικοινωνία με τα Σχολεία και άλλα Κέντρα καθώς και το κλείσιμο των συναντήσεων (ραντεβού). Να οργανωθεί ειδική κατάρτιση και επιμόρφωση ειδικά για Υπευθύνους και στελέχη ΣΣΝ. Αποκέντρωση του ΣΣΝ: Θα μπορούσαν σε Σχολεία σε μεγάλα συγκροτήματα Σχολείων που προσφέρουν κάποιο χώρο να λειτουργήσουν Γραφεία Συμβουλευτικής

17 Προτάσεις για την καλύτερη λειτουργία των ΣΣΝ Να προβλεφθεί στέγαση σε χώρους που να εξασφαλίζουν άνετη μετάβαση σε μαθητές, γονείς και καθηγητές. Θα πρέπει όμως να προβλεφθεί ειδικό κόστος συντήρησης των χώρων και των εξοπλισμών των ΣΣΝ. Όλοι θέλουμε ένα πιο ανθρώπινο Σχολείο, που να δίνει χαρά στους εφήβους.

18 Προτάσεις για την καλύτερη λειτουργία των ΣΣΝ Οι ΣΣΝ θα πρέπει να βρουν και να εκπαιδεύσουν εκπαιδευτικούς πολλαπλασιαστές μιας υποστηρικτικής συμβουλευτικής στα Σχολεία Σήμερα έχουμε ανάγκη από εκπαιδευτικούς συμβούλους

19 Προοπτικές των ΣΣΝ Οι ΣΣΝ σήμερα είναι σε μία μεταβατική φάση. Η στελέχωση των ΣΣΝ σε όλη τη χώρα είναι ένα καλό βήμα, όπως και η πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας να τα επεκτείνει και στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Ασφαλώς το εύρος των αιτημάτων, το πλήθος των Σχολείων, τα λιγοστά άτομα που υπηρετούν στους ΣΣΝ θέτει επιτακτικά την ανάγκη αναμόρφωσης, επέκτασής και ανάπτυξής τους. Τα περιστατικά εφήβων και οικογενειών τους που χρήζουν συμβουλευτικής παρέμβασης με την έξαρση της ανεργίας και τα οικονομικά προβλήματα αυξάνονται γεωμετρικά. Αναμένουμε την αναβάθμισή τους.

20 Συμβουλευτικός Σταθμός Νέων Δ΄ Αθήνας Ευχαριστούμε για την προσοχή σας…


Κατέβασμα ppt "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Π.Ε. ΚΑΙ Δ.Ε. ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google