Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΘΕΜΑ : ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ LOGICATOR ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 περίοδος.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΘΕΜΑ : ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ LOGICATOR ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 περίοδος."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΘΕΜΑ : ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ LOGICATOR ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 περίοδος

2 ΟΘΟΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 30/11/ :47 (00)

3 Γραμμή Εντολών (Toolbar Menu)
Για λόγους εξομοίωσης μπορούμε να μεταβάλουμε τις εισόδους με το ποντίκι ή με το πληκτρολόγιο Γραμμή Εντολών (Toolbar Menu) 30/11/ :47 (00)

4 Επιλογή Τύπου Διασύνδεσης
Επιλογή Τύπου Διασύνδεσης Επιλογή Ταχύτητας Εκτέλεσης των εντολών. Αρχικές Ρυθμίσεις – Επιλογή Τύπου Διασύνδεσης - Αρχικές Ρυθμίσεις – Επιλογή Τύπου Διασύνδεσης 30/11/ :47 (00)

5 Εντολές Για την δημιουργία του προγράμματος απλά σέρνουμε την αντίστοιχη εντολή μέσα σε ένα μη κατειλημμένο κελί. (cell) Εντολές 30/11/ :47 (00)

6 Οι περισσότερες εντολές κάνοντας διπλό κλικ πάνω τους ανοίγουν ένα νέο πλαίσιο με περισσότερες πληροφορίες για την αντίστοιχη εντολή καθώς επίσης δίνεται και δυνατότητα να δώσουμε κάποια επεξήγηση στην αντίστοιχη εντολή για να καταλαβαίνουμε ποιος είναι ο ρόλος στο πρόγραμμα. Για να σχεδιάσουμε την ροή του προγράμματος χρησιμοποιούμε το εργαλείο γραμμής «LINE» Ενεργοποιούμε την εντολή γραμμής και κάνουμε κλικ στην εντολή από την οποία θέλουμε να αρχίσουμε και ξανακάνουμε κλικ στην εντολή που θέλουμε να σταματήσουμε. Μόνο οριζόντιες & κάθετες γραμμές σχεδιάζει. Εντολές (συνέχεια) 2/5/ :03 (00)

7 Διαγραφή των εντολών γίνεται με το κουμπί “Delete” του υπολογιστή
Το πρόγραμμα μας δίδει την δυνατότητα να τοποθετήσουμε ενδιάμεσα κάποιων εντολών μια νέα εντολή απλά σέρνοντας την από το μενού των εντολών ανάμεσα στις εντολές που θέλουμε να την τοποθετήσουμε Όσο αφορά τις εντολές απόφασης η εντολή έχει δύο κατευθύνσεις που μπορεί να ακολουθήσει το πρόγραμμα. Την πορεία αν είναι αληθής (YES) και τη πορεία αν δεν είναι αληθής (NO). Με δεξί κλικ μπορούμε να εναλλάξουμε το YES με το NO. Εντολές (συνέχεια) 2/5/ :58 (00)

8 Κύριες Εντολές – Common Commands
Αρχή του προγράμματος Τέλος του προγράμματος Ενεργοποίηση / Απενεργοποίηση των εξόδων της διασύνδεσης Ενεργοποίηση / Απενεργοποίηση μέχρι τέσσερις κινητήρες Παύση της ροής του προγράμματος για τον χρόνο που έχουμε επιλέξει. Έλεγχός κατάστασης ψηφιακής εισόδου ή ψηφιακού αισθητήρα και ανάλογα αν είναι αληθής ή ψευδής δίνει εντολή στο πρόγραμμα να συνεχίσει από τον αντίστοιχο δρόμο. (YES/NO) Παύση της ροής του προγράμματος μέχρι να μετρήσει ανάλογα πόσες φορές ενεργοποιήθηκε μια είσοδο Κύριες Εντολές – Common Commands 2/5/ :03 (00)

9 2/5/ :58 (00) Decision

10 Εντολές Μεταβλητών – Variable Commands - Compare
Ελέγχει την τιμή μια μεταβλητής, τον χρόνο που πέρασε ή την ένδειξη από κάποια αναλογική είσοδο την συγκρίνει με κάποια προκαθορισμένη τιμή και ανάλογα αποφασίζει ποιο δρόμο θα ακολουθήσει “YES / NO “ Για τον έλεγχο της συνθήκης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις ιδιότητες: = > < <= >= < > Εντολές Μεταβλητών – Variable Commands - Compare 2/5/ :03 (00)

11 Εντολές Μεταβλητών – Variable Commands - Express
Χρησιμοποιείτε για να καθορίσει μια σχέση υπολογισμού σε μια μεταβλητή ή στον χρόνο. Π.χ : Α = Α / Time = A +10 Εντολές Μεταβλητών – Variable Commands - Express 2/5/ :13 (00)

12 Εντολές Μεταβλητών – Variable Commands – Inc & DEc
Κάθε φορά που το πρόγραμμα περνά από αυτήν την εντολή προστίθεται στην αντίστοιχη μεταβλητή που έχουμε ορίσει το 1 Η εντολή αυτή λειτουργεί όπως την σχέση Α = Α + 1 Κάθε φορά που το πρόγραμμα περνά από αυτήν την εντολή αφαιρείται από την αντίστοιχη μεταβλητή που έχουμε ορίσει το 1. Η εντολή αυτή λειτουργεί όπως την σχέση Α = Α- 1 Εντολές Μεταβλητών – Variable Commands – Inc & DEc 2/5/ :58 (00)

13 Εντολές Μεταβλητών – Variable Commands – Input
Ο χρήστης με την εντολή αυτή μπορεί να δώσει οποιανδήποτε τιμή σε κάποια μεταβλητή χρησιμοποιώντας το πληκτρολογίου. Όταν το πρόγραμμα θα φτάσει στο σημείο της εντολής θα ανοίξει ένα νέο παράθυρο στο οποίο ο χρήστης γράφει την νέα τιμή που θα έχει η μεταβλητή Εντολές Μεταβλητών – Variable Commands – Input 2/5/ :03 (00)

14 Υπορουτίνες - Procedure
Εκτέλεση υπορουτίνας η οποία πρέπει να έχει ήδη καθοριστεί μέσα στο πρόγραμμα. Επιλογή ονόματος υπορουτίνας Επιλογή αριθμού επαναλήψεων ρουτίνας πριν επιστρέψει το πρόγραμμα στην κανονική του ροή Σηματοδοτεί την αρχή της υπορουτίνας – από αυτό το σημείο και κάτω γράφετε κανονικά το πρόγραμμα που εκτελεί η υπορουτίνα Υπορουτίνες - Procedure 2/5/ :58 (00)

15 Υπορουτίνες - Procedure
Σηματοδοτεί το τέλος της υπορουτίνας. Μόλις το πρόγραμμα φτάσει στο σημείο αυτό επιστρέφει στο κυρίως πρόγραμμα στο σημείο στο όποιο βρίσκεται η εντολή DoProcuder Η εντολή αυτή διακόπτη την ροή του προγράμματος άσχετα σε πιο σημείο βρίσκεται και τρέχει τισ εντολές που βρίσκονται κάτω από το πρόγραμμα «διακοπής». Η ενεργοποίηση της γίνεται μέσω κάποιας ψηφιακής εισόδου. Για την χρήση της εντολής Interrupt «διακοπής» πρέπει οπωσδήποτε μέσα στο κυρίως πρόγραμμα να μπει η εντολή Παράδειγμα Υπορουτίνες - Procedure 2/5/ :13 (00)

16 :Ασκήσεις για την τάξη και το σπίτι
Ασκήσεις βιβλίου οι 1,2 & 3 σελίδα 133. Να παρουσιάσετε σε διάγραμμα την λογική λειτουργίας των φώτων τροχαίας. Να παρουσιάσετε σε διάγραμμα την λειτουργία του συστήματος συναγερμού στο σπίτι Ένας μαγνητικός διακόπτης στην πόρτα (πόρτα κλειστή = 1 ) 2. Ένας μαγνητικός διακόπτης στο παράθυρο (παράθυρο κλειστό = 1) 3. Η σειρήνα σταματά όταν κλείσει πόρτα & παράθυρο και γίνει reset ο συναγερμός. c:\Program Files\New-Media-Learning\Logicator\html\Logicator Guide.pdf :Ασκήσεις για την τάξη και το σπίτι 2/5/ :13 (00)

17 2/5/ :58 (00)

18 2/5/ :13 (00)

19 2/5/ :13 (00)


Κατέβασμα ppt "ΘΕΜΑ : ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ LOGICATOR ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 περίοδος."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google