Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης ΠΤΔΕ-ΑΠΘ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης ΠΤΔΕ-ΑΠΘ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης ΠΤΔΕ-ΑΠΘ
Ιαπωνία Νικόλας Μπαρτζώκας Δ2 1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης ΠΤΔΕ-ΑΠΘ

2 Πρόλογος Θα σας μιλήσω και θα σας παρουσιάσω την Ιαπωνία που αποτελείτε από 5 νησιά αυτά είναι τα εξής: Χοκάιντο Χόνσου Σισόκου Κιούσου

3 Ιαπωνία Κεφάλαιο 1 Αυτοκρατορική Οικογένεια, Εθνική Σημαία και Εθνικός Ύμνος
Τα μέλη της Αυτοκρατορικής Οικογένειας διατηρούν επαφή με πολίτες από όλη την Ιαπωνία, όπως για παράδειγμα με τους πληγέντες από φυσικές καταστροφές. Επίσης συμμετέχουν σε ακαδημαϊκές δραστηριότητες και φροντίζουν για την προστασία της πολιτιστικής παράδοσης του έθνους. Επίσης γνωρίζω ότι αυτοκράτορας γινόταν από την ίδια οικογένεια.

4 Ιαπωνία Κεφάλαιο 1 Αυτοκρατορική Οικογένεια, Εθνική Σημαία και Εθνικός Ύμνος
Η εθνική σημαία της Ιαπωνίας έχει έναν κόκκινο κύκλο που συμβολίζει τον ήλιο και η σημαία ονομάζεται Χινομαρού που σημαίνει <<κύκλος του ήλιου>>.

5 Ιαπωνία Κεφάλαιο 1 Αυτοκρατορική Οικογένεια, Εθνική Σημαία και Εθνικός Ύμνος
Αν και η μουσική σύνθεση του εθνικού ύμνου της Ιαπωνίας έγινε στα τέλη του 19ου αι., οι στίχοι του προέρχονται από ένα waka (πολύ παλιό είδος ποιήματος). Αναφέρεται στην ευχή η ευημερία της χώρας να συνεχιστεί για αιώνες, μέχρι τα μικρά βότσαλα να γίνουν βράχια και να καλυφθούν από βρύα.

6 Ιαπωνία Κεφάλαιο 2 Φυσικό Περιβάλλον και Γεωγραφία
Έκταση: τ.χλμ. Πληθυσμός: περίπου Μήκος: βορράς – νότος 3.000χλμ. περίπου Μήκος: ανατολή – δύση 3.000χλμ. ππερίπου Σύνολο ακτογραμμής: χλμ. περίπου

7 Ιαπωνία Κεφάλαιο 2 Φυσικό Περιβάλλον και Γεωγραφία
Η Ιαπωνία έχει αρκετά ποτάμια αλλά το μεγαλύτερο ποτάμι της Ιαπωνίας είναι το ποτάμι Σίνανο(367χλμ).Η μεγαλύτερη λίμνη της Ιαπωνίας είναι η Μπίουα (670τ.χλμ.), ο μεγαλύτερος υδροβιότοπος είναι ο Κούσιρο ( εκτάρια) και το μεγαλύτερο όρος το Φούτζι (3.776μ.) το οποίο είναι ένα ενεργό ηφαίστειο!

8 Ιαπωνία Κεφάλαιο 3 Στέγαση Διατροφή και ενδυμασία
Ένα τυπικό οικογενειακό γεύμα αποτελείται από ένα μπολ με ρύζι, σούπα μίσο και ορισμένα συνοδευτικά. Το σούσι και η τεμπούρα είναι πιάτα που τρώγονται από όλες τις ηλικίες!

9 Ιαπωνία Κεφάλαιο 3 Στέγαση Διατροφή και ενδυμασία
Παλαιότερα, οι Ιάπωνες φορούσαν κιμονό όλη την ημέρα. Σήμερα, φοράνε συνήθως ρούχα δυτικού τύπου ενώ τα κιμονό μόνο σε ιδιαίτερες περιστάσεις. Φοράνε επίσης κιμονό όταν συμμετέχουν σε παραδοσιακές πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως είναι ο ιαπωνικός χορός, η τελετουργία της ανθοδετικής ή η τελετή του τσαγιού!

10 Ιαπωνία Κεφάλαιο 3 Στέγαση Διατροφή και ενδυμασία
Σε ένα παραδοσιακό σπίτι κάθεσαι πάνω σε στρώματα τατάμι που βρίσκονται στο πάτωμα. Το ίδιο δωμάτιο μπορεί να μετατραπεί σε τραπεζαρία τοποθετώντας μόνο ένα τραπέζι, ή σε κρεβατοκάμαρα στρώνοντας στρώματα φουτόν. Επίσης σε όλα τα σπίτια βγάζουν τα παπούτσια τους πριν μπουν σε ένα σπίτι!

11 Ιαπωνία Κεφάλαιο 4 Εκπαίδευση
Στην Ιαπωνία τα παιδιά τρώνε στα σχολεία βέβαια κάθε μέρα το φαγητό τους αλλάζει. Κάθε τάξη έχει 30 με 40 μαθητές. Εκτός από Ιαπωνικά, μαθηματικά, αγωγή του πολίτη και θετικές επιστήμες, τα μαθήματα περιλαμβάνουν μουσική, τέχνες και χειροτεχνίες, γυμναστική, Αγγλικά και οικιακή οικονομία. Επίσης έχουν μία ημέρα αθλητισμού που εκτός από αγώνες έχουν και θεατρικές παραστάσεις. Κάνουν κιόλας εκδρομές σε εργοστάσια και εκπαιδευτικές εκδρομές.

12 Ιαπωνία Κεφάλαιο 5 Ιαπωνικά
Στην ιαπωνική γραφή έχουν τριών ειδών χαρακτήρες: τα κάντζι, τα χιραγκάνα και τα κατακάνα. Οι χαρακτήρες κάντζι ήρθαν τον 5ο αι. από την Κίνα και κάποιοι από αυτούς χρησιμοποιήθηκαν από τους Ιάπωνες για νε εξελίξουν τα χιραγκάνα και τα κατακάνα.

13 Ιαπωνία Κεφάλαιο 6 Ετήσιες Πολιτιστικές Εκδηλώσεις
Διαφορες εκδηλώσεις που εχουν οι Ιάπωνες είναι: Η Ημέρα των Παιδιών, στις 5 Μαΐου. Υψώνουν κυπρίνους που είναι χαρταετοί που συμβολίζουν τα υγιή και δυνατά παιδιά, επειδή οι κυπρίνοι κολυμπουν αντίθετα από το ρεύμα του νερού. Άλλη εκδήλωση είναι το Χίνα Μάτσουρι (φεστιβάλ κούκλας) που γίνεται στις 3 Μαρτίου και προσεύχονται για την υγεία των νεαρών κοριτσιών. Το Σετσουμπούν πρόκειται για μία παλιά γιορτή που γίνεται στις 3 Φεβρουαρίου όπου ένας από την οικογένεια φοράει μια κόκκινη μάσκα και μοιάζει σαν δαίμονας και οι άλλοι του πετάνε φασόλια και έτσι διώχνουν τα κακά πνεύματα από το σπίτι!

14 Ιαπωνία Κεφάλαιο 6 Ετήσιες Πολιτιστικές Εκδηλώσεις
Άλλη εκδήλωση είναι το Σόγκατσου ( η Πρωτοχρονιά). Το Ταναμπατά όπου οι άνθρωποι γράφουν τις ευχές τους σε χρωματιστές κορδέλες. Το Τσουκιμί που γίνεται το Φθινόπωρο και οι άνθρωποι βγαίνουν στα μπαλκόνια τους για να απολαύσουν την Πανσέληνο. Και το Φθινόπωρο οι άνθρωποι βγαίνουν στους δρόμου και ευχαριστούν για την σοδειά τους. Η πιο ωραία εκδήλωση είναι η επίδειξη των πυροτεχνημάτων που γίνεται στα μέσα του καλοκαιριού. Η Ιαπωνία φημίζεται για τα πυροτεχνήματα της που είναι πέντε χιλιάδες είδη.

15 Ιαπωνία Κεφάλαιο 7 Αθλητισμός
Τα παραδοσιακά αθλήματα των Ιαπώνων είναι τα εξής: το Σουμό όπου δύο άντρες προσπαθούν να βγάλει ο ένας τον άλλο από έναν κύκλο, το Τζούντο που είναι ένα είδος πάλης. Το Κυούντο που είναι ένα είδος τοξοβολίας, το Κέντο όπου εξασκούν το πώς να χειρίζονται τα σπαθιά τους οι Σαμουράι και το Καράτε που είναι και αυτό ένα είδος πάλης. Όμως ασχολούνται και με άλλα αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο, το μπέιζμπολ, το πατινάζ, το γκολφ, ο Μαραθώνιος, το βόλεϊ κ.α.

16 Ιαπωνία Κεφάλαιο 8 Πολιτισμός
Ο Ιαπωνικός πολιτισμός είναι μοναδικός από άλλες απόψεις: από το παραδοσιακό ιαπωνικό θέατρο καμπούκι και την τελετή τσαγιού μέχρι την σύγχρονη κουλτούρα με τα video games και τα άνιμε! Καουαίι σημαίνει (τι χαριτωμένο) όπου νέοι από όλο τον κόσμο ακολουθούν τις χαριτωμένες τάσεις καουαίι που προέρχονται από την Ιαπωνία! Άνιμε είναι ένα ιαπωνικό κινούμενο σχέδιο που προβάλλεται στους κινηματογράφους στην τηλεόραση και σε κόμικς! Τα περισσότερα ηλεκτρονικά παιχνίδια που παίζονται σε όλο τον κόσμο είναι ιαπωνικά!

17 Ιαπωνία Κεφάλαιο 8 Πολιτισμός
Οι μικροί Ιάπωνες αλλά και οι μεγάλοι, λατρεύουν τα μικρά ζωάκια τους χαρακτήρες από κινούμενα σχέδια (άνιμε) και τα μάνγκα κόμικς τα οποία μπορείτε να δείτε παντού τυπωμένα από μπλουζάκια μέχρι περιτύλιγμα ζαχαρωτών! Στους Ιάπωνες αρέσει και πολύ το καραόκε! Cosplay = costume + play( στολή + παιχνίδι) Οι φαν των άνιμε φτιάχνουν τις εκπληκτικές στολές των άνιμε όπου τις φοράνε και υποδύονται τους αγαπημένους τους ήρωες σε ειδικές εκδηλώσεις αλλά και συνέδρια! Ένα από τα αρχαιότερα είδη ιαπωνικού θεάτρου είναι το No όπου ηθοποιοί ντυμένοι με μάσκες και κουστούμια αφηγούνται ιστορίες με συνοδεία τραγουδιού και μουσικής!

18 Ιαπωνία Κεφάλαιο 8 Πολιτισμός
Πολλά κτίρια στην Ιαπωνία φτιάχνονταν από ξύλο όπου πολλά διασώζονται μέχρι σήμερα! Οι Ιάπωνες λατρεύουν όλα τα αθλήματα αλλά το παραδοσιακό άθλημα τους είναι το σουμό! Οι Ιάπωνες ασχολούνται και με την ξυλογραφία όπου είναι εξαιρετικοί!

19 Ιαπωνία Κεφάλαιο 9 Ιστορία
Την παλιά εποχή οι κάτοικοι του ιαπωνικού αρχιπελάγους ζούσαν από το κυνήγι. Αργότερα οι πόλεις αυτές ενώθηκαν και δημιούργησαν μια ενιαία χώρα! Τον 12ο αιώνα η Ιαπωνία βρισκόταν υπό την εξουσία πολεμάρχων γνωστοί ως σογκούν . Στα τέλη του 15ου αιώνα η Ιαπωνία βρισκόταν σε μια περίοδο μαχών και αναταραχών! Η Ιαπωνία είχε 300 χρόνια ειρήνης όπου ζούσε ευχάριστα και ωραία! Μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η Ιαπωνία υιοθέτησε ένα νέο δημοκρατικό σύνταγμα. Σημείωσε εντυπωσιακή οικονομική ανάπτυξη και έγινε ένα πλούσιο κράτος με δικό του ενεργό πρόγραμμα διεθνούς αρωγής και βοήθειας.

20 Ιαπωνία Κεφάλαιο 10 Κυβέρνηση
Η Ιαπωνία έχει το Δικαστικό σώμα, το Νομοθετικό σώμα και το Εκτελεστικό σώμα όπως και η Ελλάδα. Το νομοθετικό σώμα είναι ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του. Το Δικαστικό σώμα είναι οι Δικαστές που αποφασίζουν για ανθρώπους που έχουν πράξει διάφορα πράγματα που δεν έπρεπε να κάνουν. Το Εκτελεστικό σώμα είναι το σώμα που εκτελεί τις αποφάσεις του Νομοθετικού σώματος(αστυνομία).

21 Ιαπωνία Κεφάλαιο 11 Οικονομία, Βιοτεχνία και Τεχνολογία
Το ιαπωνικό υπέρ κομπιούτερ που είναι ένας από τους ισχυρότερους υπολογιστές αφού μπορεί να κάνει 10 τετρακίς εκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο. Σινκάνσεν ονομάζεται ένα τρένο στην Ιαπωνία που τρέχει με 320 χλμ. την ώρα. Η Ιαπωνία προσπαθεί να φτιάξει ρομπότ νοσοκόμους για να βοηθάν τους γιατρούς. Οι ιαπωνικές κάμερες είναι οι πιο ελαφριές και οι πιο μικρές κάμερες στον κόσμο. Τα ιαπωνικά αυτοκίνητα φημίζονται για την ασφάλεια τους γιατί χειρίζονται την μηχανή και πατάνε το φρένο όταν χρειάζεται αυτόματα. Το νόμισμα τους είναι το γιεν το οποίο χωρίζεται σε χαρτονομίσματα και σε νομίσματα. Τα νομίσματα είναι 1,5,10,50,100,500 ενώ τα χαρτονομίσματα σε 1000,2000,5000 και 10000

22 Ιαπωνία Κεφάλαιο 12 Προστασία του περιβάλλοντος
Όλοι θέλουμε να προστατεύουμε το περιβάλλον, για αυτό και οι άνθρωποι εμφανίζουν διαρκώς καλές ιδέες προς αυτή την κατεύθυνση. Οι φυσικές πηγές είναι πολύτιμες και για αυτό θα πρέπει όλοι να προσέχουμε να μην τις σπαταλάμε. «Μοταϊνάι» αυτή είναι μια παλιά παραδοσιακή ιαπωνική έκφραση που σημαίνει να φροντίζεις τα πράγματα σου και να μην τα σπαταλάς. Αντί να πετάμε πράγματα μπορούμε να τα ανακυκλώνουμε και να ξαναχρησιμοποιούμε! Η Ιαπωνία προσπαθεί να φτιάξει ηλιακά αυτοκίνητα για να μην μολύνεται το περιβάλλον από τα καύσιμα!

23 1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης ΠΤΔΕ-ΑΠΘ
Ιαπωνία Νικόλας Μπαρτζώκας Δ2 1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης ΠΤΔΕ-ΑΠΘ


Κατέβασμα ppt "1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης ΠΤΔΕ-ΑΠΘ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google