Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

OIMO101 OIKONOMIKA THΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΙΙ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "OIMO101 OIKONOMIKA THΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΙΙ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 OIMO101 OIKONOMIKA THΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΙΙ
Διάλεξη Νο.1-Εβδομάδα 3

2 Ανακεφαλαίωση Η Κατάρρευση του Οικονομικού Συστήματος του Κεντρικού Σχεδιασμού-Σταλινικό Οικονομικό Σύστημα. Μετάβαση Πρωταρχικά στοιχεία που διαφοροποιούν τα μοντέλα της μετάβασης: Οικονομική Ανάλυση Τι είναι μια καλή κοινωνία; Ταχύτητα της μετάβασης Πολιτική δομή

3 Ανακεφαλαίωση Ιδεολογική δομή Αρχικές συνθήκες
Δευτερεύοντα στοιχεία που διαφοροποιούν τα μοντέλα της μετάβασης: Φιλελευθεροποίηση των τιμών-Σταθεροποίηση Ιδιωτικοποίηση Θεσμική δομή Δημοσιονομική Πολιτική Νομισματική πολιτική και χρηματοπιστωτικό σύστημα

4 Ανακεφαλαίωση Διεθνές εμπόριο και ξένη βοήθεια Κοινωνική Πολιτική
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΟΚ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ

5 Μετακεϋνσιανό μοντέλο της μετάβασης
Post Keynesians τάσσονται κατά των γρήγορων, ριζικών και μακροπροθέσμων οικονομικών μεταρρυθμίσεων στις οικονομίες υπό μετάβαση. Ουσιαστικές κυβερνητικές παρεμβάσεις. John Mayard Keynes, “The General Theory of Employment, Interest and Money”.

6 Μετακεϋνσιανό μοντέλο της μετάβασης
Πλήρη απασχόληση. Post Keynesians απορρίπτουν τρεις υποθέσεις της ορθόδοξης οικονομικής θεωρίας: Την ουδετερότητα του χρήματος: οι αλλαγές στο χρήμα δεν μπορούν να επηρεάσουν τις πραγματικές οικονομικές μεταβλητές.

7 Μετακεϋνσιανό μοντέλο της μετάβασης
2. Οτιδήποτε μπορεί να αντικαταστεί από οτιδήποτε άλλο (ουδών αντικατάστατον) 3. Το οικονομικό περιβάλλον είναι ergonic (εργονομικό? εργονικό?) (το μέλλον μπορεί να εκτιμηθεί από προηγούμενες στατιστικές πληροφορίες. Η διαδικασία της μετάβασης είναι non-ergodic.

8 Μετακεϋνσιανό μοντέλο της μετάβασης
Post Keynesians ασχολούνται με ιστορικά ζητήματα, ζητήματα αβεβαιότητας και κατανομής καθώς και με τους πολιτικούς και οικονομικούς θεσμούς. Όλα αυτά επηρεάζουν την έκβαση της παραγωγής και απασχόλησης.

9 Μετακεϋνσιανό μοντέλο της μετάβασης
Νεοκλασική αντίληψη: ισορροπία. Το καπιταλιστικό οικονομικό σύστημα στερείται κάθε εσωτερικό αυτοδιορθωτικού μηχανισμού για την διατήρηση καταλλήλων επιπέδων της συνολικής ζήτησης, χαμηλών επιπέδων ανεργίας και σταθερών τιμών. Ενισχύουν τα υψηλά επίπεδα της συνολικής ζήτησης, με σκοπό να πετύχουν και να διατηρήσουν την πλήρη απασχόληση.

10 Μετακεϋνσιανό μοντέλο της μετάβασης
Η οικονομία λειτουργεί σε ιστορικό χρόνο, το οποίο υπονοεί ότι το παρελθόν της είναι αμετάβλητο και το μέλλον αβέβαιο. Η αβεβαιότητα για το μέλλον καταλήγει σε οικονομική αστάθεια. «Μεταβατική αβεβαιότητα»: θεσμικών και συστηματικών αλλαγών, της νοοτροπίας του παρελθόντος, και των πολιτικών και κοινωνικών αλλαγών.

11 Μετακεϋνσιανό μοντέλο της μετάβασης
Υπέρ του σοσιαλδημοκρατικού καπιταλιστικού συστήματος: Ποικιλία μορφών ιδιοκτησίας, αγορά με κρατικό παρεμβατισμό στα πλαίσια ενός δημοκρατικού συστήματος. Ελευθερία, ισότητα, σταθερότητα, ασφάλεια και κοινωνική δικαιοσύνη.

12 Μετακεϋνσιανό μοντέλο της μετάβασης
Δεν υπάρχει το σχίσμα μεταξύ ισότητας και αποδοτικότητας όπως στο νεοκλασικό μοντέλο. Μεγιστοποίηση της κοινωνικής ευημερίας. Ηθική συμπεριφορά. Οι ανταγωνιστές μπορούν να συνεργαστούν για να πετύχουν κοινούς στόχους – στόχους της κοινωνίας.

13 Μετακεϋνσιανό μοντέλο της μετάβασης
Ατομικές αξίες, ατομική ιδιοκτησία, πλεονεκτήματα της αγοράς, μαζί με το κοινό καλό, την κρατική περιουσία και τον κρατικό προγραμματισμό. Polanyi (1994, p.140) revealed the paradox: “the road to the free market was opened and kept open by an enormous increase in continuous, centrally organized, and controlled interventionism”.

14 Μετακεϋνσιανό μοντέλο της μετάβασης
Το κράτος πρόνοιας ειναι μια έκφραση του κοινού καλού – το μέσο για να επιτευχθούν οι στόχοι της κοινωνίας, ιδιαίτερα των μειονοτήτων και των μη-προνομιούχων. Ο κυβερνητικός παρεμβατισμός είναι απαραίτητος επειδή το κράτος είναι υπεύθυνο για την οικονομική απόδοση.

15 Μετακεϋνσιανό μοντέλο της μετάβασης
Ταχύτητα της μετάβασης: Το πρόγραμμα της μετάβασης θα έπρεπε να είναι αρκετά ελαστικό ώστε να προσαρμόζεται στο μεταβλητό χαρακτήρα των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών. Κρατικός παρεμβατισμός. Θεραπεία σοκ απέτυχε και προκάλεσε αξιοσημείωτη μείωση στο επίπεδο διαβίωσης. «Μη δημιουργική καταστροφή»: μαύρη αγορά, κερδοσκοπία, άνισο εμπόριο (μονοπώλια), παράνομες ενέργειες.

16 Μετακεϋνσιανό μοντέλο της μετάβασης
Υπερπληθωρισμός. Η ανάπτυξη μιας πολιτισμένης κοινωνίας προϋπόθετε μια βαθμιαία μετάβαση, που ήταν αναπόφευκτα χρονοβόρα

17 Μετακεϋνσιανό μοντέλο της μετάβασης
Πολιτική δομή: Δημοκρατία Εκλογές Η δημοκρατία καταλήγει σε συναίνεση, η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική για τις οικονομίες της μετάβασης. Μεταρρυθμίσεις με έναν ειρηνικό παρά ένα απολυταρχικό τρόπο. Υπάρχουν στην κοινωνία ανταγωνισμός και συγκρουόμενα συμφέροντα

18 Μετακεϋνσιανό μοντέλο της μετάβασης
Αποτελεσματική δημοκρατία: είναι η πολιτική ευγένεια, ανοχή, συμβιβασμός και η αμοιβαία εμπιστοσύνη. Μια εισοδηματική πολιτική δε θα μπορούσε να είχε επιβληθεί από μια ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα επειδή οι ανεξάρτητες νομισματικές αρχές δεν ήταν συναφείς με τη δημοκρατική διαδικασία.


Κατέβασμα ppt "OIMO101 OIKONOMIKA THΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΙΙ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google