Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 4ου Ε.Κ. ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ Σχ.Έτους:

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 4ου Ε.Κ. ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ Σχ.Έτους:"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 4ου Ε.Κ. ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ Σχ.Έτους: 2017-18
Θέμα: « Δράσεις Φιλαναγνωσίας και Φανταστικά Ταξίδια στο χώρο του βιβλίου» Τμήμα: Γ’βρεφονηπιοκομίας 3ο ΕΠΑΛ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Αθανασοπούλου Ειρήνη Χρήστου Χριστίνα

2 ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
η όξυνση της κριτικής και δημιουργικής σκέψης,  η αναζωογόνηση κι ο εμπλουτισμός της φαντασίας και της εφευρετικότητας,  η ανάπτυξη της αισθητικής καλλιέργειας  και της συναισθηματικής νοημοσύνης των μαθητριών Γενικότερα,   η καλλιέργεια της γλωσσικής έκφρασης μ’ έμμεσο-βιωματικό τρόπο, ώστε να ενισχυθεί η ικανότητα των μαθητριών στην κατανόηση κειμένων, στην έκφραση απόψεων και ιδεών, συμβάλλοντας στην συγκρότηση μιας πολυδιάστατης και δημιουργικής προσωπικότητας.

3 ΔΡΑΣΕΙΣ Ανάγνωση μύθων του Αισώπου μέσα στην τάξη Επίσκεψη και παρακολούθηση θεατρικής παράστασης
Παρακολούθηση θεατρικής παράστασης στο Θέατρο Ακροπόλ με τίτλο: «Αλεπού Αισώπου» Οι μαθητές γνώρισαν την κοινωνική και παιδευτική σημασία των μύθων που απορρέει από το αλλήγορικό τους περιεχόμενο και από την φιλοσοφική τους διάσταση. Αντιλήφθηκαν τον παραδοσιακό λαϊκό βίο και την κοινωνική ιστορία μας. Γνώρισαν την τέχνη του θεάτρου και την δραματοποίηση ενός μύθου παίρνοντας την μορφή θεατρικής παράστασης.

4 Φωτογραφίες από την παράσταση Αλεπού Αισώπου

5 Φωτογραφίες από την παράσταση Αλεπού Αισώπου

6 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος «Δράσεις φιλαναγνωσίας και φανταστικά ταξίδια στον κόσμο του βιβλίου», το τμήμα Γ’βρεφ συμμετέχει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, «Ας παίξουμε με τις αφίσες». Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα γέννησης του γνωστού συγγραφέα Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Ο εορτασμός καθιερώθηκε το 1966 από την ΙΒΒΥ (International Board on Books for Young People). Eυχαριστούμε την Κ.Δερματά για το εκπαιδευτικό υλικό

7 Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Ας παίξουμε με τις αφίσες» Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου
Ανάγνωση μηνυμάτων της ΙΒΒΥ για τις 2 Απριλίου από συγγραφείς διαφόρων χωρών όπως Βραζιλία, Ισπανία, Ουγγαρία, Αυστρία, Φινλανδία, Μεξικό. Έκθεση στην τάξη των εικόνων-αφισών. Λύσεις γρίφων. Δημιουργική γραφή – Οι μαθήτριες έγραψαν τα δικά τους συναισθήματα που τους δημιουργήθηκαν από την παρατήρηση των αφισών. Η μαθήτρια Σοφού Μαρία διαβάζει το μήνυμα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη νεότητα, της Ουγγαρέζας συγγραφέα Εva Zanikovsky με τίτλο: «Τα βιβλία έχουν τα πάντα».

8 Αφίσες για την Παγκόσμια ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2 Απριλίου από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου

9 Ανάγνωση ιστοριών και δραματοποίησή τους παίρνοντας την μορφή παράστασης κουκλοθεάτρου

10 23 Απριλίου: Ημέρα Βιβλίου
Η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου, σε συνεργασία με την Εταιρεία Συγγραφέων και τον Κύκλο Παιδικού Βιβλίου γιορτάζει την ημέρα αυτή ως ημέρα φιλαναγνωσίας. Από 21 Απριλίου εως 31 Μαίου, οι φίλοι του βιβλίου μπορούν να στηρίξουν μία ή περισσότερες σχολικές βιβλιοθήκες , επιλέγοντας και αγοράζοντας τα βιβλία που εκείνοι θεωρούν κατάλληλα.

11 Λειτουργία Δανειστικής Βιβλιοθήκης στον χώρο του εργαστηρίου βρεφονηπιοκομίας
Μερικά από τα βιβλία της βιβλιοθήκης μας είναι: ΦΩΤΗΣ ΣΙΜΑΤΟΣ, BESAME MUCHO PAULO COELHO, BAΛΚΥΡΙΕΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ, Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΙΡΑ ΛΟΜΠΕ, Η ΓΙΑΓΙΑ ΣΤΗ ΜΗΛΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΟΥΜΑΣ, ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΣΩΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ ΛΙΤΣΑ ΨΑΡΑΥΤΗ, ΤΑ ΔΑΚΡΥΑ ΤΗΣ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗΣ ΛΟΤΗ ΠΕΤΡΟΒΙΤΣ-ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΥ,ΣΤΟ ΤΣΙΜΕΝΤΕΝΙΟ ΔΑΣΟΣ

12 Κατασκευή εικονογραφημένων παιδικών βιβλίων για παιδιά προσχολικής ηλικίας

13 ΔΡΑΣΗ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΙΔΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΙΛΙΟΥ

14 Ανάγνωση κλασσικού παραμυθιού με τίτλο : «Η Αλίκη στην Χώρα των Θαυμάτων» του Carl Lewis
Αποφθέγματα παραμυθιού: Δεν μπορώ να πάω πίσω στο χθες, γιατί ήμουν κάποιος άλλος. Πάντα να λες την αλήθεια και να σκέφτεσαι προτού μιλήσεις. Είναι κακής ποιότητας μνήμη αυτή που δουλεύει μόνο προς τα πίσω. Ένα από τα μυστικά της ζωής είναι πως ό,τι αξίζει να κάνουμε είναι αυτά που κάνουμε για τους άλλους.

15 Η Αλίκη στην Χώρα των Θαυμάτων -Παρακολούθηση κινηματογραφικής ταινίας -Παρακολούθηση κινουμένων σχεδίων

16 Παρακολούθηση της κινηματογραφικής ταινίας
Παρακολούθηση της κινηματογραφικής ταινίας

17 Τι μας έμαθε η Αλίκη στην Χώρα των Θαυμάτων
Διαβάζει η μαθήτρια Γκλιάου Δήμητρα

18 Φιλοτέχνηση αφισών

19 Φιλοτέχνηση αφισών

20 Φιλοτέχνηση αφισών

21 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ
21 ΜΑΡΤΙΟΥ Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

22 Η συμβολή της μουσικής και της ποιήσης στην προώθηση της φιλαναγνωσίας
Οι σύγχρονες προτάσεις διδασκαλίας της Λογοτεχνίας στο σχολείο δίνουν έμφαση στην διδασκαλία της μελοποιημένης ποίησης καθώς η ένωση μουσικής-λόγου σαν διδακτικό εργαλείο επιδρά θετικά και βελτιώνει, όχι μόνο την πνευματική αλλά και την ψυχοσωματική και συναισθηματική ανάπτυξη του μαθητή. Βασικός στόχος κάθε εκπαιδευτικού σχεδιασμού είναι η αυθόρμητη γνωριμία και προσέγγιση του έργου των σπουδαίων Ελλήνων δημιουργών από τους μαθητές και η δημιουργική αξιοποίησή του μέσα στη σχολική καθημερινότητα με απώτερο σκοπό την παραγωγή πρωτότυπου πολιτιστικού έργου από τους μαθητές.

23 ΜΕΛΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΠΟΙΗΣΗ Πολλοί μεγάλοι Έλληνες ποιητές έφτασαν στα αυτιά του κοινού μέσω της μουσικής. Οι μελοποιήσεις των ποιημάτων τους αποτελούν μερικά από τα ωραιότερα τραγούδια, που εξέφρασαν τους πόθους, τις χαρές και τις λύπες, τους έρωτες και τα πάθη του λαού. Πολλές φορές γνωρίζουμε ένα τραγούδι, χωρίς να γνωρίζουμε οτι είναι ένα μελοποιημένο ποιήμα.

24 ΜΕΛΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ
Οι Μοιραίοι, του ποιητή Κώστα Βάρναλη σε μουσική σύνθεση Μίκη Θεοδωράκη. Η μπαλάντα του κυρ-Μέντιου, του ποιητή Κώστα Βάρναλη σε μουσική σύνθεση Λουκά Θάνου. Του μικρού Βοριά, του ποιητή Οδυσσέα Ελύτη σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη. Σπασμένο Καράβι, του ποιητή Γιάννη Σκαρίμπα σε μουσική σύνθεση Γιάννη Σπανού.

25 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Μέσα από την πραγματοποίηση του προγράμματος της φιλαναγνωσίας επιτεύχθηκαν οι παρακάτω στόχοι: • καλλιέργεια αναγνωστικής απόλαυσης • καλλιέργεια δεξιότητας αναδιήγησης ιστοριών, συναισθημάτων ή καταστάσεων • ανάπτυξη συνεργατικής ικανότητας • ανάπτυξη επικοινωνιακής ικανότητας • ανάπτυξη αφηγηματικής ικανότητας • εξοικείωση με τη λειτουργία ομάδων • δημιουργία κλίματος συντροφικότητας και δημιουργικότητας μέσα στην τάξη, η οποία σταματά να αποτελεί ένα άθροισμα μεμονωμένων μαθητών αλλά γίνεται μια «κοινότητα αναγνωστών».

26

27 Ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σας
Ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σας! Το πρόγραμμα παρουσίασαν η μαθήτρια Γεωργία Τσούρα Ευχαριστούμε τις μαθήτριες του τμήματος Γ ΄Βρεφ. για την συμβολή τους στην υλοποίηση του προγράμματος


Κατέβασμα ppt "ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 4ου Ε.Κ. ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ Σχ.Έτους:"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google