Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΟΙ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΚΤΕΛΟΥΝΤΩΝ ΚΙΝΗΤΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΟΔΙΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 2005 ΚΑΙ 2009 Χρίστος Χρίστου Λειτουργός Εργασιακών.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΟΙ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΚΤΕΛΟΥΝΤΩΝ ΚΙΝΗΤΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΟΔΙΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 2005 ΚΑΙ 2009 Χρίστος Χρίστου Λειτουργός Εργασιακών."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΟΙ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΚΤΕΛΟΥΝΤΩΝ ΚΙΝΗΤΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΟΔΙΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ ΚΑΙ 2009 Χρίστος Χρίστου Λειτουργός Εργασιακών Σχέσεων Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

2 ΘΕΜΑΤΑ Χρόνος εργασίας Διαλείμματα Χρόνος ανάπαυσης Νυχτερινή εργασία
Πληροφόρηση και τήρηση αρχείου

3 ΣΚΟΠΟΣ Ο καθορισμός των ελάχιστων προδιαγραφών για την οργάνωση του χρόνου εργασίας των εκτελούντων κινητές δραστηριότητες οδικών μεταφορών, προκειμένου να βελτιωθεί η προστασία της ασφάλειας και της υγείας των προσώπων αυτών, καθώς και η οδική ασφάλεια, και να υπάρξει περαιτέρω προσέγγιση των όρων ανταγωνισμού. Η συμπλήρωση των διατάξεων του Κανονισμού 561/2006 και εφόσον είναι αναγκαίο της συμφωνίας AETR, οι οποίες υπερισχύουν των διατάξεων του παρόντος Νόμου.

4 ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Ο Νόμος καλύπτει τους μετακινούμενους εργαζόμενους που απασχολούνται σε επιχειρήσεις εγκατεστημένες στη Δημοκρατία και συμμετέχουν σε δραστηριότητες οδικών μεταφορών που διέπονται από τον Κανονισμό 561/2006, τον περί Ελέγχου των Ωρών Οδήγησης και Ανάπαυσης Οδηγών Ορισμένων Οχημάτων Νόμο του 2007 ή/και τη Συμφωνία AETR. Όσον αφορά τους αυτοαπασχολούμενους οδηγούς ο Νόμος θα τεθεί σε ισχύ στις 23 Μαρτίου 2009.

5 ΧΡΟΝΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Κάθε περίοδος από την έναρξη μέχρι τη λήξη της εργασίας εντός της οποίας ο οδηγός βρίσκεται στη θέση εργασίας του, στη διάθεση του εργοδότη και ασκεί τα καθήκοντα ή τις δραστηριότητες του.

6 ΧΡΟΝΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ο μέσος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 48 ώρες. Ο χρόνος αυτός δύναται να αυξάνεται στις 60 ώρες προσωρινά, εφόσον ο μέσος χρόνος εργασίας δεν υπερβαίνει τις 48 ώρες την εβδομάδα κατά την περίοδο 4 μηνών που αρχίζει από την πρώτη εβδομάδα αύξησης του χρόνου εργασίας.

7 ΧΡΟΝΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Εβδομάδα Χρόνος Εργασίας 1 50 9 2 10 3 40 11 4 12 5 13
6 14 7 60 15 8 16 Μέσος όρος 760/16=47,5

8 ΧΡΟΝΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ
Ο χρόνος εργασίας για λογαριασμό διαφορετικών εργοδοτών, συνιστά το σύνολο των ωρών εργασίας. Ο εργοδότης ζητεί γραπτώς από τον μετακινούμενο εργαζόμενο λογαριασμό του χρόνου εργασίας που εκτελεί για άλλο εργοδότη και ο μετακινούμενος εργαζόμενος του παρέχει τις πληροφορίες αυτές γραπτώς.

9 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΑ Με την επιφύλαξη του επιπέδου προστασίας που προβλέπει ο Κανονισμός 561/2006 οι εκτελούντες κινητές δραστηριότητες οδικών μεταφορών, δεν πρέπει να εργάζονται πάνω από 6 διαδοχικές ώρες χωρίς διάλειμμα.

10 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΑ Ο χρόνος εργασίας διακόπτεται από ένα διάλειμμα τουλάχιστον 30 λεπτών εάν το σύνολο των ωρών εργασίας κυμαίνεται από έξι έως εννέα ώρες. Εάν το σύνολο των ωρών εργασίας υπερβαίνει τις 9 ώρες, παρέχεται διάλειμμα τουλάχιστον 45 λεπτών. Τα διαλείμματα μπορεί να χωρίζονται σε περιόδους διάρκειας τουλάχιστον 15 λεπτών η καθεμιά.

11 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΑ Οδήγηση Άλλη εργασία Διάλειμμα 4:30 ώρες 0 ώρες 45 λεπτά
ΧΡΟΝΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Οδήγηση Άλλη εργασία Διάλειμμα 4 ώρες 2 ώρες 30 λεπτά

12 ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΠΑΥΣΗΣ Ο χρόνος ανάπαυσης των μαθητευομένων, των ασκούμενων και των άλλων μετακινούμενων εργαζόμενων είναι αυτός που προνοεί ο Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 561/2006.

13 ΝΥΚΤΕΡΙΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Νυκτερινή εργασία είναι κάθε εργασία που εκτελείται μεταξύ ώρας 00:00 και 04:00. Ο χρόνος εργασίας των μετακινούμενων εργαζόμενων τη νύκτα δεν πρέπει να υπερβαίνει τις δέκα ώρες ανά εικοσιτετράωρο.

14 ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΡΗΣΗ ΑΡΧΕΙΟΥ
Υποχρεώσεις εργοδότη Ενημέρωση του εργοδοτούμενου για τον εσωτερικό κανονισμό της επιχείρησης, τις συλλογικές συμβάσεις και τις τυχόν συμφωνίες επιχείρησης, χωρίς επηρεασμό του Νόμου 100(Ι) του 2000. Καταγραφή του χρόνου εργασίας σε αρχείο και φύλαξη του για δύο έτη. Αντίγραφο του αρχείου στο μετακινούμενο εργαζόμενο, αφού το ζητήσει.

15 ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ
Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων δύναται να εξουσιοδοτήσει Λειτουργό ή Λειτουργούς της Εντεταλμένης Υπηρεσίας για να ενεργούν για την αποτελεσματική εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος Νόμου.

16 ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΟΙΝΕΣ Σε περίπτωση παρακώλυσης εξουσιοδοτημένου λειτουργού και αστυνομικού: ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τους 3 μήνες ή χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις €1281 ή και τις δύο ποινές. Σε περίπτωση παράβασης του Νόμου από οποιοδήποτε πρόσωπο: ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τους 6 μήνες ή χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις €3417 ή και τις δύο ποινές. Σε περίπτωση παράβασης του Νόμου από νομικό πρόσωπο: κάθε πρόσωπο που το αντιπροσωπεύει για τους σκοπούς του παρόντος Νόμου υπόκειται στις ανάλογες ποινές που προβλέπει ο Νόμος.

17 ΕΥΝΟΪΚΟΤΕΡΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Οι διατάξεις του παρόντος Νόμου καθορίζουν το ελάχιστο των δικαιωμάτων των εργαζομένων και σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζουν ευνοϊκότερους όρους εργασίας δυνάμει νομοθεσίας, συλλογικών συμβάσεων ή άλλως πως.

18 ΠΑΡΕΚΚΛΙΣΕΙΣ Παρεκκλίσεις από τα άρθρα 5 (χρόνος εργασίας) και 8 (νυχτερινή εργασία) εγκρίνονται για αντικειμενικούς ή τεχνικούς λόγους ή λόγους σχετικούς με την οργάνωση της εργασίας, μέσω συλλογικών συμβάσεων ή με συμφωνίες μεταξύ των εργοδοτών και των εκπροσώπων των μετακινούμενων εργαζομένων.

19 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Για οποιεσδήποτε πληροφορίες ή διευκρινίσεις μπορείτε να αποταθείτε στο Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων και στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, στα τηλέφωνα και


Κατέβασμα ppt "ΟΙ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΚΤΕΛΟΥΝΤΩΝ ΚΙΝΗΤΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΟΔΙΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 2005 ΚΑΙ 2009 Χρίστος Χρίστου Λειτουργός Εργασιακών."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google