Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Τρεις ιδεολογίες για την ΠΟ της Παγκοσμιοποίησης

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Τρεις ιδεολογίες για την ΠΟ της Παγκοσμιοποίησης"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Τρεις ιδεολογίες για την ΠΟ της Παγκοσμιοποίησης
Μερκαντιλισμός/Οικονομικός Εθνικισμός/Ρεαλισμός Φιλελευθερισμός Στρουκτουραλισμός/Μαρξισμός

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15 Οι Μερκαντιλιστές Ο Adam Smith χρησιμοποιεί πρώτος τον όρο «μερκαντιλισμό». Εμφανίζεται μετά το τέλος της φεουδαρχίας. Η ισχύς ενός κράτους εξαρτάται από την ποσότητα χρυσού και αργύρου που συσσωρεύει (πληρώνει μισθοφόρους και «επηρεάζει» εχθρούς και φίλους). Από τη στιγμή που δεν μπορούν όλα τα κράτη να έχουν εμπορικά πλεονάσματα  επικράτηση των ισχυρών κρατών  σύγκρουση κεντρική θέση στις διεθνείς σχέσεις.

16

17

18

19

20

21 Ο πρώτος ρεαλιστής συγγραφέας
Θουκυδίδης: Ο πρώτος ρεαλιστής συγγραφέας Ιστορία του Πελοποννησιακού πολέμου: Οικονομικές αλλαγές είναι αυτές που προκάλεσαν τον πόλεμο. Αύξηση εμπορίου Ανάδειξη νέων εμπορικών δυνάμεων (Αθήνα & Κόρινθος) Πλούτος ως σημαντική πηγή στρατιωτικής ισχύος.

22

23

24

25

26

27

28 Οι κύριοι εκφραστές του «οικονομικού εθνικισμού/ρεαλισμού»
Alexander Hamilton: πρώτος Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ ( ). Friedrich List: Γερμανός κρατικός λειτουργός, παν. Καθηγητής, πολιτικός ( )

29 Alexander Hamilton Ενεργό κράτος
Εμπορική προστασία των Αμερικανικών νέων και συνεπώς αδύναμων βιομηχανιών (infant industries) Οι ΗΠΑ απειλούνται από μερκαντιλιστικές πολιτικές άλλων κρατών ισχυρή κρατική δράση για να ανακοπούν οι επιθετικές πρωτοβουλίες των ξένων Πολιτικές: ποσοστώσεις, επιχορηγήσεις, δασμοί (λιγότερο) Εισαγωγή τεχνολογίας, κεφαλαίου και εξειδικευμένων εργατών για να αντισταθμίσει τα πλεονεκτήματα των βρετανικών βιομηχανιών.

30 Friedrich List Διωγμένος από τη Γερμανία στις ΗΠΑ, εντυπωσιάστηκε από την επιτυχία της. Πίστεψε στη σημασία της βιομηχανίας στην οικονομική ανάπτυξη, ενώ υποτιμούσε το ρόλο του αγροτικού τομέα. Δεν μπορεί ένα κράτος να ανταλλάσσει αγροτικά προϊόντα με βιομηχανικά. Κριτική στη Βρετανία: όπως έκανε και η Βρετανία στο παρελθόν έτσι Γερμανία και ΗΠΑ θα πρέπει να υιοθετήσουν προστατευτικές πολιτικές. Μεγάλη σημασία στην εκπαίδευση.

31

32

33

34 Η άνοδος του Νεομερκαντιλισμού

35

36

37

38

39

40

41

42

43

44

45

46

47

48

49

50


Κατέβασμα ppt "Τρεις ιδεολογίες για την ΠΟ της Παγκοσμιοποίησης"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google