Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Εισήγηση- Παρουσίαση Θεματική Ενότητα: Net Neutrality

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Εισήγηση- Παρουσίαση Θεματική Ενότητα: Net Neutrality"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Εισήγηση- Παρουσίαση Θεματική Ενότητα: Net Neutrality
ΠΜΣ Άυλα Αγαθά και Ανταγωνισμός Μάθημα: Ανταγωνισμός και Ρύθμιση Επιμέλεια: Άλεξ Σπανού Μαυριδοπούλου Τριανταφυλλιά

2 Το Διαδίκτυο Διασύνδεση Δικτύων: Ένα σύνολο υπολογιστών και δικτύων όπου συνενώνονται μεταξύ τους για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χρηστών Η σύλληψη της ιδέας ανατρέχει το 1969 ωστόσο η μορφή που έχει λάβει το διαδίκτυο έως και σήμερα σταδιακά ξεκίνησε τη δεκαετία του 80’. Σύμφωνα με μετρήσεις της ΕΛΣΤΑΤ το 76,5% του ευρωπαϊκού πληθυσμού κάνει χρήση του διαδικτύου.

3 ΙΣΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Προγενέστερα της ταχείας διάδοσης του Διαδικτύου οι πάροχοι υπηρεσιών πρόσβασης ασκούσαν ελάχιστη επιρροή στη διαμόρφωση του ίδιου του περιεχομένου του διαδικτύου. Πλέον οι πάροχοι πρόσβασης συνάπτουν συμφωνίες με παρόχους περιεχομένου έτσι ώστε να «ωθούν» τους χρήστες προς το περιεχόμενο τους έναντι άλλου. Έχουν υπάρξει μάλιστα περιπτώσεις φραγής της πρόσβασης των χρηστών από τους παρόχους πρόσβασης, σε συγκεκριμένες υπηρεσίες. Οι χρήστες έτσι χάνουν την επιλογή των υπηρεσιών που θέλουν, και χρησιμοποιούν αυτές που τους προσφέρονται.

4 Αναγκαιότητα για Ουδετερότητα
Από την οπτική των χρηστών: Εκτιμούν πως οι πάροχοι πρόσβασης θα μεταχειρίζονται την κίνηση του διαδικτύου έτσι ώστε να μπλοκάρουν ή να καθυστερούν την κίνηση σε υπηρεσίες ή εφαρμογές της επιλογής τους, επηρεάζοντας έτσι τις επιλογές των χρηστών αλλά και τον ανταγωνισμό μεταξύ υπηρεσιών ή εφαρμογών. Από την οπτική των παρόχων πρόσβασης: Ισχυρίζονται πως ο διαρκώς αυξανόμενος όγκος δεδομένων που διακινείται στο διαδίκτυο τείνει να ξεπεράσει τις δυνατότητες του υλικού δικτύου συνεπεία αυτού οι συνδέσεις υπάρχει κίνδυνος να αποβούν αργές λόγω «διαδικτυακής συμφόρησης».

5 INTERNET ΔΥΟ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ
Οι πάροχοι πρόσβασης προτείνουν τη δημιουργία δύο διαφορετικών κατηγοριών σύνδεσης στο Διαδίκτυο: 1)Economy connection στην οποία θα ισχύει η αρχή του best effort delivery 2)Buisiness όπου οι καταναλωτές θα δέχονται υπηρεσίες αναβαθμισμένες ποιοτικά Ωστόσο στο βαθμό που μοιράζονται και οι δύο κατηγορίες το ίδιο εύρος ζώνης μια τέτοια κατηγοριοποίηση θα λειτουργήσει βλαπτικά για τους καταναλωτές της Economy κατηγορίας

6 Η διαμάχη για την Ουδετερότητα
Το διαδίκτυο σχεδιάστηκε έτσι ώστε να είναι δωρεάν και ελεύθερο για όλους. Κανείς δεν πρέπει να παρέχει κλιμακωτή πρόσβαση. Εάν οι πάροχοι μπορούν να εμποδίσουν την πρόσβαση σε κάποια υπηρεσία όποτε θελήσουν, το δίκτυο θα μετατραπεί από χώρο καινοτομίας σε χώρο επικράτησης εμπορικών συμφωνιών. Η απουσία της ουδετερότητας ενδέχεται να οδηγήσει στο φαινόμενο της «φορολόγησης» των ιστοσελίδων προκειμένου οι τελευταίες να αποφύγουν την επιβράδυνση των πακέτων τους Τα έσοδα από τις ιστοσελίδες για την εξασφάλιση της γρήγορης πρόσβασης σε αυτές, θα χρησιμοποιηθούν από τους παρόχους για την ανάπτυξη του δικτύου και την απόκτηση καλύτερων υποδομών σύνδεσης. Θεωρούν πως πρέπει να αποφευχθεί η κατάχρηση του εύρους ζώνης και πως πρέπει οι υπηρεσίες να χρεώνονται με βάση το πόσα δεδομένα χρησιμοποιούν. Υποστηρίζουν ότι η διαδικτυακή ουδετερότητα έρχεται σε σύγκρουση με το δικαίωμα της ιδιοκτησίας στο βαθμό που οι εγκαταστάσεις για την επίτευξη των διαδικτυακών συνδέσεων τους ανήκουν

7 Το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο
Οι αρχικές προτάσεις για προστασία της ουδετερότητας του διαδικτύου στην ΕΕ έγιναν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Είχαν στόχο να περιοριστεί η δυνατότητα των ISP να θέτουν περιορισμούς στις επιλογές των χρηστών. Το 2013, δημοσιεύεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το νομοθετικό πλαίσιο “Connected Continent” το οποίο έχει στόχο να διατηρήσει το διαδίκτυο «ανοικτό» και περιείχε προτάσεις για την κατάργηση χρεώσεων περιαγωγής και για την απαγόρευση της σκόπιμης επιβράδυνσης και απόρριψης πακέτων Τον Οκτώβριο του 2015 δημοσιεύεται ο κανονισμός 2015/2120. Ο σκοπός του ήταν η θέσπιση κοινών κανόνων για την διασφάλιση της ισότιμης και μη διακριτικής διαχείρισης κίνησης

8 Κανονισμός 2120/2015 (Επιγραμματική παρουσίαση)
Η εύλογη διαχείριση της κίνησης και οι προϋποθέσεις όπου η διακριτική μεταχείριση θεωρείται δικαιολογημένη Οι εξειδικευμένες υπηρεσίες (π.χ. IPTV), και οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες μπορεί να παρέχονται ξεχωριστά από την υπηρεσία πρόσβασης στο Internet Οι εμπορικές πρακτικές που σχετίζονται με περιεχόμενο, υπηρεσίες και εφαρμογές του διαδικτύου Η διαφάνεια και ενημέρωση των χρηστών Η μέτρηση και παρακολούθηση της ποιότητας υπηρεσίας

9 Η εύλογη Διαχείριση της κίνησης (αρθ.3 παρ.3)
Η εύλογη Διαχείριση της κίνησης (αρθ.3 παρ.3) Σύμφωνα με την δεύτερη υποπαράγραφο της παραγράφου 3 του άρθρου 3, οι πάροχοι υπηρεσιών πρόσβασης στο διαδίκτυο δύνανται να εφαρμόσουν εύλογα μέτρα διαχείρισης της κίνησης, λ.χ. για να αμβλύνουν τις επιπτώσεις της συμφόρησης και ακόμα και για να λάβουν προληπτικά μέτρα προς αυτό το σκοπό. Για να θεωρηθούν εύλογα, τα μέτρα αυτά πρέπει να είναι διαφανή και αναλογικά, να μην εισάγουν διακρίσεις και να μη βασίζονται σε εμπορικά κριτήρια, αλλά βάσει αντικειμενικά διαφορετικών απαιτήσεων της τεχνικής ποιότητας των υπηρεσιών για τις συγκεκριμένες κατηγορίες κίνησης, λ.χ. φωνητικές υπηρεσίες μέσω του πρωτοκόλλου του Διαδικτύου.

10 Η παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών
Ο ευρωπαϊκός κανονισμός επιτρέπει την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών, λ.χ. υπηρεσίες που παρέχονται πέραν των υπηρεσιών πρόσβασης στο διαδίκτυο, όπως η τηλεόραση πρωτοκόλλου του Διαδικτύου (IPTV) ή η τηλεδιάσκεψη υψηλής ευκρίνειας ή οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης (εγχείριση εξ αποστάσεως). Αυτές απαιτούν σημαντικά μέσα για να διασφαλίσουν ποιότητα και αυτό ενδέχεται να επηρεάσει την παροχή βασικών υπηρεσιών πρόσβασης στο διαδίκτυο. Για αυτό το λόγο, ο κανονισμός προβλέπει ότι οι πάροχοι υπηρεσιών πρόσβασης στο διαδίκτυο δύνανται να προσφέρουν ή να διευκολύνουν τέτοιου είδους υπηρεσίες μόνο εάν η χωρητικότητα του δικτύου επαρκεί για την παροχή τέτοιων υπηρεσιών πέραν των υπηρεσιών πρόσβασης στο διαδίκτυο, και δεν θα πρέπει να προσφέρονται ως υποκατάστατο τέτοιων υπηρεσιών ούτε να υπονομεύουν τη διαθεσιμότητα ή τη γενική ποιότητα των υπηρεσιών πρόσβασης στο διαδίκτυο (δεύτερη υποπαράγραφος της παραγράφου 5 του άρθρου 3).

11 Η πρακτική του Zero Rating
Πρακτική των παρόχων σύμφωνα με την οποία δεν χρεώνουν τον όγκο δεδομένων που χρησιμοποιούν οι χρήστες, όταν συνδέονται σε συγκεκριμένες υπηρεσίες Πρόκειται για πρακτική που έχει άμεσες συνέπειες για τον ανταγωνισμό καθώς ο πάροχος μπορεί να επιβάλλει χρεώσεις για παροχή πρόσβασης σε ορισμένη εφαρμογή ενώ για ανταγωνιστικές αυτής μπορεί να μην χρεώνει την πρόσβαση.

12 Zero rating (συν..) Η πρακτική αυτή καταρχήν δεν απαγορεύεται, επιτρέπεται υπό τη συνδρομή συγκεκριμένων προϋποθέσεων. Η έγκριση της εφαρμογής της εξαρτάται από την εκάστοτε εγχώρια εποπτεύουσα αρχή με βάση: Τις επιρροές που θα έχει στα δικαιώματα των καταναλωτών και των εταιριών του χώρου (π.χ. αν αποθαρρύνονται εταιρίες από τον να εισέλθουν στην αγορά ως αποτέλεσμα χρήσης της υπηρεσίας). Την θέση στην αγορά των παρόχων πρόσβασης και του παρόχου περιεχομένου που εμπλέκονται στην υπηρεσία. Την κλίμακα πάνω στην οποία θα εφαρμοστεί η υπηρεσία, κατά πόσο δηλαδή οι χρήστες έχουν πρόσβαση σε άλλες υπηρεσίες, ή και παρόχους.

13 Ευχαριστούμε για την προσοχή σας!


Κατέβασμα ppt "Εισήγηση- Παρουσίαση Θεματική Ενότητα: Net Neutrality"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google