Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Αρχιτεκτονική του 20ου αιώνα De Stijl

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Αρχιτεκτονική του 20ου αιώνα De Stijl"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Αρχιτεκτονική του 20ου αιώνα De Stijl
Εισηγητής: Βασίλης Ιερείδης

2 Το κίνημα του Νεοπλαστικισμού (De Stijl)
To κίνημα προσπάθησε να μεταφράσει και να συνθέσει σε μορφή ιδεολογίας το ζήτημα της δυναμικής διακοπής και αποσύνθεσης που ήταν ήδη εκφρασμένο από τους κυβιστές ζωγράφους. Yποστήριζε την «καθαρή» καλλιτεχνική έκφραση που βασίστηκε στην αλληλεξάρτηση των ορθογωνίων των αρχικών χρωμάτων. Το καλλιτεχνικό ρεύμα του De stijl θεωρείται πως επηρέασε σημαντικά το αρχιτεκτονικό σχέδιο, το βιομηχανικό σχεδιασμό καθώς και το ύφος του μεταγενέστερου κινήματος Bauhaus. Το κίνημα του de Stijl θεωρείται πως έπαψε να υφίσταται περίπου το 1931.

3 Το κίνημα του Νεοπλαστικισμού (De Stijl)
Κυριότεροι εκπρόσωποι του κινήματος: Piet Modrian Theo van Doesburg Ilya Bolotowsky Marlow Moss Amédée Ozenfant Max Bill Jean Gorin Burgoyne Diller Georges Vantongerloo Piet Modrian Theo van Doesburg

4 Το κίνημα του Νεοπλαστικισμού (De Stijl)
Red and Blue Chair designed by Gerrit Rietveld in 1917 Lamp De Stijl

5 Γκέριτ Τόμας Ρίτβελντ Το 1924 ο Ρίτβελντ σχεδίασε το σπίτι Schröder στην Ουτρέχτη ως κατοικία για την Truus Schröder-Schräder, με την οποία και συνεργάστηκε. Η ίδια ζήτησε ένα σπίτι "χωρίς τοίχους". Το διόροφο σπίτι είναι κτισμένο σε μια σειρά κατοικιών με τα οποία όμως δεν έχει καμία αρχιτεκτονική συνάφεια. Οι προσόψεις του αποτελούνται από ένα κολάζ επιφανειών και γραμμών που του επιτρέπουν να έχει πολλά μπαλκόνια. Κάθε σύνθετο μέρος της κατοικίας έχει τη δικιά του μορφή, θέση και χρώμα. Στο εσωτερικό δεν υπάρχει κάποια στατική διευθέτηση των χώρων αλλά μία δυναμική και ευμετάβλητη ανοικτή ζώνη. Οι χώροι είναι δυνατό να αλλάξουν μορφή μέσω μετακινούμενων πάνελ. Η Truus Schröder-Schräder κατοικούσε στο σπίτι μέχρι τον θάνατό της το Από τότε, το σπίτι ανακαινίστηκε και σήμερα λειτουργεί ως μουσείο. Το 2000 συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO ως το μοναδικό κτίριο σχεδιασμένο σύμφωνα με τις αρχές του κινήματος De Stijl.

6 The Rietveld Schröder House

7 The Rietveld Schröder House


Κατέβασμα ppt "Αρχιτεκτονική του 20ου αιώνα De Stijl"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google