Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

2 Η Kαρδιακή Ανακοπή είναι η πιο κοινή αιτία θανάτου από τις καρδιακές παθήσεις, έχοντας το μεγαλύτερο ποσοστό από όλες τις καρδιολογικές αιτίες. Στην ανακοπή, η καρδιά σταματά ξαφνικά και οι ηλεκτρικοί παλμοί αποδιοργανώνονται τόσο, που η καρδιά χτυπά με ασταθή ρυθμό, με αποτέλεσμα να μην τροφοδοτεί ικανοποιητικά με αίμα τα ζωτικά όργανα ή να μην μπορεί πλέον να οξυγονώσει σωστά τον εγκέφαλο. Χωρίς αίμα τα όργανα που «ζητούν» οξυγόνο καταστρέφονται και πολύ γρήγορα γίνονται αναποτελεσματικά. Η μόνη αποτελεσματική θεραπεία στην ανακοπή είναι η απινίδωση. Η εξωτερική απινίδωση παρέχει μια σύντομη, αποτελεσματική ενέργεια (σόκ) διαμέσου του στήθους στην καρδιά, αποκαθιστώντας τον φυσιολογικό της ρυθμό. Η ανακοπή μπορεί να χτυπήσει οποιονδήποτε, οποιαδήποτε στιγμή, σε οποιοδήποτε σημείο. Επί πλέον η ανακοπή εμφανίζεται χωρίς συμπτώματα. Ακόμη και πληθυσμός χωρίς προηγούμενο ιστορικό καρδιοπάθειας, είναι δυνατόν να είναι θύμα αυτού του αδυσώπητου και σιωπηλού εχθρού.

3 Ο ΧΡΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ
Οι στατιστικές επιβίωσης των θυμάτων από ξαφνική ανακοπή, είναι σκληρές. Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι το περιστατικό που παρουσιάζει ανακοπή εκτός Νοσοκομείου έχει πιθανότητα μόλις 5% να επιβιώσει. Ακόμα και εντός Νοσοκομείου η πιθανότητα επιβίωσης ανέρχεται σε 15-20%, ποσοστό που δεν έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Για τη σίγουρη ανάταξη του ασθενούς, η απινίδωση πρέπει να πραγματοποιηθεί όσο το δυνατόν ταχύτερα. Για κάθε λεπτό που περνά πριν την απινίδωση, το ποσοστό για την επιβίωση του ασθενούς μειώνεται κατά 10%. Η δυνατότητα για ταχεία απινίδωση σώζει ζωές, ελαχιστοποιεί την δυνατότητα πρόκλησης εγκεφαλικών δυσλειτουργιών και μειώνει την πιθανότητα περαιτέρω επιπλοκών. Ακόμη και στους επιζώντες από καρδιακή ανακοπή, δύνανται να προκληθούν ανεπανόρθωτες βλάβες στην καρδιά και τον εγκέφαλο, αν η απινίδωση καθυστερήσει έστω και λίγα λεπτά. Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι αν σε θύματα απο καρδιακή ανακοπή δοθεί άμεσα απινίδωση, τότε οι πιθανότητες επιβίωσης ανέρχονται περίπου στο 90%. Η απινίδωση δεν είναι πλέον θέμα τύχης ή ικανοτήτων. Είναι ο χρόνος και ο ανθρώπινος παράγοντας που μπορούν να συντελέσουν στην επιβίωση του θύματος.

4 Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΑΣ : ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΔΟΛΟΦΟΝΟ
Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΑΣ : ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΔΟΛΟΦΟΝΟ Στην Αμερική, η καρδιακή ανακοπή σκοτώνει κάθε χρόνο περισσότερους από ανθρώπους, δημιουργώντας έτσι ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα στην Δημόσια Υγεία. Ανάλογα ποσοστιαία στατιστικά στοιχεία αναφέρονται και για την Ευρώπη. O καρκίνος των πνευμόνων η επόμενη κύρια αιτία θανάτου. H Aμερικανική και η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική εταιρεία έχουν προσδιορίσει ότι η απινίδωση είναι ο μοναδικός παράγων για την επιβίωση θυμάτων από ξαφνική ανακοπή και υπολογίζουν ότι η ταχύτητα για απινίδωση θα μπορούσε να σώσει τουλάχιστον ανθρώπους ετησίως.

5 ΑΘΛΗΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ Όλοι γνωρίζουμε ότι η σωματική κόπωση, κυρίως μετά από μια εξαντλητική εργασιακή ημέρα, μπορεί να συμβάλλει στην εμφάνιση επεισοδίου καρδιακής ανακοπής. Αθλητικοί χώροι, γυμναστήρια και γενικώς σημεία που συγκεντρώνουν πληθυσμό για άσκηση, είναι σημεία που επιβάλλεται να υιοθετήσουν την τοποθέτηση αυτόματων συσκευών απινίδωσης. Γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, κ.λ.π.: Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει πόσα επεισόδια καρδιακής ανακοπής συνέβησαν τα τελευταία χρόνια σε φιλάθλους στις κερκίδες, ή σε αγωνιζόμενους, που είχαν βέβαια σαν αποτέλεσμα τον θάνατο αυτών. Από τα τελευταία περιστατικά, θάνατος από καρδιακή ανακοπή φιλάθλου της ΠΑΕ Ηρακλής στο Καυτατζόγλειο στις αρχές Φεβρουαρίου 2009, ενώ στα τέλη του Φεβρουαρίου 2009 θάνατος από ανακοπή φιλάθλου στο γήπεδο Καραϊσκάκη. Επίσης, θάνατος από αιφνίδια ανακοπή σε διεθνούς φήμης παίκτη Θεσσαλικής ποδοσφαιρικής ομάδας. Αν όμως αυτοί οι χώροι ήταν εξοπλισμένοι με τέτοιες συσκευές, τότε πόσοι από αυτούς θα είχαν διασωθεί ; Προτείνεται η εγκατάσταση σε αθλητικούς χώρους σύμφωνα με την 1409/ απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας και την αντίστοιχη Εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας.

6 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ & ΚΑΖΙΝΟ Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην New England Journal of Medicine, το Las Vegas είναι το ασφαλέστερο σημείο στην Αμερική αν υποστεί κανείς καρδιακή ανακοπή. Εκπαιδευμένο προσωπικό κατάφερε να διασώσει πάνω από το 74% των φιλοξενουμένων που υπέστησαν καρδιακή ανακοπή, σε χρόνο 3 λεπτών από το επεισόδιο. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα όλα τα Καζίνο να εξοπλισθούν με τις ανάλογες συσκευές. Ξενοδοχεία όπως τα Marriott, έχουν τοποθετήσει την συσκευή σε εμφανές σημείο στον χώρο της reception, για να την βλέπουν οι φιλοξενούμενοι και να αισθάνονται ασφαλείς σε περίπτωση που συμβεί επεισόδιο καρδιακής ανακοπής. Προτείνεται η εγκατάσταση σε ξενοδοχεία σύμφωνα με την 1409/ απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας και την αντίστοιχη Εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας.

7 ΒΑΡΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Τελευταίες μελέτες έχουν δείξει ότι στη βαριά βιομηχανία, εργαζόμενος ηλικίας άνω των 35 ετών με ή χωρίς προηγούμενο ιστορικό καρδιακής νόσου, είναι από τα υποψήφια θύματα για επεισόδιο ξαφνικής καρδιακής ανακοπής. Πάνω από το 50% των θυμάτων που βίωσαν ξαφνική καρδιακή ανακοπή, δεν είχαν προηγούμενες ενδείξεις. Υψηλές θερμοκρασίες, περιβάλλον με ρύπους, stress, κόπωση, είναι από τους κύριους παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν καρδιακή ανακοπή. Η μοναδική θεραπεία για την ανάταξη αυτού του επεισοδίου είναι η απινίδωση (ηλεκτρικός παλμός μέσω της καρδιάς), που αποκαθιστά τη φυσιολογική της λειτουργία. Η πιθανότητα επιβίωσης μετά από επεισόδιο καρδιακής ανακοπής, μειώνεται κατά 10% για κάθε λεπτό που περνά. Στα πρώτα πέντε λεπτά χωρίς απινίδωση, δημιουργούνται ανεπανόρθωτες βλάβες στον εγκέφαλο και σε άλλα ζωτικά όργανα, όπου απαιτείται οξυγόνο.

8 Η CARDIAC SCIENCE και η SANTAIR A.E. παρουσιάζουν:
ΑΠΙΝΙΔΩΤΗΣ G3 AUTOMATIC O μοναδικός απινιδωτής στην αγορά, με πλήρως αυτοματοποιημένη λειτουργία : - Ανίχνευση κοιλιακής μαρμαρυγής ή κοιλιακής ταχυκαρδίας - Φόρτιση ενέργειας - Ενημέρωση για απομάκρυνση από το θύμα - Απινίδωση σε τρία δευτερόλεπτα ΑΥΤΟΜΑΤΑ, χωρίς το πάτημα κανενός πλήκτρου. Κατά τα λοιπά διαθέτει όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά και των υπόλοιπων μοντέλων. 7 ΧΡΟΝΙΑ ΕΓΓΥΗΣΗ ΣΥΣΚΕΥΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΗΧΗΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ERC 2005

9 Η CARDIAC SCIENCE και η SANTAIR A.E. παρουσιάζουν:
POWER HEART AED G3 Aυτόματος - ημιαυτόματος απινιδωτής, best seller στην παγκόσμια αγορά. Ανιχνεύει επεισόδια κοιλιακής μαρμαρυγής και κοιλιακής ταχυκαρδίας, ενημερώνει τον διασώστη ότι «απαιτείται απινίδωση», φορτίζει και ενημερώνει «πατήστε το κουμπί που αναβοσβήνει για να γίνει η απινίδωση» Διαθέτει οθόνη υγρών κρυστάλλων, όπου απεικονίζονται όλα τα ηχητικά μηνύματα. 7 ΧΡΟΝΙΑ ΕΓΓΥΗΣΗ ΣΥΣΚΕΥΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΗΧΗΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ERC 2005

10 Η CARDIAC SCIENCE και η SANTAIR A.E. παρουσιάζουν:
POWER HEART AED G3 Pro Αυτόματος - ημιαυτόματος απινιδωτής και με manual δυνατότητα. Κατάλληλος για χρήση σε περιβάλλον το οποίο ελέγχεται και από Ιατρική ομάδα. Ο μοναδικός στην παγκόσμια αγορά με έγχρωμη οθόνη και ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ. Επικοινωνία με Η/Υ μέσω θύρας υπερύθρων. Δυνατότητα λειτουργίας και με επαναφορτιζόμενες μπαταρίες. Δυνατότητα σύνδεσης 3πολικού καλωδίου για παρακολούθηση ΗΚΓραφήματος σε μία απαγωγή. 7 ΧΡΟΝΙΑ ΕΓΓΥΗΣΗ ΣΥΣΚΕΥΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΠΤΙΚΕΣ & ΗΧΗΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ERC 2005

11 ΤΟΜΕΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Η εταιρεία SANTAIR ΑΕ διαθέτει επιπλέον: - Εκπαιδευτικό απινιδωτή με οδηγίες ERC2005 στα Ελληνικά - Κούκλα προσομοίωσης κατάλληλη για ΚΑΡ.ΠΑ

12 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Όλες οι συσκευές διαθέτουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: Τεχνολογία Rescue Ready, η συσκευή είναι ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΗ για διάσωση. Αυτό επιτυγχάνεται με τον καθημερινό αυτοέλεγχο (auto self test) όπου ελέγχονται: - Hardware, S/W, αυτονομία μπαταρίας, παρουσία ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΔΙΩΝ (ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ) Προτεραιότητα στη συγχρονισμένη απινίδωση Καταλληλότητα για παιδιατρική χρήση, με τα αντίστοιχα ηλεκτρόδια. Η συγκεκριμένη απαίτηση βασίζεται στις προδιαγραφές του ERC και καλύπτει περιστατικό <25 Kg ή <8 ετών. Ανίχνευση παλμών βηματοδότη. Ανιχνεύονται παλμοί βηματοδότη, ενημερώνεται ο χρήστης και επιπλέον αποφεύγεται να «μπερδευτεί» το σύστημα από ψευδή σήματα. Επιπλέον, με αυτή τη δυνατότητα, ο χρήστης ενημερώνεται ότι θα πρέπει να μετακινήσει το ηλεκτρόδιο από την θέση που το τοποθέτησε, σε περίπτωση που το θύμα φέρει βηματοδότη. Πολικότητα ηλεκτροδίων. Οι απινιδωτές του οίκου CARDIAC SCIENCE είναι από τα λίγα μηχανήματα της παγκόσμιας αγοράς που ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ χρησιμοποιούν ηλεκτρόδια κατάλληλα για τοποθέτηση με ορθή ή ανάστροφη πολικότητα. Ο χρόνος είναι ο κύριος παράγοντας για την ανάταξη, έτσι λοιπόν δεν πρέπει να χάνεται ούτε δευτερόλεπτο για τη σωστή τοποθέτηση των ηλεκτροδίων. Λειτουργία μόνο με ένα πλήκτρο. Αυτόματη ενεργοποίηση της συσκευής χωρίς ΟΝ-OFF διακόπτες, χωρίς διακόπτες επιλογών menu. Μόνο ένα πλήκτρο, το πλήκτρο απινίδωσης.

13 Χώροι που υποχρεούνται να διαθέτουν αυτόματο Απινιδωτή (ΑΕΑ) – βάσει της εγκυκλίου Υ4α/οικ του Υπουργείου Υγείας Ξενοδοχεία (1 ΑΕΑ) Αεροδρόμια Λιμάνια Υπουργεία Δικαστήρια Φυλακές (1 ΑΕΑ ανά όροφο) Δημόσιες Υπηρεσίες Αεροπλάνα Πλοία Σχολεία Σταθμοί Λεωφορείων Σιδηροδρομικοί Σταθμοί Γήπεδα (1 ΑΕΑ ανά θεατές) Εμπορικά κέντρα (1 ΑΕΑ ανά όροφο)

14 SANTAIR A.E. Aγαμέμνονος 41 173 35 Δάφνη ΑΘΗΝΑ Τηλ. 210 9714 444
Καλέστε μας για παρουσίαση και ενημέρωση σχετικά με τη μέθοδο εφαρμογής και λειτουργίας των συσκευών, από άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό στην παροχή Α’ Βοηθειών, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Κ.Ε.ΣΥ. και του ERC Για περισσότερες λεπτομέρειες επικοινωνήστε: SANTAIR A.E. Aγαμέμνονος 41 Δάφνη ΑΘΗΝΑ Τηλ Fax Και με τους τοπικούς αντιπροσώπους και τα καταστήματα WELCARE

15 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

16 ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ* Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών Ε.Ε.Σ. Ελληνική Ομάδα Διάσωσης
(Παραρτήματα : Ιεράπετρας, Σητείας, Ηρακλείου, Χανίων, Αγ. Θεοδώρων, Ρεθύμνου, Ν. Σμύρνης) Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός Πανελλήνια Σχολή Ναυαγοσωστικής Αθλητιατρική Εταιρεία Ιατρών Αγώνων * Συνεργάτες: εταιρείες, ιδρύματα, σχολές, ομάδες κλπ, όπου έχουμε τουλάχιστον μία φορά παρουσιάσει το θέμα «ΑΠΙΝΙΔΩΤΗΣ & ΚΑΡ.ΠΑ»

17 ΠΕΛΑΤΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΕΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

18 Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΜΑΣ! 1ος Ποδηλατικός Γύρος Ηλιούπολης,
Κυριακή 18 Μαΐου 2008, Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Ηλιούπολης και Ελληνική Ποδηλατική Ομοσπονδία Λίμνη Βουλιαγμένης, 20 Απριλίου, 2008

19 Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΜΑΣ! 5ο Παγκρήτιο Συνέδριο Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού
25-28 Οκτωβρίου, 2008

20 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΜΑΣ! “Wellness & Fitness”
Θεσσαλονίκη, Μαρτίου 2010 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο “Wellness & Fitness” Θεσσαλονίκη, Μαρτίου 2009

21 Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΜΑΣ!

22 Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΜΑΣ! Διαδημοτική ποδηλασία δήμων Ηλιούπολης, Βύρωνα, Καισαριανής, Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

23 Απόσπασμα από την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 18/4/2008

24 Σεπ 08, 2009 / Της Νικολέτας Μπούκα
ΥΓΕΙΑ Μοιραίες 4 στις 5 ανακοπές εντός των νοσοκομείων Μόλις ένας στους πέντε ασθενείς που έχουν υποστεί καρδιακή ανακοπή εντός ενός γενικού νοσοκομείου καταφέρνουν τελικά να επιβιώσουν. Αιτία αποτελεί τόσο η έλλειψη απινιδωτών σε όλους τους ορόφους και τις κλινικές των νοσοκομείων, εκτός φυσικά των καρδιολογικών, όσο και η έλλειψη εκπαίδευσης του νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού. Την ίδια στιγμή, τα περισσότερα γενικά νοσοκομεία της χώρας μας δεν διαθέτουν σύστημα “Blue Code”, έναν αυτόματο μηχανισμό με ειδικό ήχο, ο οποίος ενεργοποιεί την ομάδα ανάνηψης στα πρώτα τρία κρίσιμα λεπτά για τη ζωή του ασθενούς. Τις ανακοινώσεις αυτές έκανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης διευθυντών ΕΣΥ Στέφανος Φούσας κατά τη διάρκεια του Πανευρωπαϊκού Καρδιολογικού Συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε στην Βαρκελώνη. “Εάν, για παράδειγμα, σε ένα νοσοκομείο με πέντε ορόφους, όπου στο δεύτερο είναι η καρδιολογική κλινική και στους υπόλοιπους στεγάζονται άλλες κλινικές, προκύψει μια καρδιακή ανακοπή, δεν γλιτώνει κανένας. Αυτό συμβαίνει, διότι στους άλλους ορόφους δεν υπάρχουν απινιδωτές και σύστημα ʽBlue Codeʼ. Η τοποθέτησή τους, όμως, ακόμη και σε μία ωτορινολαρυγγολογική κλινική είναι αναγκαία, καθώς σε λιγότερο από τρία λεπτά μπορεί να επέμβει η ομάδα ανανήψεως και να σωθεί ο ασθενής”, εξήγησε ο κ. Φούσας. Παράλληλα, ανέφερε ότι την πρωτοπορία στην τοποθέτηση απινιδωτών σε όλους τους ορόφους του νοσοκομείου κατέχει το “Τζάνειο”, αλλά και το “Ωνάσειο”, το οποίο εκ των πραγμάτων πρέπει να έχει απινιδωτές, αφού διαθέτει καρδιολογική και καρδιοχειρουργική κλινική. Την ανάγκη εκπαίδευσης όλου του προσωπικού ενός νοσοκομείου, νοσηλευτικού και διοικητικού, στη σωστή εφαρμογή της καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης, τη χρήση του απινιδωτή και την υλοποίηση μαλάξεων, επισήμανε ο λέκτορας της αʼ πανεπιστημιακής καρδιολογικής κλινικής και υπεύθυνος μονάδας υπέρτασης του “Ιπποκράτειου” νοσοκομείου Κωνσταντίνος Τσιούφης. Σύμφωνα με τον ίδιο, “η απινίδωση από μόνη της δεν σώζει. Αν, όμως, ο εργαζόμενος κάνει επαρκείς μαλάξεις στον ασθενή, μπορεί να τον κρατήσει ζωντανό έως και μισή ώρα. Άρα, το σημαντικό είναι η εκπαίδευση”. ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ “ΩΝΑΣΕΙΟΥ” Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκε έρευνα του “Ωνάσειου” Καρδιοχειρουργικού Κέντρου σχετικά με το ποσοστό επιβίωσης των καρδιολογικών ασθενών του την τελευταία τριετία. “Το ποσοστό επιβίωσης των ασθενών που υπέστησαν καρδιακή ανακοπή φτάνει το 43% κι αυτό οφείλεται στην ύπαρξη απινιδωτών σε όλους τους ορόφους, στην παρακολούθηση των ασθενών με σύστημα τηλεμετρίας και στη σωστή εκπαίδευση του προσωπικού. Δυστυχώς, τα ποσοστά επιβίωσης στα γενικά νοσοκομεία δεν ξεπερνούν το 20% - 25%, ενώ πέφτουν στο 5% - 10% εκτός νοσοκομείου”, τόνισε ο επιμελητής Αʼ, καρδιολόγος.


Κατέβασμα ppt "Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google