Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ Α1 / 2014-2015 Θοδωρής Βασιλόπουλος, Δημήτρης Αληβρούβας, Αντιγόνη Αλεξανδροπούλου, Ναυσικά Γεωργακάκη, Κατερίνα Αξιωτάκη Α1 / 2014-2015.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ Α1 / 2014-2015 Θοδωρής Βασιλόπουλος, Δημήτρης Αληβρούβας, Αντιγόνη Αλεξανδροπούλου, Ναυσικά Γεωργακάκη, Κατερίνα Αξιωτάκη Α1 / 2014-2015."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ Α1 / 2014-2015
Θοδωρής Βασιλόπουλος, Δημήτρης Αληβρούβας, Αντιγόνη Αλεξανδροπούλου, Ναυσικά Γεωργακάκη, Κατερίνα Αξιωτάκη Α1 /

2 Όταν έπεφταν κεραυνοί, οι άνθρωποι έλεγαν ότι ο Δίας θύμωσε με αυτούς.
ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ Όταν έπεφταν κεραυνοί, οι άνθρωποι έλεγαν ότι ο Δίας θύμωσε με αυτούς.

3 ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ Ο μύθος της Νιόβης Η Νιόβη έκλαιγε τόσο σπαρακτικά μετά τον θάνατο και των 12 παιδιών της, ώστε οι θεοί την λυπήθηκαν και την μεταμόρφωσαν σε πέτρα σε ένα βουνό της Ασίας. 

4 ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ Ο γίγαντας Εγκέλαδος, της αρχαιοελληνικής μυθολογίας, γιος του Τάρταρου και της Γης, στη γιγαντομαχία ήταν αντίπαλος της Αθηνάς, που τον εξουδετέρωσε ρίχνοντας πάνω του τη Σικελία. Σύμφωνα με τους αρχαίους μυθιστοριογράφους, ο καταπλακωμένος γίγαντας προσπαθεί κατά καιρούς να ξεφύγει από το βάρος, με αποτέλεσμα να σείεται το έδαφος και να εκρήγνυται ο κρατήρας της Αίτνας.

5 «Η του θρόνου» ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ Κατά την επικρατέστερη παράδοση η Κασσιόπη ήταν σύζυγος του Κηφέα και μητέρα της Ανδρομέδας. Επειδή η Κασσιόπη καυχήθηκε ότι ήταν ομορφότερη από την Ήρα και από τις Νηρηίδες, προκάλεσε την οργή της Ήρας και των Νηρηίδων, που ζήτησαν από τον θεό της θάλασσας, τον Ποσειδώνα, να την τιμωρήσει. Τότε ο Ποσειδώνας έστειλε ένα κήτος, ένα φοβερό θαλάσσιο τέρας, που κατέστρεφε τα παράλια της χώρας της Κασσιόπης. Για να εξευμενισθεί ο Ποσειδώνας, το βασιλικό ζεύγος υποχρεώθηκε να δώσει την Ανδρομέδα να τη φάει το τέρας. Τότε εμφανίσθηκε ο Περσέας και τη γλίτωσε. Μετά τον θάνατό της, η Κασσιόπη μεταμορφώθηκε στον αστερισμό, όπως και οι υπόλοιποι ήρωες του μύθου. Παντού στην αρχαία Ελλάδα το βασικό σχήμα στον αστερισμό αντιστοιχούσε σε μία γυναίκα καθισμένη πάνω σε ένα θρόνο («Η του θρόνου»).

6 Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ
Σε μια πάρα πολύ μακρινή εποχή , όταν ο κόσμος ήταν ακόμα πολύ νέος , οι Άνθρωποι του Ουρανού ήταν τόσο ανήσυχοι και ταξίδευαν τόσο πολύ που άφηναν τα ίχνη τους στους ουρανούς . Στην εποχή μας αν κοιτάξουμε τον ουρανό σε όλη τη διάρκεια της νύχτας μπορούμε να δούμε πια πορεία ακολούθησαν. Όμως το Άστρο του Βορρά δεν ταξιδεύει , δεν μπορεί να μετακινηθεί . Ο πατέρας του δεν ήταν τόσο περήφανος και αγαπούσε τόσο πολύ τον γιο του που του κρέμασε μεγάλα σκουλαρίκια και από τις δύο πλευρές του κεφαλιού του για να φαίνεται αξιοσέβαστος και μεγαλοπρεπής.

7 ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ ΕΘΙΜΑ Ο Παυσανίας διηγείται ότι οι Μακεδόνες βασιλείς δεν έστηναν τρόπαιο για να διαιωνίζουν τις νίκες τους, επειδή το τρόπαιο που έστησε ο πρώτος Μακεδόνας βασιλιάς μετά την κατάκτηση της χώρας ποδοπατήθηκε από ένα λιοντάρι που κατέβηκε από τον Όλυμπο, σημείο ότι οι θεοί δεν έστεργαν τη διαιώνιση του μίσους μεταξύ νικητών και ηττημένων, κατακτητών και κατακτημένων

8 ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ ΕΘΙΜΑ Ο Καλλίμαχος εξηγεί πώς η ανδρεία των κορών της Μακεδονίας που στεφανωμένες με κισσό και οπλισμένες με θύρσους έτρεψαν σε φυγή στρατό Ιλλυριών, υπήρξε η αιτία της ίδρυσης της λατρείας του Διονύσου Ψευδάνορος και της μετονομασίας των νεανίδων από "κλώδωνες" (κλώστρες) σε "μιμαλλόνες", δηλαδή εκείνες που μιμούνται τους άνδρες. Πρόκειται για πανάρχαιο έθιμο μεταμφίεσης κατά τις τελετές ενηλικίωσης, που απαντούσε σε πολλά μέρη της αρχαίας Ελλάδας.

9 Ο ΜΑΡΜΑΡΩΜΕΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ
ΜYΘΟΙ ΤΗΣ ΑΛΩΣΕΩΣ Όταν η Πόλη πέρασε στα χέρια των Τούρκων, ο λαός δεν μπορούσε να πιστέψει ότι ένα τέτοιο κτίσμα έχει περιέλθει σε μουσουλμανικά χέρια. Διέδωσαν λοιπόν ότι ο βασιλιάς κρύφτηκε πίσω από μία κολόνα του ναού της Αγίας Σοφίας, χάθηκε μέσα στους διαδρόμους και παρέμεινε κρυμμένος εκεί. Οι ώρες αναμονής τον “μαρμάρωσαν”. Είναι γεγονός ότι κανείς δεν βρήκε το πτώμα του τελευταίου υπερασπιστή, του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου του Παλαιολόγου. Χάθηκε και πίστεψαν ότι Άγγελος Κυρίου το έκρυψε και το μαρμάρωσε.

10 Ο ΠΑΠΑΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ
Η παράδοση λέει ότι την ώρα που οι Τούρκοι έμπαιναν στην εκκλησία, ο παπάς διέκοψε τη λειτουργία και κρύφτηκε πίσω από το ιερό. Σε εκείνο το σημείο που κρύφτηκε, ενώ υπήρχε μία πόρτα, “ως δια μαγείας” η πόρτα έγινε τοίχος τον οποίο κανείς και ποτέ δεν κατάφερε να σπάσει από τότε. Ούτε οι Τούρκοι, ούτε οι Έλληνες μάστορες τους οποίους έφερναν γι’ αυτό το σκοπό δεν μπόρεσαν να γκρεμίσουν τον τοίχο. Ο θρύλος καταλήγει ότι όταν η Αγία Σοφία ξαναγίνει ελληνική εκκλησία, τότε ο παπάς θα βγει από το ιερό και θα ολοκληρώσει την ημιτελή λειτουργία του. ΜYΘΟΙ ΤΗΣ ΑΛΩΣΕΩΣ

11 ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΓΕΡΟΥ ΜYΘΟΙ ΤΗΣ ΑΛΩΣΕΩΣ Κάποιος καλόγερος είχε ψαρέψει σε ένα ποτάμι ψάρια και τα τηγάνιζε κοντά στην όχθη του ποταμού. Τη στιγμή εκείνη ακούστηκε από ένα πουλί το μήνυμα της πτώσης της Κωνσταντινούπολης στους Τούρκους. Ο καλόγερος σάστισε και αμέσως τα μισοτηγανισμένα ψάρια πήδησαν από το τηγάνι και ξαναβρέθηκαν στο ποτάμι. Εκεί ζουν αιώνια μέχρι τη στιγμή της απελευθέρωσης της Κωνσταντινούπολης

12 Όταν έβρεχε, οι άνθρωποι έλεγαν ότι ο Θεός στενοχωρήθηκε & κλαίει.
ΛΑΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ Όταν έβρεχε, οι άνθρωποι έλεγαν ότι ο Θεός στενοχωρήθηκε & κλαίει.

13 ΛΑΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ Η Πούλια Ήταν τον παλαιό καιρό εφτά αδερφάδες, και τη μία από δαύτες την σκότωσαν οι άλλες. Και έγιναν όλες άστρα, και όλα μαζί είναι η Πούλια. Γι' αυτό το ένα από τα εφτά άστρα της Πούλιας δε φαίνεται τόσο καλά.

14 ΛΑΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ Όταν έσπαγε ένα θερμόμετρο με υδράργυρο έλεγαν ότι ήταν κακοτυχία γιατί μετά από μέρες πέθαινε το μωρό τους. Στην πραγματικότητα το μωρό είχε βάλει στο στόμα του τα «μπιλάκια» που σχημάτισε ο υδράργυρος.


Κατέβασμα ppt "ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ Α1 / 2014-2015 Θοδωρής Βασιλόπουλος, Δημήτρης Αληβρούβας, Αντιγόνη Αλεξανδροπούλου, Ναυσικά Γεωργακάκη, Κατερίνα Αξιωτάκη Α1 / 2014-2015."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google