Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΥΝΤΟΜΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ  Το πρόγραμμα τεχνολογιών της ψηφιακής βιβλιοθήκης του Stanford άρχισε ως τμήμα του προγράμματος Digital Library Initiative 2 (DLI2),

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΥΝΤΟΜΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ  Το πρόγραμμα τεχνολογιών της ψηφιακής βιβλιοθήκης του Stanford άρχισε ως τμήμα του προγράμματος Digital Library Initiative 2 (DLI2),"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 ΣΥΝΤΟΜΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ  Το πρόγραμμα τεχνολογιών της ψηφιακής βιβλιοθήκης του Stanford άρχισε ως τμήμα του προγράμματος Digital Library Initiative 2 (DLI2), το οποίο ξεκίνησε το 1999.  Στόχοι: -να σχεδιαστούν και να εφαρμοστούν η υποδομή και οι υπηρεσίες που απαιτούνται για δημιουργική συνεργασία, διάδοση, διανομή πληροφοριών και διαχείριση σε ένα ψηφιακό πλαίσιο βιβλιοθηκών - να καταδειχθούν οι τεχνολογίες του και να αξιολογηθούν σε ένα σύστημα δοκιμών που χτίζεται με τη βοήθεια του κέντρου υπερυπολογιστών στο Σαν Ντιέγο(San Diego Sypercomputer Center) - να καταδειχθούν οι τεχνολογίες του και να αξιολογηθούν σε ένα σύστημα δοκιμών που χτίζεται με τη βοήθεια του κέντρου υπερυπολογιστών στο Σαν Ντιέγο(San Diego Sypercomputer Center)

3 ΕΜΠΟΔΙΑ Αναπτύσσονται τεχνολογίες Βάσεων ώστε να υπερνικηθούν όλα τα εμπόδια, όπως: Αναπτύσσονται τεχνολογίες Βάσεων ώστε να υπερνικηθούν όλα τα εμπόδια, όπως: 1.η ετερογένεια των πληροφοριών και των υπηρεσιών 2.η έλλειψη ισχυρών μηχανισμών φιλτραρίσματος 3.Ο περιορισμός της συνεχής πρόσβασης στις πληροφορίες από το απρόσιτο των διεπαφών και των εργαλείων της βιβλιοθήκης, και 4.η έλλειψη μιας στέρεης οικονομικής υποδομής

4 ΥΠΟΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ SDLTP (Stanford Digital Library Technologies Project) Η ψηφιακή βιβλιοθήκη με υποπρογράμματα στοχεύει να λύσει μερικά από τα προβλήματα αναζήτησης και ανάκτησης πληροφοριών. Τέτοια υποπρογράμματα είναι: 1.Ανακάλυψη των πόρων: βοηθά τον εντοπισμό των διαφορετικών τύπων πληροφοριών από ένα μεγάλο και διαφορετικό αριθμό πηγών πληροφοριών. Οι πληροφορίες καταχωρούνται και διατίθενται έτσι ώστε να μπορούν να ανακτηθούν οποιαδήποτε στιγμή με διαφορετικούς τρόπους. 2.Ανάκτηση των πληροφοριών: χρήση εργαλείων για την αναζήτηση συγκεκριμένων πηγών πληροφοριών και για εμφάνιση αποτελεσμάτών στο χρήστη. Τα εργαλεία αυτά είναι: Τα εργαλεία αυτά είναι: Power Browsing (φυλλομετρητής ισχύος): εξετάζει τα προβλήματα της αλληλεπίδρασης με τον παγκόσμιο ιστό με ασύρματα συνδεδεμένες μικρές συσκευές. Power Browsing (φυλλομετρητής ισχύος): εξετάζει τα προβλήματα της αλληλεπίδρασης με τον παγκόσμιο ιστό με ασύρματα συνδεδεμένες μικρές συσκευές.

5 ΥΠΟΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ SDLTP (Stanford Digital Library Technologies Project)[Συνέχεια] Query Translation(μεταφραστής ερώτησης): αυτό το εργαλείο βοηθάει τις αναζητήσεις των χρηστών. Value Filtering(αξία φιλτραρίσματος): εξετάζει το πρόβλημα της υπερφόρτωσης των μηχανών αναζήτησης και το πρόβλημα των στοιχείων του multimedia web των οποίων η αναζήτηση δεν είναι ικανή

6 ΥΠΟΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ SDLTP (Stanford Digital Library Technologies Project)[Συνέχεια] WebBase: εξερευνά πως οι δεκάδες των εκατομμυρίων ιστοσελίδων μπορούν να συλλεχθούν, αποθηκευτούν, αναζητηθούν και να εμφανίζονται αποτελεσματικά. WebBase: εξερευνά πως οι δεκάδες των εκατομμυρίων ιστοσελίδων μπορούν να συλλεχθούν, αποθηκευτούν, αναζητηθούν και να εμφανίζονται αποτελεσματικά. 3. Ερμηνεία των πληροφοριών: εργαλεία που βοηθούν ένα χρήστη να ερμηνεύσει και να οργανώσει τα αποτελέσματα της αναζήτησης. Αφού γίνει μια επισκόπηση στις ανακτημένες πληροφορίες τα χρήσιμα κομμάτια εξάγονται και διατηρούνται για περαιτέρω χρήση. 3. Ερμηνεία των πληροφοριών: εργαλεία που βοηθούν ένα χρήστη να ερμηνεύσει και να οργανώσει τα αποτελέσματα της αναζήτησης. Αφού γίνει μια επισκόπηση στις ανακτημένες πληροφορίες τα χρήσιμα κομμάτια εξάγονται και διατηρούνται για περαιτέρω χρήση. 4. Διαχείριση των πληροφοριών: αντιμετωπίζονται μερικά από τα περιβάλλοντα ζητήματα όπως η μακροπρόθεσμη οργάνωση των πληροφοριών, η πληρωμή για πληροφορίες σε ένα διανεμημένο περιβάλλον, η ανίχνευση παράβασης πνευματικών δικαιωμάτων και η διαχείριση δικαιωμάτων.

7 ΥΠΟΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ SDLTP (Stanford Digital Library Technologies Project)[Συνέχεια] Στη διαχείριση των πληροφοριών έχουμε: Στη διαχείριση των πληροφοριών έχουμε:  τις Αρχειακές αποθήκες για τις ψηφιακές βιβλιοθήκες: σκοπός αυτού του προγράμματος είναι να σχεδιάσει και να εφαρμόσει μια μοντέρνα, κλιμακωτή Αποθήκη Ψηφιακής Βιβλιοθήκης DLR (Digital Library Repository). Σε αυτό θα γίνεται μόνιμη αποθήκευση των ψηφιακών αντικειμένων.  και το InterBib: αυτό είναι ένα εργαλείο για τη διατήρηση βιβλιογραφικών πληροφοριών.

8 ΥΠΟΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ SDLTP (Stanford Digital Library Technologies Project)[Συνέχεια] 5. Διανομή των πληροφοριών: βοηθά τους χρήστες στο διαμερισμό πληροφοριών συμπεριλαμβανομένου του σχολιασμού εγγράφων, ενδιάμεσα με τον χρήστη και ακουστική πρόσβαση για τους οπτικά ανάπηρους. ψηφιακά πορτοφόλια(Digital wallets): η εργασία για τα ψηφιακά πορτοφόλια εστιάζει να φέρει τη διαλειτουργικότητα στον ηλεκτρονικό χώρο πληρωμών. Είναι μέρος του λογισμικού το οποίο επιτρέπει σε έναν χρήστη να κάνει μια ηλεκτρονική πληρωμή με μια π.χ. πιστωτική κάρτα. Πολύ σημαντικό είναι ότι οι προμηθευτές δεν είναι ικανοί να επικαλούνται για χρήση το ψηφιακό πορτοφόλι κάποιου πελάτη, δηλαδή δεν προωθείται αυτόματα η ψηφιακή εφαρμογή πορτοφολιών κάποιου χρήστη σε περίπτωση επίσκεψης του στην ιστοσελίδα. ψηφιακά πορτοφόλια(Digital wallets): η εργασία για τα ψηφιακά πορτοφόλια εστιάζει να φέρει τη διαλειτουργικότητα στον ηλεκτρονικό χώρο πληρωμών. Είναι μέρος του λογισμικού το οποίο επιτρέπει σε έναν χρήστη να κάνει μια ηλεκτρονική πληρωμή με μια π.χ. πιστωτική κάρτα. Πολύ σημαντικό είναι ότι οι προμηθευτές δεν είναι ικανοί να επικαλούνται για χρήση το ψηφιακό πορτοφόλι κάποιου πελάτη, δηλαδή δεν προωθείται αυτόματα η ψηφιακή εφαρμογή πορτοφολιών κάποιου χρήστη σε περίπτωση επίσκεψης του στην ιστοσελίδα.

9 ΤΟ ΑΠΛΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΔΙΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ(SDLIP)  Το SDLIP είναι ένα απλό πρωτόκολλο για την ενσωμάτωση των πολλαπλών και ετερογενών πηγών πληροφοριών.  Οι πελάτες χρησιμοποιούν SDLIP για να κάνουν αναζητήσεις με σκοπό να εκτελεσθούν πέρα από τις πηγές πληροφοριών  Έχουμε ένα SDLIP wrapper το οποίο αλληλεπιδρά με τις εξωτερικές πηγές της μεταφοράς και με τα πορτοφόλια υψηλού επιπέδου που απαιτούνται για τις υπηρεσίες.

10 ΤΟ ΑΠΛΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΔΙΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ(SDLIP) [συνέχεια]  Οι χρήστες χρησιμοποιούν SDLIP για να κάνουν αναζητήσεις σε ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών.  Η υπηρεσία αναζήτησης είναι προσιτή στο χρήστη μέσω των πρωτοκόλλων HTTP και CORBA.

11 ΣΤΟΧΟΙ SDLIP 1.Απλότητα στις εφαρμογές του πελάτη και του κεντρικού υπολογιστή-εξυπηρετητή 2.Εφαρμογές πιθανές δια μέσω της διανεμημένης τεχνολογίας αντικειμένου, όπως CORBA, και δια μέσω του HTTP 3.Υποστήριξη για πλήρη ή και ελλιπή κατάσταση λειτουργίας στον κεντρικό υπολογιστή 4.Υποστήριξη για τη δυναμική εξισορρόπηση φορτίου στις εφαρμογές του κεντρικού υπολογιστή 5. Υποστήριξη για τους thin clients, όπως είναι οι φορητές συσκευές

12 Λειτουργίες διεπαφών SDLIP  Η Search Interface (διεπαφή αναζήτησης) καθορίζει τις αναγκαίες διαδικασίες για να αρχίσουν οι αναζητήσεις.  Η Metadata Interface (διεπαφή μεταδεδομένων) επιτρέπει στους χρήστες να ερευνήσουν τις δυνατότητες μιας πηγής πληροφοριών.  Η Delivery Interface και η Result access Interface (η διεπαφή διανομής και η διεπαφή αποτελέσματος πρόσβασης) επιτρέπει στους πελάτες να έχουν πρόσβαση στο σύνολο των ανακτηθέντων εγγράφων οπουδήποτε εκείνο το σύνολο διαιρείται.

13 LSP (Library Service Proxy)  Το SDLIP κατασκευάζει το LSP (πληρεξούσια υπηρεσία βιβλιοθηκών).  Το LSP εφαρμόζει μια ή περισσότερες διεπαφές του SDLIP.  Οι διαδικασίες του LSP ελέγχονται τοπικά από το κεντρικό υπολογιστή.

14 ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ: ΘΕΜΕΛΙΑ  Τα άτομα του τμήματος πληροφορικής βοηθούν στην κατανόηση των θεμελιωδών υπολογιστικών τεχνικών και των έμφυτων περιορισμών τους.  Στις έρευνες του τμήματος αυτού περιλαμβάνονται: -η ανάπτυξη των νέων διαδοχικών και παράλληλων αλγορίθμων, -η αντιμετώπιση υπολογιστικών προβλημάτων στις βάσεις δεδομένων, -υπολογιστική γεωμετρία, σχέδιο και ανάλυση των προγραμμάτων και των γλωσσών προγραμματισμού, -και ενισχυτικές μελέτες σε συνδυαστικά, λογικά και αλγεβρικά μαθηματικά.

15 TESTBED  To Testbed της βιβλιοθήκης του Stanford αποτελεί την βάση της βιβλιοθήκης για τον πειραματισμό της λειτουργικότητας μεταξύ των υπηρεσιών.  Η βασική προσέγγιση είναι να χρησιμοποιούνται οι διανεμημένες πληροφορίες, ώστε να είναι επιτρεπτή η πρόσβαση στους χρήστες σε ετερογενείς υπηρεσίες των δικτύων. Αυτό καλείται Infobus.  H Testbed χρησιμοποιεί το απλό πρωτόκολλο διαλειτουργικότητας της ψηφιακής βιβλιοθήκης (SDLIP) για την πρόσβαση και την ανάκτηση πληροφοριών.  Το πρωτόκολλο αυτό υποστηρίζει τη σύγχρονη και την μη σύγχρονη λειτουργία, τη παροχή ευρωστίας παρά τις διακοπές λειτουργίας των δικτύων ή των κεντρικών υπολογιστών.  Επιπλέον υπάρχει ένας προγραμματιστής υψηλού ελέγχου για το που και το πότε τα αντικείμενα πληροφοριών υλοποιούνται.

16 ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΜΕΣΩ ΚΙΝΗΤΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ  Μέρος του Testbed αφιερώνεται στο να καταστήσει τους ψηφιακούς πόρους των βιβλιοθηκών διαθέσιμους οπουδήποτε ένας χρήστης κάνει αναζητήσεις.  Οι πληροφορίες που προετοιμάζονται για τη μετάδοση τους πέρα από το χαμηλό εύρος ζώνης στους φορητούς ψηφιακούς βοηθούς (PDAs) με πολύ μικρή και σταθερή οθόνη.  Ένα μέρος αυτής της προσπάθειας περιλαμβάνει την υποστήριξη για τις ασφαλείς συναλλαγές μεταξύ των PDA και των σε απευθείας σύνδεση υπηρεσιών.

17 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ  ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΖΗΣΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΤΣΗ ΕΓΛΕΝΤΙΝΑ ΚΑΤΣΗ ΕΓΛΕΝΤΙΝΑ ΤΟΣΚΑ ΡΟΖΕΤΑ ΤΟΣΚΑ ΡΟΖΕΤΑ


Κατέβασμα ppt "ΣΥΝΤΟΜΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ  Το πρόγραμμα τεχνολογιών της ψηφιακής βιβλιοθήκης του Stanford άρχισε ως τμήμα του προγράμματος Digital Library Initiative 2 (DLI2),"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google