Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Οι Γιατροί του Κόσμου είναι μια παγκόσμια μη κυβερνητική οργάνωση. Δημιουργήθηκε για την παροχή περίθαλψης και ανθρωπιστικής βοήθειας σε χώρες που πλήττονται.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Οι Γιατροί του Κόσμου είναι μια παγκόσμια μη κυβερνητική οργάνωση. Δημιουργήθηκε για την παροχή περίθαλψης και ανθρωπιστικής βοήθειας σε χώρες που πλήττονται."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 Οι Γιατροί του Κόσμου είναι μια παγκόσμια μη κυβερνητική οργάνωση. Δημιουργήθηκε για την παροχή περίθαλψης και ανθρωπιστικής βοήθειας σε χώρες που πλήττονται από φυσικές καταστροφές, πολέμους κλπ. Αποτελείται κυρίως από γιατρούς.μη κυβερνητική οργάνωσηφυσικές καταστροφέςγιατρούς

3 ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ: Οι Γιατροί Του Κόσμου ιδρύθηκαν στη Γαλλία το 1980. Δέκα χρόνια μετά, μία ομάδα 150 μελών συγκεντρώθηκαν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ίδρυσαν το Ελληνικό παράρτημα των Γιατρών Του Κόσμου. Οι έλληνες Γιατροί Του Κόσμου αποτελούν ισότιμη εθνική αντιπροσωπεία του Δικτύου MEDECINS DU MONDE INTERNATIONAL με 12 άλλες αντιπροσωπείες σε: ΗΠΑ, Γαλλία, Καναδά, Ελβετία, Κύπρο, Ιταλία, Αργεντινή, Βέλγιο, Ισπανία, Πορτογαλία. Οι Γιατροί Του Κόσμου μέσα από την Ιατρική Ανθρωπιστική δράση τους είναι σταθεροί υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αντιτίθενται αποφασιστικά στον ρατσισμό, την ξενοφοβία, τον κοινωνικό αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση κοινωνικών ομάδων, στην πολιτική της Εθνικής Κάθαρσης και στην κοινωνική ανισότητα. Υποστηρίζουν τα δικαιώματα της γυναίκας και του παιδιού, το δικαίωμα στην ιδιαιτερότητα και αντιτίθενται σε κάθε επέμβαση στον γενετικό κώδικα και στον βιασμό των φυσικών νόμων. Σημαντικό στοιχείο της δράσης των Γιατρών Του Κόσμου είναι η Μαρτυρία: δεν αρκούνται στο ρόλο του απλού παρατηρητή, ή του θεραπευτή του ανθρώπινου πόνου. Καταγράφουν και ανακοινώνουν, καταγγέλλουν και διαμαρτύρονται. Η μαρτυρία τους έχει το κύρος εκείνων που ζούνε την κατάσταση από πρώτο χέρι. Ζουν κοντά στους πληθυσμούς που τους έχουν ανάγκη, μοιράζονται τα προβλήματά τους, σέβονται τα ήθη και τα έθιμά τους.

4 Δεν στέλνουν ανθρωπιστική βοήθεια σε άγνωστους παραλήπτες. Συνοδεύουν πάντα τα φορτία, επιμένοντας να ελέγχουν πάντα τη διάφανη και απρόσκοπτη διανομή τους χωρίς να διστάζουν να καταγγείλουν κάθε λανθασμένη χρησιμοποίησή της. Οι Έλληνες Γιατροί του Κόσμου είναι τμήμα της διεθνούς Οργάνωσης MEDECINS DU MONDE αλλά ταυτόχρονα μια οργάνωση βαθιά ελληνική. Διατηρώντας την αυτεξουσιότητα και τη φυσιογνωμία τους, οικονομική και διοικητική, δεν διστάζουν να χαράξουν μία δική τους αυτόνομη πορεία με βάση τις ιδιαιτερότητες της χώρας μας. Οι Έλληνες Γιατροί Του Κόσμου δεν δίστασαν, όταν αυτό χρειάστηκε να διαφωνήσουν δημόσια με άλλες εθνικές αντιπροσωπείες. Πιστεύοντας ότι πρέπει να προβληθεί διεθνώς το πρόσωπο της Ελλάδας, της Αλληλεγγύης, του Ανθρωπισμού και του Δικαίου, της Ελλάδας Κράτους –Ασύλου και Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, χωρίς στείρες εθνικιστικές εξάρσεις και πατριδοκάπηλες σκοπιμότητες, οι Γιατροί του Κόσμου διοργανώνουν, στελεχώνουν και χρηματοδοτούν αποστολές βοήθειας αποκλειστικά ελληνικές. Στις αποστολές τους επιδιώκουν να προβάλλουν το Ελληνικό Επιστημονικό δυναμικό και να στηρίξουν την εικόνα της Ελληνικής βιομηχανίας φαρμακευτικού και νοσοκομειακού υλικού.

5 Πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, εκ των οποίων το ένα τρίτο στην υποσαχάρια Αφρική, ζουν με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα Μόνο όταν θα έχεις κόψει το τελευταίο δέντρο, θα έχεις ψαρέψει το τελευταίο ψάρι, και θα έχεις μολύνει τον τελευταίο ποταμό, θα κατανοήσεις ότι δεν μπορείς να φας χρήματα. Αφήγημα από την ινδιάνικη φυλή Cree

6 Στον Νίγηρα, το 2004-2005, η φτώχεια που μάστιζε τη χώρα επιδεινώθηκε και μετατράπηκε σε έντονη επισιτιστική κρίση του πληθυσμού εξαιτίας της ξηρασίας και της επιδρομής των ακριδών, που έπληξαν με πρωτοφανή ένταση τις καλλιέργειες. περιοχές Ζinder και Μaradi, ανατολικά της πρωτεύουσας, διανύοντας περίπου 2.000 χιλιόμετρα, προκειμένου να εκτιμήσουμε τις ανάγκες του πληθυσμού σε επισιτιστική βοήθεια. Οι μαρτυρίες που είχαμε συλλέξει, μιλούσαν για σοβαρή ανθρωπιστική κρίση λόγω λιμού. Η σοδειά ήταν η χειρότερη των τελευταίων ετών, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν πολλά παιδιά από οξεία και προθανάτια υποθρεψία. Κατά τη διαδρομή μας προς το Μaradi, μας έκανε εντύπωση το γεγονός ότι στις λαϊκές αγορές υπήρχαν βασικά διατροφικά υλικά σε αφθονία. Δεν καταλαβαίναμε πώς εξηγείτο τέτοιας έκτασης λιμός σε περιβάλλον ειρήνης, πολιτικής σταθερότητας και με αγορές γεμάτες αγαθά. Στο Μaradi οι εικόνες των παιδιών με υποθρεψία ήταν γροθιά στο στομάχι. Στα κέντρα επισιτισμού η κατάσταση ήταν τραγική. Εκτός από οξύ υποσιτισμό, οκτώ στα δέκα παιδιά έπασχαν και από ελονοσία, ενώ τα 40 από τα 250 παιδιά του κέντρου βρίσκονταν σε κρίσιμη κατάσταση λόγω συνοδού λοίμωξης. Διαπιστώσαμε ότι, παρά τις προσπάθειες που είχαν καταβάλει οι διεθνείς οργανώσεις για την αναχαίτιση της κρίσης, ο υποσιτισμός παρέμενε ιδιαίτερα σοβαρός στις περιοχές αυτές. Η εξήγηση, τελικά, ήταν πως δεν ευθύνονταν μόνο η ξηρασία και η επιδρομή των ακρίδων για τον λιμό, αλλά κυρίως το γεγονός η πλειονότητα του πληθυσμού δεν είχε χρήματα για να αγοράσει ούτε τη βασική του τροφή.

7 http://www.fairplanet.gr/cms/index.php?option=com_content&task=view&id=35&lang=el

8 Λίγες μέρες πριν ξεκινήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA 2010 στη Νότιο Αφρική η UNICEF σε συνεργασία με άλλους κοινωνικούς φορείς υποστηρίζει προσπάθειες για την ανάπτυξη και εφαρμογή μέτρων για την πρόληψη και ελάττωση πιθανών κρουσμάτων κακοποίησης, εκμετάλλευσης και παράνομης διακίνησης και εμπορίας παιδιών, κατά τη διάρκεια της μεγάλης αυτής διοργάνωσης. Μια βασική πρωτοβουλία είναι η δημιουργία Χώρων Φιλικών προς τα Παιδιά σε συνεργασία με τις πόλεις που θα φιλοξενήσουν τα παιχνίδια σε Σαντόν, Σοβέτο, Νελσπρουίτ και Πορτ Ελίζαμπεθ, στους ειδικούς χώρους Φιλάθλων της FIFA. Οι χώροι αυτοί θα λειτουργούν δωρεάν για τις οικογένειες και αναμένεται να προσελκύσουν 10 με 40 χιλιάδες ανθρώπους σε καθημερινή βάση, που θα παρακολουθούν τους αγώνες σε μεγάλες τηλεοπτικές οθόνες, μεταξύ των οποίων πάρα πολλά παιδιά.

9 Τα παιδιά θα μπορούν να παίζουν με ασφάλεια στους χώρους αυτούς υπό την επίβλεψη εκπαιδευμένων εθελοντών, να παρακολουθούν τους αγώνες και να έχουν ειδική βοήθεια αν παραστεί ανάγκη. Οι φιλικοί χώροι για τα Παιδιά της UNICEF θα ανοίξουν για το κοινό ταυτόχρονα με τους αντίστοιχους χώρους Φιλάθλων της FIFA στις 11 Ιουνίου. Η δεύτερη μεγάλη πρωτοβουλία της UNICEF, αξιοποιεί το πασίγνωστο από το ποδόσφαιρο σύμβολο της κόκκινης κάρτας για μια πανεθνική εκστρατεία στη Νότιο Αφρική για την προστασία των παιδιών. Το σύμβολο αυτό είχε υιοθετηθεί πρώτα από την Παγκόσμια Οργάνωση Εργασίας ως σύμβολο κατά της παιδικής εργασίας. Πρόκειται για μια σημαντική εκστρατεία που φέρει το όνομα «Κόκκινη Κάρτα στην Παιδική Εκμετάλλευση» που γίνεται μετά από τη σύναψη συνεργασίας της UNICEF Νοτίου Αφρικής με μεγάλη δημοφιλή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιείται από εκατομμύρια νέους κάτω των 18 ετών.

10


Κατέβασμα ppt "Οι Γιατροί του Κόσμου είναι μια παγκόσμια μη κυβερνητική οργάνωση. Δημιουργήθηκε για την παροχή περίθαλψης και ανθρωπιστικής βοήθειας σε χώρες που πλήττονται."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google