Κατέβασμα παρουσίασης
Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε
1
ΣΑΛΤΣΕΣ Ευριπίδης Σάββα 23:19 Ευριπίδης Σάββα
2
ΣΤΟΧΟΙ ο μαθητής να είναι σε θέση να:
Απαριθμεί και εξηγεί τρόπους αποθήκευσης των σαλτσών. Απαριθμεί πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα από τη χρήση έτοιμων και συντηρημένων σαλτσών. Κατονομάζει μητρικές και παράγωγες σάλτσες. Ευριπίδης Σάββα 23:19
3
Απαριθμεί και εξηγεί τρόπους αποθήκευσης των σαλτσών.
Οι σάλτσες λόγω της σύνθεσης τους είναι από τα πιο ευπαθή τρόφιμα και ευνοούν την ανάπτυξη μικροβίων. Για την αποφυγή των τροφικών δηλητηριάσεων πρέπει να παίρνουμε τις σωστές προφυλάξεις και επιβάλλεται: Να φτιάχνουμε την ποσότητα που χρειαζόμαστε ώστε να καλύπτουμε τις ανάγκες του μενού της ημέρας. Να ετοιμάζουμε τις σάλτσες όσο πιο κοντά στο χρόνο σερβιρίσματος. Να φυλάσσουμε τυχόν περισσεύματα στο ψυγείο 1°C-6 °C σε καλά κλειστά γυάλινα ή ανοξείδωτα δοχεία . Ο χρόνος διατήρησης να μην υπερβαίνει τις 12 ώρες. Να προσθέτουμε ετικέτα σε κάθε δοχείο που γεμίζουμε με συγκεκριμένη σάλτσα. Να εφαρμόζουμε τις αναγραφόμενες στην ετικέτα οδηγίες όταν πρόκειται για έτοιμες ή συντηρημένες σάλτσες. Ευριπίδης Σάββα 23:19
4
Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα έτοιμων και συντηρημένων σαλτσών.
Στις μέρες μας υπάρχει στην αγορά μεγάλη ποικιλία από έτοιμες και συντηρημένες σάλτσες όπως: μαγιονέζα, ντομάτας, μπεσιαμέλ, ντέμι γκλας κ.α. Οι έτοιμες και συντηρημένες σάλτσες χρησιμοποιούνται ευρέως λόγο των ακόλουθων πλεονεκτημάτων: Ελάχιστος χρόνος προετοιμασίας Ευκολία στην χρήση. Ευκολία στην μεταφορά. Χαμηλότερο κόστος. Λιγότερο προσωπικό Ευριπίδης Σάββα 23:19
5
Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα από έτοιμων και συντηρημένων σαλτσών.
Τα πιο σημαντικά μειονεκτήματα των έτοιμων και συντηρημένων σαλτσών είναι: Υστερούν σε ποιότητα. Η γεύση ορισμένες φορές δεν είναι όπως αυτή των σαλτσών που παρασκευάζουμε. Περιέχουν συντηρητικά , τεχνητές, χημικές και χρωστικές ουσίες. Παρατεταμένη χρήση τους συντείνει ούτως ώστε το προσωπικό της κουζίνας να ξεχνά πως παρασκευάζονται οι βασικές σάλτσες και τα παράγωγά τους. Ευριπίδης Σάββα 23:19
6
ΒΑΣΙΚΕΣ ΣΑΛΤΣΕΣ ΣΑΛΤΣΑ ΕΣΠΑΝΙΟΛ ΝΤΕΜΙ ΓΚΛΑΣ Βούτυρο Αλεύρι
Ντοματοπολτό 1 λίτρο σκούρο ζωμό βοδινό Σέλινο Καρότο Κρεμμύδι Μπουκέ Καρνί ΝΤΕΜΙ ΓΚΛΑΣ 1 λίτρο σκούρο ζωμό βοδινό 1λιτρο Εσπανιόλ ΕΛΑΤΤΩΜΕΝΗ ΚΑΤΑ ½. Ευριπίδης Σάββα 23:19
7
ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΝΤΕΜΙ-ΓΚΛΑΣ Madeira-ΝΤΕΜΙ-ΓΚΛΑΣ+ΣΩΤ. ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ, ΚΡΑΣΙ ΜΑΔΕΪΡΑ. Chasseur-ΝΤΕΜΙ-ΓΚΛΑΣ+ΣΩΤ. ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ, ΣΩΤ. ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ, ΝΤΟΜΑΤΕΣ, ΑΣΠΡΟ ΚΡΑΣΙ, ΜΑΪΝΤΑΝΟ ΚΑΙ ΕΣΤΡΑΚΟΝ. Robert- ΝΤΕΜΙ-ΓΚΛΑΣ+ΣΩΤ. ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ, ΑΣΠΡΟ ΚΡΑΣΙ, ΞΙΔΙ, ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ, ΖΑΧΑΡΗ. Charcutiere-Robert+ ΨΙΛ. ΑΓΓΟΥΡΑΚΙ ΞΙΔΑΤΟ. Pepper-ΝΤΕΜΙ-ΓΚΛΑΣ+ΣΩΤ. ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ, ΚΡΑΣΙ, ΚΟΚΚΟΙ ΠΙΠΕΡΙΟΥ ΣΠΑΣΜΕΝΟΙ. Ευριπίδης Σάββα 23:19
8
ΣΤΟΧΟΙ ο μαθητής να είναι σε θέση να:
Απαριθμεί και εξηγεί τρόπους αποθήκευσης των σαλτσών. Απαριθμεί πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα από τη χρήση έτοιμων και συντηρημένων σαλτσών. Κατονομάζει μητρικές και παράγωγες σάλτσες. Ευριπίδης Σάββα 23:19
Παρόμοιες παρουσιάσεις
© 2024 SlidePlayer.gr Inc.
All rights reserved.