Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Σωτηρούλα Σταύρου.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Σωτηρούλα Σταύρου."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Σωτηρούλα Σταύρου

2 Γνωστές Πόλεις της Ελλάδος
Αθήνα Θεσσαλονίκη Πάτρα Ιωάννινα Λάρισα Βόλος Αλεξανδρούπολη

3 Αθήνα Η Αθήνα είναι η πρωτεύουσα πόλη της Ελλάδας. Εντοπίζεται στη Στερεά (Κεντρική) Ελλάδα. Πήρε το όνομά της από την θεά Αθηνά που ήταν και η προστάτιδά της. Η Αθήνα σήμερα είναι μία σύγχρονη πόλη αλλά και διάσημη. Θεωρείται η ιστορικότερη πόλη της Ευρώπης. Είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο για τα ιστορικά της μνημεία που διασώθηκαν,έστω και μερικώς, στο πέρασμα των αιώνων. Ένα από τα ωραία μέρη της ιστορικής πόλης είναι το λιμάνι του Πειραιά.  Πρόκειται για μια τεράστια πόλη με εκατομμύρια κατοίκους, αρκετά ακριβή και με τα χαμηλότερα ποσοστά πρασίνου στην Ευρώπη.

4 Πλατεία Συντάγματος Η Πλατεία Συντάγματος βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, μπροστά από το σημερινό κτίριο της Βουλής των Ελλήνων πρώην Παλαιά Ανάκτορα. Μπροστά στο κτίριο του Κοινοβουλίου βρίσκεται το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

5

6 Το αξιοθέατο της πλατείας είναι η Αλλαγή Φρουράς μπροστά στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη που βρίσκεται στο χώρο προ της Βουλής. Η αλλαγή φρουράς του μνημείου πραγματοποιείται από την Προεδρική Φρουρά, πρώην ανακτορική φρουρά, κάθε μία ώρα με χαρακτηριστική ακρίβεια στις συγχρονισμένες κινήσεις των Ευζώνων.

7 Στις Εθνικές εορτές και τις Κυριακές, το τυπικό της αλλαγής της φρουράς πραγματοποιείται από 120 Εύζωνες στις 11 π.μ.

8 Αλλαγή Φρουράς.

9 Οι πιο αθλητικοί και ακούραστοι μπορούν να επιχειρήσουν μια ανάβαση στο Λόφο του Λυκαβηττού, για να έχουν μια πανοραμική άποψη της Αθήνας στο ηλιοβασίλεμα.

10 Ωδείο του Ηρώδου του Αττικού (Ηρώδειο)
Κτίστηκε το 160/1 μ.Χ. από τον Ηρώδη τον Αττικού στη μνήμη της συζύγου του Ρηγίλλης. Το Ωδείο, χωρητικότητας θεατών, φιλοξενεί σήμερα μουσικές και θεατρικές παραστάσεις.

11

12 Παρθενώνας Αφιέρωμα των Αθηναίων στην Πολιούχο Παρθένο Αθηνά, για τη σωτηρία της πόλης και τις αθηναϊκές νίκες κατά των Περσών. Ανήκει στο μεγάλο οικοδομικό πρόγραμμα του Περικλή και εκφράζει το μεγαλείο του αθηναϊκού λαού. Κτίστηκε στο διάστημα π.Χ.

13

14 Ολυμπιείο Ναός του Ολυμπίου Διός που κτίζει ο φιλέλληνας αυτοκράτορας Αδριανός ( μ.Χ.). Ήταν ο πιο γνωστός και μεγαλοπρεπής ναός αφιερωμένος στον πατέρα των θεών, Δία. Είχε 104 κίονες, αλλά σήμερα σώζονται μόλις οι 15 και ο 16ος βρίσκεται πεσμένος στο έδαφος.

15

16

17 Θεσσαλονίκη Η Θεσσαλονίκη ιδρύθηκε από τον Κάσσανδρο και έλαβε το όνομά της προς τιμήν της συζύγου του. Η πόλη της Θεσσαλονίκης είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας πληθυσμό κατοίκους. Έχει ένα μεγάλο κέντρο, στο οποίο συγκεντρώνονται τα περισσότερα καταστήματα, δημόσιες υπηρεσίες, αξιοθέατα και χώροι αναψυχής. Ο Λευκός Πύργος (Beyaz Kule) ή Πύργος του Αίματος (Kanli Kule) υπήρξε Οθωμανική φυλακή για τουλάχιστον τέσσερεις αιώνες.

18 Μαθητές σε δημοτικό σχολείο της Θεσσαλονίκης

19 Ο Λευκός Πύργος.

20 O Λευκός Πύργος, σύμβολο της Θεσσαλονίκης, με την ελληνική σημαία στην κορυφή του να κυματίζει περήφανα.

21

22 Ο πολιούχος Άγιος Δημήτριος
Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη του Αγίου Δημητρίου και των Βυζαντινών Ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλο το Ιστορικό Κέντρο και εξακολουθούν μέχρι σήμερα να αποτελούν χώρους λατρείας αλλά και να είναι επισκέψιμοι σχεδόν όλη την ημέρα.

23

24 Το παλιό λιμάνι

25

26

27 Ιωάννινα Τα Ιωάννινα ή Γιάννενα ή Γιάννινα έχει κατοίκους (2001). Είναι μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας με πλούσια πολιτιστική παράδοση και σύγχρονες αναπτυξιακές επιχειρήσεις. Στην πόλη υπάρχουν δύο νοσοκομεία (γενικό και πανεπιστημιακό). Στα Ιωάννινα εδρεύει το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.   Μεταξύ των πολυποίκιλων γεωγραφικών χαρακτηριστικών της περιοχής, ξεχωριστή θέση κατέχει η λίμνη Παμβώτιδα, που παράκειται της πόλης. Άξιο αναφοράς είναι και το νησάκι της λίμνης, στο οποίο βρίσκεται μικρός οικισμός και διάφορα μνημεία και αξιοθέατα, όπως η κατοικία του Αλή Πασά κ.α.

28

29 Βόλος Ο Βόλος είναι μεγάλη πόλη της Θεσσαλίας, χτισμένη κοντά στο Πήλιο. Είναι επίσης μία από τις πιο μεγάλες πόλεις και ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Ελλάδας. Ο πληθυσμός του Δήμου Βόλου ανέρχεται σε κατοίκους. Eνδεικτικά Αξιοθέατα : Το Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, όπου φυλάσσονται μερικά εξαιρετικά προϊστορικά ευρήματα από την περιοχή. Το Κέντρο Τέχνης «Τζόρτζιο ντε Κίρικο». Ο Ναός της Αγίας Τριάδας, κοντά στο Νοσοκομείο Βόλου, με τις μοναδικές αγιογραφίες που φιλοτέχνησε ο Γιώργος Γουναρόπουλος κ.α.

30

31 Πάτρα Η Πάτρα είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, με πληθυσμό που ξεπερνά τους κατοίκους. Είναι πρωτεύουσα του νομού Αχαΐας και αποτελεί το μητροπολιτικό κέντρο της Δυτικής Ελλάδας. Η ιστορία της χάνεται στα βάθη των αιώνων, με φιλόξενους κατοίκους, με αξιοθαύμαστη φυσική ομορφιά, με πλούσια πολιτιστική και πολιτική παράδοση.

32 Ιερός ναός του Αγ. Ανδρέα (1908)

33 Το κάστρο της Πάτρας

34 Πάτρα, σκάλες οδού Πατρέως (1881)

35 Πέτρινος φάρος-σύμβολο της Πάτρας (1858)

36 Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός (1771-1826)

37 Ρωμαϊκό Ωδείο. (2ου αι. μ.Χ)

38 Πλατεία Γεωργίου

39 Ναύπλιο Το Ναύπλιο ή Ανάπλι είναι πόλη της Πελοποννήσου, πρωτεύουσα του Νομού Αργολίδας Έχει το κυριότερο λιμάνι της ανατολικής Πελοποννήσου. Έχει κατοίκους. Είναι μια απ' τις πιο γραφικές πόλεις της χώρας, και υπήρξε πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους στα χρόνια   Είναι γνωστό για το Μπούρτζι, μικρό φρούριο χτισμένο σε νησίδα μέσα στο λιμάνι, για το Παλαμήδι, ενετικό φρούριο που δεσπόζει στην πόλη

40


Κατέβασμα ppt "ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Σωτηρούλα Σταύρου."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google