Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Έφη Γουργιώτου Μόν. Επίκουρη Καθηγήτρια ΠΤΠΕ Παν. Κρήτης

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Έφη Γουργιώτου Μόν. Επίκουρη Καθηγήτρια ΠΤΠΕ Παν. Κρήτης"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Έφη Γουργιώτου Μόν. Επίκουρη Καθηγήτρια ΠΤΠΕ Παν. Κρήτης
Η συμβολή των παιδαγωγικών προσεγγίσεων στην κατανόηση του φαινομένου της μάθησης Έφη Γουργιώτου Μόν. Επίκουρη Καθηγήτρια ΠΤΠΕ Παν. Κρήτης

2 Οι κυριότερες παιδαγωγικές προσεγγίσεις
Οι συμπεριφοριστικές :η γνώση αναπτύσσεται με βάση ένα ερέθισμα και μια αντίδραση στην οποία επιδρά ανατροφοδοτικά η ενίσχυση. Οι κονστρουκτιβιστικές:η γνώση δεν προσλαμβάνεται παθητικά από το περιβάλλον, αλλά κατασκευάζεται δυναμικά από το ίδιο το παιδί. Οι κοινωνικοπολιτισμικές:η γνώση αναπτύσσεται σε αλληλεπίδραση με το κοινωνικό περιβάλλον και εσωτερικεύεται, σε μεγάλο βαθμό σε αλληλεπίδραση με τα άλλα άτομα (Αυγητίδου, Τζεκάκη & Τσάφος, 2016).

3 Η θεωρία του Piaget στη σχολική τάξη
Έμφαση στη διαδικασία σκέψης του παιδιού και όχι στα προϊόντα της. Αναγνώριση του κεντρικού ρόλου της άμεσης και ενεργητικής εμπλοκής του παιδιού στις δραστηριότητες μάθησης. Αποδοχή των ατομικών διαφορών στην πορεία της ανάπτυξης ίδιες φάσεις ανάπτυξης για όλα τα παιδιά αλλά όχι και ίδιοι ρυθμοί ερεθίσματα και δραστηριότητες για μικρές ομάδες παιδιών και όχι για όλη την τάξη.

4 Η κοινωνικο-πολιτισμική προσέγγιση της μάθησης του Vygotsky
Η νοητική ανάπτυξη είναι μια κοινωνικο-πολιτισμική διαδικασία αδιάρρηκτα συνδεδεμένη με: - την ιστορικοκοινωνική διάσταση και - το πολιτισμικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο συντελείται .

5 Η Ζώνη της Επικείμενης Ανάπτυξης (Zone of Proximal Development - ZPD)
Η διαμεσολαβητική λειτουργία του περιβάλλοντος και η βοήθεια των άλλων ατόμων είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη του παιδιού. ΖΕΑ είναι η απόσταση μεταξύ: _του γνωστικού επίπεδου ανάπτυξης στο οποίο βρίσκεται το παιδί ή αυτών που μπορεί να επιτύχει από μόνο του και _του επιπέδου που το παιδί μπορεί να φτάσει αν βοηθηθεί από κάποιους πιο έμπειρους ενήλικους ή συνομήλικους .

6 Το πλαίσιο στήριξης (scaffolding)
Ο εκπαιδευτικός παρέχει στο μικρό παιδί: πλούσιο μαθησιακό περιβάλλον βοηθώντας τον να αυτοαναπτυχθεί (Piaget), αλλά επίσης είναι και ενεργός διαμεσολαβητής των κοινωνικών και πολιτισμικών νοημάτων που διαπραγματεύεται με το μαθητή του και τον βοηθά να εσωτερικεύσει όλα αυτά που τον βοηθούν να αναπτυχθεί.

7 Η κοινωνικο-πολιτισμική προσέγγιση της μάθησης
Βασικές θέσεις της θεωρίας αυτής είναι ότι: Τα παιδιά οικοδομούν τη γνώση Η μάθηση προωθεί την ανάπτυξη Η ανάπτυξη δεν μπορεί να διαχωριστεί από το κοινωνικό της πλαίσιο Η γλώσσα παίζει καθοριστικό ρόλο στην πνευματική ανάπτυξη Η γνώση ως περιεχόμενο και η μάθηση ως διαδικασία προσδιορίζονται από τις κοινωνικό- πολιτιστικές περιστάσεις. Ο Vygotsky τοποθετεί τις αρχές της ατομικής, εσωτερικής σκέψης στη συλλογική εξωτερική επικοινωνία και δράση.

8 Παράδειγμα 1 Μελετάμε το παρακάτω επεισόδιο. Η εκπαιδευτικός λειτουργεί με ερωταποκρίσεις υιοθετώντας βασικά χαρακτηριστικά της συμπεριφοριστικής προσέγγισης. Τι μπορούμε να διαπιστώσουμε από τον διάλογο αυτό; Υποστηρίζει τη μάθηση των παιδιών; Ας αναρωτηθούμε τι και πώς μαθαίνει το κάθε παιδί στη συγκεκριμένη συνθήκη. Πώς αντιμετωπίζεται το παιδί που δεν καταφέρνει να απαντήσει στις ερωτήσεις;

9 Νηπιαγωγός: Νικόλα, μέτρα από το ένα ως το δέκα.
Νικόλας: Ένα, δύο, τρία, τέσσερα, πέντε, εεεε….έξι….οκτώ, εννιά δέκα. Νηπιαγωγός: Μέχρι το πέντε, τα πήγες πολύ καλά! Μετά τα μπέρδεψες λίγο - ξέχασες το επτά! Για να μας βοηθήσει η Μαρία. Μαρία, ξεκίνα από το έξι! Μαρία: Έξι, επτά, οκτώ, εννιά, δέκα! Νηπιαγωγός: Μπράβο Μαρία! Νικόλα, μέτρα τώρα κι εσύ από το έξι ως το 10. Νικόλας: Έξι,…εεεε…. επτά, οκτώ, εννιά, δέκα! Νηπιαγωγός: Άλλη μια φορά! Νικόλας: Έξι, επτά, οκτώ, εννιά, δέκα. Νηπιαγωγός: Μπράβο Νικόλα! Ούτε που κόμπιασες καθόλου! Έλα να πάρεις ένα αστεράκι! Για πάμε τώρα όλοι μαζί από το ένα ως το δέκα. Παιδιά: Ένα, δύο, τρία, τέσσερα, ….

10 Παράδειγμα 2 Η εκπαιδευτικός μετά από την παρουσίαση ενός βιβλίου ζητά από τα παιδιά σε ομάδες να αποτυπώσουν με όποιον τρόπο θέλουν μια πιθανή συνέχεια της ιστορίας, κάτι που έχουν ήδη δοκιμάσει πολλές φορές στην τάξη, και να την παρουσιάσουν στην ολομέλεια. Η μία ομάδα αποφασίζει να φτιάξει ένα δισέλιδο με λόγια και εικόνες, η δεύτερη να δραματοποιήσει τη συνέχεια της ιστορίας και η τρίτη με τη βοήθεια της φωτογραφικής μηχανής να φωτογραφίσει μια ακόμη σκηνή και να γράψει μια λεζάντα. Πρόκειται για μια διαδικασία που διαρκεί αρκετά. Τα παιδιά συνεργάζονται, διαφωνούν και αλληλεπιδρούν μοιράζοντας ρόλους μεταξύ τους: άλλοι γράφουν, άλλοι ζωγραφίζουν, άλλοι χειρίζονται τη φωτογραφική μηχανή, άλλοι αναπαριστούν…. Η εκπαιδευτικός παρεμβαίνει και διευκολύνει όποτε θεωρεί ότι κάτι τέτοιο χρειάζεται.

11 Δραστηριότητα 3 Μελετήστε την επόμενη καταγραφή και δοκιμάστε να διερευνήστε το ρόλο της φοιτήτριας και το ρόλο των παιδιών, όπως και το είδος της δράσης που προτείνεται στα παιδιά. Ποιές αντιλήψεις της φοιτήτριας αναδεικνύουν; Μια φοιτήτρια καταγράφει τη δραστηριότητα που υλοποίησε στην τάξη. «Αφού τελειώσαμε την ανάγνωση του παραμυθιού η ΧΙΟΝΑΤΗ και συζητήσαμε με τα παιδιά το παραμύθι και τι τους άρεσε σε σχέση με αυτό, τους μοίρασα αρχικά ένα φύλλο εργασίας με τις λέξεις ΧΙΟΝΑΤΗ, ΝΑΝΟΣ, ΜΗΤΡΙΑ, ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟ και τους ζήτησα να βάλουν σε κύκλο το γράμμα που αντιστοιχεί στον ήχο [a]. Με αυτό τον τρόπο αξιοποίησα το παραμύθι για μια δραστηριότητα αντιστοίχησης φωνήματος – γραφήματος, μια που αυτό είναι κάτι που δουλεύουνε αυτή τη στιγμή στην τάξη. Στη συνέχεια δίνοντάς τους μια φωτοτυπία από μια από τις εικόνες του βιβλίου με το σπίτι των νάνων τους ζήτησα να μετρήσουν τα πιάτα και τις καρέκλες και να μου πούνε αν φτάνουν για όλους τους νάνους. Στη συνέχεια κόψαμε σχεδιασμένους ήρωες του παραμυθιού και δουλέψαμε σε ομάδες για να φτιάξουμε μια μακέτα και να απεικονίσουμε μια σκηνή της ιστορίας. Με αυτό τον τρόπο ολοκληρώθηκε η δραστηριότητα, στην οποία συνδέσαμε μεταξύ τους διάφορα γνωστικά αντικείμενα αξιοποιώντας το παραμύθι». Κατά την ώρα της διεξαγωγής της δραστηριότητας τα παιδιά εργάζονταν ατομικά κι εγώ δεν τα βοηθούσα.

12 Βιβλιογραφία Αυγητίδου, Σ., Τζεκάκη, Μ. & Τσάφος, Β. (2016). Οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί παρατηρούν, παρεμβαίνουν και αναστοχάζονται. Αθήνα: Gutenberg.


Κατέβασμα ppt "Έφη Γουργιώτου Μόν. Επίκουρη Καθηγήτρια ΠΤΠΕ Παν. Κρήτης"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google