Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μεχμετ Αλή.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μεχμετ Αλή."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μεχμετ Αλή

2 <<Η επίσκεψή μας στο σπίτι του Μεχμετ Αλη>>

3 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ Η τάξη μας αποφάσισε να επισκεφθεί το Σπίτι του Μεχμετ Αλη και το Ιμαρετ… Έτσι πραγματοποιήσαμε μια εκδρομή και ξεναγηστήκαμε στα αυτά ιστορικά κτήρια… ‘Ήταν μία αξέχαστη και ξεχωριστή εμπειρία που ζήσαμε όλη η τάξη και ευχαριστούμε τη Κυρία μας που την πραγματοποίησε για εμάς…

4

5

6

7 <<Η επίσκεψή μας στο Ιμαρετ>>

8

9

10 Πώς νιώσατε, όταν επισκεφτήκατε το ιστορικό κτήριο Ιμαρέτ;
Πώς νιώσατε, όταν επισκεφτήκατε το ιστορικό κτήριο σπίτι του Μεχμετ Αλη;

11 Ο Μωχάμετ Άλη γεννήθηκε στην Καβάλα το έτος , 1769από φτωχούς γονείς και έμεινε ορφανός από μωρό. Πριν πεθάνει ο πατέρας του το έδωσε σε μια γνωστή του οικογένεια στη Θάσο όπου έγινε ομογάλακτος με τα παιδιά της οικογένειας αυτής.

12 Ήταν γιος του αλβανικής καταγωγής αγροφύλακα και ''δερβέναγα'' Ιμπραήμ και πατέρας του περιβόητου Ιμπραήμ της Ελληνικής Επανάστασης. Το 1817 ίδρυσε στην Καβάλα ένα τεράστιο οικοδόμημα, το Ιμαρέτ, ως ιεροδιδασκαλείο αρχικά κι αργότερα ως φιλανθρωπικό ίδρυμα. Κατόπιν ορφανό, τον υιοθέτησε ένας θείος του από την Πράουσια (Πράβι) που ήταν εκεί Διοικητής. Τον πάντρεψε με μια πλούσια συγγενή του και τον προώθησε στο στρατιωτικό στάδιο. Μικρός ακόμα, 18 ετών, ασχολήθηκε με το εμπόριο των καπνών.

13 Ο Μεχμέτ Αλή πέθανε στην Αλεξάνδρεια στις 2 Αυγούστου 1849, σε ηλικία 80 ετών και κηδεύτηκε με αφάνταστες εκδηλώσεις πένθους όλων των κατοίκων.

14 ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ

15 ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΜΕΧΜΕΤ ΑΛΗ  Στην πλατεία της παλιάς πόλης σώζεται συντηρημένο το σπίτι που γεννήθηκε ο Μεχμέτ Αλή, ιδρυτής της τελευταίας Αιγυπτιακής δυναστείας. Το όμορφο αυτό Μακεδονικής αρχιτεκτονικής οίκημα θεωρείται ως βακούφικη περιουσία του αιγυπτιακού κράτους. Το “κονάκι” του Μεχμέτ Αλή αποτελείται από δύο μέρη, το ισόγειο και τον όροφο.

16 Το σπίτι της οικογένειας του Μεχμέτ Αλή, αυτό δηλαδή στο οποίο γεννήθηκε και μεγάλωσε, κτίστηκε στα 1720 και σώζεται, μέχρι σήμερα, σε πολύ καλή κατάσταση. Βρίσκεται σε τέτοια θέση, ώστε να έχει πανοραμική θέα απ' όλες τις πλευρές.Απ' την είσοδο του ατενίζει το λιμάνι της Καβάλας και απ' την άλλη πλευρά έναν πανέμορφο κόλπο.Το σπίτι αυτό αναστηλώθηκε προπολεμικά και μέχρι λίγο καιρό πριν λειτουργούσε ως μουσείο. Η οικία της οικογένειας του Μωχάμετ Άλυ, όπως μας παραδίδεται σήμερα,πρέπει να ήταν ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα αρχοντικά της μικρής τότε πόλης της Καβάλας των κατοίκων.

17 Το κονάκι έχει δυο ορόφους και αποτελείται από δυο επιμέρους ενότητες
Το κονάκι έχει δυο ορόφους και αποτελείται από δυο επιμέρους ενότητες. Στη νότια ενότητα βρίσκεται το selamlik, το οποίο περιλαμβάνει τους χώρους της ημερήσιας διαμονής και εργασίας των ανδρών και τους χώρους υποδοχής των επισκεπτών τους. Στη βόρεια ενότητα βρίσκεται το harem που περιέχει τους χώρους των γυναικών, με τις εξυπηρετήσεις του καθημερινού νοικοκυριού και συγχρόνως τους περισσότερο ιδιωτικούς χώρους όλης της οικογένειας.

18 Στα ισόγεια των δυο ενοτήτων συγκεντρώνονταν όλες οι οικιακές δραστηριότητες του σπιτιού, χωρίς να υπάρχει μεταξύ τους καμιά εσωτερική επικοινωνία. Πιο αναλυτικά,ο κάτω όροφος περιλαμβάνει το στάβλο για τα μεγάλα ζώα, ένα κελάρι για τη φύλαξη των τροφίμων και την κουζίνα, την οποία δεν μπορείς να δείς. Το μόνο που βλέπεις, είναι ένα ντουλάπι,τα ο οποίο περιλαμβάνει ένα ξύλινο κουτί, που περιστρέφεται γύρω από έναν κατακόρυφο άξονα. Σ' αυτό το δίσκο τοποθετούσαν οι γυναίκες τα πιάτα με το φαγητό, χωρίς να έρχονται σε οπτική επαφή με τους άντρες.

19  Ο δεύτερος όροφος περιλαμβάνει το δωμάτιο του χαρεμιού,όπου κοιμόταν όλες οι παλακίδες,τα ιδιαίτερα δωμάτια του πασά και το δωμάτιο της ευνοούμενής του παλλακίδας. Μετά το θάνατο του Μεχμέτ Αλή, το 1934, οι Έλληνες της Αιγύπτου, θέλοντας να τον τιμήσουν, αποφάσισαν να στήσουν μπροστά στο σπίτι του έναν πανέμορφο μπρούντζινο έφιππο αδριάντα, έργο του γλύπτη Δημητριάδη. Τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος έγιναν στις

20 <<ΤΟ ΙΜΑΡΕΤ>>

21 Το 1817 ο Μεχμέτ Αλή ίδρυσε στην Καβάλα, ένα τεράστιο οικοδόμημα,το Ιμαρέτ. Αυτό το κομψοτέχνημα της ισλαμικής αρχιτεκτονικής χτίστηκε πολύ κοντά στη θέση του αρχαίου ιερού της Παρθένου. Μέχρι το 1902 λειτούργησε ως ιεροδιδασκαλείο. Διέθετε διδακτήριο με εσωτερικούς μαθητές και οκτώ καθηγητές. Από το 1902 ως το 1923 υπήρξε φιλανθρωπικό ίδρυμα. 

22 Στη μεγάλη αίθουσα συσσιτίου άποροι Καβαλιώτες μπορούσαν να βρουν κάθε μεσημέρι σούπα, πιλάφι, ψωμί και μαζί μ' αυτά δυο φορές την εβδομάδα ένα κομμάτι κρέας. Από το 1923 και μέχρι σήμερα το Ιμαρέτ λειτούργησε κατά καιρούς ως μουσείο, καφετέρια και εστιατόριο.

23 Μ_ _ _ _ _ _ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΑΝ……..
Ε_ _ _ _ _ _ ΜΙΚΡΟΣ ΑΣΧΟΛΙΘΕΙΚΕ ΜΕ ΤΟ..…ΚΑΠΝΟΥ Χ_ _ _ _ _ _ _ ΤΟ ΙΜΑΡΕΤ……ΤΟ 1817 Μ _ _ _ _ _ _ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΑΝ…….. Ε_ _ _ _ _ _ _ _ _ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΙΜΑΡΕΤ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΑΝ… Τ_ _ _ _ _ ΤΟ ΙΔΡΥΣΕ ΣΤΗ ΚΑΒΑΛΑ……(ΑΝΑΠΟΔΑ) Α _ _ _ _ _ ΤΟΝ ΤΙΜΙΣΑΝ ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΈΝΑ………. ΙΛ_ ΛΕΓΕΤΑΙ ΜΕΧΜΕΤ …………. Ι_ _ _ _ _ _ ΕΤΣΙ ΛΕΓΑΝ ΤΟ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ………(ΑΝΑΠΟΔΑ)

24 ΠΕΘΑΝΕ ΤΟ 1934 ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΚΑΒΑΛΑ ΤΟ 1769 ΑΠΌ ΦΤΩΧΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ
ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΚΑΒΑΛΑ ΤΟ ΑΠΌ ΦΤΩΧΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΠΕΘΑΝΕ ΤΟ 1934 ΜΕΧΜΕΤ ΑΛΗ ΙΔΡΥΣΕ ΤΟ ΙΜΑΡΕΤ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΧΤΙΣΤΗΚΕ ΤΟ 1817

25 τελοσ Κατερίνα Χάρης Ελένη Μαρία Χ. Κατερίνα Ι.


Κατέβασμα ppt "Μεχμετ Αλή."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google