Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΧΑΟΥΣ (ΠΡΟΛΟΓΟΣ) ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΣ ΝΤΕΤΕΡΜΙΝΙΣΜΟΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΧΑΟΥΣ (ΠΡΟΛΟΓΟΣ) ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΣ ΝΤΕΤΕΡΜΙΝΙΣΜΟΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΧΑΟΥΣ (ΠΡΟΛΟΓΟΣ) ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΣ ΝΤΕΤΕΡΜΙΝΙΣΜΟΣ
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΧΑΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΩΝ ΤΟ ΧΑΟΣ ΣΤΗΝ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑ-ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΧΑΟΥΣ ΤΟ ΧΑΟΣ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΟΝΕΙΡΑ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΟΝΕΙΡΩΝ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΦΡΟΫΝΤ ΟΝΕΙΡΑ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΠΝΟΣ ΣΤΑΔΙΑ ΥΠΝΟΥ ΓΛΩΣΣΑΡΙ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΠΙΛΟΓΟΣ

3 ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΧΑΟΥΣ (ΠΡΟΛΟΓΟΣ)
Η θεωρία του Χάους μελετά τη συμπεριφορά ορισμένων μη γραμμικών δυναμικών συστημάτων, που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις αρχικές συνθήκες, ένα αποτέλεσμα το οποίο ευρέως αναφέρεται ως το φαινόμενο της πεταλούδας. Μικρές διαφορές στις αρχικές συνθήκες (όπως αυτές που οφείλονται σε σφάλματα στρογγυλοποίησης σε αριθμητικούς υπολογισμούς) αποδίδουν πολύ διαφορετικά αποτελέσματα για τα δυναμικά συστήματα, καθιστώντας τη μακροπρόθεσμη πρόβλεψη αδύνατη σε γενικές γραμμές. Αυτό συμβαίνει παρ' όλο που αυτά τα συστήματα είναι αιτιοκρατικά ("ντετερμινιστικά"), πράγμα που σημαίνει ότι η μελλοντική συμπεριφορά τους καθορίζεται πλήρως από τις αρχικές συνθήκες τους, χωρίς να εμπλέκονται τυχαίες παράμετροι.

4 ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΣ ΝΤΕΤΕΡΜΙΝΙΣΜΟΣ
Ψυχολογικός ντετερμινισμός : οι περισσότερες συζητήσεις που αφορούν τον ντετερμινισμό και την ελεύθερη βούληση στη σύγχρονη φιλοσοφία έχουν γίνει στο πλαίσιο του ψυχολογικού ντετερμινισμού, σύμφωνα με τον οποίο η ανθρώπινη συμπεριφορά καθορίζεται και πηγάζει από ψυχολογικές αιτίες διαφόρων ειδών. Κύριο χαρακτηριστικό του ψυχολογικού ντετερμινισμού είναι η διάκριση νου ( ή / και ψυχής ) και σώματος. Σ’ αυτό το είδος ντετερμινισμού, η βούληση και άλλες εσωτερικές αιτίες θεωρούνται ως ψυχολογικές ή πνευματικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στην ψυχή ή το νου του ατόμου χωρίς να συνδέονται ή να προκαλούνται από τροποποιήσεις της ύλης στον εγκέφαλό του. Στη σύγχρονη σκέψη ο ψυχολογικός ντετερμινισμός βρήκε ως κύριο υπέρμαχό του την επιστήμη της ψυχολογίας και της ψυχανάλυσης, η οποία εξηγεί το μεγαλύτερο ποσοστό, αν όχι το σύνολο, των ανθρωπίνων πράξεων ως αποτέλεσμα ασυνείδητων διεργασιών πάνω στις οποίες το άτομο δεν φαίνεται να ασκεί κανένα έλεγχο, αφού, ως επί το πλείστον, αγνοεί την ύπαρξη και το μηχανισμό δράσης τους.

5 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΧΑΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΩΝ
Χαοτική συμπεριφορά μπορεί να παρατηρηθεί σε πολλά φυσικά συστήματα, όπως ο καιρός, η ατμόσφαιρα, το ηλιακό σύστημα, οι τεκτονικές πλάκες, τα οικονομικά συστήματα και η εξέλιξη (μεταβολή) των πληθυσμών. Επεξήγηση μιας τέτοιας συμπεριφοράς μπορεί να επιδιωχθεί μέσω της ανάλυσης ενός χαοτικού μαθηματικού μοντέλου, ή μέσω τεχνικών όπως διαγράμματα επανάληψης (recurrence plots) και τομές Πουανκαρέ (Poincaré maps). Παραδείγματα χαοτικών συμπεριφορών είναι η ακανόνιστη κίνηση του νερού της βρύσης ή του καπνού από το τσιγάρο ή της μπίλιας σε ένα φλιπεράκι. Σε αυτά τα παραδείγματα ενώ οι κινήσεις περιγράφονται από τους νόμους της κλασσικής φυσικής η τελική θέση είναι αδύνατον να προβλεφθεί.

6

7 ΤΟ ΧΑΟΣ ΣΤΗΝ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑ
ΔΟΓΜΑ ΤΟΥ ΝΕΥΡΩΝΑ: η λειτουργία του εγκέφαλου δεν παίρνει το μέρος στη διαδικασία της σκέψης, αλλά αντιδρά σε περιβαλλοντικά ερεθίσματα. Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΧΑΟΥΣ Αντιτίθεται στο δόγμα του νευρώνα Αρκετοί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι το μυαλό είναι ένα χαοτικό σύστημα που ρυθμίζεται από κάποια κυκλώματα εσωτερικής ανατροφοδότησης. Η χαοτική δραστηριότητα δημιουργεί νέες λύσεις και μια εσωτερική διαδικασία κρίσιμη για την γνώση. Η χαοτική δραστηριότητα στον εγκέφαλο προετοιμάζει για αιφνίδιες ζωτικές για την ανάλυση των προσλαμβανόμενων συμπεριφορών, μεταβολές της κατάστασης του, που χωρίς αυτές, η μάθηση και η αντίληψη θα ήταν βραδείες.

8 ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΧΑΟΥΣ Η νόσος συνδέεται με μία αιφνίδια επίθεση τάξης.
ΕΠΙΛΗΠΤΙΚΟΣ ΣΠΑΣΜΟΣ Το ποσοστό του χάους στον εγκέφαλο ενός επιληπτικού στην πραγματικότητα μειώνεται καθώς οι νευρώνες στην επιληπτική εστία αρχίζουν να ωθούν παραπλήσιους νευρώνες να πυροδοτούν σε συγχρονισμό μαζί τους (δυναμική συνοδοιπορία) Ακόμα και η γήρανση έχει θεωρηθεί σαν απώλεια του ντετερμινιστικού χάους ‘η πολυπλοκότητας

9 Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΧΑΟΥΣ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ: Η θεωρία του χάους μας διδάσκει πως να συμβαδίζουμε με την ροή της ζωής, να αγκαλιάζουμε τις αβεβαιότητές της και να μην παλεύουμε ενάντια σε αυτές. Αντίθετα με τις εμμονές των ανθρώπων. Χρειάζεται να αποβληθεί το κρυφό άγχος, ο φωλιασμένος στην ψυχή φόβος που μας ωθεί στην επιθυμία ελέγχου των πάντων. Καταλήγουμε στη δημιουργικότητα, τη δυνατότητα που έχουμε να λειτουργούμε όχι σαν ρυθμιστές της φύσης αλλά σαν πιστοί συνεργάτες της. Η δημιουργία δεν βασίζεται στην άσκηση ελέγχου ή σκοπού.

10

11 ΟΝΕΙΡΑ Όνειρο είναι η βίωση μίας σειράς εικόνων, ήχων ή άλλων αισθήσεων, ιδεών, συναισθημάτων και μορφών που ενδεχομένως δημιουργούν μια, συνήθως αλλοπρόσαλλη, «ιστορία» κατά τη διάρκεια του ύπνου, κατά τη φάση REM. Το περιεχόμενο των ονείρων δεν έχει συνήθως τη λογική αλληλουχία της φυσικής πραγματικότητας και είναι πέρα από τον συνειδητό έλεγχο αυτού που το βιώνει. Η εξαίρεση σ' αυτό είναι γνωστή ως συνειδητό όνειρο, κατά το οποίο το άτομο συνειδητοποιεί ότι ονειρεύεται και συχνά είναι σε θέση να αλλάξει το ονειρικό του περιβάλλον και να ασκήσει έλεγχο σε διάφορες πτυχές του ονειρικού περιεχομένου. Το ονειρικό περιβάλλον είναι πολύ πιο ρεαλιστικό κατά τη διάρκεια του συνειδητού ονείρου - συχνά αντίστοιχου ρεαλισμού με τον φυσικό κόσμο κατά τη διάρκεια της εγρήγορσης - και οι αισθήσεις του ατόμου οξυμένες.

12 ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΟΝΕΙΡΩΝ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ
ΦΡΟΫΝΤ Σήμερα, δεν υπάρχει ξεκάθαρη ερμηνεία για τους λόγους που τα όνειρα παράγονται και το πως επιλέγονται οι εικόνες που προβάλλονται σε αυτά. Τα όνειρα σύμφωνα με τη ψυχολογική ερμηνεία του Σίγκμουντ Φρόυντ, αναδύονται από το ασυνείδητο και είναι ο πλέον ξεκάθαρος δρόμος (βασιλική οδός) προς αυτό. Με βάση τη θεωρία αυτή, μέσω της ανάλυσης ονείρων, μια ψυχοθεραπευτική τεχνική που χρησιμοποιεί την ερμηνεία ονείρων, μπορούσε να οδηγήσει στην θεραπεία ψυχολογικών προβλημάτων. Αντίθετα, την δεκαετία του 1970, οι καθηγητές του Χάρβαρντ Άλαν Χόμπσον και Ρόμπερτ ΜακΚάρλεϊ πρότειναν την λεγόμενη "υπόθεση ενεργοποίησης - σύνθεσης", μια βιολογική εξήγηση του μηχανισμού ονείρων σύμφωνα με την οποία τα όνειρα ήταν αποτέλεσμα χημικών αντιδράσεων στον εγκέφαλο κατά το στάδιο του ύπνου REM, οι οποίες οδηγούσαν σε διέγερση διάφορα μέρη του εγκεφάλου παράγοντας τυχαίες εικόνες τις οποίες η συνείδηση συνδέει με τρόπο ώστε να δημιουργεί μια ιστορία που να έχει κάποια όσο το δυνατόν πιο λογική αλληλουχία. Δεκάδες άλλες υποθέσεις και θεωρίες έχουν προταθεί, οι οποίες βρίσκονται συνήθως μεταξύ των δύο προηγούμενων.

13

14 ΟΝΕΙΡΑ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Σχετικά με την ερμηνεία των ονείρων έχουν ασχοληθεί αρκετοί ψυχαναλυτές με κυριότερους τον Sigmund Freud και τον Carl Jung. Ο Freud άρχισε να ασχολείται με την ανάλυση των ονείρων καθώς πίστευε ότι κάθε ανθρώπινη πράξη, αντίδραση δεν συμβαίνει τυχαία αλλά υποκινείται ως ένα βαθμό από το υποσυνείδητο. Ο άνθρωπος στη σημερινή κοινωνία τείνει να καταστέλλει τις επιθυμίες και τα ένστικτά του, τα οποία του βγαίνουν στη διάρκεια των ονείρων. Ο Freud επίσης υποστήριζε πως το υποσυνείδητο χρησιμοποιεί μία συμβολική γλώσσα για να εκφραστεί. O Jung παράλληλα με τον δάσκαλό του υποστήριζε και αυτός την ύπαρξη του υποσυνείδητου όμως αντίθετα του έδινε μια πιο πνευματική μορφή. Τα όνειρα δεν πρέπει να λαμβάνονται ως τα πραγματικά αισθήματα του συνειδητού μυαλού αλλά ως ένα "παράθυρο" στο υποσυνείδητο, προσφέροντας προτεινόμενες λύσεις για ένα πρόβλημα του συνειδητού κόσμου του ατόμου.

15 ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΠΝΟΣ Στην ελληνική μυθολογία ο Ύπνος ήταν θεός ή δαίμονας, που αποτελούσε την προσωποποίηση του ύπνου. Σύμφωνα με τον Ησίοδο στη Θεογονία ο Ύπνος και ο δίδυμος αδελφός του, ο Θάνατος, ήταν «δεινοί Θεοί» που κατοικούσαν στον Τάρταρο, παιδιά της Νύχτας και του Ερέβους. Ο Ύπνος μυθολογείται ότι είχε είτε χίλιους, είτε τρεις γιους ή αδελφούς (εκτός από τον Θάνατο): τον Μορφέα, τον Φοβήτορα και τον Φάντασο. Κατά τον Όμηρο, που τον αποκαλεί νήδυμο (γλυκύ) Τόπος κατοικίας του Ύπνου ήταν η νήσος Λήμνος, ενώ από τους μεταγενέστερους συγγραφείς του αποδιδόταν μια δική του φανταστική πατρίδα, η «Νήσος των Ονείρων». Ο Ύπνος λατρευόταν πολύ στην κυρίως Ελλάδα. Σημαντικά κέντρα της λατρείας του Ύπνου ήταν η Επίδαυρος, η Τροιζήνα και η Ολυμπία. Τον θεωρούσαν ήσυχο και πράο θεό ή δαίμονα, που πλανιόταν στη γη και τον απεικόνιζαν πότε ως ωραίο νέο, που έσπερνε στη Γη γλυκά όνειρα ή κοιμόταν σε μια κλίνη, πότε ως δαίμονα με φτερά, που μετέφερε ένα νεκρό με το θάνατο.

16

17 ΣΤΑΔΙΑ ΥΠΝΟΥ Στάδιο 1: Μετάβαση
Ο εγκέφαλος παρασύρεται σε ύπνο. Οι εικόνες τρεμοπαίζουν στο μυαλό και το σώμα μερικές φορές τραντάζεται, δίνοντας την αίσθηση ότι γλιστράμε ή πέφτουμε. Η μυϊκή δραστηριότητα επιβραδύνεται, η δραστηριότητα του εγκεφάλου μειώνεται και τα μάτια κουνιούνται ελάχιστα. Στάδιο 2: Ελαφρύς ύπνος Τα μάτια σταματούν να κινούνται και η θερμοκρασία του σώματος πέφτει. Ο καρδιακός ρυθμός και η αναπνοή σταθεροποιούνται. Η δραστηριότητα του εγκεφάλου επιβραδύνεται, παρουσιάζοντας τακτικά ηλεκτρικά κύματα που ονομάζονται σύνθετα κύματα - Κ, τα οποία ρυθμίζουν τους εξωτερικούς θορύβους. Επίσης συνοδεύονται από εκρήξεις εγκεφαλικής δραστηριότητας που εμφανίζονται στο ηλεκτροεγκεφαλογράφημα με τη μορφή ατράκτων, οι οποίες παίζουν ρόλο στη μάθηση και την ενσωμάτωση νέων αναμνήσεων. Το 2013, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της California, στο Riverside έδειξαν ότι η χορήγηση φαρμάκων για την αύξηση του αριθμού των ατράκτων του ύπνου βελτίωσε δραματικά τη μνήμη.

18 ΣΤΑΔΙΑ ΥΠΝΟΥ Στάδιο 3: Βαθύς ύπνος
Ο εγκέφαλος παράγει αργά ηλεκτρικά σήματα ταλάντωσης, οι μύες χαλαρώσουν, η πίεση του αίματος πέφτει, και η αναπνοή επιβραδύνεται. Το ξύπνημα κατά το στάδιο αυτό συχνά οδηγεί σε μέθη. Ο βαθύς ύπνος είναι η πιο αναζωογόνα φάση για το σώμα και επίσης μπορεί να είναι σημαντική για τη διατήρηση των αναμνήσεων. Πέρυσι, ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο της California διαπίστωσαν ότι οι δομικές αλλαγές στον εγκέφαλο καθώς αυτός γερνά συνδέονται με μείωση τόσο στο βαθύ ύπνο όσο και στη διατήρηση της μνήμης.

19 Συμπέρασμα Το «Φαινόμενο της Πεταλούδας» περικλείει την άποψη ότι μικρές, φαινομενικά ασήμαντες αλλαγές μπορεί να προκαλέσουν τεράστιες αποκλίσεις στην εξέλιξη των πραγμάτων, δημιουργώντας μια τελείως διαφορετική πραγματικότητα, όπως ακριβώς μια πεταλούδα που χτυπάει τα φτερά της στην Ασία μπορεί να δημιουργήσει έναν τυφώνα στη Βόρεια Αμερική...

20 ΓΛΩΣΣΑΡΙ Χάος: Η Θεωρία του Χάους είναι ένας τομέας στα μαθηματικά, με διάφορες εφαρμογές σε κλάδους επιστημών όπως η φυσική, η μηχανολογία, τα οικονομικά και η βιολογία. Η θεωρία του Χάους μελετά τη συμπεριφορά ορισμένων μη γραμμικών δυναμικών συστημάτων, που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις αρχικές συνθήκες, ένα αποτέλεσμα το οποίο ευρέως αναφέρεται ως το φαινόμενο της πεταλούδας Φαινόμενο της πεταλούδας: Το φαινόμενο της πεταλούδας είναι μια ποιητική μεταφορά, στη θεωρία του χάους για το φαινόμενο της ευαίσθητης εξάρτησης ενός συστήματος από τις αρχικές συνθήκες Υποσυνείδητο: είναι το μέρος του συνειδητού το οποίο ενεργεί έξω από το πλαίσιο της άμεσης αντίληψης [ασαφές]. Ντετερμινισμός: Η αιτιοκρατία (ντετερμινισμός) (Determinism) είναι η φιλοσοφική τάση που επηρέασε ιδιαιτέρως την επιστημονική σκέψη από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Απόδέχεται την ύπαρξη της αιτιότητας, την καθολική αιτιώδη και νομοτελειακή συνάφεια όλων των φαινομένων. Το ευθέως αντίθετο της αιτιοκρατίας πρεσβεύει η αναιτιοκρατία ή ιντετερμινισμός.

21 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ https://sciencearchives.wordpress.com

22


Κατέβασμα ppt "ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΧΑΟΥΣ (ΠΡΟΛΟΓΟΣ) ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΣ ΝΤΕΤΕΡΜΙΝΙΣΜΟΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google