Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Το 1998 η ένωση γιατρών των USA ανακοίνωσε ότι όταν τα συστήματα αλλάζουν η Ιατρική εκπαίδευση πρέπει να αντιλαμβάνεται τα μηνύματα και να προσαρμόζει.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Το 1998 η ένωση γιατρών των USA ανακοίνωσε ότι όταν τα συστήματα αλλάζουν η Ιατρική εκπαίδευση πρέπει να αντιλαμβάνεται τα μηνύματα και να προσαρμόζει."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Το 1998 η ένωση γιατρών των USA ανακοίνωσε ότι όταν τα συστήματα αλλάζουν η Ιατρική εκπαίδευση πρέπει να αντιλαμβάνεται τα μηνύματα και να προσαρμόζει την εκπαίδευση ανάλογα με τις ανάγκες της κοινωνίας. Η Νοσηλευτική εκπαίδευση…….;

2 Του βελονισμού - ηλεκτροβελονισμού
Στα 2598 π.Χ. αναφέρεται το αρχαιότερο ιατρικό κινέζικο σύγγραμμα σχετικά με το βελονισμό. «Huang Di Nei Sing of the Yellow Emperor’s classic of internal Medicine» Το 1949 εκδίδεται για το πανεπιστήμιο John Ho Pkins (liza Veith) Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική κάθε λειτουργία του οργανισμού εξαρτάται από την συνεχή ενεργειακή ισορροπία των οργάνων. Της νόσου προηγείται ενεργειακή διαταραχή η οποία δεν μπορεί να διαγνωσθεί σε κλινικό επίπεδο ούτε με τις κλασσικές μεθόδους. ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Του βελονισμού - ηλεκτροβελονισμού

3 «Βελονισμός είναι η διαδικασία, ερεθισμού με βελόνες, συγκεκριμένων σημείων στο σώμα, τα οποία βρίσκονται στην πορεία ενεργειακών καναλιών και τα οποία ονομάζονται μεσημβρινοί» .

4 Oι πρώτες βελόνες που χρησιμοποιήθηκαν ήταν φτιαγμένες από πέτρα που ονομαζόταν πιέν, λέξη η οποία σημαίνει θεραπεύω μια νόσο τσιμπώντας με μια πέτρα. Αργότερα κατασκευάστηκαν βελόνες από μπαμπού ή από κόκαλο, επεξεργασμένες ώστε να είναι λείες, οξύαιχμες και λεπτές, στην συνέχεια αντικαταστάθηκαν από χάλκινες, χρυσές ή ασημένιες. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, συνδύασαν το βελονισμό με την καυτηρίαση, δηλαδή τρυπούσαν τα σημεία βελονισμού και πάνω στη βελόνα έκαιγαν το φυτό Αρτεμισία. Αυτή η τεχνική καλείται μόξα Στην εποχή μας χρησιμοποιούνται βελόνες από ανοξείδωτο ατσάλι, αποστειρωμένες και μίας χρήσης. (Cheung, 2001)

5

6

7 ΒΕΛΟΝΙΣΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ Άνω και κάτω άκρα, πορεία των μεσημβρινών.
Δέκα διαφορετικοί τύποι δομών στα Β.Σ. περιφερειακά νεύρα, απολήξεις νεύρων, σημεία νευρομυϊκών συνάψεων, αγγεία.

8

9

10

11

12 Yin Forces/Aspects Yang Forces/Aspects Dark Light Moon Sun Water Fire Passive Active Descending Ascending Female Male Contracting Expanding Cold Hot Winter Summer Interior Exterior Heavy Bone Skin Front Back Interior of Body Exterior of body

13 Ο ΗΛΕΚΤΡΟΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑ VOLL

14 ΗΛΕΚΤΡΟΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ To 1816 ο Γάλλος Louis Berlioz περιέγραψε πρώτος
την διέγερση των σημείων του βελονισμού, με ηλεκτρικά ερεθίσματα, για την διάγνωση και την θεραπεία μίας νοσογόνου κατάστασης. Dr. Roger de la Fuye το 1940 στη Γαλλία. In vivo μελέτες σε πειραματικά μοντέλα. Βασιζόμενος στην αγωγιμότητα του δέρματος παρατήρησε ότι υπάρχουν σημεία περισσότερο ηλεκτρικά αγώγιμα από άλλα.

15 ΗΛΕΚΤΡΟΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑ VOLL (ΗΑV)
Το 1952 ο Dr. Reinhard Voll συνεργάστηκε με τον De la Fuye ερευνητικά και τεκμηρίωσαν τη μέθοδο και ακολούθησαν μελέτες σε ενήλικες και παιδιά με τη συμμετοχή προσκεκλημένων ερευνητών στη Γερμανία για καθορισμό φυσιολογικών και μη τιμών. Κατασκευή ανάλογης συσκευής.

16 ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΙΜΩΝ Μέτρηση της αγωγιμότητας μέσω των βελονιστηκών σημείων στα άνω και κάτω άκρα: Φυσιολογικές τιμές 50 – 65 Τιμές 65 – 80 80 – 100 μεγάλη αγωγιμότητα, χαμηλή αντίσταση. Τιμές κάτω από 30 εκφύλιση οργάνων Κάτω από 10 κακοήθεια

17

18 ELECTRO – DERMAL – SCREENING
Εξέλιξη του EAV, στην Αμερική και στη συνέχεια στην Ευρώπη με τη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή.

19 Το τεστ του σκευάσματος
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ Το τεστ του σκευάσματος Η διέγερση αντιπροσωπεύει το παρεμβληθέν σκεύασμα Με επαναφορά της βελόνας Μερική επαναφορά Πλήρης επαναφορά Έλεγχος δοσολογίας Άμεση παρέμβαση στα βελονιστηκά σημεία (μη φαρμακευτικά)

20 ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ Διέγερση συμπαθητικού- παρασυμπαθητικού
Ανοσοδιέγερση Αγγειοσύσπαση Ενίσχυση της δράσης των κυττάρων φυσικοί φονείς Ανεύρεση εστιών, το PET- SCAN έδειξε εγρήγορση ή καθυστέρηση των εγκεφαλικών κυμάτων

21 1970 in vivo μελέτες των Pomeran’s και συνεργατών, Hen’s και συνεργατών, υποστηρίζουν την παραγωγή ενδορφινών (Beta – endorfine) dynorphin, enkephalins, σερατονίνης, νορεπινεφρίνης, ντοπαμίνης, ACTH, χολοκυστοκινίνης κ.λ.π. Η διέγερση μεταφέρεται στο Ν.Μ. και στον εγκέφαλο.

22 Το 1987 ο Pomeranz κατέλειξε στη θεωρία, ότι η διέγερση μέσω του βελονισμού ενεργοποιεί τις ίνες Αδ και C στους μυς, γεγονός το οποίο οδηγεί στη μετάδοση σημάτων στο νωτιαίο μυελό και αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε τοπική απελευθέρωση δυνορφίνης και εγκεφαλινών. Οι τοπικές αυτές διεργασίες μεταδίδονται μέσω κεντρομόλων οδών στο μεσεγκέφαλο, όπου δραστηριοποιούν μια σειρά από διεγερτικούς και ανασταλτικούς διαβιβαστές στο νωτιαίο μυελό. Η τελική απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών, όπως σεροτονίνη, ντοπαμίνη και νορεπινεφρίνη στο νωτιαίο μυελό οδηγεί σε προ- και μετασυναπτική αναστολή και παρεμπόδιση στη μετάφορά του πόνου. Όταν αυτά τα σήματα φθάσουν στον υποθάλαμο και την υπόφυση, επάγουν την απελευθέρωση της φλοιοεπινεφριδιοτρόπου ορμόνης και ενδορφινών. Η θεωρία του Pomeranz επιβεβαιώθηκε από πολυάριθμα πειράματα στο ερευνητικό του εργαστήριο, αλλά και από άλλους ερευνητές. Αυτή η θεμελιώδη αρχή για την επαγόμενη διαμέσου του βελονισμού αναλγησία, έχει διερευνηθεί τις τελευταίες τρείς δεκαετίες και με μια σειρά από νευροφυσιολογικές και απεικονιστικές μελέτες.

23 βελονισμός -συναπτική μετάδοση
Έχει αποδειχθεί ότι η μετάδοση του ερεθίσματος μεταξύ δυο νευρώνων είναι ηλεκτροχημική. Η χημική μετάδοση του ερεθίσματος συγχρόνως ελέγχει και επηρεάζει τη μετάδοση διαφορετικών πληροφοριών στον ίδιο νευρώνα. Στο κεντρικό νευρικό σύστημα χημικοί διαβιβαστές, όπως η νορεπινεφρίνη, η ντοπαμίνη και η ακετυλοχολίνη δρούν διεγερτικά, ενώ κάποιοι άλλοι όπως η σεροτονίνη δρουν ανασταλτικά. Οι ώσεις στους τελικούς άξονες συγκεντρώνονται από διάφορες περιοχές και μπορούν να εκλυθούν διεγερτικοί ή ανασταλτικοί νευροδιαβιβαστές, οι οποίοι έχουν αντίστοιχα συνέργια ή ανταγωνιστικά αποτελέσματα στον ίδιο μετασυναπτικό νευρώνα.

24 Μορφές δράσεις του ηλεκτροβελονισμού
χημική , διεγερτική και θερμική δράση. επηρεάζουν το σώμα σε διάφορα επίπεδα όπως: σε κυτταρικό, σε ιστικό σε τμηματικό και σε συστηματικό επίπεδο. Σε κυτταρικό επίπεδο, μπορεί να έχουμε επιδράσεις στην ενζυματική ή πρωτεϊνική σύνθεση, σε ινοβλάστες, οστεοβλάστες ή μιτοχόνδρια, μεταβολές στη διαπερατότητα των κυτταρικών μεμβρανών, καθώς και στη διέγερση περιφερικών νεύρων και μυϊκών ινών και τέλος μεταβολές στη μικροκυκλοφορία. Οι δράσεις στους ιστούς περιλαμβάνουν τη μυϊκή σύσπαση, την αναγέννηση των ιστών και την αναδιαμόρφωση και αλλαγές στη συνολική θερμική και χημική ισορροπία.

25

26

27 Κλινικές μελέτες από το 1984 επισημαίνουν τη συμβολή του EAV στον πόνο, την κόπωση και τις εξάψεις καθώς και τη συνέργεια με τη χημειοθεραπεία με σημαντικό ποσοστό μείωσης αυτής, σε κaρκίνο ωοθηκών στάδιο IV, καρκίνο πνεύμονα στάδιο IV και βλενοεπιδερμικό καρκίνο χαμηλής διαφοροποιήσεως παρωτίδας.

28 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ Στο PubMed υπάρχουν πάνω από 8500 μελέτες, σχετικά με τον EAV. Απαραίτητη η περαιτέρω έρευνα λόγω των μεθοδολογικών δυσκολιών και των μικρών δειγμάτων. Αξιόπιστα δεδομένα για τη συμβολή στην αναλγησία, στη ναυτία, τον έμετο, την κόπωση, τις εξάψεις και τη συμβολή τoυ στην χημειοθεραπεία.

29 1985 δημοσίευση απο ιατρικό τμήμα των Η. Π. Α
1985 δημοσίευση απο ιατρικό τμήμα των Η.Π.Α. στο American Journal of Acupuncture, παρουσιάζει 30% χαμηλότερη ηλεκτρική αγωγιμότητα σε ασθενείς με καρκίνο πνεύμονα. Επιβεβαίωση με αξονική.

30 ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ Πανεπιστήμιο της Florida ( Cancer Center)
Δημοσίευση 2000 JAMA Εφαρμογή σε 104 γυναίκες για έλεγχο της ναυτίας και του εμέτου μετά από χημειοθεραπεία. Πολυκεντρική μελέτη σε εξέλιξη για τη συμβολή στην οξεία και αργοπορημένη έμμεση.

31 Πρόσφατες μελέτες υπογραμμίζουν την ανάγκη οι επαγγελματίες υγείας να έχουν τουλάχιστον βασικές γνώσεις εναλλακτικών θεραπειών. Ιδιαίτερα μετά την δημοσίευσή στο Lancet για την δράση του βοτάνου St. John’s wοrt στον HIV. Lancet 2000;

32 ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ Ο ΠΟΥ αναγνωρίζει τη συμβολή του EAV σε σημαντικό αριθμό συμπτωμάτων. Αμερική αναγνωρίσθηκε από την εποχή του R. Nixon,ο ΠΚΒ(1972) National Certification Commission for acupuncture and oriental medicine (NCCAOM) Κατοχύρωση στις ΗΠΑ σε επαγγελματίες, συνδυασμός και με την κλασσική ιατρική και ιατροί εφαρμόζουν τον ΠΚΒ. Ευρώπη το 1925 εφαρμογή του ΠΚΒ 1957 Aκαδημία ηλεκτροβελονισμού στη Γερμανία

33 ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Σε εκπαιδευτικά ιδρύματα 4 Ακαδημαϊκά έτη 3000hrs
800 ώρες ελάχιστη κλινική άσκηση Σήμερα το 80% των φοιτητών της ιατρικής στην Αμερική, επιδιώκουν να εκπαιδευτούν στον EAV

34 Beijing University Middlesex Τον Σεπτέμβριο το 1996 είχαμε την εγγραφή των πρώτων φοιτητών στο πρώτο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο το Middlesex στο Λονδίνο σε συνεργασία με το Beijing University της Κίνας. Συνεργασία που συνεχίζεται. Η εμπειρία αυτή οδήγησε στην ανάπτυξη και άλλων εναλλακτικών προγραμμάτων στην Αγγλία. Το 2007 αναγνωρίσθηκε και το μεταπτυχιακό επίπεδο. Η ποιότητα και η επάρκεια των επαγγελματιών αποτέλεσαν τους πρέσβειρες στην Αγγλία και σε παγκόσμιο επίπεδο.

35 Πολλά νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν καθιερώσει τρία εκπαιδευτικά προγράμματα το χρόνο για αρωματοθεραπεία και θεραπευτικό μασάζ. Η συμμετοχή προσέγγισε το 80%. Το πρόγραμμα διευρύνθηκε και σε διατροφή, φυτικά εκχυλίσματα και Σε ιατρούς, σε φαρμακοποιούς και σε νοσηλευτές.

36 Accreditation The Accreditation Commission for Acupuncture and Oriental Medicine (ACAOM) The National Certification Board the Therapeutic Massage and bodywork Πρόσφατα η ACAOM έχει πάνω από 60 σχολές ή κολέγια διαπιστευμένα. Council for Higher Education Accreditation Washington, CHEA is an association of 3,000 degree- granting colleges and Universities and recognizes 60 institutional and programmatic accrediting organizations.

37 Το 1998 η ένωση γιατρών των USA ανακοίνωσε ότι όταν τα συστήματα αλλάζουν η πανεπιστημιακή κοινότητα πρέπει να αντιλαμβάνεται τα μηνύματα και να προσαρμόζει την εκπαίδευση ανάλογα με τις ανάγκες της κοινωνίας. Αϊνστάιν: Είναι πιο εύκολο να διασπασθεί ένα άτομο, από το Να αλλάξει μία πεποίθηση….

38 . Η εκπαίδευση στον ηλεκροβελονισμό κατά Voll, με στόχο, την έγκυρη και ουσιαστική προσφορά επιστημονικής γνώσης, με τα ειδοποιοί χαρακτηριστικά τoυ και την προβλεπτική τoυ εγκυρότητα, θα δώσει την δυνατότητα, στους επιστήμονες υγείας, να παρέχουν διαγνωστικές και θεραπευτικές παρεμβάσεις, οι οποίες εφαρμόζονται σε παγκόσμιο επίπεδο. The Institute for Integrative Health and Healing projected architectural model for 2013

39

40

41

42

43 ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
Αμερική το 50%- 90% των αρρώστων με προχωρημένη νόσο εφαρμόζουν EAV. Ευρώπη το 7%- 36% χρησιμοποιούν EAV.

44 Σας ευχαριστώ,


Κατέβασμα ppt "Το 1998 η ένωση γιατρών των USA ανακοίνωσε ότι όταν τα συστήματα αλλάζουν η Ιατρική εκπαίδευση πρέπει να αντιλαμβάνεται τα μηνύματα και να προσαρμόζει."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google