Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

2η Συνεδρίαση Επιτροπής Παρακολούθησης

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "2η Συνεδρίαση Επιτροπής Παρακολούθησης"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 2η Συνεδρίαση Επιτροπής Παρακολούθησης
Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2016 Πορεία Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (RIS3) Χαράλαμπος Κιουρτσίδης , Προϊστάμενος ΕΥΔ ΕΠ/ΠΔΜ

2 Η Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3)
Η ΕΕ προκειμένου να ανακάμψει από την οικονομική κρίση χρειάζεται έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει μια συνεκτική Ευρωπαϊκή Στρατηγική με έμφαση στην επένδυση στην έρευνα, στην καινοτομία και επιχειρηματικότητα, παραμέτρους που κάθε Κ-Μ οφείλει να αξιοποιήσει.

3 Που στοχεύει η Δυτική Μακεδονία με την εφαρμογή της RIS3
Να καταστήσει την καινοτομία προτεραιότητα για την Δυτική Μακεδονία αναδεικνύοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ως περιφέρεια Να βελτιώσει τις καινοτόμες διαδικασίες και να επικεντρωθεί στις επενδύσεις δημιουργώντας συνέργειες Να εμφυσήσει αρχές της ορθής διακυβέρνησης εμπλέκοντας πιο στενά όλους τους ενδιαφερόμενους παράγοντες

4 Η ταυτότητα και η εξειδίκευση της ΠΔΜ
Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Δυτικής Μακεδονίας Η ταυτότητα και η εξειδίκευση της ΠΔΜ

5 Ανάπτυξη βασισμένη στην καινοτομία - Οι Δυνατότητες Βιώσιμης Εξειδίκευσης
Ο κλάδος της Ενέργειας με επαναπροσδιορισμό του ορισμού «Καινοτομία στην Ενέργεια» για την περίοδο Οι παραδοσιακοί κλάδοι μεταποίησης & υπηρεσιών: δερμάτινα προϊόντα, (αλλά και η εκτροφή γουνοφόρων ζώων) μεταποίηση – τυποποίηση παραδοσιακών προϊόντων (τρόφιμα, κρασί) O κλάδος του Τουρισμού

6 Διαδικασία Επιχειρηματικής Ανακάλυψης
Η επιχειρηματική ανακάλυψη αποτελεί μία δυναμική και συστηματική διαδικασία που αποτελεί κύριο προαπαιτούμενο της όποιας προκήρυξης ακολουθεί και περιλαμβάνει τη διοργάνωση εξειδικευμένων θεματικών εργαστηρίων και στοχευμένων τεχνικών συναντήσεων στους τομείς προτεραιότητας ανά κλάδο που αποτυπώνονται στο σχέδιο RIS3 της Περιφέρειας. Στα θεματικά εργαστήρια, προβλέπεται και η συμμετοχή εξειδικευμένων ανά κλάδο ερευνητών και συμβούλων διαφόρων φορέων του ερευνητικού και ακαδημαϊκού χώρου της χώρας και της ΕΕ (όπου αυτό είναι εφικτό).

7 Θεματικά Εργαστήρια Τα επιμέρους θέματα συζήτησης περιλαμβάνουν θεματικές ενότητες ολοκληρωμένης προσέγγισης του κάθε κλάδου (που συζητείται) , με έμφαση : Στην εμπεριστατωμένη ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης του κλάδου στη Δυτική Μακεδονία και των προοπτικών του. Στην αποτύπωση του βαθμού διείσδυσης της έρευνας και καινοτομίας στο συγκεκριμένο κλάδο της Δυτικής Μακεδονίας και την παρουσίαση αποτελεσμάτων ερευνών από άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις. Στην παρουσίαση καλών πρακτικών του κλάδου σε άλλες περιοχές. Στην παρουσίαση των δυνατοτήτων του κλάδου αναφορικά με την εξωστρέφεια και την αναζήτηση νέων αγορών. Στην παρουσίαση των δυνατοτήτων νέων τεχνολογιών και των προοπτικών εφαρμογής τους στις επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας Στην ολοκληρωμένη προσέγγιση της συνολικής αλυσίδας αξίας από την πρώτη ύλη, την επεξεργασία και την παραγωγή μέχρι την προώθηση, τη διάθεση των τελικών προϊόντων σε άλλες αγορές.

8 Θεματικό Εργαστήρι : Γουνοποιία (Καστοριά – συμμετέχοντες 97)
Οι προτάσεις που κατατέθηκαν, κατατάσσονται σε τρείς (3) κύριες ενότητες παρεμβάσεων : Εκτροφή γουνοφόρων ζώων (βελτίωση, μέσω ερευνητικής διαδικασίας, της ποιότητας του προϊόντος, βελτίωση της διατροφικής αλυσίδας, περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση (διάθεση αποβλήτων) κλπ), Μεταποιητική Δραστηριότητα (νέοι επιχειρηματίες, νέα επιχειρηματική κουλτούρα, νέες μέθοδοι μεταποίησης (design/styling, καινοτομία), τεχνολογική ανάπτυξη (ως απόρροια εφαρμοσμένης έρευνας), εξειδικευμένη κατάρτιση κλπ), Νέες αγορές (Ασία, Αμερική, συμμετοχή σε επιχειρηματικές αποστολές και εκθέσεις, εμπορικές συμφωνίες κλπ).

9 Θεματικό Εργαστήρι : Οινοποιία – Αμπελουργία (Αμύνταιο – συμμετέχοντες 95)
Στο θεματικό εργαστήριο της οινοποιίας – αμπελουργίας οι κύριες ενότητες παρεμβάσεων ήταν : Υποβοήθηση του τομέα της μεταποίησης –οινοποιίας- (δημιουργία ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος καινοτόμων τεχνικών γεωργίας ακριβείας στις ζώνες καλλιέργειας αμπελιού, παροχή, με την εφαρμογή καινοτόμων μετρήσεων, ανώτερης ποιότητας πρώτων υλών κλπ). Δικτύωση και ανάπτυξη του οινο- τουρισμού (γενοτύπιση τοπικών ποικιλιών αμπέλου Βορείου Ελλάδος, παραγωγή αφρωδών οίνων υψηλής ποιότητας -εξεύρεση κατάλληλων αμπελοκομικών τεχνικών κλπ), Δημιουργία Παρατηρητηρίου εντόμων (ανάπτυξη στρατηγικών φυτοπροστασίας στη ζώνη καλλιέργειας αμπελιού κλπ),.

10 Θεματικό Εργαστήρι : Αγροδιατροφή (Σιάτιστα – συμμετέχοντες 91 )
Τέλος, στο θεματικό εργαστήριο της αγροδιατροφής οι κύριες ενότητες παρεμβάσεων ήταν : Δημιουργία επιδείξιμου πρότυπου αγροκτήματος καινοτομίας (παράλληλη λειτουργία του ως αγροτουριστικό κέντρο δικτύωσης και προβολής αγροτουριστικών προϊόντων κλπ), Δημιουργία ΚΟΙΝΣΕΠ από τοπικούς κλάδους ενασχόλησης (μελισσοκομία κλπ) Βελτίωση καλλιεργητικών τεχνικών (π.χ. αξιοποίηση ειδών Sideritis (τσάι του βουνού), αξιοποίηση αρωματικών- φαρμακευτικών φυτών κλπ)

11 Εξειδίκευση Επενδυτικών Προτεραιοτήτων
Εξειδίκευση Επενδυτικής Προτεραιότητας 1.2. (1b) – Δράση : «Δράσεις συνεργασιών και δικτύωσης μεταξύ ερευνητικών φορέων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων σε τομείς προτεραιότητας του σχεδίου στρατηγικής έξυπνης εξειδίκευσης της Περιφέρειας», π/υ € (62,7% της Επενδυτικής Προτεραιότητας 1.2. (1b).

12 ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ : 2.500.000,00 € (Δημόσια Χρηματοδότηση)
Προσκλήσεις Σχέδιο ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ Κοζάνη xx Κωδ. Πρόσκλησης: xx ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 1 : Ενίσχυση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ 1.2 (1b) : Προαγωγή επιχειρηματικών επενδύσεων στην Ε&Κ, ανάπτυξης δεσμών και συνεργειών μεταξύ επιχειρήσεων, κέντρων έρευνας και ανάπτυξης και του τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης , ιδίως μέσω της προαγωγής επενδύσεων για την ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών, στην μεταφορά τεχνολογίας, στην κοινωνική καινοτομία, στην οικολογική καινοτομία, στις εφαρμογές παροχής δημοσίων υπηρεσιών, στην ενθάρρυνση της ζήτησης, στη δικτύωση, στα συμπλέγματα φορέων και στην ανοιχτή καινοτομία μέσω ευφυούς εξειδίκευσης, καθώς και στήριξης της τεχνολογικής και εφαρμοσμένης έρευνας, πιλοτικών γραμμών, ενεργειών έγκαιρης επικύρωσης προϊόντων, προηγμένων ικανοτήτων παραγωγής και πρώτης παραγωγής ειδικά σε βασικές τεχνολογίες γενικής εφαρμογής και διάδοση των τεχνολογιών γενικής εφαρμογής. που ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) με ΤΙΤΛΟ «Δράσεις συνεργασιών και δικτύωσης μεταξύ ερευνητικών φορέων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων σε τομείς προτεραιότητας του σχεδίου στρατηγικής έξυπνης εξειδίκευσης της Περιφέρειας» ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ : ,00 € (Δημόσια Χρηματοδότηση)

13 Προγραμματισμός επόμενων ενεργειών
Νοέμβριος 2016 : 1η Πρόσκληση (για υποβολή προτάσεων από επιχειρήσεις) Έως Μάρτιος 2017 : Ολοκλήρωση των διαδικασιών Επιχειρηματικής Ανακάλυψης (Θεματικά εργαστήρια : α) Τουρισμός, β) Ενέργεια και γ) Περιβάλλον – Απορρίμματα) Απρίλιος 2017 : Εξειδίκευση του υπολειπόμενου π/υ της Επενδυτικής Προτεραιότητας 1.2. (1b) – 2 εκ. €, Μάιος 2017 : 2η Πρόσκληση (για υποβολή προτάσεων από επιχειρήσεις)

14 2η Συνεδρίαση Επιτροπής Παρακολούθησης
Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2016 Σας ευχαριστώ


Κατέβασμα ppt "2η Συνεδρίαση Επιτροπής Παρακολούθησης"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google