Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ενότητα κατοικία Τύποι κατοικιών.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ενότητα κατοικία Τύποι κατοικιών."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ενότητα κατοικία Τύποι κατοικιών

2 CASA BIANCΑ Ένα νεοκλασικό κτήριο

3 CASA BIANCA  Ένα από αυτά τα κτίσματα  , που ευτυχώς σώθηκαν, είναι ασφαλώς η γνωστή  CASA BIANCA  της παλιάς περιοχής των Εξοχών της Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Το κτήριο ορθώνεται και σήμερα με σεμνή μεγαλοπρέπεια παρά το περίτεχνο της κατασκευής του , υποδηλώνοντας με την παρουσία του πως η πόλη αυτή με τη μακρά και συγκλονιστική ιστορία μπορεί εκτός από το ένδοξο παρελθόν να έχει και ένα αντάξιο μέλλον. .

4 Εφραίμη - Θάλεια

5 Στην περιοχή των "Πύργων", των επαύλεων που άρχισαν να κτίζονται από το Λευκό Πύργο και μέχρι τη βίλλα Αλλατίνι στα τέλη του 19ου, η Casa Bianca ξεχωρίζει για την ομορφιά της . Το κτήριο είναι χτισμένο σε σε δυο κύρια επίπεδα, με ημιυπόγειο και σοφίτα και διαθέτει χαρακτηριστική ασύμμετρη κάτοψη. Σύμφωνα με στοιχεία που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης του μνημείου, κτίσθηκε στο χρονικό διάστημα , σε σχέδια του γνωστού και από άλλα έργα του στη Θεσσαλονίκη, Pietro Arrigoni, και αποτέλεσε κατοικία του ιταλοεβραίου εμπόρου Dino Fernandez - Diaz. Σήμερα αποτελεί ιδιοκτησία του Δήμου Θεσσαλονίκης.

6 Η οικογένεια του Ντίνο Ιωσήφ Φερνανδέζ-Διαζ (εβραίος ιταλικής υπηκοότητας), ήταν μια από τις σπουδαιότερες οικογένειες της Θεσσαλονίκης και αποτέλεσε μαζί με τους Modiano, Allatini και Morpurgo τους σημαντικότερους εμπορικούς οίκους. Το κτίριο έγινε γνωστό σαν Villa Blanche, Casa Bianca ή «Villa Fernandez και παρέμεινε στη θύμιση των παλιών και νέων κατοίκων της πόλης για τη λαμπρότητα, τον πλούτο και την μοναδική αρχιτεκτονική έκφραση.

7 Ιωάννα - Φωτεινή

8 Τα πέτρινα σπίτια

9 Τα πέτρινα σπίτια Τα παλιά, πέτρινα σπίτια εκπέμπουν μια ιδιαίτερη γοητεία, λες και κρατάνε μέσα τους μυστικά και ιστορίες, σαν να ναι έτοιμα να διηγηθούν ένα παρελθόν μισοξεχασμένο...  

10 Το πέτρινο σπίτι και τα οφέλη του.
Το πέτρινο σπίτι και τα οφέλη του. Στα πέτρινα σπίτια, οι εσωτερικοί τοίχοι είναι κατασκευασμένοι από βαριά και πυκνά υλικά για να έχουν αρκετή θερμοχωρητικότητα και φτάνουν τους πόντους πάχος. Με αυτόν τον τρόπο διατηρούνται εσωτερικές θερμοκρασίες έως το πολύ 27 βαθμούς Κελσίου χωρίς κλιματιστικά, όταν οι εξωτερικές θερμοκρασίες φτάνουν ακόμη και τους βαθμούς Κελσίου. Ομοίως, το χειμώνα η ζέστη που επικρατεί στον εσωτερικό χώρο του σπιτιού διατηρείται για περισσότερο χρόνο χωρίς τη συχνή χρήση του καλοριφέρ (οικονομία καυσίμου). Για παράδειγμα, για ένα πέτρινο σπίτι (τοίχος 0,50cm) 189τ.μ. με καυστήρα απόδοσης θερμίδων και με θερμοκρασία εσωτερικού χώρου 20-22οC, χρειάστηκε να καταναλωθεί 10lt/ημερησίως (κατά μέσον όρο) καυσίμου και χωρίς να χρησιμοποιηθεί το τζάκι του σπιτιού. Τα πέτρινα σπίτια αναπνέουν σωστά και είναι διάχυτο το αίσθημα της θερμικής άνεσης.

11 Θεοδώρα – Δέσποινα

12 Το σπίτι στη λίμνη Στην μία πλευρά της λίμνης με θέα την πόλη, σε μία ήσυχη γειτονιά, υπήρχε ένα πετρόκτιστο σπίτι, με αισθητική μιας παλιάς, αρχοντικής εποχής. Ο νέος ιδιοκτήτης ερωτεύτηκε την τοποθεσία αλλά όχι και την βαριά ατμόσφαιρα της κατοικίας, που δεν ταίριαζε ούτε σε αυτόν, ούτε στην υπόλοιπη οικογένειά του. Ζήτησε από μία ομάδα αρχιτεκτόνων και διακοσμητών να το ανακαινίσει διατηρώντας όμως τα βασικά δομικά υλικά της πέτρας και του ξύλου. Η παλιά ξύλινη εσωτερική σκάλα, αντικαταστάθηκε από μία ελαφριά κατασκευή από διάτρητο χάλυβα που επιτρέπει στο φυσικό φως να την διαπερνά. Η ανάλαφρη αυτή σκάλα, κέρδισε αρχιτεκτονικό βραβείο για τον σχεδιασμό της. Για να γεμίσει φως ο σκοτεινός χώρος, οι αρχιτέκτονες δημιούργησαν στην οροφή .

13

14 Ο νέος σχεδιασμός μιλάει στην γλώσσα των αντιθέσεων
Ο νέος σχεδιασμός μιλάει στην γλώσσα των αντιθέσεων. Πέτρα και ξύλο από την προϋπάρχουσα κατασκευή, μέταλλο και γυαλί, σε συνδυασμό με μοντέρνα έργα τέχνης, δημιουργούν ένα σκηνικό που νομίζεις ότι αντιδρά στο κατεστημένο. Βασικό μέλημα των ιδιοκτητών ήταν ο τρόπος και τα σημεία που θα τοποθετούσαν τα έργα τέχνης που είχαν στην κατοχή τους. Από την είσοδο έως τις σκάλες, από το τζάκι έως το μεγάλο μπάνιο και από τους τοίχους έως τον μαυροπίνακα ανάμεσα στην κουζίνα και την είσοδο, για να κρεμάει τα μεγάλα αριστουργήματά της η μικρή κόρη των ιδιοκτητών, όλα βρήκαν την σωστή τους θέση.

15 Καλύβες Ινδιάνων

16 Οι Ινδιάνικες κατοικίες. Ήταν ψηλές άνετες από 7 δέρματα Βισώνων
Οι Ινδιάνικες κατοικίες . Ήταν ψηλές άνετες από 7 δέρματα Βισώνων. Στο κέντρο υπήρχε το τζάκι (ένας μικρός λάκκος κάτω από μία τρύπα της κορφής για τον καπνό. Υπήρχε ένα γρήγορο σύστημα στησίματος και μαζέματος των σκηνών πράγμα που βοηθούσε στις συχνές μετακινήσεις. "Οικοδόμοι" των σπιτιών ήταν οι γυναίκες κυρίως όταν το δομικά υλικό ήταν το ξύλο ενώ οι άνδρες βοηθούσαν στις σκληρότερες εργασίες.  

17 Σε πολλές φυλές συναντάμε μία ειδική καλύβα υδρατμών που χτίζονταν από φυλλώματα και είχε μέσα ζεματιστές πέτρες. Την χρησιμοποιούσαν για θεραπεία, για κάθαρση της ψυχής αλλά και για ψυχολογική προετοιμασία για τον πόλεμο. Ο άρρωστος που έμπαινε μέσα έριχνε νερό στις πέτρες και έμενε μέσα στους υδρατμούς όσο το θεωρούσε απαραίτητο. Βγαίνοντας βούταγε στο κρύο ποτάμι και ύστερα τυλίγονταν με ζεστές κουβέρτες.   Δημήτρης Μπ.

18 Μοναστικές καλύβες

19 Οι μοναστικές καλύβες είναι και αυτές οικοδομήματα μικρότερα σε μέγεθος των κελιών .
Οι μοναχοί σ΄αυτά τα μοναστικά ιδρύματα ζουν κατά ολιγάριθμες ομάδες, όπως και στα κελιά ασχολούμενοι κυρίως με διάφορες τέχνες και εργόχειρα. Είναι δυνατόν πολλές καλύβες μαζί να δίνουν την εντύπωση μικρού οικισμού πλην όμως δεν διατηρούν καμία μεταξύ τους οργάνωση ή σχέση. Οι περισσότερες μοναστικές καλύβες στην Ελλάδα βρίσκονται στο Άγιο όρος και συγκεκριμένα στη νοτιοδυτική άκρη της Αθωνικής χερσονήσου, στις περιοχές: Μικρή Αγια ¨Άννα, Κατουνάκια και Άγιο Βασίλειο. Αθηνά - Θάλεια

20 ΙΓΚΛΟΥ

21 Το ιγκλού είναι ένας θόλος φτιαγμένος από χιόνι, ο οποίος χρησιμοποιείται από τους Εσκιμώους σαν κατοικία. Κατασκευάζεται από μεγάλους κύβους πάγου οι οποίοι λειτουργούν ως μονωτικό υλικό και έτσι αφήνουν ένα μεγάλο μέρος του πολικού κρύου έξω από αυτό . Συναντώνται στις πολικές περιοχές όπου η επιβίωση είναι υπερβολικά δύσκολη λόγω του υπερβολικού κρύου. Στέφανος - Δημήτρης

22 Ουρανοξύστες

23 Διάσημοι Ουρανοξύστες

24 Ο ουρανοξύστης είναι ένα εξαιρετικά υψηλό κτίριο
Ο ουρανοξύστης είναι ένα εξαιρετικά υψηλό κτίριο. Αποκαλείται έτσι διότι λόγω του ύψους του, ξύνει μεταφορικά τον ουρανό. Οι ουρανοξύστες έχουν πολλούς ορόφους και συνήθως χαρακτηρίζονται έτσι κτίρια με ύψος πάνω από 100 μέτρα. Ο όρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 19ου αιώνα, για κτίρια της Νέας Υόρκης. Τα κτίρια Empire State και Chrysler στη Νέα Υόρκη, το Σίαρς Τάουερ στο Σικάγο καθώς επίσης και οι πύργοι της Κουάλα Λουμπούρ στη Μαλαισία, είναι από τους πλέον διάσημους ουρανοξύστες στον κόσμο. Σήμερα, το υψηλότερο κτίριο στον κόσμο είναι το Μπουρτζ Χαλίφα στο Ντουμπάι, έχοντας 160 ορόφους και ύψος 828 μέτρα. Χρήστος - Σπύρος


Κατέβασμα ppt "Ενότητα κατοικία Τύποι κατοικιών."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google