Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΛΕΪΣΜΑΝΙΑΣΗΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΛΕΪΣΜΑΝΙΑΣΗΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΛΕΪΣΜΑΝΙΑΣΗΣ
ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΛΕΪΣΜΑΝΙΑΣΗΣ

2 Διακρίνονται 3 βασικές μορφές της νόσου: Σπλαχνική Λεϊσμανίαση
ΛΕΪΣΜΑΝΙΑΣΗ Ορισμός της Λεϊσμανίασης Η Λεϊσμανίαση είναι ένα από τα μείζονα λοιμώδη νοσήματα. Προκαλούνται από το πρωτόζωο Leishmania που μεταδίδεται με το νύγμα των θηλυκών φλεβοτόμων. Διακρίνονται 3 βασικές μορφές της νόσου: Σπλαχνική Λεϊσμανίαση Δερματική Λεϊσμανίαση Βλεννογονοδερματική Λεϊσμανίαση

3 ΛΕΪΣΜΑΝΙΑΣΗ Ταξινόμηση του πρωτόζωου Leishmania

4 Το πρωτόζωο συναντάται σε δυο μορφολογικά στάδια:
ΛΕΪΣΜΑΝΙΑΣΗ Κύκλος ζωής του παρασίτου Το πρωτόζωο συναντάται σε δυο μορφολογικά στάδια: την προμαστιγωτή μορφή την αμαστιγωτή μορφή

5 ΣΠΛΑΧΝΙΚΗ ΛΕΪΣΜΑΝΙΑΣΗ (VISCERAL LEISHMANIASIS, VL)
Παθογένεια της Σπλαχνικής Λεϊσμανίασης Έλλειψη ανοσολογικής απάντησης των Τ-λεμφοκυττάρων, μειωμένη παραγωγή της ιντερλευκίνης-1, μειωμένη παραγωγή της ιντερφερόνης-γ και πολυμορφισμοί του υποκινητή του γονιδίου του παράγοντα νέκρωσης όγκου-α.τι ανοσολογικη απαντηση εχουμε Κλινική εικόνα της Σπλαχνικής Λεϊσμανίασης Διογκωση του λεμφαδένες, τον σπλήνα, το ήπαρ και τον μυελό των οστών. Μπορεί να εμφανιστεί κοιλιακό άλγος, απώλεια όρεξης, διάρροια, απώλεια βάρους, αδυναμία, εμπύρετα επεισόδια. Ηπατομεγαλία ή σπληνομεγαλία, νεφρίτιδα και εντερικά έλκη. Αναιμία, λευκοπενία, θρομβοκυττοπενία. Αυξημένη ευαισθησία σε λοιμώξεις. Αιμορραγική τάση. Στα παιδιά μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερημένη ανάπτυξη.

6 ΔΕΡΜΑΤΙΚΗ ΛΕΪΣΜΑΝΙΑΣΗ (CUTANEOUS LEISHMANIASIS, CL)
Παθογένεια της Δερματικής Λεϊσμανίασης Εξαρτάται από τον ξενιστή και την ανοσολογική απόκριση των Τ-βοηθητικών 1 και 2.οχι ετσι Η απόκριση των Th1 σχετίζεται με την ύφεση της νόσου και την αντίσταση του οργανισμού. Η απόκριση των Th2 σχετίζεται με την ευαισθησία στη νόσο και την εξέλιξη της. Κλινική εικόνα της Δερματικής Λεϊσμανίασης Εμφανείς δερματικές αλλοιώσεις σε εκτεθειμένα μέρη του σώματος. Από μικρές κόκκινες βλατίδες ως ερυθηματώδη οζίδια, σκληρές πλάκες, φολιδωτές πλάκες και έλκη.

7 ΒΛΕΝΝΟΓΟΝΟΔΕΡΜΑΤΙΚΗ ΛΕΪΣΜΑΝΙΑΣΗ (MUCOCUTANEOUS LEISHMANIASIS, MCL)
Παθογένεια της Βλεννογονοδερματικής Λεϊσμανίασης Αρχικά, η δερματική διήθηση αποτελείται από μακροφάγα γεμάτα με αμαστιγωτά. Κατά την εξέλιξη της νόσου, παρατηρούνται λεμφοκύτταρα και πλασματοκύτταρα σε συνδυασμό με οίδημα στο χόριο και υπερκεράτωση της επιδερμίδας. Στους επόμενους μήνες, εμφανίζεται μία κοκκιωμάτωση από λεμφοκύτταρα , επιθηλιακά κύτταρα και πολυπύρηνα. Τι ανοσολογικη εικονα κυριαρχει Κλινική εικόνα της Βλεννογονοδερματικής Λεϊσμανίασης Εκδήλωση ερυθήματος, εξέλκωση ρωθώνων. Διάτρηση του ρινικού διαφράγματος, εξέλκωση υπερώας, οίδημα των ούλων και περιοδοντίτιδα. Προοδευτική καταστροφή του φαρυγγικού βλεννογόνου και του χόνδρου του προσώπου και των άνω δομών των αεραγωγών.

8 ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΛΕΪΣΜΑΝΙΑΣΗΣ
Το 90% των περιπτώσεων Σπλαχνικής Λεϊσμανίασης παρατηρείται στο Μπανγκλαντές, τη Βραζιλία, την Ινδία, το Νεπάλ και το Σουδάν. Το 90% της Δερματικής Λεϊσμανίασης στο Αφγανιστάν, τη Βραζιλία, το Ιράν, το Περού, τη Σαουδική Αραβία και τη Συρία. Το 90% της Βλεννογονοδερματικής Λεϊσμανίασης στη Βολιβία, τη Βραζιλία και το Περού.

9 ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΛΕΪΣΜΑΝΙΑΣΗΣ
Χρησιμοποίηση εντομοαπωθητικών, εντομοκτόνων-εμποτισμένων διχτύων και κουνουπιέρων. Τοπικές εφαρμογές εντομοκτόνων και deltamethrin-εμποτισμένων περιλαίμιων σκυλιών. Η αποφυγή των υπαίθριων διαμονών από το σούρουπο και μετά. Η χρησιμοποίηση ανεμιστήρων. Η εφαρμογή πυρεθροειδών εντομοκτόνων στις κουρτίνες.

10 ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΕΪΣΜΑΝΙΑΣΗΣ
Διαγνωστικές μέθοδοι της Λεϊσμανίασης: Άμεσες Διαγνωστικές μέθοδοι. Ορολογικές Διαγνωστικές μέθοδοι. Μοριακές Διαγνωστικές μέθοδοι.

11 ΑΜΕΣΕΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ
Επίχρισμα δέρματος. Βιοψία ή παρακέντηση από τον σπλήνα, τον μυελό των οστών ή τους λεμφαδένες. Καλλιέργεια των δειγμάτων σε ΝΝΝ ή RPMI ή έγχυση σε ευπαθές ζώο. Μικροσκόπηση.

12 ΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ
Direct Agglutination Test, Άμεση Δοκιμή Συγκόλλησης, DAT. Enzyme-linked Immunosorbent Assay, Ανοσοπροσροφητική Δοκιμασία Συνδεδεμένου Ενζύμου, ELISA. Indirect Fluorescent Antibody Technique, Έμμεση Δοκιμασία Φθορίζοντος Αντισώματος, IFA. Indirect Hemagglutination Test, Έμμεση Δοκιμασία Αιμοσυγκόλλησης, IHA. Montenegro Test, Δοκιμασία Λεϊσμανίνης. Immunochromatographic Test, Ανοσοχρωματογραφικό Τεστ, ICT. Ανίχνευση του αντιγόνου του παρασίτου Leishmania spp.

13 ΜΟΡΙΑΚΕΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ
Polymerase Chain Reaction, Αλυσιδωτή Αντίδραση Πολυμεράσης, PCR. Multi-Locus Enzyme Electrophoresis, Πολυτοπική Ηλεκτροφόρηση Ενζύμου, MLEE. Restriction Fragment Length Polymorphism, Πολυμορφισμός Μήκους Περιοριστικού Τμήματος, RFLP. Real- Time Polymerase Chain Reaction, Πραγματικού Χρόνου Αλυσιδωτή Αντίδραση Πολυμεράσης, RT-PCR. Real-Time Quantitative Nucleic Acid Sequence-Based Amplification, Πραγματικού Χρόνου-Ποσοτική Ενίσχυση της Αλληλουχίας Νουκλεϊκού Οξέος, QT-NASBA. Reverse Transcriptase-Loop-Mediated Isothermal Amplification, Αντίστροφη Μεταγραφάση Διαμεσολαβούμενης Ισοθερμικής Ενίσχυσης, RT-LAMP.

14 ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΣΠΛΑΧΝΙΚΗ ΛΕΪΣΜΑΝΙΑΣΗ
Μικροσκοπική εξέταση επιχρισμάτων από παρακέντηση μυελού των οστών. Χρησιμοποίηση Ανοσοχρωματογραφικών ταινιών με rK39. ELISA με την ανασυνδυασμένη πρωτεΐνη rK39. DAT.

15 ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΔΕΡΜΑΤΙΚΗ ΛΕΪΣΜΑΝΙΑΣΗ
Άμεση Μικροσκόπηση. Ιστοπαθολογική Εξέταση. Καλλιέργεια. PCR.

16 Ταυτοποίηση του παρασίτου με PCR.
ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΒΛΕΝΝΟΔΟΝΟΔΕΡΜΑΤΙΚΗ ΛΕΪΣΜΑΝΙΑΣΗ Βιοψίες του ρινικού βλεννογόνου και των ρινικών κογχών. Ταυτοποίηση του παρασίτου με PCR.

17 Έχουν αναπτυχθεί πολλές εργαστηριακές μέθοδοι διάγνωσης.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η κλινική εικόνα διαφέρει. Έχουν αναπτυχθεί πολλές εργαστηριακές μέθοδοι διάγνωσης. Η Άμεση διαγνωστική μέθοδος αποτελεί τη μέθοδο αναφοράς. Οι ορολογικές διαγνωστικές μέθοδοι χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση της Σπλαχνικής Λεϊσμανίασης και σπάνια για τη Δερματική Λεϊσμανίαση. Η ανάπτυξη μοριακών τεχνικών έχουν ευαισθησία έως και 100%. Ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος είναι η πρόληψη της νόσου.

18 ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως την Εισηγήτρια Δρ. Χρυσάνθη Βογιατζάκη για την ανάθεση του θέματος και για τις υποδείξεις της κατά τη διάρκεια εκπόνησης της παρούσας διπλωματικής εργασίας. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω την οικογένεια μου και τους φίλους μου για τη συμπαράσταση τους σε αυτή μου την προσπάθεια.

19 ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ!!
ΤΕΛΟΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ!! ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ;


Κατέβασμα ppt "ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΛΕΪΣΜΑΝΙΑΣΗΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google