Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

.Τα Μοναστήρια της Μυτιλήνης.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: ".Τα Μοναστήρια της Μυτιλήνης."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 .Τα Μοναστήρια της Μυτιλήνης.
Μια εργασία για τα μοναστήρια που βρίσκονται στη Μυτιλήνη.

2 ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΡΑΦΑΗΛ
Πάνω από την κωμόπολη της Θερμής στο ύψωμα "Καρυές" βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Ραφαήλ με τη μοναδική στο νησί διώροφη εκκλησία. Εδώ φυλάσσονται τα λείψανα των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, που μαρτύρησαν στα χέρια των Τούρκων και τα οστά τους βρέθηκαν ύστερα από οράματα πιστών. . Μεταξύ των Αγίων και Μαρτύρων της χριστιανικής πίστεως για την Πατρίδα μας ξεχωριστή θέση κατέχουν και οι Νεοφανείς Άγιοι της Λέσβου, Ραφαήλ, Νικόλαος και Ειρήνη. Η οικονομία του Θεού Τους φανέρωσε 500 χρόνια ύστερα από το Μαρτύριό Τους και αμέτρητα είναι από τότε τα θαύματα των Αγίων, στον λόφο των Καρυών, στη Θερμήτης Λέσβου. Εκεί βρίσκεται η Ιερά Μονή του Αγίου Ραφαήλ που έχει καταστεί, από των πρώτων ετών της λειτουργίας της, πνευματικό κέντρο, πνευματική κυψέλη, πανελληνίου (και όχι μόνο) ακτινοβολίας, χάρις και στην έκδοση και κυκλοφορία των συγγραμμάτων που εκπονεί η Οσιολογιωτάτη Ηγουμένη της Μονής, Ευγενία Κλειδαρά.

3

4 Το Μοναστήρι της Παναγίας της Αγιάσου
Παναγίας Αγίας Σιών – Αγιάσου: Το όνομα “Αγία Σιών” επικρατούσε ως η  επίσημη ονομασία της Λεσβιακής κωμόπολης Αγιάσος. Το όνομα αυτό προήλθε από την παλιά εικόνα του προσκυνήματος της Παναγίας, φιλοτεχνημένη από τον Ευαγγελιστή Λουκά, που κατά την ιερή παράδοση ο ιερομόναχος Αγάθωνας την μετέφερε το 803 από την ΙερουσαΗ σημερινή εκκλησία χτίστηκε το 1814 και η οριστική διάλυση της Μονής επέρχεται στις αρχές του 19ου αιώνα. Εκτός από την εν λόγω εικόνα στον ναό, υπάρχουν και άλλες που  αποτελούν σημαντικά δείγματα της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής περιόδου. Επίσης η εκκλησία στεγάζει Εκκλησιαστικό Μουσείο με μια σημαντική συλλογή χειρογράφων, σκευών και άλλων εκκλησιαστικών αντικειμένωνλήμ, που ως γνωστόν ονομάζεται Αγία Σιών.

5

6 Το μοναστήρι της Μανταμάδου
. Ι.Ν. Αγίου Στεφάνου-Μανταμάδου: Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού, κοντά στην κωμόπολη Μανταμάδος. Είναι σταυροειδής εγγεγραμμένη βασιλική και κατασκευάστηκε στους υστεροβυζαντινούς χρόνους. Είναι μικρών διαστάσεων και έχει οικοδομηθεί από λαξευτούς δόμους ροδόχρωμου τραχείτη. Αρχικά σκεπαζόταν με τρούλο, ο οποίος είχε ήδη καταρρεύσει στα μέσα του 19ου αιώνα, όταν επισκέφτηκε τον ναό ο περιηγητής Newton. Η στέγη ανακατασκευάστηκε από τους κατοίκους της περιοχής, με την τοποθέτηση ξύλινων δοκών και κάλυψη με κεραμίδια.

7 Ι.Ν. Αγίου Στεφάνου - Μανταμάδου Ο «Ταξιάρχης»

8 Ο «Ταξιάρχης» είναι προστάτης και πολιούχος του Μανταμάδου αλλά θεωρείται και προστάτης ολόκληρου του νησιού.  Μέχρι σήμερα η εικόνα του προκαλεί δέος με το αυστηρό ύφος του Αρχαγγέλου, τα μεγάλα μάτια και το μαύρο χρώμα, τη φοβερή ρομφαία και τα επιχρυσωμένα φτερά. Η εικόνα στο εσωτερικό του ναού είναι μία από τις ελάχιστες ανάγλυφες εικόνες σε ολόκληρο τον ορθόδοξο κόσμο.  Σύμφωνα με τον θρύλο, η μονή δέχθηκε την επιδρομή Σαρακηνών πειρατών, οι οποίοι κατέσφαξαν τους μοναχούς με εξαίρεση έναν νέο δόκιμο καλόγερο, ο οποίος πρόλαβε να κρυφτεί στην οροφή της εκκλησιάς. Από εκεί είδε μετά το μακελειό τη μορφή του Αρχαγγέλου να φτερουγίζει πάνω από τα πτώματα των μοναχών. Παίρνοντας χώμα, που είχε ποτιστεί με το αίμα τους, και κερί έφτιαξε τη μορφή του «Ταξιάρχη», όπως πρόλαβε να την αντικρίσει. Σήμερα βλέπουμε μόνο το κεφάλι και όχι ολόκληρο το σώμα, όπως το είχε φτιάξει ο μοναχός. Οι πιστοί εναποθέτουν μέχρι σήμερα ως τάματα σιδερένια παπούτσια, επειδή η παράδοση θέλει τον Αρχάγγελο να τα φορά τις νύχτες. Η εκκλησία γιορτάζει την Κυριακή των Μυροφόρων, δύο εβδομάδες μετά την Ανάσταση, με μεγάλο θρησκευτικό και εμπορικό πανηγύρι συνοδευόμενο με ταυροθυσία και κατόπιν παρασκευή του παραδοσιακού φαγητού «κισκέκ», που διανέμεται εθιμοτυπικά στους προσκυνητές. Οι τελευταίοι εξακολουθούν σε μεγάλο ποσοστό να έρχονται στον Άγιο με τα πόδια την παραμονή της γιορτής από χιλιόμετρα μακριά αλλά και καβαλάρηδες με τα άλογά τους στολισμένα για να τιμήσουν τον Ταξιάρχη.

9 Το μοναστήρι της Παναγίας Γοργόνας
Παναγίας Γοργόνας: Βρίσκεται Β.Δ. της Μυτιλήνης και σε  απόσταση 48 χλμ, εντός του γραφικού λιμενίσκου της Σκάλας Συκαμινιάς, χτισμένη πάνω σε μικρό βράχο, παραθαλάσσια. Ονομάζεται Παναγία Γοργόνα από την ομώνυμη εικόνα που παρουσιάζει την Παναγία με ουρά γοργόνας ( έργο αγνώστου λαϊκού ζωγράφου ), προστάτιδα των ψαράδων, εικόνα που δικαιωματικά αποτέλεσε πηγή έμπνευσης του ομώνυμου λογοτεχνικού αριστουργήματος του διακεκριμένου Λέσβιου συγγραφέα Στρατή Μυριβήλη.

10 Το Μοναστήρι της Παναγιάς Μυρσινιώτισσας
Παναγίας Μυρσινιώτισσας: Βρίσκεται σε μικρή απόσταση ( 4 χλμ )  από την περιοχή Καλλονής. Είναι εξαρτώμενη από την Ιερά Μονή Λειμώνος, Βυζαντινού ρυθμού, η οποία ανασυστήθηκε από τον Άγιο Ιγνάτιο ( ) προς τιμή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Στο εσωτερικό της υπάρχουν ανεκτίμητης αξίας φορητές εικόνες Βυζαντινής τεχνοτροπίας, παλαιό ξυλόγλυπτο τέμπλο και σημαντικές τοιχογραφίες. Στα πλαίσια του φιλανθρωπικού της έργου οργάνωσε και λειτούργησε στον χώρο της σχολείο θηλέων κατά τον 16ο αιώνα, σημαντική συνδρομή στην πνευματική καλλιέργεια των υποδουλωμένων Ελλήνων στους Τούρκους κατακτητές.

11

12

13 Τα μελή της ομάδας μας. ΧΑΤΖΗΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ: ΑΡΧΗΓΟΣ
ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΑΚΗ ΜΑΡΙΝΑ ΠΑΛΛΑΣΙΔΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΔΑΝΙΗΛΙΔΗΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΑΛΛΙΑΤΣΟΣ ΠΑΥΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ ΒΕΝΤΟΥΛΗ ΕΦΗ ΝΙΚΟΛΑ’Ι’ΔΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΤΤΑΝΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ ΣΙΟΛΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ ΝΤΙΝΑ

14 Ευχαριστούμε που παρακολουθήσατε.
…….Τέλος…………….. Ευχαριστούμε που παρακολουθήσατε.


Κατέβασμα ppt ".Τα Μοναστήρια της Μυτιλήνης."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google