Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ΗΘΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ΗΘΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ΗΘΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ

2 ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΘΡΩΠΙΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ
ARNOLD GESSEL Πίστευε οτι η αθρώπινη εξέλιξη ειναι σε μεγάλο βαθμό θέμα βιολογικής ωρίμανσης. Τα παιδιά ακολουθούν μια δομή και ενα προκαθορισμένο τρόπο συμπεριφοράς λογω γονιδίων , έχοντας ελάχιστη σημασία ο τρόπος ανατροφής των γονέων. ARNOLD GESSEL ( )

3 ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΟΙ ΨΥΧΟΛΟΓΟΙ -Απορρίπτουν σε μεγάλο βαθμό τις απόψεις του Gessel ωστόσο η ιδέα οτι οι βιολογικές επιρροές παίζουν σημαντικό ρόλο στην αθρώπινη εξέλιξη παραμένει ζωντανή για την ηθολογία. -Ωστόσο η σύγχρονη ηθολογία προέκυψε απο το έργο 2 ευρωπαίων ζωολόγων , οι οποιοι μελετόντας τα ζώα παρατήρησαν σημαντικούς συνδετικούς κρίκους ανάμεσα σε διαδικασίες εξέλιξης του είδους και συμπεριφορές προσαρμογής. Konrad Lorenz Niko Tinbergen

4 ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΥΘΟΛΟΓΙΑΣ
Η πιο βασική υπόθεση των ηθόλόγων ειναι οτι οι εκπρόσωποι απο όλα τα είδη ζώων γεννιούνται με έναν αριθμό απο βιολογικά προγραμματισμένες συμπεριφορές οι οποίες ειναι : Προϊόντα της εξέλιξης του είδους και Προσαρμοστικές οσον αφορά στο οτι συμβάλλουν στην επιβίωση.

5 Ετσι οι ηθολόγοι εστιάζουν το ενδιαφέρον τους σε έμφυτες ή ενστικτώδες αντιδράσεις, οι οποίες :
Αποτελούν κοινό στοιχείο των εκπροσώπων ενος είδους και Ενδέχεται να καθοδηγούν πολλά ατομα σε παρόμοια εξελικτικά μονοπάτια. Και για να μελετήσουν αυτές τις συμπεριφορές προσαρμογής οι ηθολόγοι προτιμούν να το κάνουν αυτό ενόσω τα υποκείμενα βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον.

6 ΗΘΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΘΡΩΠΙΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ
Ενστικτώδεις αντιδράσεις-Επιβίωση ανθρώπου. Ρόλος της μάθησης στην εξέλιξη του ανθρώπου. Εμπειρίες και επίδραση στην συμπεριφορά ενος ανθρώπου.

7 ΕΝΣΤΙΚΤΩΔΕΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ-ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
Οι ηθολόγοι του ανθρώπου όπως ο John Bowlby, οχι μόνο πιστεύουν οτι τα παιδιά εκδηλώνουν μια μεγάλη ποικιλία απο προκαθορισμένες και προγραμματισμένες συμπεριφορές αλλα ισχυρίζονται επισης οτι καθε μια απο τις αντιδράσεις αυτές προωθεί ενα συγκεκριμένο είδος εμπειρίας που θα βοηθήσει το άτομο να επιβιώσει και να εξελιχθεί κανονικά. Πιστεύουν ακομα οτι τα πρόσωπα που τα φροντίζουν ειναι βιολογικά προδιατεθειμένα να ανταποκριθούν σε τέτοιου είδους σήματα. John Bowlby

8 ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
Παρόλο που οι ηθολόγοι ειναι ιδιαίτερα επικριτές των θεωρητικών της μάθησης λόγω του οτι αγνοούν σε μεγάλο βαθμό τις βιολογικές βάσεις της ανθρώπινης εξέλιξης, έχουν συναίσθηση του γεγονότος οτι η εξέλιξη δεν θα μπορούσε να προχωρήσει μακριά χωρίς μάθηση.

9 ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΕΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΕΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ Οπως ο Freud, έτσι και άλλοι ηθολόγοι πιστεύουν οτι οι πρώτες εμπειρίες ειναι πολύ σημαντικές.Μάλιστα έχουν προβάλει το επιχείρημα οτι μπορεί να υπάρχουν κρίσιμες περιόδοι για την ανάπτυξη πολλών ιδιοτήτων. Πολλοί ηθολόγοι των ανθρώπων θεωρούν οτι ο όρος ευαίσθητη περίοδος είναι πιο ακριβής περιγραφή της ανθρώπινης εξέλιξης. Είναι δυνατό η εξέλιξη να λάβει χώρα εκτός μίας ευαίσθητης περιοχής , είναι πιο δύσκολο ομως να καλλιεργηθεί.

10 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "Η ΗΘΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google