Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μέλος Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) Member of the Cyprus Employers & Industrialists Federation (OEB) 27 – 28 Μαρτίου 2014 - Λευκωσία Κύπρος.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μέλος Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) Member of the Cyprus Employers & Industrialists Federation (OEB) 27 – 28 Μαρτίου 2014 - Λευκωσία Κύπρος."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μέλος Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) Member of the Cyprus Employers & Industrialists Federation (OEB) 27 – 28 Μαρτίου 2014 - Λευκωσία Κύπρος – Ανταγωνιστική Αγορά Ενέργειας Μύθοι και Πραγματικότητες Παύλος Λιασίδης Πρόεδρος - ΣΕΕΑΑΕΚ

2 ΣΕΕΑΑΕΚ Στην αγορά τίποτα δεν μένει στάσιμο, τίποτα δεν στέκει και να μας περιμένει. Αυτά που θεωρούμε δεδομένα σήμερα, ίσως μέχρι αύριο το πρωί να μην ισχύουν.

3 ΣΕΕΑΑΕΚ Ο μόνος ρεαλιστικός και σύντομος δρόμος για να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης στη τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, που θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη είναι το άνοιγμα της Ανταγωνιστικής Αγοράς Ενέργειας

4 ΣΕΕΑΑΕΚ Το άνοιγμα της Ανταγωνιστικής Αγοράς Ενέργειας…  Υπήρξε διακηρυγμένη πολιτική των 5 τελευταίων κυβερνήσεων του τόπου  Οι 4 τελευταίες κυβερνήσεις έκαναν ουσιαστικά βήματα:  Υιοθετώντας Νομοθεσίες  Δημιουργώντας Υπηρεσίες  Φτιάχνοντας Ανεξάρτητες Αρχές

5 ΣΕΕΑΑΕΚ Όταν ήρθε η στιγμή που η αγορά ήταν έτοιμη… το σύστημα που δημιουργήσαμε, με τους νόμους, τις υπηρεσίες και τις ανεξάρτητες αρχές στάθηκε ανίκανο να την διαχειριστεί. Απλά Απέτυχε!!

6 ΣΕΕΑΑΕΚ Ενδεικτικό της αποτυχίας, του συστήματος στο οποίο αναθέσαμε σαν πολιτεία να διαχειριστεί αυτή την αγορά είναι το γεγονός ότι έχει ανασταλεί η αποδοχή αιτήσεων για αδειοδοτήσεις στην ανταγωνιστική αγορά και έχει παγοποιηθεί η εξέταση των υφισταμένων αιτήσεων.

7 ΣΕΕΑΑΕΚ Ουσιαστικά έχει ανασταλεί η πρακτική εφαρμογή όλων των νομοθεσιών! Είναι αυτό νόμιμο;

8 ΣΕΕΑΑΕΚ Η προοπτική του ανοίγματος της Ανταγωνιστικής Αγοράς Ενέργειας σκοντάφτει στα μόνιμα σύνδρομα που μαστίζουν την κοινωνία μας ακόμη και τώρα.  Όλες οι καλές και σωστές αποφάσεις παίρνονται ετεροχρονισμένα και κατά κανόνα χάνονται οι συγκυρίες.  Η γραφειοκρατία σκοτώνει κάθε τι καινούργιο  Η έλλειψη μιας κοινής στρατηγικής που θα δώσει το όραμα απουσιάζει, με αποτέλεσμα ακόμη και οι καλές προσπάθειες κάποιων να ακυρώνονται

9 ΣΕΕΑΑΕΚ Αυτήν όμως την στρατηγική. Αυτό το όραμα, που σαν κράτος δεν έχουμε, ο ιδιωτικός τομέας το έχει, θέλει να το εφαρμόσει και μπορεί να το κάνει.

10 ΣΕΕΑΑΕΚ Μύθοι και πραγματικότητες • Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος ούτε θα αυξηθεί ούτε θα μειωθεί από την πιθανή ιδιωτικοποίηση ή μη της ΑΗΚ! • Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος δεν θα μειωθεί δραστικά από το φθηνότερο καύσιμο.

11 ΣΕΕΑΑΕΚ Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος θα μειωθεί ουσιαστικά από την αλλαγή του ενεργειακού μίγματος  Με την χρήση νέων και καινοτομικών λύσεων που μας προσφέρει η τεχνολογία σήμερα.  Εισάγοντας σε αυτό τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που προσφέρει ο πλούτος της χώρας μας

12 ΣΕΕΑΑΕΚ Ο πιο φθηνός τρόπος για να παράγει σήμερα κάποιος ηλεκτρικό ρεύμα στη Κύπρο, είναι ο ήλιος. Τα φωτοβολταϊκά συστήματα Από μόνα τους δεν μπορούν να αποτελέσουν λύση.

13 ΣΕΕΑΑΕΚ Ένας παράγοντας που αυξάνει τη τιμή του ρεύματος στη Κύπρο, είναι η ανάγκη να διατηρούμε ψηλά ποσοστά εφεδρείας λόγο του απομονωμένου χαρακτήρα του δικτύου μας.

14 ΣΕΕΑΑΕΚ Η λύση του προβλήματος βρίσκεται στη δημιουργία ενός νέου μοντέλου ενεργειακού μίγματος Τα φωτοβολταϊκά θα παίζουν πρωτεύοντα ρόλο Δίπλα σε μονάδες συμβατικών καυσίμων θα συμπληρώνονται από μονάδες αποθήκευσης ενέργειας

15 ΣΕΕΑΑΕΚ Με την ίδρυση του Συνδέσμου μας τον περασμένο Νοέμβριο, στην ουσία ο ιδιωτικός τομέας έχει ενώσει δυνάμεις για την υλοποίηση αυτού του οράματος. Ένα όραμα, που μπορεί να εφαρμοστεί σύντομα και θα μπορέσει να δώσει άμεσα τα αποτελέσματα που όλοι θέλουμε. Ένα όραμα που όταν εφαρμοστεί, σίγουρα δεν θα δώσει τη λύση σε όλα τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, αλλά είμαι σίγουρος ότι μπορεί να αποδειχθεί η σφεντόνα του Δαβίδ που θα δώσει την αναγκαία ώθηση σε όλους τους άλλους τομείς της οικονομίας για να πάρουν μπροστά.

16 ΣΕΕΑΑΕΚ • Αυτό το όραμα το έχουμε μοιραστεί με την πολιτεία • Το έχουμε διαμηνύσει στους αρμόδιους φορείς. • Προτείναμε μια στενή πραγματική συνεργασία • Να συγχρονίσουμε τον βηματισμός μας και να προχωρήσουμε μαζί • Μοιραζόμενοι μαζί τους και την ευθύνη • Δηλώσαμε έτοιμοι να συμβάλουμε ουσιαστικά στην εξεύρεση των λύσεων που χρειάζονται.

17 ΣΕΕΑΑΕΚ Βασική επίσημη δικαιολογία για την πολυετή καθυστέρηση στο άνοιγμα της ανταγωνιστικής αγοράς ενέργειας είναι η αναγκαιότητα θέσπισης Νέων Κανόνων Αγοράς! Οι Κανόνες Αγοράς πρέπει να είναι:  Αυστηροί μεν, λιτοί δε.  Πρέπει να στοχεύουν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα και όχι στη λεπτομερή ρύθμιση της μεθοδολογίας επίτευξης τους.  Να προβλέπουν ένα μηχανισμό γρήγορων και συνεχών αναθεωρήσεων ώστε να αντιμετωπίζουν τις μελλοντικές προκλήσεις και να αναπτύσσονται βήμα-βήμα παράλληλα με την ανάπτυξη της αγοράς.  Δεν θα πρέπει για κανένα λόγο να ρυθμίζουν νομοθετικά τις όποιες μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες.

18 ΣΕΕΑΑΕΚ Η πολιτεία πρέπει να αντιληφθεί ότι ο ρόλος της δεν είναι αυτός του «πατερούλη» της αγοράς, αλλά του συνεταίρου στην ανάπτυξη. Η πολιτεία πρέπει να αντιληφθεί ότι ο ρόλος της δεν είναι αυτός του «πατερούλη» της αγοράς, αλλά του συνεταίρου στην ανάπτυξη.

19 ΣΕΕΑΑΕΚ Βασικός παράγοντας που καθυστερεί την έκδοση των Νέων Κανόνων Αγοράς είναι η ανάγκη σχεδιασμού, ανάπτυξης και υλοποίησης ενός πολύπλοκου και δαπανηρού τεχνικού συστήματος που ονομάστηκε Pooling System Δαπανώνται χρόνος, προσπάθεια και χρήματα, σε βάρος της γρήγορης ανάπτυξης του τόπου, για ένα σύστημα που θα αργήσει να χρησιμοποιηθεί και ίσως ακόμη να μην χρησιμοποιηθεί ποτέ. Η χρησιμότητα του Pooling System είναι δεδομένη υπό την προϋπόθεση ότι η αγορά έχει φθάσει σε κάποιο σημείο ωριμότητας και έχει δημιουργηθεί η κρίσιμη μάζα ανεξάρτητων παραγωγών. Κάτι το οποίο δεν προβλέπεται να συμβεί την αμέσως επόμενη χρονική περίοδο.

20 ΣΕΕΑΑΕΚ Αν χρειαστήκαμε τόσα πολλά χρόνια για να υλοποιήσουμε το χθες. Πως θα αντιμετωπίσουμε τις απαιτητικές προκλήσεις του μέλλοντος;

21 ΣΕΕΑΑΕΚ Σας ευχαριστώ!


Κατέβασμα ppt "Μέλος Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) Member of the Cyprus Employers & Industrialists Federation (OEB) 27 – 28 Μαρτίου 2014 - Λευκωσία Κύπρος."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google