Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Διδακτική της ιστορίας με ΤΠΕ 2ο μάθημα

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Διδακτική της ιστορίας με ΤΠΕ 2ο μάθημα"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Διδακτική της ιστορίας με ΤΠΕ 2ο μάθημα
Δρ. ΜαρΙα ΜαυρομμΑτη

2 Το Microsoft Office για τη διδασκαλία της ιστορίας
Word PowerPoint Excel

3 Βασικές ιστορικές δεξιότητες
Κατανόηση ιστορικής σπουδαιότητας Χρήση πρωτογενών πηγών και αποδείξεων Κατανόηση συνέχειας και αλλαγής Ανάλυση αιτιών και συνεπειών Ανάληψη ιστορικής οπτικής Κατανόηση ηθικών διαστάσεων της ιστορίας Πηγή:

4 Πώς μπορεί να μας βοηθήσει το Office;
Κατανόηση ιστορικής σπουδαιότητας Χρήση πρωτογενών πηγών και αποδείξεων Κατανόηση συνέχειας και αλλαγής- ιστοριογραμμές Ανάλυση αιτιών και συνεπειών- εννοιολογικοί χάρτες Ανάληψη ιστορικής οπτικής Κατανόηση ηθικών διαστάσεων της ιστορίας

5 Παρουσίαση πληροφορίας
Σε κειμενική μορφή Σε διάγραμμα Σε πίνακα Σε λίστα Κ.ά. Στην εποχή της περιορισμένης χρονικής διάρκειας αντίληψης (short attention span), η συνοπτική παρουσίαση της πληροφορίας κρίνεται αναγκαία στα πλαίσια του μαθήματος.

6 Παραδείγματα στο Word Οι πιο νέοι αυτοκράτορες:
Μιχαήλ Γ’ ο Μέθυσος, Στέψη στα 2, για 25 χρόνια Θεοδόσιος Β , Στέψη στα 7, για 44 χρόνια Λέων II, 474. Στέψη στα 7, για λιγότερο από ένα χρόνο Κωνσταντίνος Ζ’, Στέψη στα 7, για 46 χρόνια Κωνσταντίνος ΣΤ’ the Blind, Στέψη στα 9, για 17 χρόνια Αλέξιος II Κομνηνός, Στέψη στα 11, για 3 χρόνια Ιωάννης Δ’ Λάσκαρης, Στέψη στα 8, για 3 χρόνια Ιωάννης Ε’, Στέψη στα 9, για 38 μη συνεχόμενα χρόνια Κώνστας Β’ Πωγωνάτος, Στέψη στα 11, για 27 χρόνια Ηρακλεωνάς, 641. Στέψη στα 15, για μερικούς μήνες

7 Word- παρουσίαση πληροφοριών
Εργασίες για το σπίτι (π.χ. Έκδοση εφημερίδας) Πίνακες (αριθμητικές πληροφορίες αλλά και περιλήψεις). Ασκήσεις στην τάξη (συμπλήρωση κενών κ.λπ.) Στην ενότητα ‘Δημοσιονομία’, διαβάστε τις διάφορες φορολογικές μεταρρυθμίσεις του Διοκλητιανού και παρουσιάστε τις περιληπτικά σε πίνακα.

8 Excel- παρουσίαση πληροφοριών
Επεξεργασία αριθμητικών δεδομένων και παρουσίαση πινάκων

9 Excel Μπείτε στο Excel στον υπολογιστή σας.
‘περάστε’ τα παρακάτω δεδομένα. Δημιουργήστε γραφήματα διαφόρων ειδών.

10

11 Οδηγίες

12 Infographics Δίνουν περισσότερες πληροφορίες από τα απλά γραφήματα, πιο πλούσιες εικόνες

13 Ανακάλυψη της Αμερικής
PowerPoint Ως εποπτικό εργαλείο- παρουσιάσεις (επίδειξη εικόνων, κειμένου κ.λπ.) Εννοιολογικοί χάρτες Ιστοριογραμμές: Insert- Smart Art- Process σήμερα Γαλλική Επανάσταση Ανακάλυψη της Αμερικής Μεσαίωνας

14 Άσκηση Δημιουργήστε μια ιστοριογραμμή και βάλτε στη σωστή σειρά τις παρακάτω ιστορικές έννοιες: Μεσαίωνας, εποχή του Χαλκού, Μεταρρύθμιση, Βιομηχανική Επανάσταση, κάθοδος των Δωριέων.

15 Εννοιολογικοί χάρτες στη διδασκαλία και μάθηση της ιστορίας
Οργάνωση της πληροφορίας Ανάδειξη σχέσεων Ένα απλό παράδειγμα: _08.pdf Πιο σύνθετa παρaδείγματα: socialstudies-examples

16 Με τους εννοιολογικούς χάρτες μπορούμε να:
Δώσουμε στους μαθητές τη δομή του μαθήματος στην αρχή της διδακτικής ώρας (ή και της χρονιάς), χρησιμοποιώντας τους έτσι σαν προκαταβολικούς οργανωτές. Παρουσιάσουμε πολύπλοκες ιδέες και σκέψεις, εξηγώντας με τη δύναμη της εικόνας συσχετισμούς μεταξύ τους. Εργασίες για τους μαθητές: συμπλήρωση κενών, παιχνίδια, ερωτηματολόγια, κουιζ. Μπορούν να συμπληρώνονται συνεργατικά. περίληψη της ύλης. Πολύ σημαντική ιδιότητα για το μάθημα της ιστορίας: η ανάδειξη αιτιών, συνέχειας κ.λπ.

17 Άσκηση – εννοιολογικός χάρτης
Χρησιμοποιήστε το δωρεάν λογισμικό Στο πλαίσιο αυτό, τα αίτια του Β‘ Παγκόσμιου πολέμου πρέπει να αναζητηθούν: – στους ταπεινωτικούς όρους που επιβλήθηκαν στα ηττημένα κράτη του Α‘ Παγκόσμιου πολέμου, με αποτέλεσμα να εξουθενωθούν οικονομικά και να θιγεί το εθνικό αίσθημα των λαών τους, ιδίως των Γερμανών – στο ότι οι συνθήκες ειρήνης άφηναν ανικανοποίητα πιεστικά αιτήματα διαφόρων χωρών (π.χ. Ιταλία) και εθνοτήτων (π.χ. γερμανικές μειονότητες σε διάφορα κράτη)˙ όλοι αυτοί αναζητούσαν ευκαιρίες αναθεώρησης των συνθηκών – στην οξύτατη οικονομική κρίση που μάστιζε την Ευρώπη και τον κόσμο, μετά το 1929, δημιουργώντας το έδαφος για τη δράση αυτόκλητων «σωτήρων», όπως ο Μουσολίνι και ο Χίτλερ, που επέβαλαν ολοκληρωτικά και επιθετικά καθεστώτα – στον φόβο των δυτικών Δυνάμεων απέναντι στη Σοβιετική Ένωση, που τις έκανε να αντιμετωπίζουν για πολύ καιρό με αδράνεια, αν όχι με ικανοποίηση, την επιθετικότητα της ναζιστικής Γερμανίας, ελπίζοντας ότι θα μπορούσαν να τη χρησιμοποιήσουν ως ανάχωμα που θα εμπόδιζε την εξάπλωση της σοβιετικής επιρροής στην Ευρώπη – στην αδυναμία της Κοινωνίας των Εθνών να λάβει οποιοδήποτε αποτελεσματικό μέτρο για την αποτροπή του επερχόμενου πολέμου.

18 Google Drive Όμοιο με το word είναι το Google Drive, με τη διαφορά ότι είναι διαδικτυακό. Μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτό οποιοσδήποτε «καλέσουμε» (μέσω μειλ) και να του δώσουμε περιορισμένα ή εκτεταμένα δικαιώματα παρέμβασης στο υλικό μας.

19 Google Drive Για να το χρησιμοποιήσουμε, πρέπει να έχουμε λογαριασμό mail στο Google Δημιουργούμε έναν φάκελο στον οποίο μπορούμε να τοποθετήσουμε αρχείο word, excel ή ppt και να το μοιραστούμε με άλλους χρήστες. Εκτός από απλή ανάγνωση, οι χρήστες μπορούν επίσης να δουλέψουν πάνω στο αρχείο, δημιουργώντας έτσι ένα τελικό αρχείο από κοινού. Όσοι έχετε λογαριασμό στο gmail επισκεφθείτε το Google Drive. Δημιουργήστε ένα αρχείο και μοιραστείτε το με συμφοιτητές σας. Δουλέψτε πάνω σε αυτό μέχρι την τελικό έκδοση.


Κατέβασμα ppt "Διδακτική της ιστορίας με ΤΠΕ 2ο μάθημα"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google