Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Κύπρος 41 χρόνια Δεν ξεχνώ Διεκδικώ Δημιουργώ. Αφιερωμένο σε όσους ζουν στην ξενιτιά και διαπρέπουν Σπύρος Τερζής Αθηνά Στεργιαννίδου ΥΠΕΥΘΥΝΗ: ΕΛΕΝΗ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Κύπρος 41 χρόνια Δεν ξεχνώ Διεκδικώ Δημιουργώ. Αφιερωμένο σε όσους ζουν στην ξενιτιά και διαπρέπουν Σπύρος Τερζής Αθηνά Στεργιαννίδου ΥΠΕΥΘΥΝΗ: ΕΛΕΝΗ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Κύπρος 41 χρόνια Δεν ξεχνώ Διεκδικώ Δημιουργώ

2 Αφιερωμένο σε όσους ζουν στην ξενιτιά και διαπρέπουν Σπύρος Τερζής Αθηνά Στεργιαννίδου ΥΠΕΥΘΥΝΗ: ΕΛΕΝΗ ΜΟΥΖΟΥΡΑ 2015-2016 Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Μακεδονίας Αφιερωμένο σε όσους ζουν στην ξενιτιά και διαπρέπουν

3 Διάλεκτος Εξέλιξη Έξι μεγάλες πόλεις Κυπριακή Κουζίνα Μουσική Λογοτεχνία Εικαστικά Κινηματογράφος Τηλεόραση Εκπαιδευτικό Σύστημα Διακρίσεις 1 ο Μέρος

4 Κυπριακή Γλώσσα- Διάλεκτος 1) Πρώτη προσπάθεια επικοινωνίας στην Kύπρο εντοπίζουμε την Νεολιθική Περίοδο μέσα από τοιχογραφίες. 3) Η αρχαία κυπριακή διάλεκτος, που ήταν η πρώτη μορφή ελληνικής γλώσσας που ομιλήθηκε στην Κύπρο (1200π.Χ. ως το τέλος περίπου της ελληνιστικής περιόδου) και που παριστανόταν γραπτώς από το κυπριακό συλλαβάριο που αποτελείται από 53 περίπου συλλαβογράμματα. Έχουμε γύρω στις 1300 επιγραφές στο κυπριακό συλλαβάριο. 2) Η κυπρομινωϊκή συλλαβογραφική γραφή που ακόμη δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί (οι επιγραφές της, γύρω στις 250, ανάγονται στην περίοδο περί το 1600 – 1400 π.Χ.) 4)Η φοινικική γλώσσα (με 250 κείμενα), δεδομένου ότι από τον 9ο αι. ως τον 3ο αι. π.Χ. περίπου η αρχαία Κύπρος δεν είχε μόνο Έλληνες αλλά και Φοίνικες (ακολούθως οι Φοίνικες εξελληνίστηκαν). 5) Η ελληνιστική κοινή, μια άλλη μορφή ελληνικής γλώσσας, που παριστανόταν γραπτώς με το ελληνικό αλφάβητο και που εκτόπισε την κυπριακή διάλεκτο, όπως όλες τις άλλες ελληνικές διαλέκτους στα υπόλοιπα τμήματα του ελληνισμού.

5 Η διάλεκτος σήμερα Η νεότερη και σύγχρονη φάση της κυπριακής διαλέκτου αρχίζει το 1571 και εκτείνεται μέχρι σήμερα. Χαρακτηριστικά εδώ είναι αρχικώς τα δάνεια από την τουρκική και τα διάφορα τοπικά ιδιώματα τα οποία όμως υποχώρησαν μπροστά στη νεοελληνική κοινή, μετά την τουρκική εισβολή του 1974 με τη βίαιη μετακίνηση πληθυσμού. Τέλος, η σύγχρονη κυπριακή διάλεκτος δέχεται και ενσωματώνει αρκετές ξένες λέξεις, κυρίως από την αγγλική γλώσσα.

6 1 Μεγάλες Πόλεις της Κύπρου 6 2 3 4 5 6 Πάφος Λεμεσός Λευκωσία Κερύνεια Λάρνακα Αμμόχωστος 11

7 Πάφος Η Πάφος είναι πόλη στο νοτιοδυτικό τμήμα της Κύπρου, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας και ένα από τα πιο σημαντικά αρχαία βασίλεια της νήσου. Μεταξύ άλλων, ήταν διάσημο και ως κέντρο λατρείας της θεάς Αφροδίτης. Η πόλη χωρίζεται σε δύο επίπεδα: Στην Πάφο, γνωστή και ως Κτήμα που είναι το εμπορικό κέντρο της πόλης και την Κάτω Πάφο πού βρίσκεται χαμηλότερα και παραλιακά και είναι ο κατ' εξοχήν τουριστικός προορισμός του νησιού. Όλος ο αρχαιολογικός χώρος της Πάφου βρίσκεται υπό την προστασία της UNESCO από το 1980.

8 Λεμεσός H Λεμεσός είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κύπρου και η νοτιότερη της Ευρώπης. Ο πληθυσμός της ανέρχεται στους 100.952 κατοίκους εντός των δημοτικών ορίων και στους περίπου 180.000 στην ευρύτερη αστική περιοχή.Γνωστή ανάμεσα στις πόλεις τις Κύπρου για την πλούσια νυχτερινή ζωή της και την πολιτιστική της παράδοση, η Λεμεσός είναι επίσης το μεγαλύτερο λιμάνι του νησιού κι ένα από τα μεγαλύτερα της Ανατολικής Μεσογείου.

9 Λευκωσία Η Λευκωσία είναι η πρωτεύουσα της Κύπρου. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, η Λευκωσία ήταν σειρήνα, μία από τις κόρες του Αχελώου και της Μελπομένης και το όνομά της μεταφράζεται ως «Λευκή Ουσία». Χτισμένη πάνω στον Πεδιαίο ποταμό, η Λευκωσία αποτελεί την έδρα της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο πληθυσμός του Δήμου Λευκωσίας ανέρχεται μόλις στους 55.014 κατοίκους ενώ ο πληθυσμός ανέρχεται γύρω στις 240.000 στην ευρύτερη αστική περιοχή της πρωτεύουσας. Στην αρχαιότητα η πόλη ονομαζόταν Λήδρα και ήταν ένα από τα αρχαία βασίλεια της Κύπρου.

10 Κερύνεια Η Κερύνεια ή Κυρήνεια είναι παραθαλάσσια πόλη της Κύπρου που βρίσκεται περί το μέσον της βόρειας ακτής της. Αποτελεί πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας που εκτείνεται από το ακρωτήριο Κορμακίτη μέχρι τη λεγόμενη των "Αχαιών ακτή", περιλαμβάνοντας και το μεγαλύτερο μέρος της οροσειράς του Πενταδάκτυλου. Το 1974 οι Ελληνοκύπριοι κάτοικοι της εκδιώχθηκαν από τον τουρκικό στρατό.

11 Λάρνακα Η Λάρνακα είναι πόλη στην νοτιοανατολική ακτή της Κύπρου. Αποτελεί τη διάδοχο πόλη του αρχαίου Κιτίου, ενός από τα σημαντικά βασίλεια της αρχαίας Κύπρου, γενέτειρα μεταξύ άλλων του αρχαίου φιλοσόφου Ζήνωνα. Σήμερα αποτελεί την τρίτη σε μέγεθος πόλη του νησιού, με πληθυσμό 62.997 κατοίκους. Στη Λάρνακα βρίσκεται διεθνές αεροδρόμιο, ο κυριότερος αερολιμένας της Κύπρου.

12 Αμμόχωστος Η Αμμόχωστος είναι πόλη στην Κύπρο και βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του νησιού, στον κόλπο που φέρει και το όνομά της. Η αρχαία Αμμόχωστος έφερε το όνομα Σαλαμίνα. Αργότερα μετονομάστηκε σε Αρσινόη και Κωνστάντια. Οι Ελληνοκύπριοι κάτοικοι της εκδιώχθηκαν το 1974 από τον τουρκικό στρατό.

13 Κυπριακή Γαστρονομία Το φαγητό στην Κύπρο αντικατοπτρίζει την πλούσια και πολυτάραχη ιστορία του νησιού και την ανεξίτηλη επιρροή του Ελληνικού πολιτισμού. Θα βρείτε γεύσεις που είναι επηρεασμένες από την Μέση Ανατολή, την Μικρά Ασία και τους Ενετούς, ενώ πάντα χρησιμοποιούνται φρέσκα εγχώρια υλικά, βότανα, μπαχαρικά και ελαιόλαδο. Η Μεσογειακή δίαιτα, πλούσια σε δημητριακά και όσπρια, φρέσκα φρούτα και λαχανικά ώριμα από τον ήλιο, ψάρι με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, άπαχο κρέας και πουλερικά σε συνδυασμό με κρασί δεν συνιστά μονάχα υγιεινή επιλογή αλλά είναι και ένας ακαταμάχητος πειρασμός. Είναι σχεδόν σίγουρο πως κάποια στιγμή θα ακούσετε να σας λένε την λέξη «κοπιάστε» στην Κύπρο. Σημαίνει «ελάτε να φάτε μαζί μας» και είναι μια προσφορά που γίνεται με ειλικρίνεια από τους κατοίκους του νησιού.

14 ΈναΚυπριακόΜενού Παστίτσιο Μακαρόνια με κρέας κιμά με ένα πλούσιο στρώμα απολαυστικής κρέμας. Αφέλια Χοιρινό κρέας σε σάλτσα από κόκκινο κρασί. Γλυκό του κουταλιού Φτιαγμένο από φρούτα ή από ξηρούς καρπούς και να το συνοδεύσετε ένα καφέ Κυπριακό – σκέτο, μέτριο ή γλυκό. Χαλούμι Ένα από τα ελάχιστα τυριά που μπορεί κανείς να σερβίρει είτε ψήνοντάς το στη σχάρα, είτε τηγανίζοντας το, είτε σκέτο.

15 Μουσική Λόγω της μοναδικής γεωπολιτικής και στρατηγικής της θέσης, η Κύπρος υπήρξε στόχος πολλών κατακτητών και δέχθηκε πολλές και διαφορετικές επιδράσεις, οι οποίες αντικατοπτρίζονται στην ίδια τη μουσική παράδοση του τόπου. Ιδιαίτερα, στη μουσική της Κύπρου απαντώνται ήχοι πανάρχαιοι και αρχέγονοι μέσα από τη λυρική ένταση του βάρους της μακραίωνης και πολυτάραχης ιστορίας του νησιού, εμπλουτισμένοι με ευρύτερα στοιχεία της μεσογειακής ιδιοσυγκρασίας και συλλογικής ταυτότητας. Όπως φαίνεται μέσα από διάφορες ιστορικές πηγές και συγγράμματα, από την αρχαιότητα, η μουσική επίδραση του κυρίως ελλαδικού χώρου στην Κύπρο ήταν όχι μόνο πρόδηλη αλλά και ουσιαστικής σημασίας. Όπως αναφέρει ο Πλούταρχος, οι βασιλείς της Κύπρου επιχορηγούσαν τη διοργάνωση μουσικών διαγωνισμών κυκλικών χορών και τραγουδιών με ηθοποιούς και τραγουδιστές που έφερναν από την κυρίως Ελλάδα. Ακόμη, από τις αναπαραστάσεις στα διάφορα αγγεία αλλά και από άλλες ιστορικές πηγές φαίνεται ότι τόσο στην Κύπρο όσο και στον κυρίως ελλαδικό χώρο, χρησιμοποιούνταν κοινά μουσικά όργανα.

16 Λογοτεχνία Η τέχνη του λόγου έχει πανάρχαιες ρίζες στο νησί και αποτέλεσε βασικό παράγοντα της εθνικής αυτογνωσίας. Το ισχυρό αίσθημα των Κυπρίων δεν έπαψε να εκφράζεται μέσα από τους αιώνες είτε ως ανώνυμη, είτε ως λαϊκή δημοτική δημιουργία. Από τον Εύκλο ως τον Κινύρα, από το Στασίνο ως τον Ζήνωνα τον Κιτιέα, από τα Ακριτικά Τραγούδια μέχρι τις Ρίμες Αγάπης, από το Βασίλη Μιχαηλίδη ως τον Κώστα Μόντη. Μέσα από την αδιάλειπτη λογοτεχνική δημιουργία καταδεικνύεται η ιστορική συνέχεια και η ταυτότητα του νησιού. Οι απαρχές της νεότερης κυπριακής ποίησης, όπως άλλωστε και της υπόλοιπης λογοτεχνίας, τοποθετούνται συμβατικά στο 1878, χρονιά κατά την οποία η Κύπρος πέρασε στην επικυριαρχία της Μεγάλης Βρετανίας. Η χρονιά αυτή σημαδεύτηκε και από την εισαγωγή στο νησί του πρώτου τυπογραφείου από το δάσκαλο Θεόδουλο Κωνσταντινίδη.

17 Εικαστικές Τέχνες Η εμφάνιση της "κοσμικής" τέχνης στην Κύπρο λαμβάνει χώρα μόλις στην εκπνοή του 19ου αιώνα. Όπως αναφέρουν οι ιστορικοί, οι μόνες μορφές καλλιτεχνικής παραγωγής που επικρατούσαν μέχρι τότε ανήκαν στη σφαίρα της θρησκευτικής και της λαϊκής τέχνης. Αυτές οι δημιουργικές παραδόσεις ακολούθησαν την πολιτισμική ιστορία του νησιού από την Προϊστορία και τον Εξελληνισμό, τον Χριστιανισμό και το Βυζάντιο και μέχρι τη Φραγκοκρατία και την Ενετική περίοδο που έληξε με την Οθωμανική κατάκτηση τον 16ο αιώνα, η οποία διήρκεσε τρεις αιώνες. Η Κύπρος παραδόθηκε με ενοίκιο από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στη Μεγάλη Βρετανία το 1878, ανακηρύχθηκε βρετανική αποικία το 1825 και ως τέτοια παρέμεινε μέχρι την ολοκλήρωση του Απελευθερωτικού Αγώνα το 1959.

18 Κυπριακή τέχνη και γραμματόσημα μέσα από εικόνες

19 Κινηματογράφος Η κινηματογραφική παραγωγή σε μια μικρή χώρα όπως η Κύπρος ήταν αναπόφευκτο να ξεκινήσει καθυστερημένα και να αναπτυχθεί με μάλλον αργούς ρυθμούς στα πρώτα της χρόνια. Η ιστορία του σινεμά στην Κύπρο ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1940, όταν η βρετανική αποικιακή κυβέρνηση άρχισε να εκπαιδεύει Κύπριους κινηματογραφιστές στην Αποικιακή Μονάδα Ταινιών. Με την άνοδο της κυπριακής τηλεόρασης το 1957 άρχισε η παραγωγή των πρώτων ταινιών μικρού μήκους, κυρίως ντοκιμαντέρ. Οι σκαπανείς του κυπριακού σινεμά κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950 ήταν οι Γιώργος Λανίτης, Ρένος Γουάτσον, Πόλυς Γιωργάκης και άλλοι.

20 Η Κυπριακή Τηλεόραση ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου του 1957. Αρχικά, οι εκπομπές της ήταν πέντε μέρες την εβδομάδα, με ένα μέσο όρο διαρκείας 3 ωρών καθημερινά. Η υπηρεσία αυτή κάλυπτε μια ακτίνα 20 μιλίων από την πρωτεύουσα της Κύπρου, τη Λευκωσία. Σήμερα η τηλεόραση στην Κύπρο έχει αναπτυχθεί πολύ και πολλά κανάλια μεταδίδονται και σε άλλες χώρες 24 ώρες το 24ωρο. Η ιστορία της κυπριακής τηλεόρασης 2015 Ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΙΓΜΑ (Sigma TV), είναι κυπριακός ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός εθνικής εμβέλειας. Ιδρύθηκε από τον Κύπριο δικηγόρο, δημοσιογράφο, συγγραφέα και εκδότη, Κώστα Ν. Χατζηκωστή Η πρώτη του μετάδοση πραγματοποιήθηκε την 3η Απριλίου του 1995. Προβάλλει Κυπριακές, Ελληνικές και ξένες σειρές, δελτία ειδήσεων, ενημερωτικές,αθλητικές ψυχαγωγικές εκπομπές. Μεγάλα κυπριακά κανάλια Το Ρικ 1 άρχισε να εκπέμπει στις 1 Οκτωβρίου του 1957.Το 1992 δημιούργησε το Δεύτερο Τηλεοπτικό Κανάλι το οποίο προσφέρει κυρίως ψυχαγωγικά προγράμματα στο κυπριακό κοινό.Από το 1994 το ΡΙΚ αναβάθμισε τις ώρες των τηλεοπτικών εκπομπών του, οι οποίες μεταδίδονται όλο το 24ωρο, ενώ ήδη προετοιμάζεται εντατικά για την εισαγωγή της ψηφιακής Τηλεόρασης.Η Τηλεόραση του ΡΙΚ ετοιμάζει και μεταδίδει στη Δορυφορική Εκπομπή RIK-SAT το ημίωρο εβδομαδιαίο επικαιρικό πρόγραμμα «7 Μέρες Κύπρος». 1957

21 Το Mega Channel Κύπρου ιδρύθηκε το 1992 από τον ομώνυμο ελληνικό ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό. Το Mega αναμεταδίδεται χρόνια στην Κύπρο από αυτόν το σταθμό. Το πρόγραμμα του σταθμού περιλαμβάνει προγράμματα από το Mega Ελλάδας, παιδικά προγράμματα, ξένα προγράμματα και εκκλησιαστικά προγράμματα. Μεγάλα κυπριακά κανάλια Ο Αntenna TV Κύπρου είναι ένας κυπριακός ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός πανκύπριας εμβέλειας, που ιδρύθηκε το 1992. Κάθε χρόνο προβάλλει πολλές από τις τηλεοπτικές παραγωγές του ομώνυμου ΑΝΤ1 Ελλάδος, αλλά και αρκετές δικές του, κυπριακές παραγωγές. Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει ενημέρωση και ψυχαγωγία με δελτία ειδήσεων και ενημερωτικές εκπομπές, Κυπριακές, Ελληνικές και ξένες σειρές, ταινίες, τηλεπαιχνίδια.

22 Η Κύπρος έχει ένα πολύ καλά οργανωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα τόσο στον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα που καλύπτουν όλη την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μέχρι το 15ο έτος ηλικίας η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική και παρέχεται δωρεάν. Μερικά από τα καλύτερα πανεπιστήμια της Κύπρου: 1. Πανεπιστήμιο Κύπρου 2. Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου 3. Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου Γενικά η Κύπρος βρίσκεται πολύ ψηλά σε απόφοιτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης καθώς το 2013 το 64% των αποφοίτων μέσης εκπαίδευσης συνέχισε σε ανώτερες σπουδές. Τέλος λόγω κυρίως της δράσης διαφόρων επιστημόνων το ακαδημαϊκό επίπεδο των Κυπρίων μαθητών έχει ενισχυθεί σε διάφορους τομείς. Τέλος η Κυπριακή Μαθηματική Εταιρία έχει συντελέσει στην ενίσχυση του επιπέδου των κυπρίων μαθητών στα Μαθηματικά. Εκπαιδευτικό Σύστημα της Κύπρου

23 Το χρονικό της εισβολής Παράνομη κατοχή μέρων του νησιού Συνθήκη εγγυήσεως της κυπριακή δημοκρατίας Απόψεις Κύπρου-Τουρκίας Ο τραγικός απολογισμός Φρίκη της εισβολής Επιστολή Μακάριου Κυπριακό Πραξικόπημα Αφορμή για την εισβολή Ερωτήματικά Τουρκίας 2 ο Μέρος

24 20 Ιουλίου 1974 40.000 τούρκοι στρατιώτες Mαζί με την Τούρκικη Αεροπορία Mαζί με την Τούρκικη Αεροπορία Εισέβαλαν παράνομα και κατά παράβαση του καταστατικού χάρτη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στις βόρειες ακτές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

25 Οι Τούρκοι στρατιώτες κατέλαβαν παράνομα… Παράνομη κατοχή του 37% της Κυπριακής Δημοκρατίας 80% τουριστικών εγκαταστάσεων 65% καλλιεργήσιμης Γης 70% ορυκτού πλούτου & βιομηχανίας

26 Συνθήκη Εγγυήσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας Εισβολή μπορεί να γίνει αν… 1 Εγγυήτρια χώρα χρειάζεται να αμυνθεί σε περίπτωση εισβολής από μια Τρίτη χώρα. 11 Εισβολή μπορεί να γίνει αν… 22 Τα Ηνωμένα Έθνη ζητήσουν ένοπλη παρέμβαση από μια εγγυήτρια χώρα. Εισβολή μπορεί να γίνει αν… 33 Η Κυπριακή Δημοκρατία ζητήσει ένοπλη παρέμβαση και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εγκρίνει το αίτημα. 3 ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΟΙ Τι υποστηρίζει η κάθε πλευρά για το θέμα… ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΧΩΡΩΝ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ. Η ΕΙΣΒΟΛΗ ΗΤΑΝ ΝΟΜΙΜΗ. ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ.

27 Ο τραγικός απολογισμός Για την Κύπρο 2200000000 44000000 11661199 Εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους. Νεκροί. Δηλώθηκαν αγνοούμενοι. 20.000 άνθρωποι έγιναν πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα και είδαν την περιουσία τους να καταστρέφεται ολοκληρωτικά. 4.000 βρήκαν τραγικό τέλος, ενώ μέχρι σήμερα αγνοούνται 1.619 άτομα. Η φρίκη της εισβολής

28 Κυπριακό Πραξικόπημα Αφορμή για την εισβολή Κυπριακό Πραξικόπημα Στις 15 Ιουλίου του 1974 η Χούντα των Αθηνών δια των οργάνων της στη Μεγαλόνησο (Εθνική Φρουρά, ΕΛΔΥΚ, ΕΟΚΑ Β') ανατρέπει τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας αρχιεπίσκοπο Μακάριο και εγκαθιστά κυβέρνηση «μαριονετών» υπό τον δημοσιογράφο Νίκο Σαμψών. Πέντε ημέρες αργότερα, οι Τούρκοι θα εισβάλουν στην Κύπρο... Οι σχέσεις της ελληνικής χούντας και ιδιαίτερα του ισχυρού άνδρα της ταξιάρχου Δημητρίου Ιωαννίδη με τον αρχιεπίσκοπο Μακάριο ήταν ιδιαίτερα τεταμένες. Από τον Απρίλιο του 1974 εξύφαινε σχέδιο για την ανατροπή του. Η αφορμή για την επιτάχυνση των εξελίξεων δόθηκε την 1η Ιουλίου 1974, όταν το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου αποφάσισε τη μείωση της στρατιωτικής θητείας σε 14 μήνες και του περιορισμού των ελλαδιτών αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς. Την επομένη, 2 Ιουλίου, ο Μακάριος με επιστολή του προς τον Έλληνα ομόλογό του στρατηγό Φαίδωνα Γκιζίκη κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση για ανάμιξη στις εναντίον του συνωμοσίες και αξίωνε να ανακληθούν στην Ελλάδα 650 ελλαδίτες αξιωματικοί, που υπηρετούσαν στην Εθνική Φρουρά της Κύπρου.

29 …Θλίβομαι κύριε πρόεδρε, διότι ευρέθην εις την ανάγκην να είπω πολλά δυσάρεστα δια να περιγράψω εις αδράς γραμμάς με γλώσσα ωμής ειλικρινείας την από μακρού εν Κύπρω υφιστάμενην κατάστασιν. Τούτο όμως επιβάλλει το εθνικόν συμφέρον, το οποίον έχω πάντοτε γνώμονα όλων των ενεργειών και δεν επιθυμώ διακοπήν της συνεργασίας μου μετά της ελληνικής κυβερνήσεως. Δέον, όμως, να ληφθεί υπόψιν,ότι δεν είμαι διορισμένος νομάρχης ή τοποτηρητής εν Κύπρω της ελληνικής κυβερνήσεως αλλά εκλεγμένος ηγέτης μεγάλου τμήματος του ελληνισμού και απαιτώ ανάλογον προς εμέ συμπεριφοράν του εθνικού κέντρου… Η επιστολή του Μακάριου αναφέρει…

30 Αφορμή για την εισβολή Η αφορμή ήρθε στις 15 Ιουλίου 1974, όταν εκδηλώθηκε πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου από την ΕΟΚΑ Β΄. Την πρώτη μέρα του πραξικοπήματος, η Αθήνα αποδοκιμάστηκε σκληρά. Η χουντα απλωσε το χερι της και στην Κυπρο. Η πρώτη αντίδραση ήρθε από την Σοβιετική Ένωση που φοβόταν ανάμειξη της Αμερικής. Η Τουρκία βρήκε την αφορμή, έπρεπε όμως πριν την εισβολή να βεβαιωθεί ότι τα πλοία της δε θα επέστρεφαν πίσω, όπως τόσες άλλες φορές. Τα ερωτηματικά της Τουρκίας Ποια θα ήταν η αντίδραση της Ρωσίας; Η Αμερική θα έλεγε στην Τουρκία να γυρίσει πίσω όπως επί Τζόνσον; ? Τι θα έκανε η Ελλάδα; Υπήρχε κίνδυνος να επιτεθεί; ? ?

31 Επίλογος Όπως κάθε βιβλίο έτσι κι αυτό θα έχει τον δικό του επίλογο. Κάνοντας αυτήν την παρουσίαση ψάξαμε στο διαδίκτυο ρωτήσαμε Ανθρώπους. Όλοι όταν μιλούσαν για την Κύπρο την ανέφεραν Μαρτυρική Μεγαλόνησος,και όχι άδικα. Όταν συγκεντρώσαμε λοιπόν το υλικό,καταλάβαμε πως όντως η περίπτωση της Κύπρου επρόκειτο για πονεμένη ιστορία γραμμένη με κόκκινα γράμματα. Όμως στην συνέχεια διαπιστώσαμε πως παρ’ όλες αυτές τις επιθέσεις που δέχθηκε η ίδια η χώρα, οι κάτοικοι της συνέχισαν να παλεύουν και διαμόρφωσαν έναν υπέροχο πολιτισμό. Ακόμη περισσότερο όμως γνωρίσαμε μέσα από την οθόνη του υπολογιστή και έξω από αυτήν Κύπριους, οι οποίοι διαπρέπουν σε όλον τον κόσμο και σου γεμίσουν την καρδιά όμορφα συναισθήματα. Όλοι αυτοί την κάνουν καθημερινά υπερήφανη και μην ξεχνάμε πως όλα τα μεγάλα επιτεύγματα ολοκληρώθηκαν ξεκινώντας από μικρά βήματα.

32 Κύπρος 41 χρόνια Δεν ξεχνώ Διεκδικώ Δημιουργώ ΣΠΥΡΟΣ ΤΕΡΖΗΣ ΑΘΗΝΑ ΣΤΕΡΓΙΑΝΝΙΔΟΥ 2015-2016 Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Μακεδονίας


Κατέβασμα ppt "Κύπρος 41 χρόνια Δεν ξεχνώ Διεκδικώ Δημιουργώ. Αφιερωμένο σε όσους ζουν στην ξενιτιά και διαπρέπουν Σπύρος Τερζής Αθηνά Στεργιαννίδου ΥΠΕΥΘΥΝΗ: ΕΛΕΝΗ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google