Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΔιδΑςκων Νίκος Κ. Μπάρκας

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΔιδΑςκων Νίκος Κ. Μπάρκας"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΔιδΑςκων Νίκος Κ. Μπάρκας e-mail : nbarkas@arch.duth.gr
ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ Δ.Π.Θ. ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑ : ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΙΙΙ διδακτικο ετος ΦΕΡΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ – ΞΥΛΟΤΥΠΟΙ - ΚΑΝΑΒΟΣ ΔιδΑςκων Νίκος Κ. Μπάρκας

2 Ο ΣΚΕΛΕΤΟΣ Τι είναι; Είναι ένα σύστημα δομής με ομοιογενή κατακόρυφα και οριζόντια στοιχεία που διαμορφώνουν ενιαία στατικά σύνολα, στενά συνεργαζόμενα μεταξύ τους. Οι στύλοι και οι δοκοί φέρουν τα νεκρά και ωφέλιμα φορτία της κατασκευής και τα μεταφέρουν στη γη. Δίνει μεγαλύτερη ευελιξία στην κάτοψη και τις όψεις. Για αύξηση της ακαμψίας μπορεί να ενισχύεται και με φέροντα τοιχώματα. 1 1 1 1 2 2 2 1. Με κατά μήκος φέροντα τοιχώματα 2.Με εγκάρσια φέροντα τοιχώματα 1. Μικτό σύστημα δομής 2.Σκελετός με τοιχώματα ακαμψίας 1.Σκελετός με αραιωμένη διαστύλωση 2.Σκελετός με πλαίσια ΦΕΡΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ Φ.Ο.

3 ΤΑ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΑ ΔΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ Φ.Ο.
Τετραέριστες ή σταυροειδείς πλάκες Όταν η πλάκα στηρίζεται σε τέσσερις πλευρές Μπορεί να μοιράζει τα φορτία και στις τέσσερις πλευρές Μπορεί να εδράζεται απ’ ευθείας στους στύλους χωρίς την παρεμβολή δοκών ΦΕΡΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ Φ.Ο.

4 Όταν η πλάκα δεν έχει δοκάρια
Μυκητοειδείς πλάκες Όταν η πλάκα δεν έχει δοκάρια Ενισχύεται τοπικά στη σύνδεση με τον Φ.Ο. Η ενίσχυση γίνεται συνήθως με έδραση περιορισμένης επιφάνειας Έδωσε καινούργιες δυνατότητες αισθητικής διαμόρφωσης των χώρων. ΦΕΡΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ Φ.Ο.

5 και τη στέγαση που το προστατεύει.
Το σύστημα δομής με φέροντα τοιχώματα, ολοκληρώνεται με τα οριζόντια στοιχεία που φέρουν τα ωφέλιμα φορτία του έργου και τη στέγαση που το προστατεύει. Δάπεδα ή πατώματα από Ολόσωμες πλάκες από μπετόν-αρμέ. - αντέχουν σε μεγάλες φορτίσεις δίνουν μεγάλα ανοίγματα Σύνθετες, ξύλινες ή μεταλλικές δοκούς - Δεν επιτυγχάνεται η επιθυμητή ακαμψία - Χαλαρή κατασκευή - Η ακαμψία των τοιχωμάτων επιτυγχάνεται με την παρεμβολή σενάζ (κατασκευές από χυτό μπετόν-αρμέ που ενσωματώνονται σαν γραμμικά στοιχεία μέσα στο κούφωμα) ΦΕΡΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ Φ.Ο.

6 παραλαμβάνουν τα κατακόρυφα φορτία της στέγης και των πατωμάτων
Εγκάρσια παραλαμβάνουν τα κατακόρυφα φορτία της στέγης και των πατωμάτων περιορισμός ανοιγμάτων λόγω μείωσης της αντοχής μεγάλη ελευθερία στη σύνθεση των όψεων καλύτερη αντιμετώπιση οριζόντιων ωθήσεων εφαρμόζεται κυρίως σε κατοικίες ΦΕΡΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ Φ.Ο.

7 παράλληλα στον κατά μήκος άξονα του κτιρίου
Κατά μήκος παράλληλα στον κατά μήκος άξονα του κτιρίου απαιτούνται εγκάρσια τοιχώματα για ενίσχυσή τους περιορίζει τη σύνθεση των όψεων εφαρμόζεται κυρίως σε νοσοκομεία, σχολεία, βιομηχανικούς χώρους ΦΕΡΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ Φ.Ο.

8 επιτρέπουν την εφαρμογή τετραέριστων πλακών
Διασταυρωνόμενα επιτρέπουν την εφαρμογή τετραέριστων πλακών δεσμεύουν τη λειτουργικότητα των χώρων η παραλαβή των φορτίσεων γίνεται ομοιόμορφα από τους εσωτερικούς και εξωτερικούς τοίχους η πίεση που ασκείται στην επιφάνεια έδρασης είναι ομοιόμορφη χρησιμοποιείται κυρίως σε πολυώροφα κτίρια ΦΕΡΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ Φ.Ο.

9 ΑΡΜΟΙ ΔΙΑΣΤΟΛΗΣ ΤΟΥ ΦΕΡΟΝΤΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ
Η αυξομείωση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος η συστολή και ο ερπυσμός, οι καθιζήσεις του εδάφους ,οι τυχόν ανομοιόμορφες φορτίσεις και οι ειδικές καταπονήσεις που ασκούνται σε επιμέρους στοιχεία του δομικού έργου, δημιουργούν προβλήματα ρηγματώσεων στις κατασκευές. Οι αντιμετώπιση των παραπάνω αιτιών πρέπει να γίνεται από την αρχή της κατασκευής με πρόβλεψη αρμών διαστολής. Τοποθετούνται σε αποστάσεις που καθορίζονται από τους κανονισμούς ανάλογα με το υλικό δομής. σε περιπτώσεις παραμορφώσεων από θερμικές μεταβολές, πρέπει να φτάνουν ως το υπόγειο και να έχουν πλάτος όσο το μήκος της μεταβολής σε περιπτώσεις καθιζήσεων, πρέπει να φτάνουν ως τη θεμελίωση και περιορίζονται σε απλές τομές πάχους 1χιλιοστού πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στη στεγανοποίησή του. μορφολογικά πρέπει να προβλέπονται οι επιθυμητές θέσει διακοπής ΦΕΡΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ Φ.Ο.

10 ΦΕΡΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ Φ.Ο.

11 Θέση αρμών διαστολής για ορθότερη αρχιτεκτονική σύνθεση
αποφεύγεται η σύμπτωση του αρμού με ανοίγματα. τα διαχωρισμένα κομμάτια να αποτελούν αυτοτελή σύνολα να συμπίπτουν οι αρμοί με πλήρη δομικά στοιχεία στην κάτοψη να ταυτίζεται με βασικά συνεχή τοιχώματα. Συνήθεις τρόποι διάταξης των αρμών διαστολής διπλασιασμός στύλων ή τοιχωμάτων στη θέση του αρμού τοποθέτηση αρμού ανάμεσα σε δύο προβόλους, που θα ανήκουν στα δύο εφαπτόμενα κτίρια ελεύθερη έδραση του ενός τμήματος, πάνω σε φέροντα στοιχεία του άλλου ΦΕΡΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ Φ.Ο.

12 πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στη στεγανοποίησή του.
Η αυξομείωση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος η συστολή και ο ερπυσμός, οι καθιζήσεις του εδάφους ,οι τυχόν ανομοιόμορφες φορτίσεις και οι ειδικές καταπονήσεις που ασκούνται σε επιμέρους στοιχεία του δομικού έργου, δημιουργούν προβλήματα ριγματώσεων στις κατασκευές. Οι αντιμετώπιση των παραπάνω αιτιών πρέπει να γίνεται από την αρχή της κατασκευής με πρόβλεψη αρμών διαστολής. τοποθετούνται σε αποστάσεις που καθορίζονται από τους κανονισμούς ανάλογα με το υλικό δομής. σε περιπτώσεις παραμορφώσεων από θερμικές μεταβολές, πρέπει να φτάνουν ως το υπόγειο και να έχουν πλάτος όσο το μήκος της μεταβολής σε περιπτώσεις καθιζήσεων, πρέπει να φτάνουν ως τη θεμελίωση και περιορίζονται σε απλές τομές πάχους 1χιλιοστού πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στη στεγανοποίησή του. διατάσσονται μέσα στο Φ.Ο. ανάλογα με τα επιμέρους στατικά κα κτιριολογικά προβλήματα που έχει το δομικό έργο ΦΕΡΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ Φ.Ο.

13 ΞΥΛΟΤΥΠΟΙ Τα καλούπια του μπετόν αρμέ αρχικά γίνονταν με ξύλα. Σήμερα τα ξύλα τείνουν να αντικατασταθούν από νέα υλικά που δίνουν μεγαλύτερη ευελιξία μορφών και είναι περισσότερο οικονομικά , μέταλλο, πλαστικό ακόμα και χαρτί. ΦΕΡΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ Φ.Ο.

14 Για μεγάλες κατασκευές εφαρμόζονται
μόνιμοι τύποι, είναι στοιχεία που αργότερα μένουν ενσωματωμένα στην κατασκευή αυτοφερόμενοι οπλισμοί, όπου ο οπλισμός διαμορφώνει μια σχάρα ικανή να στηρίξει τον εαυτό της, το βάρος των εργατών και το φορτίο του νωπού μπετόν προκατασκευασμένα στοιχεία, είτε σαν μόνιμα στοιχεία που ενισχύονται με χυτό μπετόν είτε σαν έτοιμα κομμάτια που συναρμολογούνται στο έργο. διογκούμενοι τύποι, μπαλόνια από αδιάβροχο ύφασμα που φουσκώνονται με πίεση, για θολωτές κατασκευές οποιουδήποτε σχήματος. ΦΕΡΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ Φ.Ο.

15 Η ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΣΚΕΛΕΤΟΥ – ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ - ΚΑΝΑΒΟΣ
Για τη σύνθεση μιας κατασκευής, είναι βασικό να υπάρχει νομοτέλεια και ορθολογισμός, να υπακούει δηλαδή στις αρχές της τυποποίησης και της εμβατικής συσχέτισης, ανάλογα με τη χρήση του κτιρίου και το σύστημα δομής. Πρέπει να υπάρχει μια τάξη χάραξης και μία τάξη στις διαστάσεις. Ένα πλέγμα αναφοράς με σαφή και απλό ρυθμό ονομάζεται κάναβος. Το κοινό μέτρο συσχετισμού ονομάζεται εμβάτης, μια μονάδα μέτρησης επαναλαμβανόμενη που συσχετίζει τα μεγέθη. Με τον κάναβο, οι δυνάμεις διατάσσονται στο επίπεδο και το χώρο με ένα σύστημα που τα ανοίγματα είναι κανονικά και επαναλαμβανόμενα, διευκολύνοντας τον υπολογισμό και την κατασκευή. Ο κάναβος μπορεί να είναι τετράγωνος ορθογωνικός, πλαγιογώνιος ή ακτινικός Εκτίνεται στο επίπεδο, αλλά και στο χώρο –χωρόπλεγμα. ΦΕΡΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ Φ.Ο.

16 ΦΕΡΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ Φ.Ο.


Κατέβασμα ppt "ΔιδΑςκων Νίκος Κ. Μπάρκας"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google