Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

1ο Πρώτο Πρότυπο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης 2014 Τάξη Δ2

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "1ο Πρώτο Πρότυπο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης 2014 Τάξη Δ2"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 1ο Πρώτο Πρότυπο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης 2014 Τάξη Δ2
Ι α π ω ν ι α 1ο Πρώτο Πρότυπο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης 2014 Τάξη Δ2 Κατερίνα Γαλλιού

2 Αυτοκρατορική Οικογένεια
Ο Αυτοκράτορας Ακιχίτο, 125ος Αυτοκράτορας της Ιαπωνίας ανέβηκε στο θρόνο το 1989. Τα μέλη της Αυτοκρατορικής Οικογένειας διατηρούν επαφή με πολίτες από όλη την Ιαπωνία, όπως για παράδειγμα με τους πληγέντες από φυσικές καταστροφές. Στις αρμοδιότητές τους περιλαμβάνεται και η προώθηση των διεθνών σχέσεων της χώρας. Συμμετέχουν ενεργά σε ακαδημαϊκές δρα-στηριότητες και μερι-μνούν για την προστασία της πολιτι-στικής παράδοσης του έθνους.

3 Εθνική Σημαία και Εθνικός Ύμνος
Ο κόκκινος κύκλος στην ιαπωνική σημαία συμβολίζει τον ήλιο και η σημαία ονομάζεται Χινομαρού, που σημαίνει «κύκλος του ήλιου». Η μουσική σύνθεση του εθνικού ύμνου της Ιαπωνίας έγινε στα τέλη του 19ου αιώνα. Οι στίχοι του προέρχονται από ένα waka, πολύ παλιό είδος ποιήματος. Αναφέρεται στην ευχή η ευημερία της χώρας να συνεχιστεί για αιώνες.

4 Φυσικό Περιβάλλον και Γεωγραφία
Η Ιαπωνία είναι νησιωτικό σύμπλεγμα. Το κλίμα αλλάζει πολύ από το βορρά έως το νότο, από υποαρκτικό μέχρι εύκρατο και υποστροπικό. Το τοπίο αλλάζει πολύ κάθε εποχή. Ο μεγαλύτερος πο-ταμός Σίνανο, είναι ο μεγαλύτερος πο-ταμός της χώρας. Η μεγαλύτερη λί-μνη της χώρας εί-ναι η λίμνη Μπίουα.

5 Στοιχεία της Ιαπωνίας Έκταση: 378.000 τετρ. Χιλιομ. περίπου.
Έκταση: τετρ. Χιλιομ. περίπου. Πληθυσμός: 128 εκατομ. περίπου. Μήκος βορράς-νότος: χιλιομ. περίπου. Μήκος ανατολή-δύση: χιλιομ. περίπου. Μήκος ακτογραμμής: χιλιομ. περίπου. Έδαφος: το μεγαλύτερο μέρος είναι ορεινό. Περίοδος βροχών: περίπου 6 εβδομάδες. Θερμοκρασία: ήπιες και ομαλές μεταβολές.

6 Στοιχεία της Ιαπωνίας Οι κάτοικοι ζουν κυρίως σε οροπέδια ή εκβολές ποταμών. Υπάρχουν πολλές και μεγάλες πόλεις. Ο μεγαλύτερος υδροβιότοπος είναι ο Κουσίρο. Το ψηλότερο βουνό είναι το όρος Φούτζι.

7 Στέγαση - Διατροφή - Ενδυμασία
Στο παραδοσιακό ιαπωνικό σπίτι κάθεσαι πάνω σε στρώματα. Το δωμάτιο γίνεται τραπεζαρία βάζοντας μόνο ένα τραπέζι, ή κρεβατοκάμαρα βάζοντας στρώματα φουτόν. Τα παπούτσια τα αφήνουν έξω πριν την είσοδο του σπιτιού. Τα φαγητά τους συνήθως είναι ένα μπολ ρύζι, ή μπάλες ριζιού (σνακ), σούπα μίσο, σούσι, τέμπουρα. Το παραδοσιακό ένδυμά τους είναι το κιμονό, αλλά σήμερα φοράνε κανονικά ρούχα δυτικού τύπου.

8 Εκπαίδευση Το δημοτικό σχολείο αρχίζει σε ηλικία 6 χρονών και έχει έξι τάξεις. Στο σχολείο παρέχονται και υγιεινά γεύματα. Κάθε τάξη έχει 30 – 40 μαθητές. Διδάσκονται ιαπωνικά, μαθηματικά, αγωγή πολίτη, θετικές επιστήμες, μουσική, τέχνες, χειροτεχνία, γυμναστική, οικιακή οικονομία, κτλ. Την ημέρα του αθλητισμού γίνονται πολλές αθλητικές και άλλες δραστηριότητες. Γίνονται πολλές εκπαιδευτικές εκδρομές, σε εργοστάσια και σε παρόμοιους χώρους.

9 Ιαπωνική γλώσσα Η ιαπωνική γλώσσα έχει τριών ειδών χαρακτήρες: τα κάντζι, τα χιραγκάνα και τα κατακάνα. Τα κάντζι είναι τα ιδεογράμματα, δηλαδή μικρές εικόνες που δείχνουν τη σημασία της λέξης. Σήμερα χρησιμοποιούνται περίπου χαρακτήρες κάντζι. Οι χαρακτήρες χιραγκάνα και κατακάνα, είναι 46 και χρησιμοποιούνται για την αναπαράσταση του προφορικού λόγου.

10 Πολιτιστικές εκδηλώσεις
Η ημέρα των παιδιών: πέταγμα των κοϊνόμπορι (κάτι σαν χαρταετοί). Χίνα Μάτσουρι: φεστιβάλ κούκλας. Σετσουμπούν: τελετή ρίψης των φασολιών. Σόγκατσου: Πρωτοχρονιά. Ταναμπατά: γιορτή των αστεριών. Πυροτεχνήματα. Τσουκιμί: Απόλαυση της πανσέληνου. Διάφορες φθινοπωρινές γιορτές.

11 Αθλητισμός Όλα τα αθλήματα είναι διαδεδομένα στην Ιαπω- νία.
Όλα τα αθλήματα είναι διαδεδομένα στην Ιαπω- νία. Τα πιο γνωστά παραδο- σιακά αθλήματα, είναι τα παρακάτω: Σούμο Τζούντο Κυούντο Κέντο Καράτε

12 Πολιτισμός Καουαϊι: Ιαπωνική κουλτούρα
Καουαϊι: Ιαπωνική κουλτούρα Άνιμε: Συναρπαστικά κινούμενα σχέδια Παιχνίδια Προϊόντα σχετικά με χαρακτήρες άνιμε και μάνγκα Καραόκε Cosplay Θέατρο Νο Αντικείμενα διακοσμημένα με λάκα Αρχιτεκτονική σε ξύλο Ικεμπάνα (ανθοδετική) Σούμο Ουκιγιοέ (ξυλογραφία)

13 Ιστορία Από το κυνήγι στην καλλιέργεια του ρυζιού
Από το κυνήγι στην καλλιέργεια του ρυζιού Συγκεντρωτικό κράτος - Αριστοκρατία Η άνοδος των Σαμουράι – Περίοδος πολέμων ανάμεσα στις πόλεις Αποκατάσταση της ειρήνης – Ευημερία για τους εμπόρους Τέλος της απομόνωσης– Εκσυγχρονισμός της Ιαπωνίας Μεταπολεμικά μέχρι τις ημέρες μας

14 Κυβέρνηση Το σύνταγμα της Ιαπωνίας βασίζεται στην αρχή
του διαχωρισμού των εξουσιών. Έχει τρία ανεξάρτητα σώματα διακυβέρνησης: Το νομοθετικό Το δικαστικό Το εκτελεστικό Το Κοινοβούλιο έχει δύο σώματα: Τη βουλή των αντιπροσώπων. Τη βουλή των συμβούλων. Τα μέλη τους εκλέγονται από το λαό με εκλογές. Τα δικαστήρια προστατεύουν τα δικαιώματα των πολιτών και τη διασφάλιση της ειρήνης και επιλύουν τις διαφορές μεταξύ των πολιτών.

15 Διεθνείς Σχέσεις Η Ιαπωνία συμμετέχει ενεργά στα Ηνωμένα
Έθνη, στις χώρες G8 και G20. Συμμετέχει ενεργά: Στην προστασία του περιβάλλοντος. Στην διασφάλιση της παγκόσμιας ειρήνης. Στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Στην βοήθεια των αναπτυσσομένων χωρών. Με πολιτιστικά προγράμματα, εκδηλώσεις και ανταλλαγές, οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, γνωρίζουν τον πολιτισμό, την ιαπωνική κοινωνία και κουλτούρα, αναπτύσσοντας έτσι δυνατές σχέσεις με άλλες χώρες.

16 Η ζωή στην πόλη Η Ιαπωνία έχει πολύ σύγχρονες και μεγάλες πόλεις.
Στις πόλεις μπορείς να δεις: Μεγάλα εμπορικά κέντρα. Σταθμούς μετρό και τρένων. Πολλούς ουρανοξύστες. Νοσοκομεία. Σχολεία. Πάρκα. Παντοπωλεία (ανοιχτά 24 ώρες) Στα προάστια υπάρχουν και μονοκατοικίες. Τις ώρες αιχμής υπάρχει πολύ κίνηση…

17 Οικονομία, Βιομηχανία και Τεχνολογία
Η Ιαπωνία είναι από τις πιο προηγμένες βιομηχανικά χώρες. Κάποια παραδείγματα τομέων τις βιομηχανίας: Κατασκευή κομπιούτερ. Υπερσύγχρονα τρένα. Ασφαλή αυτοκίνητα. Ρομπότ. Ψηφιακές μηχανές και άλλα ηλεκτρονικά είδη. Πάρκα. Παντοπωλεία (ανοιχτά 24 ώρες) Γεωργική παραγωγή (ρύζι, φρούτα, λαχανικά, βοοειδή, γαλακτοκομικά, κτλ). Αλιεία (αλιεύονται όλα τα είδη). Το νόμισμα της Ιαπωνίας είναι γιεν, ένα από τα ισχυρότερα νομίσματα στον κόσμο…

18 Προστασία περιβάλλοντος
Στην Ιαπωνία, όλοι προσπαθούν να προ- στατεύσουν το περιβάλλον. Ενέργειες για την προστασία του περιβάλλοντος: Ανακύκλωση. Μείωση οικιακών απορριμμάτων και χρησιμοποίηση αυτών για παραγωγή ενέργειας. Επαναχρησιμοποίηση άδειων συσκευασιών. Ρομπότ. Εκμετάλλευση ηλιακής ενέργειας. Ηλιακά πάρκα και ηλιακά αυτοκίνητα. «Μοταϊνάι»: φροντίζεις τα πράγματά σου και δεν κάνεις σπατάλες…

19 1ο Πρώτο Πρότυπο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης 2014 Τάξη Δ2
Ι α π ω ν ι α 1ο Πρώτο Πρότυπο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης 2014 Τάξη Δ2 Κατερίνα Γαλλιού


Κατέβασμα ppt "1ο Πρώτο Πρότυπο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης 2014 Τάξη Δ2"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google