Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

To Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Πάρκο Πάρου Αï Γιάννης Δέτης

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "To Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Πάρκο Πάρου Αï Γιάννης Δέτης"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 To Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Πάρκο Πάρου Αï Γιάννης Δέτης
Σε μία έκταση που καταλαμβάνει 800 στρέμματα σε μία πανέμορφη χερσόνησο στον κόλπο της Νάουσας, δημιουργήθηκε το 2009 από τις τοπικές αρχές το Πρότυπο Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Πάρκο Πάρου και λειτουργεί ως σύγχρονος εναλλακτικός χώρος τουρισμού, συνδυάζοντας την αναψυχή της παραλίας, με τον πολιτισμό, την οικολογία και την άθληση. Στους χώρους του πάρκου λειτουργεί ένα υπαίθριο θέατρο χτισμένο στα βράχια 800 θέσεων και φιλοξενεί κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού το "Φεστιβάλ στο Πάρκο", με πλήθος μουσικών συναυλιών και θεατρικών παραστάσεων. Καθ'όλη τη διάρκεια του χρόνου αναπτύσσει δράσεις κυρίως περιβαλλοντικού, εκπαιδευτικού και αθλητικού χαρακτήρα που διοργανώνονται από το Πάρκο ή σε συνεργασία με άλλους συλλόγους και φορείς της Πάρου, και στοχεύουν στην ανάμειξη της τοπικής κοινωνίας άλλα και της ευρύτερης περιοχής των Κυκλάδων, την ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης, ομαδικότητας και εθελοντισμού. Στις αθλητικές δράσεις υπάρχει και μεγάλη συμμετοχή από άλλες πόλεις τις Ελλάδος και τού εξωτερικού. Πολλές αμμώδεις παραλίες, μικροί όρμοι με σπηλιές και το Μοναστήρι του Άι Γιάννη Δέτη και ένα δίκτυο μονοπατιών είναι μερικά από τα αξιοθέατα του πάρκου. Επίσης προσφέρεται χώρος για καφέ η αναψυκτικό, ελαφρύ φαγητό και ξεκούραση.

3 To Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Πάρκο Πάρου Αï Γιάννης Δέτης
Η χερσόνησος είναι ένας τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους με ενδιαφέρουσα ενδοχώρα και ακτογραμμή, υπήνεμες αμμουδιές, κρυστάλλινα νερά και ένα φυσικό αγκυροβόλιο. Στις εκτάσεις του έχουν αναπτυχθεί σπάνια φυτά που ήταν υπό εξαφάνιση λόγω της εκτεταμένης βόσκησης στο νησί, ενώ κατά την περιήγηση στα μονοπάτια του πάρκου θα έχετε τη δυνατότητα να θαυμάσετε μοναδικά πετρώματα και φυσικά γλυπτά διαμορφωμένα από τη θάλασσα και τον αέρα με βραχώδεις σχηματισμούς, σπηλιές, κρυφούς όρμους και παραλίες με κρυστάλλινα νερά. Διάσπαρτα στην χερσόνησο βρίσκονται ίχνη από ένα σημαντικό τμήμα της ιστορίας του Αιγαίου: προϊστορικός οικισμός, το μετα-βυζαντινό μοναστήρι του Αϊ-Γιάννη, εγκαταστάσεις των Ρώσων στα Ορλωφικά και καρνάγια του 20ου αιώνα.

4 To Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Πάρκο Πάρου Αι Γιάννης Δέτης
Η χρονολογία ίδρυσής του δεν είναι εξακριβωμένη ιστορικά, τοποθετείται όμως γύρω στα 1530 μΧ. Το προσωνύμιο Δέτης προέρχεται από την ιδιότητα του Αγίου να δένει (θεραπεύει) την ελονοσία που τον 18 και 19 αιώνα ταλαιπωρούσε τους κατοίκους της Νάουσας. Επιγραφή στο καθολικό της μονής αναφέρει ανακαίνιση από το μοναχό Ιωσάφ στις 16 Ιουνίου Από έγγραφα των πρώτων επαναστατικών χρόνων με την υπογραφή του Παριανού Π. Δημητρακόπουλου, Φιλικού και υπουργού των πρώτων επανασταστικών κυβερνήσεων, γνωρίζουμε πως στο χώρο της μονής λειτουργεί «λαζαρέτο» για τα πλοία που φτάνουν στην Πάρο. Το 1833 με το νόμο της Αντιβασιλείας του Όθωνα περί μονών το μοναστήρι εγκαταλείπεται από τους μοναχούς. Το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Δέτη πανηγυρίζει στις 29 Αυγούστου, ημέρα αποτομής της κεφαλής του Αγίου Ιωάννη του Πρόδρομου. Την παραμονή στον εσπερινό συγκεντρώνονται προσκυνητές που ξενυχτούν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

5 To Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Πάρκο Πάρου Αï Γιάννης Δέτης
Οι επισκέπτες του Πάρκου μπορούν να απολαύσουν την ομορφιά και την ησυχία ενός φυσικού τοπίου,  από τα ελάχιστα στην Πάρο που έχουν μείνει ανέγγιχτα από την οικιστική ανάπτυξη. Μπορούν να  περπατήσουν στα μονοπάτια του, 7 συνολικά, με μύκος 7χλμ, που αναπαλαιώθηκαν και  αναπτύχθηκαν με ήπια παρέμβαση το χειμώνα του 2010. Περπατώντας τα, ο επισκέπτης βλέπει ποικίλες γεωλογικές και φυσικές ομορφιές της περιοχής, καθώς  και μνημεία που αναδεικνύουν την διαχρονική ιστορία της χερσονήσου: προϊστορικός οικισμός, μεταβυζαντινό μοναστήρι του Αϊ Γιάννη Δέτη, αρχηγείο του ρωσικού στόλου στα Ορλωφικά, καρνάγια, ο Φάρος του Κάβο‐Κόρακα που ολοκληρώθηκε το 1887, και είναι ανάμεσα στους 120 πέτρινους φάρουςστην Ελλάδα. Το καλοκαίρι, οι πρωινές ώρες και κυρίως τις απογευματινές οι περίπατοι είναι πιο ξεκούραστοι. Το τοπίο, λουσμένο στο φως της ανατολής ή του δειλινού, αποκτά χρώματα έντονα και λαμπερά.

6 To Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Πάρκο Πάρου Αï Γιάννης Δέτης
Φθάνοντας στο Πάρκο, στο τέλος του δρόμου προς τις Κολυμπήθρες, συναντάς τα καρνάγια, το Μοναστήρι του Άϊ - Γιάννη Δέτη, την οργανωμένη παραλία του Καθολικού και το “ Café Parko” εστιατόριο και καφέ με υπέροχη θέα στον κόλπο της Νάουσας. Εκεί μπορεί ο επισκέπτης να χαλαρώσει πριν η μετά τις δραστηριότητες στα μονοπάτια η στην θάλασσα ακούγοντάς ωραία μουσική και απολαμβάνοντας φρέσκα παριανά προϊόντα, δροσερές σαλάτες, χορταστικά σάντουιτς, καφέ η αναψυκτικά. Το Πάρκο έχει τέσσερις υπέροχες παραλίες. Από αυτές, η κεντρική παραλία του Καθολικού είναι οργανωμένη με ομπρέλες και ξαπλώστρες, αλλά και με αρκετά δέντρα για σκίαση. Στις υπόλοιπες παραλίες, όπου μπορεί κανείς να φτάσει μόνο περπατώντας, ο επισκέπτης θα απολαύσει την θάλασσα και την ομορφιά της φύσης χωρίς καμία παρέμβαση. Στο Πάρκο φθάνεις και με καϊκι με τακτικά δρομολόγια από το λιμάνι της Νάουσας.

7 To Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Πάρκο Πάρου Αï Γιάννης Δέτης
Στο Πάρκο φιλοξενούνται δράσεις πολιτισμού, περιβάλλοντος, αναψυχής και αθλητισμού στο πλαίσιο μιας αειφόρου διαχείρισης του οικοσυστήματος της χερσονήσου του Αη Γιάννη με ήπιας μορφής παρεμβάσεις και οικολογικά κατάλληλες τεχνικές υποδομές. Τους καλοκαιρινούς μήνες το Πάρκο φιλοξενεί φεστιβάλ πολιτιστικών εκδηλώσεων , κυρίως συναυλιών, που πραγματοποιούνται στο υπέροχο υπαίθριο θέατρο 800 θέσεων, χτισμένο μέσα στα βράχια, με άψογη ακουστική και θέα την ανατολή του φεγγαριού και το χωριό της Νάουσας. Καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου αναπτύσσει δράσεις κυρίως περιβαλλοντικού, εκπαιδευτικού και αθλητικού χαρακτήρα που διοργανώνονται από το Πάρκο ή σε συνεργασία με άλλους συλλόγους και φορείς της Πάρου, και στοχεύουν στην ανάμειξη της τοπικής κοινωνίας, την ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης, ομαδικότητας και εθελοντισμού. Κάθε χρονο γίνονται δενδροφυτεύσεις και καθαρισμός από σκουπίδια από μαθητές και εθελοντές, και σε τακτά διαστήματα από τον Μάιο έως και των Οκτώβρη πραγματοποιούνται πεζοπορικές ξεναγήσεις στα μονοπάτια με έμφαση στη χλωρίδα, γεωλογία και ιστορία της περιοχής.

8 To Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Πάρκο Πάρου Αï Γιάννης Δέτης

9 To Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Πάρκο Πάρου Αï Γιάννης Δέτης
Περιβαλλοντικές Δράσεις • Φυτεύσεις / Πότισμα/ Περιποίηση / Καθαρισμός Ακτής • Απομάκρυνση βοσκής • Καταγραφή και Μελέτη χλωρίδας • Αποκατάσταση και ανάπτυξη δικτύου μονοπατιών • Καταγραφή και Μελέτη υποθαλάσσιου χώρου • Παραπλήσιο καρνάγιο να γίνει πιο φιλικό προς το περιβάλλον • Προστασία (με την ίδια την ύπαρξη του Πάρκου) της φυσικότητας της περιοχής (όχι χτισίματα, κτλ.)

10 To Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Πάρκο Πάρου Αï Γιάννης Δέτης
Το "Περιβαλλοντικό & Πολιτιστικό Πάρκο Πάρου Άι - Γιάννης Δέτης" (Δημοτική Ανώνυμη Επιχείρηση Πάρου) Πάρκο αξιοποιεί με ήπιο τρόπο τα φυσικά πλεονεκτήματα της περιοχής, στοχεύοντας στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των κατοίκων στης Πάρου, την περεταίρω ανάπτυξη της πολιτιστικής σκηνής του νησιού και εξίσου στη σταδιακή δημιουργία ενός σύγχρονου εναλλακτικού τουριστικού πόλου. Ο συνολικός σχεδιασμός των έργων υλοποιείται από το Το καλοκαίρι 2009 άρχισε η πρώτη δοκιμαστική περίοδος λειτουργίας. Προωθώντας περιβαλλοντικές αλλά και πολιτιστικές δράσεις στο χώρο του, στοχεύει μεταξύ άλλων στην εξάπλωση της ιδέας του εθελοντισμού, και έχει γύρω του έναν αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων που εργάζονται οικιοθελώς για τη λειτουργία και ανάπτυξη του Πάρκου σε διάφορους τομείς. Τα δε έσοδα από την επιχείρηση, επιστρέφουν στο ίδιο το Πάρκο για τη συντήρηση του. Η φιλοδοξία της επιχείρησης είναι αφενός το εγχείρημα της δημιουργίας του Πάρκου να λειτουργήσει ως πρότυπο παράδειγμα κοινωφελούς έργου, αφετέρου δε, να αποτελέσει δείγμα μιας άλλης αντίληψης για τον τουρισμό στα νησιά μας.

11 To Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Πάρκο Πάρου Αï Γιάννης Δέτης
Στο Πάρκο φθάνεις πολύ εύκολα: 1. Με αυτοκίνητο, ταξί, ή ποδήλατο στριβοντας προς Κολυμπήθρες αριστερά εάν ερχόσαστε από την Παρικια η δεξια εάν ερχόσαστε από Ναουσα ή Αμπελά. Συνεχίζεται όλο ευθεία μέχρι το τέλος του δρόμου όπου συναντάτε τα καρνάγια, το Μοναστήρι του Αϊ - Γιάννη Δέτη και την οργανωμένη παραλία του Καθολικού. 2. Με καϊκι καθώς υπάρχουν τακτικά δρομολόγια από το λιμάνι της Νάουσας.

12 To Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Πάρκο Πάρου Αï Γιάννης Δέτης
Το Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Πάρκο Πάρου δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του τοπικού συλλόγου ΝΗΡΕΑΣ και μιας ομάδας πολιτών και φίλων της Πάρου, που τον Ιούνιο του 2008 πρότειναν στο Δημοτική Συμβούλιο τη συνολική προστασία και ανάδειξη της χερσονήσου και την μετατροπή της σε «Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Πάρκο Πάρου». Η πρόταση έγινε ομόφωνα δεκτή από το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο ανέθεσε την υλοποίησή της σε μικτή επιτροπή πολιτών και δημοτικών συμβούλων. Από τον Μάιο του 2009, τη δημιουργία του Πάρκου και τη διαχείριση της λειτουργίας του ανέλαβε Δημοτική Επιχείρηση με τη μορφή Ανώνυμης Εταιρείας, με μοναδικό μέτοχο τον Δήμο Πάρου. Την ίδια περίοδο συστάθηκε το Σωματείο «Οι Φίλοι του Περιβαλλοντικού και Πολιτιστικού Πάρκου Αϊ‐Γιάννης Δέτης». Διοικητικό Συμβούλιο Δημοτικής Επιχείρησης Α.Ε. Ελισάβετ Παπαζώη, Πρόεδρος Μαρία Τριπολιτσιώτου Τσουνάκη, Αντιπρόεδρος Γιάννης Κουλιανός, Διευθύνων Σύμβουλος Άννα Κάγκανη, Μέλος Άννα Πολυκανδριώτη, Μέλος Γιώργος Μπαφίτης, Μέλος Νίκος Μαλατέστας, Μέλος

13 To Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Πάρκο Πάρου Αι Γιάννης Δέτης.
Land Line: +30/22840/53573 Mobile:


Κατέβασμα ppt "To Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Πάρκο Πάρου Αï Γιάννης Δέτης"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google