Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Εργασία για το μάθημα της Φυσικής Β’ Λυκείου

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Εργασία για το μάθημα της Φυσικής Β’ Λυκείου"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Εργασία για το μάθημα της Φυσικής Β’ Λυκείου
ΗΛΕΚΤΡΟΠΛΗΞΙΑ Εργασία για το μάθημα της Φυσικής Β’ Λυκείου Σοφία Βαρζώκα, Παρθένα Αθηνά Θυμιοπούλου

2 Εισαγωγή Στη σύγχρονη εποχή μας η ηλεκτρική ενέργεια είναι παρούσα σχεδόν σε όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Η χρήση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών αυξάνεται συνεχώς και ραγδαία στον οικιακό εξοπλισμό, στις μεταφορές, στις υπηρεσίες και γενικά σε όλες τις πτυχές της ανθρώπινης καθημερινότητας. Για την ασφαλή χρήση τους όμως απαιτείται προσεκτικός χειρισμός και τήρηση των κανόνων ασφαλείας για την αποφυγή ηλεκτροπληξίας.

3 Τι είναι η ηλεκτροπληξία ;
Ηλεκτροπληξία ονομάζεται η είσοδος ηλεκτρικού ρεύματος στο ανθρώπινο σώμα, φαινόμενο που συνήθως αποτελεί οικιακό ή εργατικό ατύχημα. Τα περιστατικά ηλεκτροπληξίας είναι συχνότατα κατά την παιδική ηλικία ( λόγω άγνοιας ), ελαττώνονται κατά την εφηβεία και αυξάνονται πάλι απότομα κατά την έναρξη της εργασίας.

4 Μηχανισμός με τον οποίο προκαλείται σωματική βλάβη
Η ηλεκτρική ενέργεια μετατρέπεται σε θερμική, προκαλώντας εξωτερικά και εσωτερικά εγκαύματα. Το ηλεκτρικό ρεύμα δρα απευθείας στους ιστούς και προκαλεί σοβαρές βλάβες. Μπορεί να προκληθεί τραύμα από την έντονη διέγερση των μυών και των ιστών. Επηρεάζει το αναπνευστικό κέντρο στον εγκέφαλο. Προκαλεί κοιλιακή μαρμαρυγή .

5 Αντίσταση του ανθρώπινου σώματος στο ηλεκτρικό ρεύμα
Κύρια αντίσταση που συναντά το ρεύμα είναι το δέρμα και ο βαθμός της αντίστασης εξαρτάται από το πάχος, την υγρασία του, καθώς και από την επιφάνεια της επαφής. Κυμαίνεται από 500Ω/cm2 για λεπτό και υγρό δέρμα μέχρι 1-2Ω/cm2 για παχύ και ξηρό. Γενικά το υγρό δέρμα έχει μόνο το 1% της αντίστασης του στεγνού.

6 Αποτελέσματα της εισόδου του ηλεκτρικού ρεύματος στο σώμα
Αν από το σώμα μας περάσει ρεύμα συχνότητας 50Hz τα προκαλούμενα φαινόμενα θα εξαρτηθούν από την ένταση του ως εξής: 0,5mA- 1mA: Θα γίνει μόλις αντιληπτό καθώς θα προκληθεί ένα αίσθημα «μυρμηγκιάσματος». 1mA- 5mA: Το μέγιστο ακίνδυνο. Προκαλεί ενοχλητικό σοκ και πόνο. 5mA- 15mA: Εμφανίζεται έντονος πόνος, δυσκολία στην αναπνοή και ελαφρά εσωτερικά εγκαύματα. 15mA- 100mA: κοιλιακή μαρμαρυγή, αναπνευστική παράλυση και εγκαύματα. 100mA- 2A: Καρδιοαναπνευστική ανακοπή και σοβαρά εγκαύματα. Τα αποτελέσματα της ηλεκτροπληξίας εξαρτώνται επίσης από τον βαθμό αντίστασης που παρουσιάζει το δέρμα.

7 Τι πρέπει να κάνετε αν είστε παρών σε ένα περιστατικό ηλεκτροπληξίας
Κατεβάστε αμέσως το γενικό διακόπτη ή βγάλτε την ηλεκτρική συσκευή από την πρίζα. Αν δεν μπορείτε να το κάνετε, απομακρύνετε το θύμα από την πηγή του ηλεκτρισμού πατώντας και με τα δυο σας πόδια πάνω σε ένα αντικείμενο φτιαγμένο από υλικό που είναι κακός αγωγός της θερμότητας (ξύλο, λάστιχο ή χαρτί). Πάρτε ένα μακρύ ξύλινο αντικείμενο (π.χ. ένα σκουπόξυλο) και σπρώξτε το θύμα μακριά από την πηγή του ηλεκτρισμού. Απαγορεύεται να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε αντικείμενο φτιαγμένο από μέταλλο ή πλαστικό. Καλέστε αμέσως ασθενοφόρο ή μεταφέρετε το θύμα στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

8 Κανόνες ασφαλείας και μετρά προστασίας για την αποφυγή ηλεκτροπληξίας
Οι ασφάλειες και οι αυτόματοι διακόπτες κυκλώματος είναι "ασφαλιστικές βαλβίδες" που παρέχουν προστασία κατά την υπερφόρτισης. Εάν η ασφάλεια πέσει ή ανοίξει ο αυτόματος, αυτό αποτελεί την ένδειξη ότι υπάρχει ανωμαλία. Τα κυριότερα αίτια μπορεί να είναι ένα βραχυκύκλωμα, υπερφορτωμένο κύκλωμα ή κάποιο ελαττωματικό καλώδιο ή εξοπλισμός. Ποτέ μην βάζετε καινούργιες ασφάλειες με πιο πολλά αμπέρ από την ασφάλεια που αφαιρείται. Οι περισσότερες συνδεσμολογίες στα σπίτια έχουν προβλεφθεί για ασφάλεια 15 αμπέρ.

9 Πιο αναλυτικά για την αποφυγή ηλεκτροπληξίας:
Γειώστε σωστά όλες τις συσκευές και τα μεταλλικά μέρη του σπιτιού. Πρέπει να γίνεται χρήση τάσεων μικρότερη από 50V.  Να εργαζόμαστε με στεγνά χεριά πάντα. Να ελέγχουμε το σημείο στο οποίο θα τρυπήσουμε ή θα καρφώσουμε τον τοίχο.  Να γίνεται χρήση γαντιών και παπουτσιών με πλαστικό και μονωτικό υλικό. Μην χρησιμοποιείτε ηλεκτρικές συσκευές στο μπάνιο. Η υγρασία μετατρέπει το σώμα μας σε ακόμη καλύτερο αγωγό του ηλεκτρισμού απ’ ότι είναι ήδη.  Αν κάποια ηλεκτρική συσκευή στο σπίτι σου, έχει βραχεί, μην την βάλεις σε καμία περίπτωση πίσω στην πρίζα.  Μην συνδέεις πολλές ηλεκτρικές συσκευές ταυτόχρονα στο ίδιο πολύμπριζο.

10 Παρόμοιο φαινόμενο με την ηλεκτροπληξία είναι και η κεραυνοπληξία
Ο κεραυνός μπορεί να χτυπήσει έναν άνθρωπο: Άμεσα: εισέρχεται συνήθως από το κεφάλι και φεύγει από τα ποδιά διασχίζοντας το σώμα. Έμμεσα: όταν ο κεραυνός χτυπάει πρώτα ένα αντικείμενο και μετά μεταπηδά στο ανθρώπινο σώμα. Μέσο του εδάφους: όταν χτυπάει το έδαφος κοντά στον άνθρωπο. Η κυριότερη διαφορά ανάμεσα στην κεραυνοπληξία και την ηλεκτροπληξία από υψηλή τάση είναι η διάρκεια της έκθεσης στο ρεύμα. Λόγω της πολύ σύντομης διάρκειας, η κεραυνοπληξία κατά κανόνα δεν προκαλεί σοβαρά εγκαύματα ή εσωτερική ιστική καταστροφή. Συνήθως προκαλεί επιφανειακά εγκαύματα.

11 Ο ρέιντζερ Ρόι Σάλιβαν: ο «δασοφύλακας-σπινθήρας»
Ο ρέιντζερ Ρόι Σάλιβαν: ο «δασοφύλακας-σπινθήρας» Φύλακας σε αμερικανικό εθνικό δρυμό, χτυπήθηκε από κεραυνό εφτά φορές κι εκείνος επιβίωσε από όλες.

12 Ο ρέιντζερ Ρόι Σάλιβαν: ο «δασοφύλακας-σπινθήρας»
Ο ρέιντζερ Ρόι Σάλιβαν: ο «δασοφύλακας-σπινθήρας» Κατέκτησε το παγκόσμιο Ρεκόρ Γκίνες με τον τίτλο του ανθρώπου που επιβίωσε από τα περισσότερα χτυπήματα κεραυνού! Η πρώτη φορά που τον βάρεσε κεραυνός ήταν τον Απρίλιο του 1942 Τρεις σχεδόν δεκαετίες αργότερα, τον Ιούλιο του 1969, την ώρα που οδηγούσε το φορτηγό του στον εθνικό δρυμό ένας κεραυνός χτύπησε κάποια δέντρα και εξοστρακίστηκε. Και πέρασε μέσα από τα ανοιχτά παράθυρά του. Τον έριξε αναίσθητο, του έκαψε βλεφαρίδες, φρύδια και μαλλιά.

13 Οι πιθανότητες να χτυπηθεί ένας άνθρωπος από κεραυνό σε μια περίοδο
80 ετών έχει εκτιμηθεί ως 1: Το να χτυπηθεί ένας Αμερικανός από κεραυνό, όπως έχει υπολογίσει το Εθνικό Ινστιτούτο Προστασίας από Κεραυνούς, είναι 1: Το ενδεχόμενο να χτυπηθεί έτσι από εφτά ολόκληρες φορές στέλνει τον μαγικό αριθμό στις: 4,15: !

14 Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας
Επομένως το ηλεκτρικό ρεύμα είναι απαραίτητο στη ζωή του κάθε ανθρώπου. Αν όμως η χρήση του δεν γίνεται με προσοχή μπορεί να αποβεί επιζήμιο για τον ανθρώπινο οργανισμό. Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας

15 ΠΗΓΕΣ http://www.mamatsio.gr/prwtes-boh8eies/53-ilektropliksia.html


Κατέβασμα ppt "Εργασία για το μάθημα της Φυσικής Β’ Λυκείου"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google