Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΝΕΡΟ και ΜΟΥΣΙΚΗ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΝΕΡΟ και ΜΟΥΣΙΚΗ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΝΕΡΟ και ΜΟΥΣΙΚΗ

2 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ από την Θεοτοκάτου Νικολέττα καθηγήτρια ΧΗΜΕΙΑΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ από την Θεοτοκάτου Νικολέττα καθηγήτρια ΧΗΜΕΙΑΣ Η παρουσίαση είναι βασισμένη στην αντίστοιχη εργασία των μαθητριών της Β΄ τάξης του 12ου Γυμνασίου Πάτρας: Θεοδώρου Μαρίας Κουλούρη Χριστίνας και Κωστοπούλου Ευγενίας

3 Το ΝΕΡΟ πηγή ζωής Το νερό είναι για τον άνθρωπο βασικό συστατικό για τη διατήρησή του στη ζωή.

4 Αποτελεί επίσης το στοιχείο του φυσικού περιβάλλοντος που περισσότερο τον ελκύει και τον διαμορφώνει, από την αυγή της ανθρώπινης ιστορίας. Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι προτιμούσε να κτίζει τις πόλεις και τα χωριά του δίπλα σε ποτάμια, λίμνες ή θάλασσες. Το νερό υμνήθηκε δια μέσου των αιώνων μέσα από την ποίηση, τη ζωγραφική, τη μουσική και τη φωτογραφία.

5 Μουσικά όργανα με νερό Ποτήρια στη σειρά με διάφορες ποσότητες νερού μπορούν να αποτελέσουν ένα μουσικό όργανο

6 Η ύδραυλις Η Ύδραυλις ήταν αρχαιοελληνικό πνευστό όργανο,
μηχανικό αερόφωνο όργανο της αρχαιότητας με ισχυρό και οξύ ήχο, χρησιμοποιούμενο, στα θεάματα του ιπποδρόμου και στην εκτέλεση στρατιωτικής μουσικής.

7 Η ύδραυλις (ή ύδραυλος), το λεγόμενο όργανο του νερού, ήταν επινόηση και εφεύρεση του μηχανικού Κτησίβιου του Αλεξανδρέα. Κατασκευάστηκε στην Αλεξάνδρεια τον 3ο αιώνα π.Χ. και για τον τρόπο λειτουργίας και χρήσης του μας διασώζονται οι περιγραφές του Ήρωνα του Αλεξανδρέως και του Βιτρούβιου.

8 Χαρακτηριστικό γνώρισμα του οργάνου αυτού ήταν το υδραυλικό σύστημα πάνω στο οποίο βασιζόταν για να λειτουργήσει, καθώς αυτό ήταν υπεύθυνο για την παραγωγή, κίνηση και ρύθμιση της πίεσης του αέρα, ο οποίος διοχετευόταν στους αυλούς διαμέσου των πλήκτρων.

9 Η ύδραυλις Αυτό το όργανο παίζεται με δυο άτομα .
Ο ένας πατά τα πλήκτρα, ενώ ο άλλος πιέζει τον αέρα με το νερό. Υπάρχουν 24 αυλοί και 24 πλήκτρα σε αυτό το όργανο.      

10 Η Ύδραυλις του Δίου Πιερίας
Η Ύδραυλις του Δίου χρονολογείται στον 1ο αιώνα π.Χ  και είναι το παλαιότερο μουσικό όργανο του τύπου αυτού από το οποίο προήλθε το εκκλησιαστικό όργανο της Δύσης .

11

12 Έργα Μουσικής εμπνευσμένα από το νερό
Έργα Μουσικής εμπνευσμένα από το νερό

13 Πολλά έργα μεγάλων μουσικών είναι εμπνευσμένα από το νερό
Ο «Μολδαύας» του πατέρα της τσέχικης μουσικής, Σμέτανα. Το βαλς, «Ωραίος, Γαλάζιος Δούναβης» (1867), του Γιόχαν Στράους υιού, «Το Δαχτυλίδι του Νίμπελουνγκ» ( ) του Βάγκνερ

14 Στη «Συμφωνία των Άλπεων» (1913), ο Ρίχαρντ Στράους εικονογραφεί μουσικά ομίχλες, παγετώνες, καταρράκτες και, φυσικά, μια συναρπαστική θύελλα.

15 Το χιόνι και ο πάγος κάνουν μόνον περιστασιακές εμφανίσεις στην μουσική.
Για το χιόνι, ο Τσαϊκόφσκι έγραψε το «Βαλς των Χιονονιφάδων» στο ονειρικό μπαλέτο, Καρυοθραύστης, (1892). Ο πάγος έχει την τιμητική του στην Συμφωνία «Αντάρτικα» ( ) του Βων Γουίλιαμς.

16 Το νερό στα Παραδοσιακά και στα σύγχρονα τραγούδια
Το νερό στα Παραδοσιακά και στα σύγχρονα τραγούδια

17 Ένα νερό κυρά Βαγγελιώ Παραδοσιακό
Ένα νερό κυρά Βαγγελιώ Παραδοσιακό   Ένα νερό κυρά Βαγγελιώ ένα νερό κρύο νερό (δις) κι από πούθε κατεβαίνει Βαγγελιώ μου η παινεμένη (δις) Από γκρεμνό κυρά Βαγγελιώ από γκρεμνό γκρεμίζεται (δις) σε περιβολάκι μπαίνει Βαγγελιώ μου η παινεμένη (δις) Ποτίζει δε κυρά Βαγγελιώ ποτίζει δέντρα και κλαδιά (δις) λεμονιές και κυπαρίσσια σαν τα όμορφα κορίτσια (δις)

18 Θάλασσα πλατειά Μουσική / Στίχοι : Μάνος Χατζιδάκης / Γιώργος Ρούσσος
Θάλασσα πλατειά Μουσική / Στίχοι : Μάνος Χατζιδάκης / Γιώργος Ρούσσος Θάλασσα πλατειά, σ' αγαπώ γιατί μου μοιάζεις, θάλασσα βαθιά, μια στιγμή δεν ησυχάζεις, λες κι έχεις καρδιά, την καρδιά μου την μικρούλα την φτωχιά. Όνειρα τρελά, που πετούν στο κύμα πάνω, φτάνουν στην καρδιά και τα νιάτα μας ξυπνάνε όνειρα τρελά και οι πόθοι φτερουγίζουν σαν πουλιά. Έχω ένα καημό, που με τρώει γλυκά και με λιώνει. Έχω ένα καημό, θά 'ρθω να στον πώ αδελφή μου εσύ, θάλασσα που σ' αγαπώ. Κύματα πουλιά, στα ταξίδια σας που πάτε τα αλαργινά, την πικρή μου λύπη πάρτε κι από εκεί μακριά να μου φέρετε κι εμένα τη χαρά.

19 Θάλασσά μου σκοτεινή Στίχοι: Νίκος Πορτοκάλογλου
Θάλασσά μου σκοτεινή Στίχοι: Νίκος Πορτοκάλογλου     Αχ θάλασσά μου σκοτεινή, θάλασσα αγριεμένη πού θα με βγάλεις το πρωί σε ποια στεριά μου ξένη, πού θα με βγάλεις το πρωί σε ποιά στεριά μου ξένη αχ θάλασσά μου σκοτεινή, θάλασσα αγριεμένη Τα είχα όλα μια φορά μα ήθελα παραπάνω, τι να τα κάνω τώρα πια, απόψε που σε χάνω Μέσα στα μαύρα σου νερά κομμάτια η ζωή μου αχ, θάλασσά μου εσύ βαθιά, που κρύβεις το νησί μου, αχ, θάλασσά μου εσύ βαθιά, που κρύβεις το νησί μου, μέσα στα μαύρα σου νερά κομμάτια η ζωή μου. Τα είχα όλα μια φορά μα ήθελα παραπάνω τι να τα κάνω τώρα πια απόψε που σε χάνω

20 Κλικ στην ολοκληρωμένη εργασία των μαθητριών
για περισσότερες πληροφορίες και για να διαβάσετε τους στίχους πολλών τραγουδιών που έχουν ως θέμα τους το νερό: ΝΕΡΟ και ΜΟΥΣΙΚΗ.doc


Κατέβασμα ppt "ΝΕΡΟ και ΜΟΥΣΙΚΗ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google