Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

2ο:Χωματουργικές εργασίες – αντιστηρίξεις 3ο:Θεμελίωση (υποδομή)

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "2ο:Χωματουργικές εργασίες – αντιστηρίξεις 3ο:Θεμελίωση (υποδομή)"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 2ο:Χωματουργικές εργασίες – αντιστηρίξεις 3ο:Θεμελίωση (υποδομή)
ΘΕΜΑ PROJECT: Στάδια κατασκευής ενός κτιρίου Υπεύθυνοι Καθηγητές: Φαράντου Ε Καντζάβελος Δ. 1ο: Προγραμματισμός – μελέτη 2ο:Χωματουργικές εργασίες – αντιστηρίξεις 3ο:Θεμελίωση (υποδομή) 4ο:Φέρων οργανισμός (ανωδομή) 5ο :Στοιχεία πλήρωσης (εσωτερικοί – εξωτερικοί τοίχοι) 6ο:Εγκαταστάσεις (ύδρευσης , αποχέτευσης, ηλεκτρομηχανολογικές) 7ο :Οικοδομικές εργασίες – τελειώματα 8ο :Κατασκευές περιβάλλοντος χώρου

2 ΣΚΟΠΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Σκοπός της έρευνας μας, ήταν να γνωρίσουμε τον τρόπο με τον οποίο κατασκευάζεται ένα κτίριο, από την αρχική ιδέα μέχρι την στιγμή που είναι έτοιμο να χρησιμοποιηθεί από τους ανθρώπους.

3 ΓΕΝΙΚΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
Τα γενικά ερωτήματα στα οποία προσπαθήσαμε να απαντήσουμε με την έρευνα μας ήταν τα παρακάτω: 1. Ποιά είναι τα στάδια κατασκευής ενός κτιρίου και με ποιά σειρά γίνονται: 2.Ποιές διαδικασίες απαιτούνται για να υλοποιηθεί το κάθε στάδιο; 3.Με ποιούς διαφορετικούς τρόπους μπορεί να υλοποιηθεί το κάθε στάδιο; 4.Ποιά συνεργεία εμπλέκονται σε κάθε στάδιο; 5.Ποιά δομικά υλικά χρησιμοποιούνται σε κάθε στάδιο;

4 MEΘΟΔΟΛΟΓΙΑ-ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ
Οι μέθοδοι που ακολουθήσαμε για την αναζήτηση των πληροφοριών μας ήταν: 1. Έρευνα στο διαδίκτυο 2.Συγκέντρωση πληροφοριών από βιβλία ειδικότητας 3. Φωτογραφίες που τραβήξαμε εμείς οι ίδιοι από κτίρια που χτίζονται. 4.Συνέντευξεις με τον καθηγητή Κο Παναγόπουλο Κ.( Πολιτικό μηχανικό) Τα εργαλεία της έρευνας μας: 1. Η/Υ με πρόσβαση στο internet 2.Bιβλία ειδικότητας που που μας έδωσαν οι καθηγητές μας. 3.Ψηφιακή φωτογραφική μηχανή. 4.Ερωτηματολόγια ανοικτού τύπου.

5 1ο στάδιο: Προγραμματισμός-μελέτη 2ο στάδιο: Χωματουργικά
1ο στάδιο: Προγραμματισμός-μελέτη 2ο στάδιο: Χωματουργικά 3η ομάδα Κολοβός Βαγγέλης Δεληγιάννης Βασίλης Κουλάκης Νίκος Κουτσουράκης Βασίλης

6 ΜΕΛΕΤΕΣ ΕΡΓΟΥ Η κάθε μελέτη για το έργο πραγματοποιείται από τον αντίστοιχο μηχανικό. Οι βασικές μελέτες είναι: Τοπογραφική μελέτη-τοπογράφος {δείχνει το οικόπεδο με τις διαστάσεις, το σχήμα του,το δρόμο κτλ} Αρχιτεκτονική μελέτη –αρχιτέκτονας: Φτιάχνει την διαρρύθμιση του σπιτιού, ανάλογα με τις απαιτήσεις του ιδιοκτήτη αναλαμβάνει και την αισθητική μορφή. Στατική μελέτη - πολιτικός μηχανικός: Kάνει υπολογισμούς & σχέδια για να φτιάξει το σκελετό του κτιρίου. Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη-Ηλεκτολόγος & μηχανολόγος: Mελέτες για καλοριφέρ, θέση πίνακα,καλωδιώσεις μέσα στο σπίτι. κ.τ.λ. Ολες αυτές οι μελέτες απαιτούνται για ληψη οικοδομικής άδειας. H φάση αυτή ολοκληρώνεται με τον χρονικό προγραμματισμό και τη μελέτη οργάνωσης των συνεργείων... Συμμετοχή μελετών στο συνολικό κόστος του έργου Μελέτες: περίπου 6% του συνολικού κόστους του κτιρίου.

7

8 ΕΚΣΚΑΦΕΣ Για να γίνει η κατασκευή των θεμελίων μέσα στο έδαφος , αυτό πρέπει πρώτα να σκαφτεί. Η εργασία αυτή ονομάζεται εκσκαφη. Τι ονομάζουμε διάγραμμα εκσκαφών; Αφού καθαριστεί ο χώρος που θα κτιστεί , από την βλάστηση που υπάρχει , γίνεται η χάραξη του περιγράμματος του σκάμματος, με βάση ιδιαίτερο σχέδιο που εκπονείται για το σκοπό αυτό, το διάγραμμα εκσκαφών. Με ποιον τρόπο ορίζεται το περίγραμμα της εκσκαφής; Το περίγραμμα {περιμετρική γραμμή} του σκάμματος καθορίζεται με την τοποθέτηση ξύλινων πασσάλων η πήχεων στις γωνίες του σχήματος. Οι πλευρές ορίζονται με τεντώματα νήματα {ράμματα}. Τα ίχνη των νημάτων χαράζονται στο έδαφος. (Με άσπρη άμμο ή άλλο υλικό).

9

10 Με ποιους τρόπους γίνεται η εκσκαφή; Τι γίνονται τα προιόντα εκσκαφής μετά την εκσκαφή; Πως στηρίζουμε τα πλαινά της εκσκαφής (πρανή); Η εκσκαφή γίνεται με τα χέρια {φτυάρια , σκαπάνες} , με μικρά μηχανήματα , τους εκσκαφείς , διαφόρων τύπων , μικρού σχετικά μεγέθους {μεγάλοι χρησιμοποιούνται σε έργα κατασκευής δρόμων , μεταλλείων} η με εργαλεία κοπτικά {κομπρεσέρ} , όταν πρόκειται για βραχώδες έδαφος. Μετά την εκσκαφή φορτώνουν τα χώματα η τα κομμάτια βράχων στο αυτοκίνητο και τα μεταφέρουν. Αν δεν υπάρχει υπόγειο πρέπει να σκάψουμε τουλάχιστον 1.5 μέτρο γιατί το πάνω μέρος του οικοπέδου δεν είναι συνεκτικό γιατί έίναι καλλιεργήσιμο έδαφος . Στις μικρές εκσκαφές δεν χρειάζονται πλαινά στηρίγματα {αντιστηρίξεις}. Στις βαθιές εκσκαφές {σε υπόγεια γκαράζ κτλ}.ειναι δύσκολα γιατί συναντούμε νερό. Τότε βάζουμε πλαινά ξύλα {αντηρίδες} μέχρι 1-2μέτρα.

11 Τι ονομάζουμε επίχωση;
Αφού γίνει η κατασκευή των θεμελίων , τα κενά που δημιουργούνται γεμίζουν με χώμα που έχει προκύψει από την εκσκαφή. Η εργασία αυτή λέγεται επίχωση.

12 3ο στάδιο :Θεμελίωση (υποδομή) 4ο στάδιο :Φέρων οργανισμός (ανωδομή)
Αγράφας Γιάννης Καδής Γιάννης Κώτσελας Χαράλαμπος Κωτσιόπουλος Παναγιώτης

13 ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ Είναι το κατώτερο τμήμα της οικοδομής (στήριξη μέσα στο έδαφος), από το οποίο, όλα τα φορτία των τοίχων, των πατωμάτων, των στεγών κλπ. μεταφέρονται στο έδαφος. Τα θεμέλια κατασκευάζονται από οπλισμένο σκυρόδεμα ή πέτρα ( το μέταλλο και το ξύλο δεν χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα, γιατί καταστρέφονται πολύ γρήγορα μέσα στο έδαφος).

14 β) Πεδιλοδοκοί: Οι πεδιλοδοκοί είναι ένας συνδυασμός πεδίλου και δοκού
ΕΙΔΗ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗΣ Ως προς τη μορφή τους τα θεμέλια (πέδιλα) χωρίζονται σε δύο κύριες ομάδες: α) Aπομονωμένα: Τα φορτία της ανοδομής μεταφέρονται σε μικρές επιφάνειες.Για να έχουν ακαμψία τα πέδιλα ενώνονται με δοκούς, που ονομάζονται συνδετήρια δοκάρια. β) Πεδιλοδοκοί: Οι πεδιλοδοκοί είναι ένας συνδυασμός πεδίλου και δοκού γ) Μερική ή Γενική κοιτόστρωση : Πλάκα από οπλισμένο σκυρόδεμα που δέχεται φορτία από πολλά /ή όλα τα υποστυλώματα.

15 ΦΕΡΟΝΤΑΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ Η κατασκευή του σκελετού στα κτίρια από μπετόν  γίνεται σύμφωνα με την Στατική Μελέτη του Πολιτικού  Μηχανικού Φέρων οργανισμός ενός κτιρίου, ονομάζεται ο σκελετός που σηκώνει όλα τα φορτία του κτιρίου, τα μεταφέρει στο έδαφος και εξασφαλίζει την έδραση και την αντοχή του.Τα στοιχεία του φέροντα οργανισμού είναι: Oι πλάκες, τα δοκάρια, τα υποστυλώματα , τα θεμέλια). Α) Οι πλάκες μεταφέρουν όλα τα κινητά φορτία που δέχονται (έπιπλα , άνθρωποι ), καθώς και το δικό τους βάρος, στα δοκάρια. Β) Τα δοκάρια μεταφέρουν τα φορτία που δέχονται, καθώς και το δικό τους βάρος, στα υποστυλώματα (κολώνες). Γ) Τα υποστυλώματα, μεταφέρουν τα φορτία που δέχονται από πλάκες και τα δοκάρια, καθώς και το δικό τους βάρος, στα θεμέλια. Δ) Τα θεμέλια τέλος, μεταφέρουν το σύνολο των φορτίων του κτιρίου στο έδαφος.

16 Σκελετός (Φ.οργανισμός) από οπλισμένο σκυρόδεμα

17 ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΦΕΡΟΝΤΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ
Οι εργασίες για την κατασκευή του φέροντα οργανισμού, είναι το καλούπωμα (κατασκευή καλουπιών), το σιδέρωμα (τοποθέτηση των σιδέρων στα καλούπια) και η σκυροδέτηση (η τοποθέτηση του μπετού). Σημειώνεται ότι η πρώτη και η δεύτερη φάση μπορούν να συμβούν και αντίστροφα, δηλαδή πρώτα να γίνεται το σιδέρωμα και μετά το καλούπωμα ή ακόμα πρώτα να γίνεται ένα μέρος του καλουπώματος, εν συνεχεία να γίνεται το σιδέρωμα και τέλος να ολοκληρώνεται το καλούπωμα.

18 ΞΥΛΟΤΥΠΟΙ (ΚΑΛΟΥΠIA από ξύλο)
Ξυλότυπος είναι η κατασκευή στην οποία διαστρώνεται το νωπό σκυρόδεμα μέχρι να πήξει και να αποκτήσει αντοχή. Το σκυρόδεμα παίρνει την μορφή του καλουπιού και όταν πήξει αφαιρούνται οι ξυλότυποι (τα καλούπια). Ορισμένα υλικά κατασκευής καλουπιών είναι: 1. To ξύλο (πριστή ξυλεία ή μοριοσανίδες(συνηθέστερα χρησιμοποιούμενο) 2. Μεταλλότυποι (χάλυβας, αλουμίνιο) 3. Σκυρόδεμα (μπετό) 4.Φύλλα τσιμέντου οπλισμένα με ίνες 5.Ξυλόμμαλο 6.Πλαστικά (πλαστικότυποι)

19

20 ΟΠΛΙΣΜΟΣ Ο οπλισμός πρέπει να τοποθετείται εντός των καλουπιών τηρώντας ακριβώς τη μελέτη και με τέτοιο τρόπο που να διασφαλίζεται η απόλυτη σταθερότητά και αμεταθετότητά του. Για να επιτευχθούν τα παραπάνω, πρέπει να γίνει χρήση ειδικών βοηθητικών στηριγμάτων που ονομάζονται αποστασιοποιητές, καθώς και να γίνουν όλα τα απαραίτητα δεσίματα μεταξύ των οπλισμών. Έτσι θα εξασφαλιστεί ότι στο επόμενο στάδιο (ρίξιμο του μπετόν) δεν θα υπάρχει καμία μετακίνηση του οπλισμού, εξασφαλίζοντας την άρτια λειτουργία του δομικού στοιχείου. Σημειώνεται τέλος ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό τα σίδερα να είναι τοποθετημένα με τέτοιο τρόπο ώστε να αφήνουν και επαρκή χώρο προκειμένου να μπορεί να περνάνε τα διάφορα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται στην τρίτη και τελευταία φάση της κατασκευής του σκελετού, εκείνη της σκυροδέτησης.

21 Oι ράβδοι είναι κυρίως ευθύγραμμες η τεθλασμένες
ΟΠΛΙΣΜΟΣ (2) Ο οπλισμός σκυροδέματος αποτελείται από χαλύβδινες ράβδους με κυκλική διατομή .Χωρίζεται σε δύο κατηγορίες ανάλογα με την ποιότητα του χάλυβα (StI, StII και StIV). Εκτός από τις ράβδους υπάρχει οπλισμός σε μορφή πλέγματος (σχάρα) που αποτελείται από ράβδους που ηλεκτροσυγκολλούνται στις διασταυρώσεις και ονομάζεται (δομικό πλέγμα). Ο οπλισμός πρέπει να αποθηκεύεται σε στεγασμένο χώρο, χωρίς υγρασία, για να μη σκουριάσει. Oι ράβδοι είναι κυρίως ευθύγραμμες η τεθλασμένες

22

23 ΣΚΥΡΟΔΕΤΗΣΗ Αφού γίνει η έγχυση του σκυροδέματος στα καλούπια, ακολουθεί η διαδικασία της "δόνησης" του σκυροδέματος, η οποία γίνεται για να συμπυκνωθεί το σκυρόδεμα, αφαιρώντας τον εγκλωβισμένο αέρα από τη μάζα του. Εάν τυχόν έμενε ο αέρας θα δημιουργούσε κενά μέσα στο μπετόν με αποτέλεσμα τη μείωση της αντοχής του σκυροδέματος. Η δόνηση γίνεται με ειδικά μηχανήματα που λέγονται δονητές, οι οποίοι  βυθίζονται ανά προβλεπόμενα διαστήματα μέσα στο σκυρόδεμα που μόλις έχει εγχυθεί.

24 5o στάδιο:ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΛΗΡΩΣΗΣ (Τοίχοι)
5η ομάδα Αρμάντο Ντένταϊ Ηλιόπουλος Βασίλης

25 Τι ονομάζουμε τοιχοποιίες;
Τοιχοποιίες ονομάζονται «τα πλήρη κατακόρυφα στοιχεία μιας οικοδομής».

26 Ποια είδη τοιχοποιιών υπάρχουν;
1.Μόνιμες Λιθοδομές (από φυσική πέτρα) Πλινθοδομές (από τεχνητούς λίθους) Οπτοπλινθοδομές (από ψημένα τούβλα) Χυτές ( π.χ. από οπλισμένο σκυρόδεμα) 2.Κινητές μεταλλικές, ξύλινες, γύψινες κλπ.

27 Κύριες κατηγορίες τοιχοποιίας ανάλογα με τις καταπονήσεις που υφίστανται:
Τοιχοποιία πληρώσεως: Η τοιχοποιία σ΄αυτή την περίπτωση «πληρώνει», καλύπτει δηλαδή τα κενά του φέροντος οργανισμού (π.χ. ανάμεσα στις κολώνες).  Φέρουσα τοιχοποιία: Η τοιχοποιία αυτή δέχεται φορτία, δηλαδή πάνω σε αυτές στηρίζονται άλλα δομικά στοιχεία όπως πλάκα από μπετόν ή στέγη.

28 Διάκριση τοιχοποιιών ανάλογα με την θέση τους:
Εσωτερικοί τοίχοι: είναι αυτοί που διαχωρίζουν τους εσωτερικούς χώρους μεταξύ τους Εξωτερικοί τοίχοι : είναι αυτοί που διαχωρίζουν τους εσωτερικούς χώρους από τους εξωτερικούς

29

30 Πώς χτίζονται οι τοίχοι;
Οι τοίχοι κατοικίας κτίζονταν στο παρελθόν με πέτρες (λιθοδομή).Σήμερα η πέτρα χρησιμοποιείται κυρίως για διακοσμητικούς λόγους, σε επενδύσεις των τοίχων. Σήμερα η κατασκευή γίνεται συνήθως από τούβλα (οπτοπλινθοδομή), διαστάσεων συνήθως 9*12*19 εκ. Από τον τρόπο τοποθέτησης των τούβλων στο πάχος της τοιχοποιίας, οι τοίχοι διακρίνονται σε: μπατικούς,με πλάτος 20 εκ. υπερμπατικούς με πλάτος μεγαλύτερο (π.χ. 30 εκ.) δρομικούς με πλάτος 10 εκ. (Δρομικοί κατασκευάζονται συνήθως οι εσωτερικοί τοίχοι) oρθοδρομικούς

31

32 6ο στάδιο:Εγκαταστάσεις
Κουζούλας Χριστόφορος Μαντίκος Νίκος Κουρέτσος Βασίλης Λάλα Κλοντιάν

33 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Με τον όρο εγκαταστάσεις εννοούμε Ηλεκτρικές Υδραυλικές
Μονώσεις Ηλεκτρονικές

34 ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Ως εσωτερική ηλεκτρική εγκατάσταση (Ε.Η.Ε.) εννοούμε μια ηλεκτρική εγκατάσταση που λειτουργεί με την αποκλειστική ευθύνη ενός καταναλωτή, τροφοδοτείται σ’ ένα σημείο της με ηλεκτρική ενέργεια και χρησιμεύει για να διοχετεύει την ενέργεια αυτή σε συσκευές καταναλώσεως. Με τον όρο «ηλεκτρική εγκατάσταση», εννοείται ένα σύνολο ηλεκτρολογικών υλικών, τα οποία έχουν κατάλληλα χαρακτηριστικά και συνδέονται με κατάλληλο τρόπο μεταξύ τους, ώστε να μπορούν να επιτελούν ένα συγκεκριμένο σκοπό.

35 ΥΔΡΑΥΛΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Οι εσωτερικές υδραυλικές εγκαταστάσεις του κτιρίου περιλαμβάνουν τις εγκαταστάσεις ύδρευσης (δηλαδή τις εγκαταστάσεις διανομής και αποθήκευσης νερού χρήσης, τις εγκαταστάσεις παραγωγής, διανομής και αποθήκευσης ζεστού νερού χρήσης), τις εγκαταστάσεις πυρόσβεσης με νερό ή αφρό χαμηλής διόγκωσης, τις εγκαταστάσεις αποχέτευσης λυμάτων, απόβλητων και ομβρίων ή άλλων καθαρών νερών, καθώς και τις διάφορες συνδέσεις μέσα ή έξω από το κτίριο, που σκοπό έχουν την τροφοδοσία του με νερό ή την απομάκρυνση λυμάτων, αποβλήτων και ομβρίων. Kατασκευάζονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να εξασφαλίζονται συνθήκες υγιεινής, ασφάλειας και άνεσης των ατόμων που χρησιμοποιούν (κατοικούν, εργάζονται ή παρευρίσκονται) τα κτίρια.

36 Τι περιλαμβάνει ο υπολογισμός μιας υδραυλικής εγκατάστασης;
Σημειώνεται, ότι ο υπολογισμός μίας υδραυλικής εγκατάστασης (μηχανολογική μελέτη) περιλαμβάνει τα εξής στάδια: Σχεδίαση του δικτύου των σωληνώσεων Προσδιορισμό της παροχής του νερού πού διαρρέει κάθε κλάδο του δικτύου Εκλογή του κατάλληλου μεγέθους σωλήνα Υπολογισμό της απώλειας πίεσης κάθε κλάδου και εξ αυτής ολοκλήρου του δικτύου, η οποία δεν πρέπει να ξεπερνά την ελάχιστη διαθέσιμη, από το δίκτυο της πόλης πίεση.

37 ΜΟΝΩΣΕΙΣ Μόνωση ονομάζεται η απομόνωση ενός χώρου από υγρά, θερμότητα ή ψύχος, από τον ήχο και σε ειδικές περιπτώσεις, από ραδιενέργεια. Η μόνωση στα κτίρια διακρίνεται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες. Τη θερμομόνωση, τη στεγανοποίηση ή υγρομόνωση και την ηχομόνωση. Η μόνωση επιτυγχάνεται με χρήση εξειδικευμένων, κατάλληλων υλικών με θερμομονωτικές ηχομονωτικές ή στεγανοποιητικές ιδιότητες (για παράδειγμα ορυκτοβάμβακες, ξυλόμαλλο για θερμομονωτικές και ηχομονωτικές ιδιότητες, διογκωμένη και εξηλασμένη πολυστερίνη για θερμομονωτικές ιδιότητες, ασφαλτόπανα για στεγανοποιητικές ιδιότητες).

38 Με ποιον τρόπο μπορούμε να πετύχουμε 2 είδη μόνωσης ταυτόχρονα;
Όταν θέλουμε, με συνδυασμό και χρήση κατάλληλων υλικών, μπορούμε να πετύχουμε ταυτόχρονα υγρομόνωση και θερμομόνωση (π.χ. στα δωμάτια ή στις στέγες) ή θερμομόνωση και ηχομόνωση (π.χ. στα κουφώματα με τη χρήση διπλών τζαμιών) κλπ.

39 Ποια είναι τα βασικά υλικά υγρομόνωσης δωμάτων (ταρατσών) και στεγών;
α) Ελαστομερές ασφαλτόπανο β) Υδατοδιαλυτική ασφαλτική μεμβράνη γ) Επαλειφόμενο λευκό καουτσούκ Ποιες οι ιδιότητές τους; Αντοχή στις καιρικές συνθήκες, ελαστικότητα, μηχανική αντοχή, καλή πρόσφυση σε όλες τις επιφάνειες και δημιουργούν ενιαία βατή επιφάνεια χωρίς αρμούς

40

41 Πως υγρομονώνονται οι εξωτερικοί τοίχοι;
Εφόσον ο τοίχος είναι ήδη σοβατισμένος, προστίθεται μέσα στην μάζα του επιχρίσματος κατάλληλο στεγανωτικό. Υπάρχουν και διαλύματα που περιέχουν σιλικόνη με υδατοαπωθητική ικανότητα για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι υλικά διαφανή που δεν αλλοιώνουν τη πρόσοψη της οικοδομής και εμποδίζουν το νερό της βροχής να διεισδύσει στους πόρους της τοιχοποιίας. Τοποθετείται με επάλειψη, με ρολό ή βούρτσα.

42 Με ποιους τρόπους υγρομονώνεται το υπόγειο;
Προστίθεται μέσα στο σκυρόδεμα ειδικό πρόσμικτο που στεγανοποιεί την μάζα του, αδιαβροχοποιεί και εμποδίζει την απορρόφηση του νερού. Στεγανωτικό κονίαμα που προστατεύει το υπόγειο από τις επιδράσεις του εδάφους. Αποστραγγιστική μεμβράνη. Τοποθετείτε εξωτερικά στο τοιχείο του υπογείου. Παρουσιάζει αρκετή αντοχή στα βακτηρίδια, στη διάβρωση και στις μεταβολές της θερμοκρασίας.

43 Τι εννοούμε με τον όρο θερμομόνωση;
Θερμομόνωση ονομάζεται το σύνολο των κατασκευαστικών μέτρων για τη μείωση της μετάδοσης θερμότητας, από την ατμόσφαιρα στο εσωτερικό ενός κτιρίου. Με ποιους τρόπους γίνεται η θερμομόνωση δωμάτων και στεγών; Σκληρές πλάκες από αφρώδη εξηλασμένη πολυστερίνη. Σκληρές πλάκες από διογκωμένη πολυστερίνη, τοποθετημένη ανάμεσα σε σκληρές πλάκες από ίνες ξύλου και τσιμέντου. Διογκωμένη πολυουρεθάνη. Εκτός από θερμομονωτικές, έχει ηχομονωτικές και στεγανοποιητικές ιδιότητες.

44 Με ποιους τρόπους γίνεται η θερμομόνωση τοίχων και υπογείων;
Η θερμομόνωση των τοίχων επιτυγχάνεται με κατασκευή διπλής δρομικής τοιχοδομής, με διάκενο ανάμεσα, στο οποίο τοποθετείται μονωτικό υλικό. Για επιπλέον θερμομόνωση, οι τοίχοι εξωτερικά μπορούν να επιχρισθούν με προπαρασκευασμένο θερμομονωτικό σοβά. Χρησιμοποιείται κυρίως για θερμομόνωση υπογείων.

45 Ποια είναι τα ηχομονωτικά υλικά;
Τα βασικά θερμομονωτικά υλικά (πλάκες πολυστερίνης κ.λ.π.), έχουν ταυτόχρονα και ηχομονωτικές ιδιότητες. Επιπλέον ηχομονωτικά υλικά είναι ο περλίτης, ο φελλός κ.α. Με ποιους τρόπους μονώνονται τα δάπεδα από τον ήχο; Μια πολύ οικονομική μέθοδος ηχομόνωσης των ξύλινων πατωμάτων είναι πριν από την τοποθέτηση των σανίδων της βατής επιφάνειας, να γεμίσουμε τα διάκενα ανάμεσα στα καδρόνια, με περλίτη εν ξηρώ ή διογκωμένη πολυστερίνη σε κόκκους. Στην περίπτωση δαπέδου από μάρμαρο ή πλακάκι, μπορεί το λάσπωμα του υποστρώματος να αναμειχθεί με περλίτη. Το περλιτόδεμα που προκύπτει, έχει και θερμοηχομονωτικές ιδιότητες. Με ποιον τρόπο ηχομονώνονται τα ανοίγματα (παράθυρα) ; Τα διπλά τζάμια (δύο απλά, σε απόσταση μεταξύ τους), έχουν τέλος άριστες ηχομονωτικές ιδιότητες, λόγω του αέρα που παρεμβάλλεται ανάμεσα στις δύο επιφάνειες.

46

47 Με ποιους τρόπους γίνεται η μόνωση δωμάτων (ταρατσών) ;
Αν το δώμα του κτιρίου είναι βατό θα πρέπει να κατασκευαστεί μόνωση που θα απολογηθεί σε βατή επιφάνεια, που διαμορφώνεται συνήθως με τσιμεντοπλακίδια ή κεραμικά πλακίδια. Αν το δώμα δεν είναι βατό, πολλές φορές για συμπίεση του κόστους κατασκευής, παραλείπονται τα τελευταία στρώματα των επικαλύψεων και η μόνωση σταματά στη στρώση της υγρομόνωσης (ασφαλτόπανο) . Τι είναι ρύση δωμάτων και για ποιο λόγο κατασκευάζεται; Ένα από τα σοβαρότερα στοιχεία που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και να μελετώνται πολύ προσεκτικά κατά την κατασκευή της μόνωσης των δωμάτων, είναι οι κλίσεις (ρύσεις) που πρέπει να έχουν αυτά, ώστε να μπορούν να απομακρύνονται εύκολα τα νερά της βροχής.

48 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Οι ηλεκτρονικές εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν τις εγκαταστάσεις προϊόντων  όπως συστήματα ασφαλείας, κάμερες, θυροτηλεοράσεις, δορυφορικά και επίγεια συστήματα λήψης, συναγερμούς κ.τ.λ.

49 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

50 Μπιρμπίλας Παναγιώτης
7ο στάδιο :Οικοδομικές εργασίες-τελειώματα 8ο στάδιο: Κατασκευή περιβάλλοντος χώρου 1η ομάδα Μπιρμπίλας Παναγιώτης Τσέρμος Αλέξανδρος Μέλλος Γιώργος Βαρδουνιώτης Λεοντής

51 ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ-ΤΕΛΕΙΩΜΑΤΑ
Ονομάζονται όλες οι εργασίες που συμβάλλουν στην λειτουργική και αισθητική ολοκλήρωση του έργου όπως επιχρίσματα, επενδύσεις, δάπεδα,κουφώματα, χρωματισμοί, κάγκελα, ξυλουργικές εργασίες κ.τ.λ. Οι εργασίες αυτές ξεκινούν μόλις ολοκληρωθεί ο σκελετός του κτιρίου και η τοιχοποιία (οι τοίχοι). ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ Όλες οι εργασίες περιμετρικά του κτιρίου, όπως φωτισμός, διάδρομοι, δευνδροφύτευσεις, πρασιές……

52 ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΑ Με τον όρο επίχρισμα εννοούμε την επικάλυψη των δομικών στοιχείων (τοίχων, υποστυλωμάτων, δοκών κ.τ.λ.) με ειδικά κονιάματα τα οποία είναι μίγμα νερού, άμμου και μιας συνδετικής ύλης, της κονίας (τσιμέντου, ασβέστη κ.τ.λ.) ΕΙΔΗ ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΩΝ Τριφτά : Τα πιο συνηθισμένα, στρώνονται σε 3 στρώσεις. Πατητά: Σε 3 στρώσ4εις (πεταχτό-λάσπωμα-πατητό), για εντελώς λείες επιφάνειες. Πεταχτά:(Κοινά πεταχτά ή πεταχτά προσόψεων, «Σαγρέ» επιφάνεια) Τραβηχτά: (Χαράζεται η τελική επιφάνεια με μεταλλικό χτένι) Αρτιφισιέλ: (Η τελική επιφάνεια υπόκειται σε λάξευση, λεπτή-μέτρια ή χονδρολάξευση)

53 ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΙ - ΒΑΨΙΜΑΤΑ
Η βαφή εσωτερικά γίνεται με πλαστικά χρώματα και εξωτερικά γίνεται με ακρυλικό 53

54 ΠΛΑΚΙΔΙΑ Κατασκευάζονται σε πολλές διαστάσεις και χρώματα και είναι ανθεκτικά σε όλες τις καιρικές συνθήκες. Εσωτερικά πλακάκια κατοικίας:  Στα εσωτερικά δάπεδα κατοικίας τοποθετούνται συνήθως κεραμικά πλακάκια. Η τοποθέτηση των πλακακιών μπορεί να γίνει με κόλλα αφού πρώτα έχει καλυφθεί όλο το δάπεδο με υπόστρωμα από άμμο θαλάσσης και τσιμέντο για απόλυτο αλφάδιασμα και λεία επιφάνεια.  • Πλακάκια βεραντών:  Τα δάπεδα των βεραντών γίνονται με υλικά και τρόπο ίδιο με τα εσωτερικά δάπεδα   • Επένδυση λουτρού:  Στο λουτρό η επένδυση των τοίχων γίνεται με πλακάκι (περίπου μέχρι 2,20μ. από το δάπεδο) 54

55 ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ Υλικά-Μέρη Κουφωμάτων
Κουφώματα είναι όλα εκείνα τα στοιχεία, τα οποία χρησιμοποιούνται για να κλείσουν τα ανοίγματα των τοίχων ενός κτιρίου (πόρτες-παράθυρα). Τα κουφώματα πρέπει να ανοίγουν πάντα προς το εσωτερικό των χώρων. Υλικά-Μέρη Κουφωμάτων Μπορεί να είναι ξύλινα (γαλλικά με 4 φύλλα ή γερμανικά με 2 φύλλα),σιδερένια (είναι βαριά και διαβρώνονται), από αλουμίνιο (χρησιμοποιούνται σήμερα και είναι έτοιμα ) ή από P.V.C. (συνθετικό υλικό) Τα κουφώματα αποτελούνται από 2 μέρη: Την κάσα και το φύλλο Ανάλογα με την θέση τους στο κτίριο διακρίνονται σε: Εσωτερικά κουφώματα (συνήθως ξύλινα). Εξωτερικά Κουφώματα (Παλαιότερα ξύλινα, σήμερα μεταλλικά, αλουμινίου ή πλαστικά)

56 Τι ονομάζουμε λαμπά, πρέκι και ποδιά παραθύρου;
Λαμπάς: Το μικρό κάθετο τμήμα του τοίχου πάνω στο οποίο προσαρμόζεται η πόρτα, ονομάζεται λαμπάς. Πρέκι: Το πάνω μέρος των θυρών και παραθύρων. Κατώφλι: Το κάτω μέρος των θυρών Ποδιά: Το κάτω μέρος των παραθύρων, ονομάζεται ποδιά. Διαστάσεις κουφωμάτων ανάλογα με την χρήση τους Πόρτες εισόδου:πλάτος 1μ. Κύριες εσωτερικές (π.χ υπνοδωματίων): 0.90μ Πόρτες στους βοηθητικούς χώρους (π.χ. κουζίνα, λουτρό): 0,70-0,80μ.

57 ΞΥΛΟΥΡΓΙΚΑ Ντουλάπια Κουζίνας:
Ντουλάπια Κουζίνας:  Ντουλάπια δαπέδου (ενδεικτικά:βάθος 55εκ. και ύψος 85εκ.) Ντουλάπια τοίχου (κρεμαστά) έχουν ύψος 60εκ. και βάθος 35εκ. Μπαίνουν 60εκ. πάνω από τα ντουλάπια δαπέδου. Ντουλάπες: Τοποθετούνται στις κρεβατοκάμαρες. Το εσωτερικό καθαρό βάθος των ντουλαπών είναι 55εκ. και το ύψος τους περίπου 2,90μ. 57

58 ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ Οι επενδύσεις γίνονται από διαφορά υλικά όπως:
Ξύλινες επενδύσεις Επένδυση από φυσικά υλικά (πέτρες κ.τ.λ) Επένδυση από λαμαρίνες Επένδυση με πλάκες εξωτερικών όψεων

59 ΚΙΓΚΛΙΔΩΜΑΤΑ (ΚΑΓΚΕΛΑ)
Τα κιγκλιδώματα τοποθετούνται στις βεράντες, σε ταράτσες κ.τ.λ. για λόγους ασφαλείας και για αισθητικούς λόγους .Συνήθως κατασκευάζονται από αλουμίνιο. Ύψος κιγκλιδωμάτων Χώρος συνάθροισης κοινού (σχολεία, νοσοκομεία 1.10 τουλάχιστον) Κατοικίες (έως 90 πόντους) Υλικά κατασκευής Τα κιγκλιδώματα μπορούν να κατασκευαστούν από σίδερο (ενδείκνυνται για πολυπλοκα σχέδια αλλά απαιτούν συντήρηση ), αλουμίνιο (δεν σκουριάζουν ), ξύλινα (για υψηλή αισθητική αξία, απαιτούν συντήρηση). Χειρολισθήρας ή κουπαστή Το πάνω μέρος του κάγκελου (στα μπαλκόνια ή στις σκάλες ). Από αυτό στηριζόμαστε.

60 Ολοκλήρωση της παρουσίασης

61 Η παρουσίαση στο σχολείο

62 Μαζί με τους υπ. καθηγητές

63 Μαζί με τους υπ. καθηγητές

64 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ-ΠΗΓΕΣ Σακελλαρίου, Μ., Μαραβέας, Χ., «Κτιριακά Έργα I, Ά τάξης 1ου κύκλου ΤΕΕ, τομέα Κατασκευών» ,ΟΕΔΒ. Γιαννακόπουλος, Φ., Λύτινας, Ν., «Τεχνολογία Δομικών Υλικών, Β’ Τάξη 1ου κύκλου, Κτιρ. Έργων ΤΕΕ»,ΟΕΔΒ. Κωνσταντινίδης, Α., «Σχέδιο Πολιτικού Μηχανικού, Β’ Τάξη 1ου Κύκλου, Ειδ. Σχεδιαστών ΤΕΕ»,ΟΕΔΒ. Λυκογιάννη, Π., «Οικοδομική,2ος Κύκλο ειδ.Κτιριακών Έργων ΤΕΕ»,ΟΕΔΒ. Δούκας, Σ., «Αρχιτεκτονικό Σχέδιο», Ίδρυμα Ευγενίδου, Αθήνα, 2008. Επικοινωνίες και Δίκτυα Α τάξης 1ου κύκλου Τ.Ε.Ε., Αμδίτη Α.- Ματακιά Σ. – Τσιγκόπουλου Α., ΟΕΔΒ 2001. Κυκλώματα Συνεχούς και Εναλλασσόμενου Ρεύματος Α τάξης 1ου κύκλου Τ.Ε.Ε., Κανελλόπουλου Χ. – Παληού Γ. - Χατζαράκη Γ. , ΟΕΔΒ 2000. Γενικά Ηλεκτρονικά Α τάξης 1ου κύκλου Τ.Ε.Ε., Μπρακατσούλια Ε. – Παπαϊωάννου Γ. – Παπαδάκη Ι., ΟΕΔΒ 2000. Ψηφιακά Ηλεκτρονικά Β τάξης 1ου κύκλου Τ.Ε.Ε., Ασημάκη Ν. – Μουστάκα Γ. – Παπαγέωργα Π.., ΟΕΔΒ 2001. Τεχνολογία Διατάξεων Ηλεκτρονικής Α τάξης 1ου κύκλου Τ.Ε.Ε., Γκιόκα Α. – Φριλίγκου Σ., ΟΕΔΒ 2000. Διαδίκτυο


Κατέβασμα ppt "2ο:Χωματουργικές εργασίες – αντιστηρίξεις 3ο:Θεμελίωση (υποδομή)"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google