Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης
Ελευθερία, Μαρία, Τίνα, Βασίλης, Κώστας 2017 1Ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

2 Ρωμαϊκή Αγορά Κύριο σημείο αναφοράς και διοικητικό κέντρο της πόλης
Ανεγέρθηκε κατά το τέλος του 2ου αι. και το πρώτο τρίτο του 3ου αι. μ.Χ. Την ίδια εποχή διαμορφώθηκαν πανομοιότυπες αγορές σε όλη τη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Κατά την παλαιοχριστιανική περίοδο υπέστη αλλαγές, διατήρησε ωστόσο κάποιες από τις λειτουργίες του σαν κοινωνικό κέντρο της πόλης.

3

4 Ρωμαϊκή Αγορά Στη Ρωμαϊκή Θεσσαλονίκη, η αγορά βρισκόταν στο σταυροδρόμι της Via Regia (σημερινή οδός Εγνατία) και μίας οδού κάθετης προς την Εγνατία που πιθανώς διέσχιζε την πόλη από τη θάλασσα μέχρι την Ακρόπολη. Κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο, η Αγορά αποτελούνταν από δύο πλατείες, αυτή που περιλαμβάνει την Κρυπτή Στοά, το Μουσείο της Ρωμαϊκής Αγοράς και το Ωδείο και αυτή που στα βυζαντινά χρόνια λειτουργούσε ως ανοιχτή πλατεία χωρίς στοές και παραμένει κάτω από το ανώτερο τμήμα της Πλατείας Αριστοτέλους χωρίς να έχει ερευνηθεί.

5

6 Ρωμαϊκή Αγορά-Τμήματα
Τα τμήματα της Ρωμαϊκής Αγοράς αποτελούνταν από μία μεγάλη ορθογώνια πλατεία, ένα Ωδείο-βουλευτήριο και το ισόγειο τμήμα πολυώροφης στοάς (cryptoporticus-Κρυπτή Στοά). Στη νοτιοανατολική γωνία του χώρου έχει αποκαλυφθεί ένα τμήμα λουτρικού συγκροτήματος (βαλανείο) που περιλαμβάνει ένα πρατήριο (κυκλική αίθουσα εφίδρωσης) με εικοσιπέντε λουτήρες.

7 Στοά των Ειδώλων Η μεγαλοπρεπής αρχαία στοά των ειδώλων (Las Incantadas-Οι μαγεμένες) ήταν η είσοδος στην Αγορά. Ανάγλυφες παραστάσεις οκτώ μυθικών προσώπων στόλιζαν τη στοά. Στην Τουρκοκρατία τα ερείπια της στοάς βρίσκονταν στην αυλή ενός Εβραϊκού σπιτιού. Το 1864, μετά από εντολή της Οθωμανικής κυβέρνησης, τα γλυπτά μεταφέρθηκαν στο Μουσείο του Λούβρου από το Γάλλο E. Miller. Εκεί βρίσκονται μέχρι σήμερα.

8

9 Η Ρωμαϊκή Αγορά σήμερα Ο χώρος της Ρωμαϊκής αγοράς ανακαλύφθηκε το 1966 με τις εκσκαφές για την ανέγερση του Δικαστικού μεγάρου της πόλης. Σήμερα στο χώρο της λειτουργεί υπόγειο υπερσύγχρονο μουσείο η είσοδος του οποίου γίνεται από την Κρυπτή Στοά. Στο Ωδείο πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις και από το 2012 το πικ νικ URBAN Festival που έρχεται να μας προσφέρει κινηματογραφικές και μουσικές εκδηλώσεις σε μορφή πικ νικ. Ώρες επισκέψεως: Τρίτη – Κυριακή , Δευτέρα κλειστά, Είσοδος ελεύθερη.

10 Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης
Ελευθερία, Μαρία, Τίνα, Βασίλης 2017 1Ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης


Κατέβασμα ppt "Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google