Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Πα. Μακ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Πα. Μακ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Πα. Μακ.
Μάθημα: Μουσική - Θρησκευτικά Θέμα: Παρουσίαση του τραγουδιού Ο Προσκυνητής με εικόνες (Αγάπη για τον Άνθρωπο) Πούλιου Ευτυχίς - Γ’ 2

2 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ
ΘΕΜΑ: Το τραγούδι «Προσκυνητής» του Ιωαννίδη έχει βασιστεί στο βιβλίο ενός ρώσου συγγραφέα «Οι περιπέτειες ενός προσκυνητή».

3 Στο τραγούδι περιγράφεται η πορεία του προσκυνητή έως να φτάσει στο στόχο του. Στο τραγούδι αυτό ο προσκυνητής έχει ως στόχο να φτάσει στην αγάπη. Στην αγάπη για τον Θεό και τον άνθρωπο.

4 Μήνυμα του τραγουδιού: Στη ζωή είναι καλό να βάλεις σαν στόχο την αγάπη για τον άλλο. Να μάθεις να αγαπάς. ‘Κάποιος είπε πως η αγάπη  σ’ ένα αστέρι κατοικεί αύριο βράδυ θα `μαι εκεί’ Η αγάπη πάντα θα περιμένει κάπου, να την κατακτήσεις.

5 Συναισθήματα Ακούγοντας το τραγούδι νιώθεις και καταλαβαίνεις ότι είσαι πλασμένος για ένα πολύ ιερό σκοπό. Να μάθεις να αγαπάς.

6 Ακόμα στο νου σου έρχονται πολλές εικόνες:
Βλέπεις τη θάλασσα με τα κύματά της και από πάνω να πετάς. Βλέπεις δάση με πουλιά και ζώα και μέσα τους να περπατάς εσύ και να προσεύχεσαι. Όλοι οι δρόμοι, και οι θάλασσες και τα δάση στο τέλος καταλήγουν σε ένα αστέρι όπου πάνω του υπάρχει αυτό που ψάχνεις : η αγάπη.

7 ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΘΕΤΗ
Αλκίνοος Ιωαννίδης : Γεννήθηκε στις 19Σεπτεμβρίου 1969 στη Λευκωσία. Είναι Κύπριος τραγουδιστής και τραγουδοποιός. Η καλλιτεχνική του οικογένεια (ο πατέρας του είναι ζωγράφος και ο αδερφός του ποιητής) αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον ίδιο. Αρχικά, ήθελε να σπουδάσει ντραμς, αλλά δεν τα κατάφερε καθώς δεν υπήρχε κατάλληλος δάσκαλος στη Λευκωσία. Αντ' αυτού, σπούδασε κιθάρα.

8 Εκτός από την προσωπική του δισκογραφική δουλειά, έχει συμμετάσχει σε αρκετές δισκογραφικές δουλειές συναδέλφων του ως ερμηνευτής, συνθέτης, στιχουργός, ενορχηστρωτής και παραγωγός. Έχει συνεργαστεί με διάφορα σύνολα, όπως με την Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, τη Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης, το Μουσικό Σύνολο Μάνος Χατζιδάκις, τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και την Κρατική Ορχήστρα της Ελλάδας. Επίσης έχει εμφανιστεί στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Θέατρο Λυκαβηττού, ενώ κατά καιρούς έχει εμφανιστεί σε διάφορες μουσικές σκηνές. Τέλος, έχει δώσει πολλές συναυλίες στο εξωτερικό, όπως στη Νέα Υόρκη, την Ιντιάνα, το Σικάγο, το Λονδίνο, καθώς και στη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία, το Βέλγιο, την Ισπανία, τη Ρουμανία, τη Γαλλία, τη Γεωργία, την Αργεντινή και την Αίγυπτο στο πλαίσιο εκδήλωσης για τα εγκαίνια της Νέας Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας.

9 Έντεχνο Είδος μουσικής
Εμφανίζεται στα τέλη της δεκαετίας του αρχές δεκαετίας του 1960 με πρωτεργάτες τους: Μάνο Χατζιδάκι (Ο Κύκλος με την κιμωλία, Παραμύθι χωρίς Όνομα). Μίκη Θεοδωράκη (Επιτάφιος).

10 Ο όρος ΄Έντεχνο-λαϊκό ΄΄ περιέχει δύο αντιφατικές έννοιες, δηλωτικές του διχασμού του Νεοέλληνα ανάμεσα στην λαίκή παράδοση και τον δυτικό προσανατολισμό.  Ο Μίκης Θεοδωράκης ορίζει το Έντεχνο λαϊκό τραγούδι ως: «ένα σύγχρονο σύνθετο μουσικό έργο τέχνης που θα μπορεί να αφομοιωθεί δημιουργικά από τις μάζες».

11 Αφετηρία της προσπάθειας αυτής είναι ο «Επιτάφιος» (1958, σε ποίηση Ρίτσου), για τον οποίο ο Θεοδωράκης αναφέρει: «δεν είναι τίποτε άλλο παρά το πάντρεμα ανάμεσα στη σύγχρονη ελληνική μουσική και στη σύγχρονη ελληνική ποίηση». Ως αποτέλεσμα δημιουργείται μια παράδοση μελοποιημένης ποίησης που ονομάζεται «Έντεχνο τραγούδι». Διαφέρει από το λαϊκό κυρίως στο στίχο, αλλά και στη μουσική (ενορχήστρωση, ύφος).

12 Ο χαρακτήρας του είναι περισσότερο δυτικός όσον αφορά στα συνθετικά μέσα, δεν έχει όμως καμία σχέση με τη φόρμα του δυτικοευρωπαϊκού ρομαντικού και μεταρομαντικού έντεχνου τραγουδιού Ληντ (Lied). Το ελληνικό Έντεχνο τραγούδι αποκτά γρήγορα μεγάλη απήχηση στις πλατιές μάζες, φαινόμενο πραγματικά σπάνιο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Σε αυτό συνέβαλε και ο ενεργός πολιτικός ρόλος του συγκεκριμένου είδους κατά τη περίοδο της δικτατορίας.

13 Τα βουνά περνάω και τις θάλασσες περνώ

14 Κάποιον αγαπάω…

15 Δυο ευχές κρατάω και δυο τάματα κρατώ

16 Περπατώ και πάω…

17 πως η αγάπη σ‘ ένα αστέρι
Κάποιος είπε πως η αγάπη σ‘ ένα αστέρι κατοικεί αύριο βράδυ θα‘ μαι εκεί….

18 Κάποιος είπε πως ο έρωτας για μια στιγμή κρατά αύριο βράδυ θα'ναι αργά …

19 Στα πουλιά μιλάω

20 και στα δέντρα τραγουδώ

21 Κάποιον αγαπάω

22 Κι όταν τραγουδάω προσευχές παραμιλώ

23 περπατώ και πάω…

24 Κάποιος είπε πως ο δρόμος είναι η φλέβα της φωτιάς ψυχή μου πάντα να κυλάς

25 Κάποιος είπε πως ταξίδι είναι μόνο η προσευχή

26 καρδιά μου να'σαι ζωντανή…

27 η αγάπη σ΄ ένα αστέρι κατοικεί αύριο βράδυ θα ΄μαι εκεί.
Κάποιος είπε πως η αγάπη σ΄ ένα αστέρι κατοικεί αύριο βράδυ θα ΄μαι εκεί.

28 Κάποιος είπε πως ο έρωτας για μια στιγμή κρατά αύριο βράδυ θα‘ ναι αργά …

29 Στο βίντεο ο άνθρωπος παρομοιάζεται με τον αετό.
Αυτό γίνεται για να δείξουμε ότι για να πετύχει κάποιος το στόχο του-την αγάπη- χρειάζεται να είναι αποφασιστικός, γενναίος και ελεύθερος σαν τον αετό.

30 ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ
ΤΕΛΟΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ


Κατέβασμα ppt "Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Πα. Μακ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google