Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΑ042-ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ & ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ Χατζηνικολάου Αικατερίνη1, Χατζόπουλος Στυλιανός2 1.Φοιτήτρια Νοσηλευτικής ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης 2.Φοιτητής.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΑ042-ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ & ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ Χατζηνικολάου Αικατερίνη1, Χατζόπουλος Στυλιανός2 1.Φοιτήτρια Νοσηλευτικής ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης 2.Φοιτητής."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΑ042-ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ & ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ Χατζηνικολάου Αικατερίνη1, Χατζόπουλος Στυλιανός2 1.Φοιτήτρια Νοσηλευτικής ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης 2.Φοιτητής Νοσηλευτικής ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης Εισαγωγή: Η καρδιαγγειακή νόσος αποτελεί την πιο σοβαρή επιπλοκή του σακχαρώδη διαβήτη και την κύρια αιτία νοσηρότητας και θνητότητας σε αυτούς τους ασθενείς. Σκοπός: Η παρουσίαση της σχέσης μεταξύ σακχαρώδη διαβήτη και καρδιακής ανεπάρκειας, καθώς και της θεραπευτικής τους αντιμετώπισης. Μέθοδος Ανασκόπησης: Πραγματοποιήθηκε ανασκόπηση της διεθνούς βιβλιογραφίας στην ηλεκτρονική βάση «Google Scholar» με τις λέξεις κλειδιά: «σακχαρώδης διαβήτης», καρδιακή ανεπάρκεια», «diabetes mellitus», «heart failure», μεμονωμένα και συνδυαστικά. Δεν τέθηκαν χρονικοί περιορισμοί. Κριτήρια αποκλεισμού των άρθρων αποτέλεσε η γλώσσα εκτός της ελληνικής και της αγγλικής. Τελικά, 6 άρθρα συμπεριλήφθηκαν στην ανασκόπηση. Αποτελέσματα: Ο σακχαρώδης διαβήτης, εκτός των άλλων, σχετίζεται με τη πρόκληση στεφανιαίας νόσου και οξέος στεφανιαίου συνδρόμου, που με τη σειρά του αποτελεί την κύρια αιτία πρόκλησης καρδιακής ανεπάρκειας. Η καρδιακή ανεπάρκεια και ο σακχαρώδης διαβήτης συχνά συνυπάρχουν, επηρεάζοντας η μία νόσος την άλλη. Η αντίσταση στην ινσουλίνη και ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 επηρεάζονται από την ύπαρξη καρδιακής ανεπάρκειας. Θεραπευτική αντιμετώπιση αποτελεί ο έλεγχος του σακχαρώδη διαβήτη με αντιδιαβητικά δισκία ή/και ινσουλινοθεραπεία. Συνίσταται αλλαγή του τρόπου ζωής, άσκηση, ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη και τακτικός καρδιολογικός έλεγχος Τέλος, σημαντική είναι η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης τόσο για τον σακχαρώδη διαβήτη όσο και για την καρδιακή ανεπάρκεια. Συμπεράσματα: Ο σακχαρώδης διαβήτης συμβάλλει στην ανάπτυξη καρδιακής ανεπάρκειας, ωστόσο η έγκαιρη διάγνωση, ο προληπτικός έλεγχος, η φαρμακευτική αγωγή και η εφαρμογή ενός υγιεινού τρόπου ζωής μπορούν να μειώσουν την επίδραση και να αναστείλλουν σημαντικά τη δυσμενή του εξέλιξη. Βιβλιογραφία: Καζάκος Κ. (2016) Σακχαρώδης Διαβήτης, Σύγχρονες Απόψεις σελ Χατζητόλιος Α., Μπαλτατζή Μ., Σαββόπουλος Χ. (2008) Αντιμετώπιση της αρτηριακής υπέρτασης σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, Ελληνικά Διαβητολογικά Χρονικά 21, 1: 65-82


Κατέβασμα ppt "ΑΑ042-ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ & ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ Χατζηνικολάου Αικατερίνη1, Χατζόπουλος Στυλιανός2 1.Φοιτήτρια Νοσηλευτικής ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης 2.Φοιτητής."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google