Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Τύποι κατοικιών.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Τύποι κατοικιών."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Τύποι κατοικιών

2 Νεοκλασικά κτήρια

3 Στις ημέρες μας χρησιμοποιείτε σαν ένα από τα καλύτερα μουσεία.
Casa Bianca Η Κάζα Μπιάνκα (Casa Bianca) είναι ένα νεοκλασσικό κτίριο που βρίσκεται στη διασταύρωση της Λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας με την οδό Θεμιστοκλή Σοφούλη. Κτίστηκε στις αρχές του αιώνα με σχέδια και επίβλεψη του Ιταλού αρχιτέκτονα Piero Arrigoni και χρησιμοποιήθηκε σαν κατοικία του έμπορα Φερνάντεζ. Το κτίριο αυτό είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά νεοκλασικά κτίσματα της Θεσσαλονίκης. Στις ημέρες μας χρησιμοποιείτε σαν ένα από τα καλύτερα μουσεία.

4 ΕΙΚΟΝΕΣ CASA BIANCA

5 Η Βίλα Αλλατίνη βρίσκεται στην παλιά περιοχή των Εξοχών Θεσσαλονίκης.
ΒΙΛΑ ΑΛΛΑΤΙΝΗ Η Βίλα Αλλατίνη βρίσκεται στην παλιά περιοχή των Εξοχών Θεσσαλονίκης.

6 ΒΙΛΑ ΑΛΛΑΤΙΝΗ Το κτίριο αυτό κτίστηκε το 1896 με σχέδια και επίβλεψη του Ιταλού αρχιτέκτονα Vitaliano Poselli. Σήμερα χρησιμοποιείται ως μουσείο.

7 Η εντυπωσιακή βίλα Αλλατίνη στις αρχές του 20ού αιώνα.
Τότε ήταν ένας από τους "Πύργους" της συνοικίας των "Εξοχών", που βρισκόταν ανατολικά, έξω από τα τείχη της παλιάς Θεσσαλονίκης. Στη συνοικία των "Εξοχών" από τα τέλη του 19ου αιώνα πλούσιοι Θεσσαλονικείς άρχισαν να κτίζουν εντυπωσιακά νεοκλασικά αρχοντικά, τους επονομαζόμενους "Πύργους".  Ο κύριος οδικός άξονας της περιοχής ονομαζόταν οδός "Πύργων" ή "Εξοχών" και είναι η σημερινή οδός Βασιλίσης Όλγας. 

8 ΒΙΛΑ ΑΛΛΑΤΙΝΗ Τα νεότερα χρόνια στη βίλα Αλλατίνη είχε την έδρα του ο  νομάρχης Θεσσαλονίκης και μέρος των υπηρεσιών της Νομαρχίας. Σήμερα είναι η έδρα της περιφερειακής διοίκησης της Κεντρικής Μακεδονίας.

9 ΒΙΛΛΑ ΜΟΡΝΤΩΧ Η Βίλλα Μορντώχ κτίστηκε για τον Τούρκο μέραρχο Σεϊφουλάχ πασά, σε σχέδια του γνωστού αρχιτέκτονα Ξ. Παιονίδη, το Η χρονολογία αυτή επιβεβαιώνεται και από την υπογραφή Τούρκου καλλιτέχνη των τοιχογραφιών, που φέρουν το έτος κατασκευής τους, σε αραβική γραφή: Νουρεντίν Σήμερα στεγάζει τη Δημοτική Πινακοθήκη και το Ε' Δημοτικό διαμέρισμα.    

10 Μέγαρο του Δεληγεωργίου

11 Το Μέγαρο Δεληγεώργη Το Μέγαρο Δεληγεώργη βρίσκεται μεταξύ των οδών Πινδάρου, Ακαδημίας και Κανάρη στην Αθήνα. Ανήκε στον Λεωνίδα Δεληγεώργη, δικηγόρο, πολιτικό και δημοσιογράφο, αδελφό του πρωθυπουργού της Ελλάδος Επαμεινώνδα Δεληγεώργη.

12 εικόνες

13 Πολυκατοικίες

14 ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ Η πολυκατοικία είναι κτίριο με πάνω από 2-3 ορόφους το οποίο χρησιμεύει για κατοικία περισσοτέρων από μια οικογενειών (πολύ-κατοικία). Στην Ελλάδα, οι πολυκατοικίες έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλείς μετά την δεκαετία του 1960, παρέχοντας στους οικοπεδούχους καλή εκμετάλλευση του οικοπέδου τους (σύστημα αντιπαροχής), στους εργολάβους / κατασκευαστές σημαντικά κέρδη και στους κατοίκους μια σχετικά οικονομική λύση για κατοικίες σε αστικά κέντρα, με σύστημα κεντρικής θέρμανσης. Μειονεκτήματα των πολυκατοικιών είναι η έλλειψη ιδιωτικής ζωής λόγω προβλημάτων ηχομόνωσης, δυσκολία στην συντήρηση οικιακών ζώων και γενικά έλλειψη αυτονομίας ιδίως στα θέματα των κοινοχρήστων. Σημαντικά μέρη των πολυκατοικιών εκτός των διαμερισμάτων είναι οι κοινόχρηστο χώροι, οι θέσεις στάθμευσης, οι αποθήκες, το υπόγειο, η πιλοτή, το ρετιρέ, το δώμα, ο ανελκυστήρας και το σύστημα κεντρικής θέρμανσης. Η διαχείριση των κοινοχρήστων των πολυκατοικιών γίνεται είτε από έμμισθο - υπάλληλο ή εταιρεία είτε, συνηθέστερα, από εκλεγμένο διαχειριστή, με θητεία ενός ή περισσοτέρων ετών. Η Γενική Συνέλευση Ιδιοκτητών είναι το όργανο που παίρνει σημαντικές αποφάσεις για τη διαχείριση της κάθε πολυκατοικίας.

15

16 ΟΥΡΑΝΟΞΥΣΤΕΣ Ο ουρανοξύστης είναι ένα εξαιρετικά υψηλό κτίριο. Αποκαλείται έτσι διότι λόγω του ύψους του, ξύνει μεταφορικά τον ουρανό. Οι ουρανοξύστες έχουν πολλούς ορόφους και συνήθως χαρακτηρίζονται έτσι κτίρια με ύψος πάνω από 100 μέτρα. Ο όρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 19ου αιώνα, για κτίρια της Νέας Υόρκης. Τα κτίρια Empire State και Chrysler στη Νέα Υόρκη, το Σίαρς Τάουερ στο Σικάγο καθώς επίσης και οι πύργοι της Κουάλα Λουμπούρ στη Μαλαισία, είναι απο τους πλέον διάσημους ουρανοξύστες στον κόσμο. Σήμερα, το υψηλότερο κτίριο στον κόσμο είναι το Μπουρτζ Χαλίφα στο Ντουμπάι, έχοντας 160 ορόφους και ύψος 828 μέτρα.

17 ΙΓΚΛΟΥ: ΤA ΠΑΓΟΣΠΙΤA ΤΩΝ ΕΣΚΙΜΩΩΝ
Το ιγκλού είναι η προσωρινή κατοικία των Εσκιμώων το χειμώνα (ιγκλού στη γλώσσα των Ινουίτ σημαίνει σπίτι). Αποτελεί μοναδικό τρόπο για να κτίσει ο άνθρωπος τη φωλιά του κάτω απο τις χειρότερες δυνατές συνθήκες. Παρ’ όλο που οι περισσότεροι Εσκιμώοι μένουν πλέον σε σπίτια από πέτρες ή ξύλα, συνηθίζουν ακόμη να κατασκευάζουν ιγκλού, ειδικά όταν ταξιδεύουν. Ορθογώνια κομμάτια παγωμένου χιονιού τοποθετούνται κυκλικά, ώστε η κατασκευή να συγκλίνει και να σχηματίζεται τελικά ένας τέλειος θόλος. Οι σχισμές και τα όποια σημεία επαφής γεμίζονται με χιόνι. Τότε οι Εσκιμώοι ανάβουν μια λάμπα που καίει λίπος φάλαινας, ώστε να αναδίδει πολλή θερμότητα. 

18 ΣΥΝΕΧΕΙΑ Άλλωστε πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι για να ζεσταθεί ο περιορισμένος εσωτερικός χώρος και για να δημιουργηθεί ένα άνετο κλίμα, είναι αρκετή ακόμα και η ελάχιστη ποσότητα ζέστης: αρκεί δηλ, η παρουσία δύο ατόμων που μπορούν να κλείσουν την πόρτα με ένα κομμάτι πάγου και να κάνουν το ιγκλού αεροστεγές. Το χιόνι αρχίζει να λιώνει, όμως επειδή η οροφή του θόλου είναι καμπύλη δεν στάζει. Πρέπει να επισημάνουμε, ότι οι πολικοί άνεμοι πνέουν με θερμοκρασία -50 βαθμούς C και έτσι το εξωτερικό τοίχωμα του πάγου παραμένει παγωμένο. Πρέπει να σημειώσουμε επίσης ότι το χιόνι, όσο και αν φαίνεται παράδοξο, είναι κακός αγωγός της θερμότητας και του κρύου. Για αυτόν τον λόγο τα ιγκλού θερμαίνονται εύκολα και τους προφυλάσσουν από το κρύο. Αντίθετα, ο πάγος είναι πολύ καλός αγωγός και όταν με τον καιρό το χιόνι μετατρέπεται σε πάγο, εγκαταλείπουν τα ιγκλού τους.

19 Πώς κατασκευάζονται τα ιγκλού
Κατασκευάζεται από ορθογώνια κομμάτια μήκους 0,60 μ. και πλάτους 0,20 μ. Τα κομμάτια αυτά κόβονται από μια μάζα χιονιού με ένα ειδικό μαχαίρι. Τα κομμάτια αυτά τοποθετούνται κυκλικά σε επίπεδη έκταση χιονιού Μετά το σχηματισμό του πρώτου κύκλου από πλάκες, τα υπόλοιπα κομμάτια λαξεύονται έτσι ώστε να σχηματιστεί μια επικλινής επιφάνεια που αποτελεί την πρώτη βαθμίδα.

20 ΕΙΚΟΝΕΣ

21 Το ιδανικότερο μέρος για φίλους του βουνού.
Η «Solvay Hut» είναι μία από τις πιο εκπληκτικές καλύβες σε βουνό και βρίσκεται σε υψόμετρο μέτρων στην κορυφογραμμή του Matterhorn στις Άλπεις. Διαθέτει χώρο για να φιλοξενήσει 10 ορειβάτες και ανήκει στην λέσχη Swiss Alpine Club. Ιδανική για φίλους του βουνού.


Κατέβασμα ppt "Τύποι κατοικιών."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google