Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η Τέχνη της Μουσικής Γενικά με τον όρο Τέχνες εννοείται η ψυχική δραστηριότητα ή δημιουργία που είναι σημαντική εξαιτίας της έλξης που προκαλεί στα ανθρώπινα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η Τέχνη της Μουσικής Γενικά με τον όρο Τέχνες εννοείται η ψυχική δραστηριότητα ή δημιουργία που είναι σημαντική εξαιτίας της έλξης που προκαλεί στα ανθρώπινα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η Τέχνη της Μουσικής Γενικά με τον όρο Τέχνες εννοείται η ψυχική δραστηριότητα ή δημιουργία που είναι σημαντική εξαιτίας της έλξης που προκαλεί στα ανθρώπινα συναισθήματα, διεγείροντας τον νου ή και το συναίσθημα.

2 «Η  ΤΕΧΝΗ  ΤΗΣ  ΜΟΥΣΙΚΗΣ» Η μουσική πρόκειται για μια από τις καλές τέχνες που ασχολείται με το συνδυασμό ήχων με σκοπό την ομορφιά ως προς τη φόρμα και την έκφραση των σκέψεων και συναισθημάτων. Εδώ, τα μεμονωμένα όργανα γίνονται ενοποιημένα για να κατασκευάσουν την ανατομική καρδιά, απεικονίζοντας πως η μουσική είναι τόσο συλλογική όσο και προσωπική έκφραση. Είναι μια γλώσσα που καλλιεργείται βαθιά μέσα σε ένα ον, συχνά ξεπερνώντας την καρδιά που χτυπά από την οποία ήρθε. O φόρος τιμής της μουσικής ομορφιάς επικροτεί μια μορφή τέχνης μέσα σε μια άλλη.

3 Κοινωνική λειτουργία της Μουσικής
ο Καρτέσιος, ο Γκαίτε, ο Μπετόβεν, ο Βάγκνερ, ο Στραβίνσκι κ.α., καθώς φυσικά και οι λαοί μέσω της παραδοσιακής τους τραγουδοποιίας . Ενώ προαπαιτείται η κατάκτηση ειδικών γνώσεων προκειμένου να μελετηθεί, να αναλυθεί και, κατ' επέκταση, να κατανοηθεί ένα μουσικό έργο, εντούτοις, το μόνο που χρειάζεται για την αισθητική απόλαυσή της είναι η διάθεση για ακρόασή του. Η τέρψη αυτή που εξάγει ο ακροατής από το μουσικό έργο εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, από τον μουσικό και ευρύτερο καλλιτεχνικό πολιτισμό της ιδιαίτερης καταγωγής και διαμονής του καθώς και από τα μουσικά είδη με τα οποία είναι προσωπικά εξοικειωμένος. Η μουσική αποτελεί ένα κομμάτι του πολιτισμού μας, η στενή σχέση που είχε και διατηρεί ο άνθρωπος με τη μουσική επιβεβαιώνεται από το πλήθος καταγεγραμμένων ιστορικά συνθέσεων που εκφράζουν την κάθε περίσταση της ζωής: θρησκευτικοί ύμνοι, χοροί, τραγούδια φυσιολατρικού περιεχομένου, μοιρολόγια, νανουρίσματα, εμβατήρια, πολιτικά τραγούδια κ.λπ. , αναφερόμενα στις χαρές και στις λύπες από τη γέννηση ως το θάνατο του ανθρώπου, έως μνημειώδη παγκόσμια έργα υψηλής διανοητικής σύλληψης. Την αξία της Μουσικής αντελήφθησαν και εξύμνησαν μεγαλοφυΐες του πνεύματος όπως ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας, ο Πυθαγόρας, ο Ρομαίν Ρολάν,

4 Τα σημαντικότερα οφέλη της Μουσικής
Μας κάνει πνευματικά δραστήριους Βοηθάει στη συγκέντρωση Ενισχύει τη δημιουργικότητα Μπορεί να βοηθήσει όσους έχουν έντονο άγχος Συμβάλλει στην ανακούφιση του πόνου Θεωρείται ότι συντελεί στη μείωση της υψηλής πίεσης Βοηθάει στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων που οφείλονται στο στρες, όπως ταχυκαρδίες ή αρρυθμίες Μπορεί να έχει καλά αποτελέσματα στη θεραπεία της δυσλεξίας Βελτιώνει τη μνήμη Βοηθάει στην εκμάθηση ξένων γλωσσών

5 «Η μουσι-κή είναι η γλώσσα της ψυχής»
-Πλάτωνας

6 Μουσική θεραπεία Η μουσικοθεραπεία χρησιμοποιείται για να βοηθήσει θύματα σοβαρού εγκεφαλικού τραύματος, παιδιά στο φάσμα του αυτισμού και ηλικιωμένους που πάσχουν από τη νόσο του Alzheimer. Για τα παιδιά με ADHD, η μουσικοθεραπεία ενισχύει την προσοχή και την εστίαση, μειώνει την υπερκινητικότητα και ενισχύει τις κοινωνικές δεξιότητες. Πώς λειτουργεί; Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΕΧΕΙ ΔΟΜΗ. Η μουσική είναι ρυθμός, ο ρυθμός είναι δομή και η δομή είναι καταπραϋντική για έναν εγκέφαλο ADHD που παλεύει να ρυθμίσει τον εαυτό του να παραμείνει σε μια γραμμική πορεία. MUSIC FIRES UP SYNAPSES. Οι έρευνες δείχνουν ότι η ευχάριστη μουσική αυξάνει τα επίπεδα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Αυτός ο νευροδιαβιβαστής - υπεύθυνος για τη ρύθμιση της προσοχής, της μνήμης εργασίας και των κινήτρων - βρίσκεται σε χαμηλή προσφορά σε εγκέφαλο ADHD. "Τίποτα δεν ενεργοποιεί τον εγκέφαλο τόσο εκτενώς όσο η μουσική", δήλωσε ο Oliver Sacks, M.D., νευρολόγος και συγγραφέας.

7

8 Μουσική και συγκέντρωση
Παρ’ όλες τις υπέροχες δυνατότητες του, το μυαλό δεν έχει αναπτυχθεί για να δέχεται αφηρημένες πληροφορίες ή να περνά εκτεταμένες ώρες συγκέντρωσης σε ένα πράγμα. Φαίνεται ότι έχουμε δύο συστήματα προσοχής: ένα συνειδητό, που μας δίνει τη δυνατότητα να κατευθύνουμε την εστίασή μας στα πράγματα που γνωρίζουμε ότι θέλουμε να επικεντρωθούμε και σε ένα ασυνείδητο, που στρέφει την προσοχή σε οτιδήποτε ανάγεται στις αισθήσεις μας που μπορεί να είναι σημαντικό. Το ασυνείδητο είναι απλούστερο, πιο θεμελιώδες και συνδέεται με τη συναισθηματική επεξεργασία παρά με την υψηλότερη συλλογιστική (than higher reasoning). Λειτουργεί επίσης πιο γρήγορα. Έτσι, όταν ακούσεις ένα θόρυβο όταν είσαι μόνος στο σπίτι, δίνεις προσοχή σε αυτό πολύ πριν μπορέσεις να καταλάβεις τι μπορεί να ήταν. Το πρόβλημα είναι ότι, ενώ η συνειδητή μας προσοχή επικεντρώνεται στο έργο που βρίσκεται στο χέρι, το ασυνείδητο σύστημα προσοχής δεν κλείνει. “Ψάχνει“ για κάτι σημαντικό στις περιφερειακές αισθήσεις. Και αν αυτό που κάνουμε είναι δυσάρεστο ή αδιάφορο– δηλαδή ήδη πιέζετε η προσοχή μας, για να παραμείνει σταθερή σε αυτό - το ασυνείδητο σύστημα προσοχής είναι ακόμη πιο ισχυρό. Αυτό σημαίνει ότι η απόσπαση της προσοχής δεν χρειάζεται να είναι τόσο διεγερτική για να εκτρέψει την προσοχή μας σε κάτι άλλο.

9 Η μουσική είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο σε τέτοιες καταστάσεις
Η μουσική είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο σε τέτοιες καταστάσεις. Παρέχει μη επεμβατικό θόρυβο και ευχάριστα συναισθήματα και έτσι εξουδετερώνει αποτελεσματικά την ικανότητα του ασυνείδητου συστήματος προσοχής, να μας αποσπάσει την προσοχή.

10 Βιβή Μάμαλη Λυδία Νάστου Άτζελα Μινωπέτρου A’ τετράμηνο Project Σχ. Χρονιά:

11 Δικτυογραφία (φωτογραφίες):

12


Κατέβασμα ppt "Η Τέχνη της Μουσικής Γενικά με τον όρο Τέχνες εννοείται η ψυχική δραστηριότητα ή δημιουργία που είναι σημαντική εξαιτίας της έλξης που προκαλεί στα ανθρώπινα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google