Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΡΟΔΙΑΓΑΡΦΕΣ - 2 ΣΧΟΛΕΙΑ – ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΡΟΔΙΑΓΑΡΦΕΣ - 2 ΣΧΟΛΕΙΑ – ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΡΟΔΙΑΓΑΡΦΕΣ - 2 ΣΧΟΛΕΙΑ – ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ

2 Βασικά σημεία για τα διδακτήρια όλων των βαθμίδων
Η χωροθέτηση του κτιρίου μέσα στο οικόπεδο αποτελεί την αρχή του σχεδιασμού κάθε μελέτης. Για το λόγο αυτό θα πρέπει: 1. Να εξασφαλίζεται αύλειος χώρος προστατευμένος από τον βορρά. 2. Να εξασφαλίζεται καλός φωτισμός των αιθουσών. Ο ανατολικός και ο δυτικός προσανατολισμός θα πρέπει να αποφεύγεται.

3 ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ ΘΥΡΩΝ – ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
Τα ανοίγματα θυρών σε κούφωμα διαμορφώνονται ως εξής: Θύρα εισόδου ≥ 180 cm Θύρα διοίκησης και γραφείων ≥ 100 cm Θύρα αιθουσών διδασκαλίας ≥ 110 cm Θύρα χώρων υγιεινής (πλην WC) ≥ 100 cm Θύρα WC ≥ 80 cm Θύρα βοηθητικών χώρων ≥ 100 cm Θύρα λεβητοστασίου μονόφυλλη ≥ 110 cm, δίφυλλη 160 cm Θύρα ανελκυστήρα ≥ 110 cm Θύρα WC αναπήρου ≥ 100 cm Κατά τον σχεδιασμό των θυρών θα πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψη ότι αυτές υφίστανται στην χρήση τους ιδιαίτερες καταπονήσεις

4 Αίθουσες Διδασκαλίας. Να αποφεύγεται ο Β.Δ. και Β.Α. προσανατολισμός εκτός ειδικών αιθουσών η σχεδίου Να προβλέπεται προστασία από τον ήλιο. Απαιτούμενη επιφάνεια παράθυρων =>1/2 της επιφάνειας της αίθουσας – το ποσοστό αυτό ανάλογα μεταβάλλεται από την ύπαρξη η μη προβόλου Ύψος ποδιάς παραθύρων 0,90μ. Όγκος αέρα ανά μαθητή >4.00 κ.μ. Ελεύθερο ύψος αίθουσας 3,00μ.

5 οι αίθουσες διδασκαλίας έχουν ορθογώνιο σχήμα
η διάταξη των θρανίων δε μεταβάλλεται: πάντα τοποθετούνται σε παράλληλες σειρές προσανατολισμένες στον πίνακα • η έδρα βρίσκεται πάνω σ’ ένα βάθρο ώστε να εξασφαλίζεται ο οπτικός έλεγχος της τάξης οι πόρτες και τα παράθυρα βρίσκονται σε αντίστοιχες θέσεις: η πόρτα απέναντι από τα παράθυρα και κοντά στον πίνακα, ενώ τα παράθυρα κατά μήκος της μεγάλης πλευράς της αίθουσας, αριστερά από τη διάταξη των θρανίων.

6 H αίθουσα της εικόνας 1 (δημοτικό), μετά τον παιδαγωγικό επανασχεδιασμό της
και την προσαρμογή της στην εφαρμογή ομαδοκεντρικής διδακτικής μεθόδου. «Περιοχή εργασίας των ομάδων» (80% του εμβαδού της αίθουσας) 2. «Kαθιστικό» (20%) 3. Tραπέζι του εκπαιδευτικού

7

8 Προτείνεται η διαμόρφωση περιοχών στην αίθουσα,
στην αίθουσα του νηπιαγωγείου δημιουργούνται δυο περιοχές «πολλαπλών χρήσεων». Η περιοχή, που αποτελεί το χώρο του εκπαιδευτικού. H πρώτη προορίζεται για δραστηριότητες που γίνονται ατομικά ή σε μικρές ομάδες και η δεύτερη για δραστηριότητες της ομάδας-τάξης (αντιστοιχεί με το χώρο της «παρεούλας»).

9 Οι δυνατοί τρόποι διευθέτησης των θρανίων είναι πολλοί:
- παραδοσιακός τρόπος της κατά σειράς διευθέτησης των θρανίων - η διάταξη σε σχήμα σταυρού - η ημικυκλική (σχήμα Π) η διάταξη κατά μικρές ομάδες Για τις αίθουσες διδασκαλίας απαιτείτε => των 2τ.μ. /μαθητή

10 Βιβλιοθήκη αίθουσα διαλέξεων >των 25τ.μ.

11 Βιβλιοθήκες Είναι ο πυρήνας της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Πρέπει να βρίσκεται σε κεντρικό σημείο του κτιρίου, και τα έπιπλα του χώρου να είναι βολικά ευχάριστα. Πιο συγκεκριμένα θα πρέπει να υπάρχουν: Βιβλιοθήκες, προθήκες ράφια κάτω από τα παράθυρα για την ταξινόμηση βιβλίων, υλικού πληροφόρησης, και παιδαγωγικού υλικού. Τραπέζια όπου τα παιδιά θα εργάζονται σε ομάδες. § Χώροι για παρουσίαση των εργασιών των παιδιών, έκθεση έργων, παρουσίαση βιβλίων που φτιάχνουν τα παιδιά κλπ. Καναπέδες, μαξιλάρες για να κάθονται άνετα. Δίκτυο Η/Υ και οπτικοακουστικό υλικό. Κουρτίνες για να απομονώνουν το φως όταν χρειάζεται. Το δάπεδο να είναι πλαστικό χυτό σε ευχάριστα χρώματα. Να διαθέτει αποθηκευτικό χώρο για οπτικοακουστικό εξοπλισμό. Εφόσον δεν υπάρχει η δυνατότητα ξεχωριστού χώρου για την Βιβλιοθήκη, θα πρέπει κάποιες από τις παραπάνω δραστηριότητες να περιλαμβάνονται μέσα στον Πολυδύναμο χώρο, κατά την κρίση του μελετητή.

12 Αξιοποίηση του φυσικού φωτισμού σε κτίρια βιβλιοθηκών
Ο σωστός σχεδιασμός του φυσικού φωτισμού στα κτίρια βιβλιοθηκών, όπως είναι γνωστό, παρέχει οπτική άνεση, κάνει τους χώρους ελκυστικούς και ενδιαφέροντες, προσφέροντας πολλαπλά ψυχολογικά οφέλη στους χρήστες. Πέρα από τη συμβολή του στη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των χώρων, ο φυσικός φωτισμός αποτελεί ταυτόχρονα σημαντική παράμετρο εξοικονόμησης ενέργειας. Τα κτίρια βιβλιοθηκών είναι ως επί το πλείστον μεγάλα, με πολλές και συνεχώς αυξανόμενες ενεργειακές απαιτήσεις, γεγονός που συνεπάγεται μεγάλο κόστος για το φωτισμό των χώρων τους. Η αποτελεσματική αξιοποίηση του φυσικού φωτισμού έχει ως αποτέλεσμα τη μικρότερη εξάρτηση της χρήσης από την ηλεκτρική ενέργεια και την εξοικονόμηση ενεργειακών πόρων με σημαντικά περιβαλλοντικά κέρδη.

13 Στόχοι συστημάτων σχεδιασμού φωτισμού
Oι βασικοί στόχοι που πρέπει να καλύπτονται από το σχεδιασμό του φυσικού φωτισμού ενός κτιρίου είναι οι εξής: Η ομοιόμορφη κατανομή του φωτισμού στο χώρο, ώστε να μειώνονται οι αντιθέσεις σε φωτεινότητα και επομένως η πιθανότητα θάμβωσης. Η διαμόρφωση συνθηκών οπτικής άνεσης ευνοεί τη συγκέντρωση των χρηστών στην εκτέλεση οπτικών εργασιών, ενώ παράλληλα συντελεί στην εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς ένας χώρος φαίνεται στους χρήστες φωτεινότερος, όταν είναι ομοιόμορφα φωτισμένος, ακόμα κι όταν ποσοτικά το φως είναι λιγότερο. Ο έλεγχος της άμεσης ηλιακής ακτινοβολίας μέσω της σκίασης των ανοιγμάτων, χωρίς να μειώνονται σε μεγάλο βαθμό τα επίπεδα φωτισμού, για την αποφυγή θάμβωσης στους χρήστες, καθώς και η επιδίωξη διοχέτευσης διάχυτου φωτισμού στους χώρους. Η σύζευξη φυσικού-τεχνητού φωτισμού, μέσω συστήματος που αυξομειώνει την ένταση των λαμπτήρων σε σχέση με τα διαθέσιμα επίπεδα φυσικού φωτισμού στο χώρο. Η εφαρμογή κατάλληλων συστημάτων ελέγχου του φωτισμού μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση της ενέργειας που καταναλώνεται.

14 Άποψη του αναγνωστηρίου, των βιβλιοστασίων και των γραφείων
Η χωροθέτηση του αναγνωστηρίου με προσανατολισμό όσο το δυνατόν πιο βόρεια παρέχει σταθερό διάχυτο φωτισμό που είναι ο πλέον κατάλληλος για την εκτέλεση οπτικών εργασιών. Φεγγίτες της πρόσοψης σε μεγάλο ύψος, καθώς και το ικανοποιητικό ύψος του χώρου βοηθούν στην κατανομή του φυσικού φωτός σε μεγαλύτερο βάθος. Οι υψηλές τιμές ανακλαστικότητας των ανοιχτόχρωμων επιφανειών συντελούν στην καλύτερη διάχυση του φωτός στο χώρο. Εσωτερικά στόρια στους χώρους της νοτιανατολικής και νοτιοδυτικής όψης αποτρέπουν την άμεση ηλιακή ακτινοβολία και επομένως την πιθανότητα θάμβωσης Όσον αφορά τα επίπεδα φωτισμού, προτείνονται τα 300lux για το γενικό φωτισμό του χώρου και τα 500lux για τους χώρους ανάγνωσης.

15 Προδιαγραφές για τα WC των σχολείων
Ελεύθερο ύψος ≥ 2,40m Φυσικός φωτισμός 1,10 της επιφανείας του χώρου. Μόνωση χώρου: θερμική, υγρομόνωση. 40 αγόρια: 1 WC – 2 ουρητήρια – 2 νιπτήρες . 20 κορίτσια: 1 WC – 1νιπτήρας Ανά σχολική μονάδα: 1WC αναπήρου

16 Προδιαγραφές για νηπιαγωγεία
Το περιβάλλον του Νηπιαγωγείου στο σύνολο του, εσωτερικά και εξωτερικά πρέπει να προκαλεί θετικά συναισθήματα στα νήπια, να είναι καλαίσθητο, οικείο, φιλικό, και να προδιαθέτει θετικά παιδιά και γονείς. Αίθουσες διδασκαλίας Δυναμικό: 16 – 20 παιδιά Ελάχιστη εσωτερική διάσταση: 6,90m Ελεύθερο ύψος ≥ 3,00m Φυσικός φωτισμός: 1/5 της επιφανείας της αίθουσας Μόνωση χώρου: θερμική, υγρομόνωση, ηχομόνωση Κάθε αίθουσα πρέπει να έχει επαρκή φωτισμό και εξαερισμό Το πάτωμα της αίθουσας να είναι κατά προτίμηση ξύλινο η πλαστικό (linoleum).

17 Δημοτικό σχολείο - προδιαγραφές
ΔΙΑΔΡΟΜΟΙ Πλάτος διαδρόμου για μονόπλευρη εξυπηρέτηση αιθουσών ≥ 2,40m. Πλάτος διαδρόμου για αμφίπλευρη εξυπηρέτηση αιθουσών ≥ 3,00m. Πλάτος κεντρικού διαδρόμου κυκλοφορίας ανά αριθμό ατόμων: 0,70m ανά άτομα για 100 – 500 άτομα, συν 0,50m ανά 100 άτομα για 500 – άτομα και 0,30m ανά 100 άτομα για περισσότερα από άτομα. Μέγιστο μήκος διαδρόμου 30,00m, μετά απαιτείται διαπλάτυνση. Ύψος κεντρικού διαδρόμου ≥ 3,00m. Πλάτος δευτερευόντων διαδρόμων (Διοίκηση κλπ) ≥ 1,80m. Ύψος δευτερευόντων διαδρόμων ≥ 2,20m. Φυσικός φωτισμός άμεσος η έμμεσος. Μόνωση χώρου: θερμική – υγρομόνωση.

18 ΚΛΙΜΑΚΟΣΤΑΣΙΑ Μέγιστη απόσταση κύριου χώρου προς – από σκάλα, σύμφωνα με τον κανονισμό πυροπροστασίας. Τα κλιμακοστάσια θα πρέπει να αποτελούν πυροπροστατευμένους χώρους. Άμεση έξοδο στο ύπαιθρο από ισόγειο χώρο. Ελάχιστος αριθμός κλιμάκων για όροφο: 2 κύριες σκάλες Απαραίτητη η απόληξη των κλιμακοστασίων στα δώματα. Σε περίπτωση στέγης θα πρέπει να υπάρχει καταπακτή σε κατάλληλο σημείο. Πλάτος σκέλους σκάλας ≥ 1,50m. Πλάτος πλατύσκαλου: πλάτος σκάλας + πλάτος 1 πατήματος . Πλάτος σκάλας ασφαλείας ≥ 1,10m. Τα σκέλη της σκάλας πρέπει να είναι ευθύγραμμα και τα πλατύσκαλα ορθογώνια

19 Θα πρέπει να υπάρχει διαφορά ενός πατήματος στα πλατύσκαλα.
Πλάτος πατήματος cm. Ύψος ριχτιού 15 – 17cm. Στρογγυλεμένη ακμή σκαλοπατιού και αντιολισθητική ζώνη στο πάτημα. Ύψος στηθαίου 1,10m. Προστατευτικό στοιχείο ύψους 1,10m για σκάλες με αριθμό ριχτιών > 2. Χειρολισθήρας από 0,70 – 0,90 cm από το δάπεδο. Χειρολισθήρας σε σκάλες με αριθμό ριχτιών > 8. Σε ύψος < 2,00m κάτω από το πλατύσκαλο ισογείου, απαιτείται κάλυψη ασφαλείας (κάγκελα κλπ).

20 ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Δυναμικό: 30 μαθητές Ελάχιστη εσωτερική διάσταση: 6,90m. Ελεύθερο ύψος ≥ 3,00m. Απαιτούμενη φωτιστική επιφάνεια, το 1/5 της επιφανείας της αίθουσας. Δυνατότητα συσκότισης (κουρτίνες). Βιβλιοθήκη με κλειστά φύλα επιφανείας ≥ 2,50m2 για την φύλαξη εποπτικού υλικού, βιβλίων γραφικής ύλης κλπ. Κρεμάστρες ιματισμού σε μήκος ≥ 2,30m, με απόσταση αγκίστρων ≥ 10cm. Η κατασκευή πρέπει να εξασφαλίζει τους μαθητές από πιθανούς τραυματισμούς. Πανώ ανάρτησης εκατέρωθεν του πίνακα ύψους 1,25m και επιφανείας ≥ 5,00m2 Ύψος ποδιάς παραθύρου 1,10m από το δάπεδο. Πλάτος ποδιάς παραθύρου 0,50cm . Ηλεκτρονικός υπολογιστής στο γραφείο του δασκάλου. Μόνωση χώρου: θερμική, υγρομόνωση, ηχομόνωση. Άνοιγμα της πόρτας της αίθουσας προς τα έξω και σε εσοχή.

21 ΑΙΘΟΥΣΑ ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΕΙΑΣ
Δυναμικό: 30 μαθητές Εκτός των ανωτέρω θα πρέπει να υπάρχουν Τοποθέτηση νιπτήρα σε κατάλληλη θέση στην αίθουσα με τις απαιτούμενες παροχές. Κρεμάστρες ιματισμού σε μήκος ≥ 2,30m, με απόσταση αγκίστρων ≥ 10cm. Η κατασκευή πρέπει να εξασφαλίζει τους μαθητές από πιθανούς τραυματισμούς. Ντουλάπια με κλειδαριές επιφανείας ≥ 14,00τ.μ., για την φύλαξη οργάνων, εποπτικού υλικού και χημικών ουσιών για τα πειράματα. Ύψος ποδιάς παραθύρου από το δάπεδο 1,10m. Πλάτος ποδιάς 0,50m. Ηλεκτρονικός υπολογιστής στο γραφείο του δασκάλου. Κινητός πάγκος πειραμάτων. Κιγκλιδώματα ασφαλείας στα παράθυρα της αίθουσας καθώς και κλειδαριά στην πόρτα. Η πόρτα ανοίγει προς τα έξω και σε εσοχή.

22 Αίθουσα υπολογιστών οι πλάτες των ηλεκτρονικών υπολογιστών θα πρέπει να βλέπουν σε τοίχο, διότι η ακτινοβολία είναι πενταπλάσια της οθόνης. Θα έχει ο καθηγητής εποπτεία όλων των PC. Η πόρτα ανοίγει προς τα έξω και σε εσοχή. Δάπεδο της αίθουσας linoleum σε ρολά με θερμική συγκόλληση στους αρμούς, αντιστατικά και με αντοχή σε καταπόνηση από τροχήλατα καθίσματα. ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ Δραστηριότητες: δανεισμός βιβλίου, διαφανειών, φιλμ, μελέτη βιβλίου, εντύπου, αρχειοθέτηση.

23 ΚΥΛΙΚΕΙΟ Δραστηριότητες: παροχή ειδών καντίνας, στιγμιαία προετοιμασία προγεύματος. Ελεύθερο ύψος ≥ 2,40m Φυσικός φωτισμός άμεσος – έμμεσος ΔΙΟΙΚΗΣΗ – ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΑΣΚΑΛΩΝ – ΓΟΝΕΩΝ Δυναμικό: διδάσκοντες Δραστηριότητες: στάση - εργασία διδασκόντων Ελεύθερο ύψος ≥ 3,00m Φυσικός φωτισμός 1/5της επιφανείας της αίθουσας Μόνωση χώρου: θερμική, υγρομόνωση, ηχομόνωση Διαχωρισμός του χώρου σε καπνίζοντες και μη

24 Αμφιθέατρα Με τον όρο Αμφιθέατρο χαρακτηρίζεται το κυκλικό ή ελλειψοειδές θέατρο που ονομάζεται έτσι από την επικλινή και κυκλοτερή διάταξη των καθισμάτων των θεατών («αμφί=πέριξ τας έδρας») Ιστορικά το αμφιθέατρο είναι ρωμαϊκό κατασκεύασμα που προήλθε από την ένωση δύο ελληνικών θεάτρων που πιθανώς να κατασκευάστηκαν για να καλύπτουν μεγάλο χρόνο παραστάσεων έτσι ώστε οι θεατές να μην έχουν τις ακτίνες του ήλιου αντίθετα. Το πρώτο αμφιθέατρο κατασκευάσθηκε το 59 π.Χ. στη Ρώμη από τον Sribonius Curio που ήταν ξύλινο με μεγάλη παλαίστρα προερχόμενη από την ένωση δύο ορχηστρών. Το διπλό αυτό θέατρο (είδος θεάτρου) τελειοποιήθηκε από τον Καίσαρα όπου και ονομάσθηκε Αμφιθέατρο για το σχήμα και τη διάταξή του. Τα αμφιθέατρα διαδόθηκαν σε όλη τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία με σύνηθες σχήμα ελλειψοειδές, σπανιότερα κυκλικό που χρησιμοποιούνταν όχι βεβαίως για θεατρικές παραστάσεις αλλά μόνο για μονομαχίες, θηριομαχίες, μικρές αρματοδρομίες κλπ. γι΄ αυτό και δεν έφεραν σκηνή αλλά τη λεγόμενη «κονίστρα» που ονομάζονταν έτσι από την άμμο με την οποία και καλύπτονταν.

25 Αμφιθέατρα Σ1: Θέατρα, κινηματογράφοι, συνεδριακά κέντρα, αίθουσες διαλέξεων, συναυλιών, δικαστηρίων, αμφιθέατρα και μεγάλες αίθουσες διδασκαλίας, ναοί, κ.λ.π. α) Ο πληθυσμός του χώρου αναμονής υπολογίζεται 1 άτομο / 0,30 τ. μ. εμβαδού δαπέδου (χρήση αναμονή ορθίων ατόμων). β) Ο πληθυσμός αυτός του χώρου αναμονής αθροίζεται στον πληθυσμό της αίθουσας συνάθροισης ώστε να προκύψει ο συνολικός πληθυσμός του συγκροτήματος. γ) Θα υπάρχει πρόνοια για τις οδεύσεις διαφυγής και τις εξόδους όπως αναφέρεται σε επόμενες παραγράφους

26 Συγκεκριμένα Αμφιθέατρα πρέπει να εγκατασταθούν:
Οθόνη προβολής Προβολικό Σύστημα Σύστημα Ασύρματης Παρουσίαση Τα προβολικά θα εγκατασταθούν σε απόσταση 3,50m – 4,00m από την οθόνη προβολής σε τηλεσκοπικούς ιστούς που θα αναρτηθούν από την οροφή.

27 Αριθμός και πλάτη εξόδων.
Πίνακας ΣΤ1 Πληθυσμός (άτομα) Ελάχιστος Αριθμός εξόδων κινδύνου Ελάχιστο πλάτος κάθε εξόδου Μέχρι ,90 μ. Μία 1,80 & η άλλη 0,90 μ. ,80 μ. ,80 μ. Για κάθε 300 άτομα επιπλέον προστίθεται μία τουλάχιστον έξοδος με ελάχιστο πλάτος 1,80 μ.

28 Ειδικά σε χώρους με σταθερές θέσεις οι οποίες είναι διαμορφωμένες σε διαδοχικούς αναβαθμούς του δαπέδου με ελάχιστη υψομετρική διαφορά 0,35 μ. και χρησιμοποιούνται είτε απ' ευθείας για καθίσματα (κερκίδες αθλητικών χώρων, θεάτρων κ.λπ.) είτε για την τοποθέτηση άλλων καθισμάτων πάνω σ' αυτούς ισχύουν τα εξής: i. Το πλάτος του αναβαθμού πρέπει να είναι τουλάχιστον 0,85 μ. ii. Σε αναβαθμούς με σταθερά καθίσματα τοποθετημένα επάνω τους η ελεύθερη απόσταση (l) μεταξύ των καθισμάτων διαδοχικών σειρών μετρούμενη σε μη αναδιπλωμένα καθίσματα, πρέπει να είναι τουλάχιστον 0,30 μ. 'Όταν το (l) είναι μεταξύ 0,30 και 0,35 μ. τότε σε κάθε σειρά επιτρέπονται μέχρι 8 καθίσματα από την κάθε πλευρά διαμήκους διαδρόμου. Όταν το (l) είναι από 0,35 μ. και άνω επιτρέπονται μέχρι 12 καθίσματα. (Το (l) μετράται σε μη αναδιπλωμένα καθίσματα. iii. Όταν χρησιμοποιούνται απ' ευθείας οι αναβαθμοί χωρίς να στερεώνονται επάνω τους καθίσματα, τότε επιτρέπονται σε κάθε σειρά μέχρι 12 θέσεις από την κάθε πλευρά διαμήκους διαδρόμου.

29


Κατέβασμα ppt "ΠΡΟΔΙΑΓΑΡΦΕΣ - 2 ΣΧΟΛΕΙΑ – ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google