Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Διαθεματικη εργασια στην ιλιαδα

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Διαθεματικη εργασια στην ιλιαδα"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Διαθεματικη εργασια στην ιλιαδα
Βούρα-Τσέρκη Ευαγγελία Τμήμα: Β1΄ Σχολικό Έτος:

2 Σελιδα 46, Διαθεματικη εργαςια 3.
Αφού μελετήσετε το εικονογραφικό υλικό που πλαισιώνει τις ενότητες της Α ραψωδίας: Ερώτηση 1: Να επισημάνετε τις λεπτομέρειες του ομηρικού κειμένου που τονίζει ο κάθε καλλιτέχνης στο έργο του.

3 Απάντηση 1: Εικόνα 4. Ο ποιητής και η Μούσα του. Ν. Εγγονόπουλος, 1938μ.Χ.: Στην εικόνα παρουσιάζεται ο ποιητής ο οποίος ζητάει από τη Μούσα του να του διηγηθεί την ιστορία. Το κεφάλι της Μούσας αντιπροσωπεύεται από ένα κομμάτι παπύρου το οποίο ξεδιπλώνεται όπως ξεδιπλώνεται και η πλοκή της ιστορίας μέσα από τα λόγια της Μούσας. Το βιολί χρησιμοποιείται ως σύμβολο έμπνευσης που δίνεται από τη Μούσα στον ποιητή. Το ακατάστατο δωμάτιο δείχνει την ψυχική αναστάτωση του ποιητή ο οποίος ζητάει τη βοήθεια της Μούσας. (στίχος 1)

4 Εικόνα 5. Πλοίο των Αργείων. (αρχαίο αγγείο σε γερμανικό μουσείο):
Στην εικόνα βλέπουμε ένα πλοίο των Αργείων με το οποίο εξεστράτευαν οι Αχαιοί-Έλληνες για την Τροία. (στίχος 12) Εικόνα 6. Ο Αχιλλεύς. (από αγγείο, μουσείο Βατικανού,450π.Χ.) : Στην εικόνα βλέπουμε έναn νέο και γεροδεμένο άνδρα, ο οποίος φαίνεται ήρεμος και μάλλον σκεπτικός και προβληματισμένος. (στίχος 55)

5 Εικόνα 7. Η Βρισηίδα, το γέρας του Αχιλλέα
Εικόνα 7. Η Βρισηίδα, το γέρας του Αχιλλέα. (αγγείο, Βρετανικό μουσείο, 510π.Χ.) : Στην εικόνα παρουσιάζεται μια πολύ όμορφη γυναίκα της οποίας η καταγωγή είναι από την Ανατολή και αυτό φαίνεται κυρίως από την ενδυμασία της και τα χαρακτηριστικά του προσώπου της. Επίσης, η κόμμωσή της καθώς και η κορδέλα με την οποία δένει τα μαλλιά της διαφέρoυν από την αρχαιοελληνική και θυμίζουν Ανατολή. Αναφέρεται στη Βρισηίδα το γέρας του Αχιλλέα το οποίο του είχε πάρει ο Αγαμέμνονας. (στίχος 346)

6 Εικόνα 8. Ο Αχιλλέας παίρνει πρώτος τον λόγο στην αγορά των Αχαιών
Εικόνα 8. Ο Αχιλλέας παίρνει πρώτος τον λόγο στην αγορά των Αχαιών. (αγγείο, Βρετανικό μουσείο, 510π.Χ.) : Στην εικόνα απεικονίζεται ο Αχιλλέας ως ένας οργισμένος και επιθετικός όχι και τόσο νέος άνδρας όπως στην εικόνα 6, με όλο του τον οπλισμό. Στο χέρι του κρατάει το σκήπτρο του στο οποίο και ορκίζεται ότι δε θα ξαναμπεί στον πόλεμο. (στίχος 59) Εικόνα 9.Η Θέτιδα παρηγορεί τον Αχιλλέα. (σχέδιο, Genelli, ): Στο σχέδιο απεικονίζεται μια τρυφερή σκηνή μητέρας και γιου. Παρουσιάζεται η παιδικότητα του Αχιλλέα. Ο Genelli τον παρουσιάζει γυμνό με πολύ παιδικό πρόσωπο, θέλοντας να δείξει την αδυναμία του Αχιλλέα που φτάνει στο σημείο να κλαίει και να εκλιπαρεί τη μητέρα του για να τιμωρήσει τους Αχαιούς, συμπεριφορά που δεν αρμόζει σε γενναίο στρατιώτη αλλά μόνο σε νήπιο. (στίχος )

7 Εικόνα 10. Πηλεύς και Θέτις. Ν. Εγγονόπουλου, 1976μ.Χ :
Στην εικόνα απεικονίζεται το αντρόγυνο Θέτιδας- Πηλέα. Πίσω από τη Θέτιδα βρίσκεται ένα λιοντάρι που συμβολίζει τη δύναμη και τη θεϊκή της καταγωγή, ενώ ο αστερίας συμβολίζει την καταγωγή της μέσα από τη θάλασσα. (Νηρηίδα) Η μοντέρνα και όμορφη Νηρηίδα με καπέλο, γουναρικά και τακούνια, ενώ ο σύζυγος γυμνός τυλιγμένος ελαφρά από ένα ένδυμα το οποίο δείχνει την ταπεινή καταγωγή του.

8 Ερώτηση 2: Να διαλέξετε μια σκηνή της ίδιας ραψωδίας και να την αποδώσετε με καλλιτεχνικό τρόπο που προτιμάτε(εικαστικό, λογοτεχνικό ή άλλο).

9 Ερώτηση 3: Μερικοί από εσάς φανταστείτε ότι είστε δημοσιογράφοι και καλύπτετε κάποια γεγονότα της Α ραψωδίας: πως θα συντάσσατε το άρθρο της ανταπόκρισής σας και τι θα προβάλλατε περισσότερο;

10 Συνομιλια δημοςιογραφου-Αχιλλεα
-Καλημέρα σας, ένδοξε Αχιλλέα. Είμαι δημοσιογράφος και θα ήθελα, αν μπορούσατε να μου χαρίσετε λίγο από το χρόνο σας απαντώντας στις ερωτήσεις μου. -Καλημέρα σας, πολύ ευχαρίστως.

11 -Είναι αλήθεια ότι έχει ξεσπάσει μια διαμάχη ανάμεσα σε εσάς και τον Αγαμέμνονα; Ποιος ο λόγος;
-Η αλήθεια είναι ότι είμαι πάρα πολύ οργισμένος με τον Αγαμέμνονα διότι έχει κλέψει τη Χρυσηίδα και για να την επιστρέψει στον πατέρα της θέλει ως αντάλλαγμα, το γέρας μου, την Βρισηίδα.

12 -Πιστεύετε ότι είναι σημαντικό να οργίζεστε τόσο πολύ για έναν τέτοιο λόγο;
- Δεν του χρωστάω τίποτα για να του επιτρέψω να μου πάρει το γέρας ΜΟΥ. Για αυτό και δε θα κάτσω με σταυρωμένα τα χέρια. Θα αντισταθώ. Θα σταματήσω να συμμετέχω στον πόλεμο ως ένδειξη θυμού. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε σε ποιόν ανήκει τι, καθώς και να μη ζητάμε να διεκδικούμε πράγματα άλλων ή να είμαστε εγωιστές.

13 –Γιατί η Βρισηίδα έχει τόσο μεγάλη αξία για εσάς;
-Η Βρισηίδα έχει τόσο μεγάλη αξία για εμένα όχι μόνο γιατί είναι μια πολύ όμορφη κοπέλα αλλά και επειδή είναι η ανταμοιβή μου για όλες τις προσπάθειες που έχω κάνει στις μάχες μου. Η Βρισηίδα είναι μια πάρα πολύ όμορφη νέα κοπέλα από την Ανατολή η οποία θα ήθελα να με συνοδεύει σε όλες μου τις μάχες και να μου συμπαραστέκεται. Μέσα στο πρόσωπό της βλέπω τις νίκες μου, τον ηρωισμό μου και τη δόξα μου. Για τους παραπάνω λόγους η Βρισηίδα είναι τόσο σημαντική για εμένα.

14 -Αληθεύει ότι απειλήσατε ότι δε θα ξαναπολεμήσετε στον πόλεμο των Αχαιών κατά των Τρώων;
-Η αλήθεια είναι πως ορκίστηκα στο ιερό σκήπτρο ότι δεν θα ξανασυμμετάσχω στον πόλεμο Αχαιών- Τρώων.

15 –Είναι αλήθεια ότι ζητήσατε από τη μητέρα σας να απευθυνθεί στον μεγαλοδύναμο Δία για να τιμωρήσει τους Αχαιούς; -Ο συγκεκριμένος πόλεμος δεν έχει καμία σημασία για μένα. Όλοι πολεμάμε για να σώσουμε την τιμή της οικογένειας των Ατρειδών. Δε γίνεται λοιπόν εμείς να πολεμάμε και ο Αγαμέμνονας να μην εκτιμά τις θυσίες που κάνουμε για αυτόν.

16 -Μμ.. Και κάτι τελευταίο. Αφήνετε πίσω σας όμως έναν στενό σας φίλο εκτεθειμένο, χωρίς τη δική σας βοήθεια. Τι σημαίνει φιλία για εσάς; Δεν πρόκειται να επιτρέψω σε κανέναν να βλάψει τον Πάτροκλο, γιατί αυτόν εννοείτε. Εάν χρειαστεί να ξαναπολεμήσω σ’αυτόν τον πόλεμο για χάρη του Πάτροκλου θα το κάνω. Η φιλία είναι το σημαντικότερο πράγμα για εμένα.

17 -Σας ευχαριστώ πολύ μεγάλε ήρωα Αχιλλέα. Σας εύχομαι κάθε επιτυχία!
-Σ’ευχαριστώ πολύ και εγώ και χαίρομαι που βοήθησα!

18 ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ!!!


Κατέβασμα ppt "Διαθεματικη εργασια στην ιλιαδα"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google