Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Βασίλης Μακράκης* & Νέλλη Κωστούλα-Μακράκη *UNESCO Chair ICT in ESD

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Βασίλης Μακράκης* & Νέλλη Κωστούλα-Μακράκη *UNESCO Chair ICT in ESD"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Βασίλης Μακράκης* & Νέλλη Κωστούλα-Μακράκη *UNESCO Chair ICT in ESD
DeCoRe plus: Μετασχηματίζοντας τον Αναπαραγωγικό Ρόλο της Εκπαίδευσης και του Εκπαιδευτικού Βασίλης Μακράκης* & Νέλλη Κωστούλα-Μακράκη Πανεπιστήμιο Κρήτης ΠΤΔΕ *UNESCO Chair ICT in ESD

2 CLIMASP Consortium

3 Προβληματισμοί Στην πολύχρονη εμπειρία μας εκπαιδεύοντας τους αυριανούς εκπαιδευτικούς διαπιστώνουμε ότι μεταφέρουν μια αντίληψη για το αναλυτικό πρόγραμμα η οποία, αν και πολλές φορές, δημιουργεί κάποια αποπροσανατολιστικά διλήμματα, δεν δημιουργούνται οι απαιτούμενες συνθήκες για αλλαγή παραδείγματος.

4 Υπάρχουν, δηλαδή, σοβαρά προβλήματα που αφορούν στην
1: Κατανόηση του αναλυτικού προγράμματος ως διαδικασία και πράξη. 2: ‘Ελλειψη ικανότητας κριτικής ανάλυσης και αποκωδικοποίησης των νοημάτων, των κενών, των αποσιωπήσεων και των υπόρρητων παραδοχών στο περιεχόμενο των αναλυτικών προγραμμάτων.

5 3: ‘Ελλειψη ικανότητας ανάδειξης, συνειδητοποίησης και κριτικού στοχασμού των προσωπικών τους θεωριών. 4: Έλλειψη ικανότητας αμφισβήτησης και αντιπαράθεσης με την κατασκευασμένη γνώση του αναλυτικού προγράμματος. 5: ‘Eλλειψη ικανότητας μάθησης για τον μετασχηματισμό του ατόμου και της κοινωνίας.

6 Κύριο ζητούμενο δεν είναι μόνο η κατανόηση και η ερμηνεία του νοήματος που εμπεριέχει το αναλυτικό πρόγραμμα, αλλά και η αναζήτηση του γνωσιακού ενδιαφέροντος σε σχέση με το ρόλο της εκπαίδευσης και του εκπαιδευτικού, του διδακτικού και μαθησιακού "παραδείγματος", της παιδαγωγικής και της έρευνας.

7 Οι θεωρητικές μας αναζητήσεις
Κριτική κοινωνική θεωρία Κριτικός εγγραμματισμός Κριτική παιδαγωγική και μετασχηματίζουσα μάθηση προσανατολισμένη στην εκπαίδευση για την αειφόρο/βιώσιμη ανάπτυξη ή εναλλακτικά στην εκπαίδευση για την αειφορική/βιώσιμη δικαιοσύνη.

8 DeCoRe plus Model Βήμα 1. Διαγνωστική αξιολόγηση : Προβληματισμός σχετικά με : α) ποιοι είμαστε; β) τι είναι αυτό που έχουμε ( υπάρχουσα γνώση ); γ) που θέλουμε να πάμε; και δ) γιατί θέλουμε να πάμε εκεί;. Βήμα 2. Αποδόμηση: Αναλύοντας κριτικά τη λειτουργία των προσωπικών προοπτικών/συνηθειών/θεωριών/πρακτικών/αξιών και της επιλεγόμενης διδακτικής/μαθησιακής ενότητας. Βήμα 3. Δόμηση: Συγκέντρωση των διδακτικών/μαθησιακών πόρων , δημιουργώντας καινοτομικές ιδέες και την κατασκευή νοημάτων και γνώσης. Βήμα 4. Αναδόμηση: Ενσωμάτωση της νέας κατασκευασμένης γνώσης σύμφωνα με το ανακατασκευασμένο πλαίσιο αναφοράς. Βήμα 5. Εφαρμογή: Υλοποίηση της αναδομημένης γνώσης (διδακτικής ενότητας) υποστηριζόμενη από τις ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας). Βήμα 6. Αθροιστική αξιολόγηση: Αξιολόγηση σχετικά με το τι έχουμε μάθει και τι έχει αλλάξει.

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ


Κατέβασμα ppt "Βασίλης Μακράκης* & Νέλλη Κωστούλα-Μακράκη *UNESCO Chair ICT in ESD"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google