Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΛΗΘΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΕΙΚΟΝΕΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΛΗΘΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΕΙΚΟΝΕΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΛΗΘΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΕΙΚΟΝΕΣ

2 Χιλιοειπωμένη αυτή η φράση μα και τόσο ακριβής
Χιλιοειπωμένη αυτή η φράση μα και τόσο ακριβής. Μια εικόνα μπορεί να κρύβει μέσα της χίλιες -ίσως κι ακόμα- περισσότερες λέξεις!

3 Υπάρχουν εικόνες που ο θεατής μπορεί να τις κοιτάξει αδιάφορα, να τις προσπεράσει χωρίς κανένα ενδιαφέρον, είναι όμως και κάποιες που μέσα τους κρύβουν μεγάλη δυναμική, κρατούν φυλακισμένα εντός τους αισθήματα δυνατά.

4 Η φωτογραφία είναι ένα ισχυρό μέσο
Η φωτογραφία είναι ένα ισχυρό μέσο. Μπορεί να εκθέσει αλήθειες και να δείξει συναισθήματα τα οποία οι λέξεις δεν μπορούν να  αποτυπώσουν. Μπορεί να μετατρέψει έναν καθρέφτη στο βαθύτερο φόβο μας αλλά και να δώσει ελπίδα. Μια φωτογραφία απλά, μπορεί να αλλάξει τον κόσμο.

5 Η ΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΔΥΜΩΝ ΠΥΡΓΩΝ
Στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, εκδηλώθηκαν τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον στόχων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε τέσσερα πολιτικά αεροσκάφη εκδηλώθηκε αεροπειρατεία, και τα τρία από αυτά οδηγήθηκαν από τους αεροπειρατές και προσέκρουσαν στους Δίδυμους Πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου και το Πεντάγωνο, ενώ το τέταρτο συνετρίβη σε ανοικτό χώρο. Οι Δίδυμοι Πύργοι κατέρρευσαν λίγη ώρα μετά τις συγκρούσεις των αεροσκαφών επάνω τους, προκαλώντας χιλιάδες απώλειες: εκτός των 19 αεροπειρατών, συνολικά από τις επιθέσεις, 2973 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και 24 μένουν αγνοούμενοι.

6 Οι επιθέσεις της 11 Σεπτεμβρίου 2001 ήταν η μεγαλύτερη τρομοκρατική επίθεση που έχει συμβεί εώς τώρα και αποτελούν κομβικό σημείο της παγκόσμιας ιστορίας, έχοντας προκαλέσει πολλές αλλαγές στις διεθνείς σχέσεις, στην κοινωνική και πολιτική ζωή σε όλο τον κόσμο.

7 ΚΙΝΑ 1989: Η ΕΞΕΡΓΕΣΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Τριάντα οχτώ χρόνια συμπληρώνονται από την ημέρα που τα τανκς εκκαθάρισαν την πλατεία Τιεν Ανμέν του Πεκίνου από τους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί, κυρίως φοιτητές, μετά τον θάνατο του κινέζου πρώην γενικού γραμματέα του ΚΚΚ, Hu Yaobang , υπέρμαχου της φιλελευθεροποίησης της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας, ο οποίος είχε οδηγηθεί σε παραίτηση και “αυτοκριτική” από το κόμμα το 1987.

8 Ο τρίχρονος Σύρος πρόσφυγας κείτεται στην τουρκική ακτή
  Ο τρίχρονος Σύρος πρόσφυγας κείτεται στην τουρκική ακτή Σοκαρισμένη είναι ακόμη η κοινή γνώμη σε όλο τον κόσμο από τον φρικτό θάνατο που βρήκε στις ακτές της Μεσογείου ο τρίχρονος πρόσφυγας Αϊλάν Κουρντί, λίγες μέρες πριν. Ο μικρός Σύρος, κουρδικής καταγωγής, πνίγηκε μαζί με τον 5χρονο αδερφό του και την μητέρα του όταν η βάρκα που τους μετέφερε από την Τουρκία στην Κω ανατράπηκε. 

9 Είναι μια φωτογραφία που μας σφίγγει την καρδιά, που μας αφήνει άναυδους από οδύνη και συμπόνια, που φωτογραφίζει και τη δική μας ανημπόρια, που μας βυθίζει στην περισυλλογή και τη σιωπή.

10 Ο πρώτος άνθρωπος στο φεγγάρι
Η 20η Ιουλίου 1969 είναι ημερομηνία ορόσημο για την ιστορία της ανθρωπότητας, καθώς για πρώτη φορά ανθρώπινο ον πάτησε το πόδι του σε άλλο πλανήτη και συγκεκριμένα στη Σελήνη.

11 Υπάρχουν, βεβαίως, και αυτοί που αντιλέγουν, ισχυριζόμενοι ότι αποστολή ανθρώπου στη Σελήνη δεν έγινε ποτέ και ότι όλα ήταν μια καλοστημένη χολιγουντιανή παράσταση.

12

13 Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΣΤΟ ΒΙΕΤΝΑΜΕΖΙΚΟ ΧΩΡΙΟ
Ήταν 8 Ιουνίου 1972, όταν ένα στρατιωτικό αεροπλάνο επιτιθέμενο κατά των Βιετκόνγκ έριξε βόμβες ναπάλμ στο βιετναμέζικο χωριό Trang Brang. Έντρομη η εννιάχρονη Κιμ Φουκ (Kim Phuk) τρέχει ουρλιάζοντας στο δρόμο γυμνή μαζί με τα άλλα παιδιά, να αποφύγουν τις αμερικάνικες βόμβες ναπάλμ.  Η φωτογραφία έκανε τον γύρο του κόσμου και σόκαρε τον πλανήτη. Η φωτογραφία επηρέασε την παγκόσμια συζήτηση περί τερματισμού του πολέμου στο Βιετνάμ. 

14 ΑΛΗΘΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΗΧΟΥΣ

15 Αύγουστος

16 Στα τέλη Ιουνίου του 1978 είχε γίνει ο σεισμός της Θεσσαλονίκης που προξένησε το θάνατο πολλών ανθρώπων. Χιλιάδες επίσης έμειναν άστεγοι, ενώ η μετασεισμική δραστηριότητα συνεχιζόταν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

17 Έχοντας υποστεί ζημιές το σπίτι τους, ο Παπάζογλου πρότεινε στη γυναίκα του να πάρει τη νεογέννητη κόρη τους και να πάνε για λίγο καιρό σε συγγενείς τους στην Αμερική, μέχρι δηλαδή να μειωθεί το τρέμουλο της γης κάτω απ' τα πόδια τους. Έτσι και έγινε.

18 Σε συνέντευξή του ο Παπάζογλου ανέφερε ότι την περίοδο εκείνη, μετά από πρόσκληση του Σαββόπουλου, πάει στο Πήλιο όπου “πέφτει” πάνω σε μία πολύ ωραία γυναίκα. Η συνάντηση αυτή τον “φοβίζει” όπως χαρακτηριστικά έχει πει, επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη, κλείνεται στο σπίτι κι έτσι γράφει τον Αύγουστο.

19 Στην ίδια συνέντευξη ο Παπάζογλου αναφέρει ότι το μισό τραγούδι είναι γι’ αυτή τη γυναίκα ενώ το άλλο μισό είναι για την κόρη του.

20 Ημερολoγιο Δεν υπάρχουν λόγια για να μπορέσεις να πεις ακριβώς τι αισθάνεσαι ακούγοντας αυτό εδώ το τραγούδι. Όπως είχε πει κάποτε κάποιος πολύ εύστοχα “είναι η εθνική μας μπαλάντα” και νομίζω πως δεν είχε καθόλου άδικο. Η ιστορία ετούτου εδώ του τραγουδιού χαρακτηρίζεται λίγο πολύ ως τραγική. Το 1996 λοιπόν ο Χρήστος Θηβαίος συμμετείχε στο συγκρότημα “Συνήθεις Ύποπτοι”. Επηρεασμένος από μία προσωπική του εμπειρία έγραψε το “Ημερολόγιο”.

21 U2

22 Επηρεασμένο το συγκρότημα των U2 από τις αιματοχυσίες του 1972 σε διαδηλώσεις στην Ιρλανδία, όπου Βρετανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά διαδηλωτών με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 14 από αυτούς, δημιουργούν το 1982 το τραγούδι «Sunday Bloody Sunday» θέλοντας να ακουστεί ένα μήνυμα ειρήνης και ενότητας, αφού η ελευθερία έκφρασης και διαμαρτυρίας ενάντια σε ένα άδικο κοινωνικό σύστημα είναι δικαίωμα όλων και η κάθε μορφή βίας θα πρέπει να καταδικάζεται.

23 Έτσι οι U2 μας χάρισαν ένα από τα σημαντικότερα τραγούδια υπενθυμίζοντας μας τον αγώνα 14 (τουλάχιστον) ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι τα ιδανικά τους.


Κατέβασμα ppt "ΑΛΗΘΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΕΙΚΟΝΕΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google