Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μετάβαση του 13ου Νηπιαγωγείου στο 11ο Δημοτικό σχολείο Μυτιλήνης

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μετάβαση του 13ου Νηπιαγωγείου στο 11ο Δημοτικό σχολείο Μυτιλήνης"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μετάβαση του 13ου Νηπιαγωγείου στο 11ο Δημοτικό σχολείο Μυτιλήνης
Μετάβαση του 13ου Νηπιαγωγείου στο 11ο Δημοτικό σχολείο Μυτιλήνης «Δώσε την αγάπη όπως δίνεις ένα μήλο, έτσι απλά». Μάιος 2014

2 Επιδιώξεις προγράμματος μετάβασης .
Για την οργάνωση του προγράμματος χρησιμοποιήθηκε το «αναπτυξιακό οικολογικό μοντέλο μετάβασης» με στόχους: Την παροχή συνέχειας στη μάθηση μέσα από το σχεδιασμό αναπτυξιακά κατάλληλων προγραμμάτων για παιδιά του νηπιαγωγείου και πρώτης δημοτικού. Τη διασφάλιση της συνεχούς επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των εκπαιδευτικών των δύο βαθμίδων. Την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης των παιδιών. Την εμπλοκή των γονέων στη διαδικασία της μετάβασης. Την ανάπτυξη θετικών, αμοιβαίων σχέσεων επικοινωνίας μεταξύ παιδιών, εκπαιδευτικών και γονέων Την θετική αλληλεπίδραση ανάμεσα στα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά του παιδιού και τη σχολική πρακτική. (Γουργιώτου, χχ). Τη γνωριμία με το χώρο του Δημοτικού σχολείου και τον τρόπο λειτουργίας του.

3 Προετοιμασία πριν την επίσκεψη
Προετοιμασία πριν την επίσκεψη Ενημερώσαμε τα νήπια ότι μπορούμε να επισκεφτούμε το Δημοτικό σχολείο και να κάνουμε μάθημα μαζί με την πρώτη τάξη. Θα πάμε να δούμε πως είναι το σχολείο που θα πάνε από το Σεπτέμβρη. Θα πάμε το πρωί όλοι μαζί ( δεν έχουμε στο νηπιαγωγείο παιδιά δεύτερης ηλικίας) και θα μείνουμε στο Δημοτικό ως το πρώτο διάλλειμα . Αποφασίσαμε να ζητήσουμε από τη δασκάλα να κάνουμε γλώσσα. «Στο δημοτικό γράφουν και διαβάζουν» και αυτό θέλαμε και εμείς. Θα ενημερώσουμε τους γονείς και θα ζητήσουμε τη συνδρομή τους για την μετακίνηση.

4 Οι προβληματισμοί μας:
Θα μας δεχτούν φιλικά; Πως θα κάνουμε μαζί με τα πρωτάκια γλώσσα; «Τα πρωτάκια ξέρουν πολλά ». Θα μπορούμε να συμμετέχουμε σαν αυτούς ή θα χρειαζόμαστε συνέχεια βοήθεια; Αν γράφουμε συνέχεια λέξεις δεν θα βαρεθούμε; Τα πρωτάκια θα μας δείξουν πως κάνουν γλώσσα, εμείς τι θα τους δείξουμε, τι θα ετοιμάσουμε; Η νηπιαγωγός ανέλαβε να μεταφέρει τους προβληματισμούς στη δασκάλα της πρώτης.

5 Σχεδιασμός της διδασκαλίας.
Σε προγραμματισμένη συνάντηση στο δημοτικό σχολείο της νηπιαγωγού και της δασκάλας της πρώτης μεταφέρθηκαν οι προβληματισμοί των νηπίων και αποφασίστηκαν τα εξής: Η δασκάλα της πρώτης θα ζητούσε από τη δασκάλα της δευτέρας να της παραχωρήσει την αίθουσα της δευτέρας, γιατί δεν χωρούσαμε όλοι μαζί στη δική της. Θα βάζαμε τα θρανία αντικριστά ώστε να καθίσουν σε ομάδα δύο νήπια με δύο πρωτάκια. Οι δραστηριότητες που θα επιλέγονταν θα έπρεπε να είναι τέτοιου βαθμού δυσκολίας ώστε να ταιριάζουν στα πρωτάκια αλλά να μπορούν να υλοποιηθούν από τα νήπια χωρίς βοήθεια: Θα κάνουμε γλώσσα από το ανθολόγιο γιατί εστιάζει περισσότερο στο περιεχόμενο και όχι στη γραμματική. Το κείμενο που επιλέχθηκε από τη δασκάλα «Δώσε την αγάπη» της Α. Βαρελλά προάγει την φιλία, τη διαφορετικότητα και την αποδοχή του άλλου. Μέσω της ιστορίας η δασκάλα θα βοηθήσει τα νήπια να νιώσουν αποδεκτά από τα πρωτάκια. Θα συζητήσουμε την ιστορία, τα νοήματά της και θα τους ζητήσουμε να μας πουν ποιες λέξεις τους έρχονται στο νου. Θα ενθαρρυνθούν να εκφράσουν σκέψεις και συναισθήματα.

6 Η δασκάλα θα ετοίμαζε φωτοτυπίες με ένα μεγάλο μήλο στο οποίο θα γράψουν το μήνυμα και τις λέξεις που επέλεξαν. Στη συνέχεια θα έβαφαν το μήλο θα το έκοβαν και θα το αντάλλασαν ως απόδειξη φιλίας. Θα φροντίζαμε να υπάρχουν αρκετοί μαρκαδόροι και ψαλίδια ώστε να βάψουν και να κόψουν τα μήλα. Τα παιδιά θα μοιραστούν μαρκαδόρους και ψαλίδια. Τα περισσότερα νήπια δεν μπορούν να γράψουν τις λέξεις αν δεν τις βλέπουν. Για να μην ξεχωρίσουν –οι μικροί- θα γράφαμε και τις λέξεις και το μήνυμα στον πίνακα «για να μην γίνουν ορθογραφικά λάθη. Τα μήλα θα τα ανταλλάξουμε ως δώρα και πρέπει να είναι όμορφα και καλογραμμένα». Στη συνέχεια θα δραματοποιήσουμε την ιστορία. Η δραματοποίηση είναι ευχάριστη και δεν θα βαρεθούν. Τα νήπια θα προετοίμαζαν τρισδιάστατα μήλα για να δραματοποιήσουμε την ιστορία. «Εμείς είμαστε καλοί στις κατασκευές και στη δραματοποίηση». Τα τρισδιάστατα μήλα στο τέλος θα τα δώσουμε στα πρωτάκια για να τα ευχαριστήσουμε που μας δέχτηκαν.

7 Βασικές μαθησιακές επιδιώξεις:
Τα παιδιά θα ενθαρρυνθούν: Να συμμετέχουν σε συζητήσεις και να χρησιμοποιούν στοιχειώδη επιχειρηματολογία. Να βελτιώνουν και να εμπλουτίζουν τον προφορικό τους λόγο. Να εξηγούν και να ερμηνεύουν. Να αντιγράφουν λέξεις που εξυπηρετούν λειτουργικές ανάγκες και ανταποκρίνονται στα ενδιαφέροντά τους. Να γράφουν όπως μπορούν, να εκφράζονται με το ελεύθερο δραματικό παιχνίδι, να αναπτύσσουν τη δημιουργικότητά τους, να γνωρίζουν τον εαυτό τους και τον κόσμο. Να προάγουν τη γλωσσική τους ανάπτυξη και να καλλιεργούν την επικοινωνία μέσα στο πλαίσιο της δραματοποίησης. Να συνεργάζονται και να δημιουργούν από κοινού. Να καλλιεργούν τη θεατρικότητά τους. Να αναπτύσσουν συνολικά την αισθητική τους αντίληψη και έκφραση.(ΔΕΠΠΣ)

8 Η υλοποίηση Οι γονείς έφεραν τα παιδιά το πρωί με τις τσάντες στο δημοτικό. Μείναμε στην αυλή και περιεργαστήκαμε το χώρο και τα παιδιά που κουβαλάνε μόνα τους την τσάντα τους μέσα στην αυλή. Χτύπησε το κουδούνι και κάναμε προσευχή μαζί με το Δημοτικό.

9 Μπήκαμε στην τάξη και καθίσαμε μαζί με τα παιδιά της πρώτης.
Η δασκάλα τους μας διάβασε την ιστορία από το ανθολόγιο « Δώσε την αγάπη» της Α. Βαρελλά.

10 Μιλήσαμε για την ιστορία και το βασικό νόημα.
Γράψαμε το μήνυμα της ιστορίας και λέξεις που την εκφράζουν ( φιλία, αγάπη, χαρά) στον πίνακα μαζί με τα παιδιά. Τα πρωτάκια έγραψαν στο μήλο τους το μήνυμα και τα νήπια τις λέξεις.

11 Μοιραστήκαμε μαρκαδόρους και ψαλίδια.

12 Βάψαμε τα μήλα, τα κόψαμε και τα ανταλλάξαμε μεταξύ μας (νήπια με πρωτάκια)

13 Με τρισδιάστατα μήλα που είχαμε ετοιμάσει από το νηπιαγωγείο δραματοποιήσαμε την ιστορία.

14 Η δασκάλα βοηθούσε στη δραματοποίηση

15 Για να μην μας ξεχάσουν τους δώσαμε και τα τρισδιάστατα μήλα που φτιάξαμε.
Εμείς πια είμαστε φίλοι και θα μας περιμένουν το Σεπτέμβρη.

16 Η δασκάλα τους μας κέρασε καραμέλες για να μας γλυκάνει.

17 Στο διάλειμμα φάγαμε μαζί και μας ξενάγησαν
στους χώρους του σχολείου τους.

18 όπως δίνεις ένα μήλο έτσι απλά…»
Φύγαμε με το μήλο που έγραψαν, έβαψαν και έκοψαν τα πρωτάκια στην τσάντα μας και το δικό μας στη δική τους τσάντα. Το μήνυμα που μας έγραψαν, θα το βλέπουμε και θα το θυμόμαστε του χρόνου που θα βρεθούμε. «Δώσε την αγάπη όπως δίνεις ένα μήλο έτσι απλά…»

19 Αξιολόγηση Οι μαθησιακοί μας στόχοι επιτεύχθηκαν.
Οι στόχοι του προγράμματος μετάβασης ικανοποιήθηκαν. Τα παιδιά ένιωσαν οικειότητα, φιλιά και αποδοχή αλλά και αυτοπεποίθηση και σιγουριά. Τα παιδιά της πρώτης και η δασκάλα τους μας αγκάλιασαν. Τα νήπια τα κατάφεραν σε όλα χωρίς βοήθεια. Συνοψίζοντας ήταν ένα επιτυχημένο πρόγραμμα.

20 Βιβλιογραφία Γουργιώτου, Ε. (χχ). Διευκολύνοντας την ομαλή μετάβαση των νήπιων στο δημοτικό σχολείο. Διαθέσιμο στο periehomeno_programmatos.pdf Π.Ι. (2003) ΔΕΠΠΣ-ΑΠΣ Νηπιαγωγείου .


Κατέβασμα ppt "Μετάβαση του 13ου Νηπιαγωγείου στο 11ο Δημοτικό σχολείο Μυτιλήνης"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google